Boekverslag : Rfssr - Rusland Ingezonden Door: Sanne Peeters Categori
De taal ervan is Aardrijkskunde en het aantal woorden bedraagt 747 woorden.

De voormalige Sovjet Unie startte op in 1922, door Vladimir Lenin. Het was een grote republiek die 15 landen telde. De hoofdstad was Moskou, wat nu nog altijd de hoofdstad is. De Russische Federatieve Socialistische Sovjet Repupbliek (RFSSR) had een totale oppervlakte van 22 milioen vierkante kilometer en had 290 milioen inwoners. De RFSSR werd de grootste republiek in de FSSR.

In 1991 was er de val van de communistische regel. Rusland en de andere landen van de voormalig Sovjet Unie werden onafhankelijke landen met hun eigen regering.


Nu is Rusland een communistisch land, en Vladimir Poetin bestuurt het. Communisme betekent dat onder andere de inwoners kunnen kiezen door middel van verkiezingen wie hun nieuwe leider wordt. De nieuwe president wordt om de 4 jaren gekozen.


Gorbatsjof was de eerste president die werd verkozen in dit communistische systeem, en Poetin zijn opvolger.

Rusland is nu het grootste land ter wereld en is bijna 2 keer zo groot als Canada, dat bijna 2 keer kleiner is dan Rusland!!!


Rusland strekt zich uit van de Grote Oceaan tot de Zwarte Zee en Kaspische Zee tot de Baltische Zee tot de Stille Oceaan. Rusland heeft nu een totale oppervlakte van 7.5 milioen vierkante kilometer en heeft 150 milioen inwoners. Rusland strekt zich uit over 2 continenten: Europa en Azië.

De hoofdstad, Moskou, in gesticht in 1147 door Karel de Grote. Het heeft meer dan 11 milioen inwoners. Moskou is daarmee de grootste stad in Rusland. Andere belangrijke steden zijn St. Petersburg, Jekaterinaburg, Rostov an Samara.


Moskou heeft prachtige gebouwen, onder andere die op en rond het beroemde Rode Plein. De Basiliuskathedraal is een van de mooiste gebouwen rond het Rode Plein. Het is gevestigd naast het Kremlin. Het heeft zeer kleurrijke torens en ze zijn zeer artistiek. Ze doen je zelfs denken aan een sprookje!

De meeste Russen leven in stedelijke wijken. Maar ze wonen in kleine huisjes die vaak stromend water en elektriciteit missen. Soms moeten buren zelfs hun toilet en keuken delen! Kan je je voorstellen?


De gemiddelde Russische familie verdient zo'n 8.000 BEF per maand, en ze kunnen niet voldoende eten en drinken kopen.


Door al deze problemen is de levensverwachting in Rusland zeer laag: mannen worden gemiddel 58.8 jaar oud, vrouwen 71.7 jaar.

Rusland heeft zeker geen goede reputatie door al deze problemen, maar toch komen er meer en meer mensen naar Rusland.


De bekendste voorwerpen uit Rusland zijn de matrosjka's, Vodka en de traditionele kledij.


Matrosjka's zijn kleine popjes, gemaakt uit hout. Ze zijn handgeschilderd en je kan ze kopen in zowat elk kraampje in de Arbat, de toeristenbuurt. Ze zijn heel kleurrijk en schattig.


Vodka is natuurlijk een belangrijk export- product, maar alcoholverslavind is een van de belangrijkste sociale problemen in Rusland geworden.


Juist zoals de matrosjka's, is de traditionele kledij heel kleurrijk. De Russen dragen deze kledij niet meer, enkel nog op feesten. De meeste Russen dragen nu geïmporteerde kledij vanuit andere landen, maar veel Russen kunnen het niet betalen omdat het veel te duur is.


Nog iets typisch aan Rusland, zijn de ondergrondse metrostations. Het zijn echte kunstwerken, ze lijken zelfs op paleizen! Het is een plezier om erdoor te wandelen. Ze kunnen zeker niet vergeleken worden met de onze: onze zijn saai en vuil en zeker niet zo stijlvol als de Russische. De metro is goed en zeer goedkoop: je kan de hele dag zoveel reizen als je maar wil.

De hoofdreligie in Rusland is de Russisch Orthodoxe Kerk. Maar er zijn ook Moslims, Baptisten en Katholieken, voor zowat 20% van het totaal.

Kinderen in Rusland gaan naar school van hun 6de tot hun 17de jaar, in sommige gebieden gaan kinderen maar naar school tot hun 14de. Veel kinderen gaan naar speciale scholen, waar ze gespecialiseerd zijn in 1 bepaald onderwerp, zoals sport, muziek of kunst. Russische topsporters trainen 8 uur per dag, en andere lessen zijn niet belangrijk.


Ze beginnen met het leren van Engels als ze 16 zijn.

Russen hebben een ander alfabet, zij hebben het Cyrillische. Het is niet heel moeilijk om dit alfabet te leren, maar om het uit te spreken is dat heel wat anders!

Rusland heeft vele uitvoersproducten in zake natuurproducten: pertroleum, natuurlijk gas en ijzer. Maar het is moeilijk om hier veel voordeel van te hebben door de koude temperaturen: de min. temperatuur is -50°C en de max. temperatuur is +45°C. In de winter is het dus heel koud, en in de zomer is het redelijk warm, warmer als bij ons.

Rusland probeert nu om het imago een beetje op te krikken, maar dat lukt niet echt door de vele economische en sociale problemen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen