Boekverslag : Marga Minco - Het Bittere Kruid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 805 woorden.

Titel

Het bittere kruid slaat op een deel van het voedsel dat gegeten wordt op een joods feest. Om bittere tijden in Egypte te herdenken. Nu beschrijft Marga Minco de bittere tijden die ze tijdens de oorlog mee heeft gemaakt.Soort verhaalOorlogsverhaalGebeurtenissenProbleem hoofdpersoon: Marga is een joods meisje dat voor de Duitsers moet vluchten.Hoofdlijn:Er is oorlog uitgebroken en de joden moeten sterren gaan dragen en mogen niet meer in openbare gelegenheden komen.Marga haar ouders moeten naar Amsterdam verhuizen en komen in getto's terecht.Marga gaat bij haar ouders wonen die uiteindelijk opgepakt worden, Marga kan ontsnappen en gaat naar Dave en Lotte.Samen met Dave en Lotte proberen ze te ontsnappen maar Lotte word op het station in Utrecht gepakt en Dave gaat met haar mee.Marga kan ontsnappen en gaat van adres naar adres.Uiteindelijk is de oorlog over en ze gaat op bezoek bij haar oom de later sterft, nu is ze alleen.

Begin en eind:

Het verhaal begint dat haar familie een paar dagen moet vluchten voor de Duitsers, en eindigt dat de oorlog is afgelopen en ze haar oom op gaat zoeken die later sterft.PersonenHoofdpersoon: Mara Minco, Een joods meisje dat voor de Duitsers moet vluchten, gebleekt haar, bang voor de Duitsers. Karakter.Bijpersonen:

Vader: karakter

Moeder: karakter

Bettie: karakter

Dave: karakter

Lotte: karakter

TijdHet verhaal speelt zich af in de 2e wereld oorlog.Er loopt + 5 jaar tussen begin en eind.Het is een niet-chronologisch verhaal.Er zijn wel terugblikken.Er zijn weinig sprongen in de tijd.

VertelwijzeWe beleven het verhaal door Marga ''s ogen.Het is een ik-verhaal.Er is geen alwetende verteller.

RuimteHet verhaal speelt zich af in de plaatsen:

Breda, Amersfoort, Den Haag, Heemstede.OnderwerpEen joodse familie in Nederland is op de vlucht voor de Duitsers.BedoelingIk denk dat de schrijfster wil laten zien hoe het voor een joodse familie was in de 2e wereld oorlog.TaalHet taalgebruik was normaal, maar af en toe was het verhaal wel moeilijk te volgen.

Samenvatting

Het begon op een dag toen haar vader zei: '' we gaan eens kijken of iedereen er weer is." Ze waren naar de Belgische grens gevlucht voor de Duitsers, nu gingen ze weer terug omdat het gevaar geweken was. Haar broer een zus zaten in Amsterdam dus die zouden er niets van merken.Het 1e jaar van de oorlog ligt Marga in het ziekenhuis, als ze weer thuis komt moet ze veel rusten. Ook moeten alle joden sterren gaan dragen dus ook Marga z'n familie.Alle Joodse mannen werden die tijd opgeroepen om te worden gekeurd voor in werkkamppen te werken. Dus ook haar broer Dave en haar vader. Hierdoor neemt Dave een drankje dat hem ziek maakt, hij word afgekeurd en haar vader ook.Steeds vaker hoorde de familie over overvallen en razzia's maar toch wil vader niet onderduiken. Ook krijgen Marga, Dave en Lotte een oproep, maar daar komen ze onderuit doordat de dokter voor hen een attest schrijft omdat Marga en Dave nog te ziek zijn, Lotte mag ook blijven voor hen te verzorgen.De ouders van Marga moeten naar Amsterdam omdat ze boven de 50 zijn. En omdat Marga genoeg heeft van het rondhangen in haar pyjama besluit ze om bij haar ouders te gaan wonen in Amsterdam. Dave en Lotte besluiten ook in Amsterdam te gaan wonen alleen niet bij haar ouders. Haar ouders hebben nog steeds niets van Bettie gehoord die is opgepakt bij een razzia. En zijn heel bezorgt.Als ze op een middag een boodschap gaat doen raakt ze verschrikt in een bezitting van een straat bij haar in de buurt. Gelukkig kan ze zich daar uit redden omdat ze haar persoonsbewijs bij heeft en kan aantonen dat ze in een andere straat woont.Op een avond gaat de bel, het zijn de Duitsers. Ze nemen haar ouders mee en Marga kan via de achterdeur ontsnappen. Ze gaat naar haar broer daar bleekt ze haar haar omdat de Duitsers haar persoonsbewijs nog hadden.

Dave, Lotte en Marga besluiten om te vluchten en gaan via de trein naar Utrecht.

Maar op het station word Lotte aangehouden en Dave besluit om met haar mee te gaan. Nu is Marga alleen en als ze in Utrecht aan is gekomen besluit ze om terug naar Amsterdam te gaan.Daar vond ze een onderduik adres maar kon daar niet blijven dus gaat ze weer naar een ander adres. Een jongen Wout helpt haar om ergens onder te duiken en zorgt dat ze een nieuw persoonsbewijs krijgt. Ook brengt hij haar weer naar een ander adres waar ze tegen betaling kan blijven. Langzaam raakt haar geld op gaat weer naar een ander adres waar ze tot na de bevrijding blijft.Als de oorlog voorbij is gaat ze bij haar oom op bezoek. Die staat tot haar verbazing op het perron te wachten. Zijn vrouw vertelt dat hij maar niet kan geloven dat zijn broer dood is. ( Marga 's vader )

Marga gaat steeds vaker naar haar oom en tante. Na een paar weken sterft haar oom.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen