Boekverslag : Boudewijn Buch - De Kleine Blonde Dood
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1089 woorden.

Boudewijn Buch

De kleine blonde dood.

Eerste druk: 1985

pagina’s:144Samenvatting

In het boek zijn er twee verhaallijnen. De eerste gaat over de vader van Boudewijn. De tweede gaat over zijn zoontje, Micky, op hem slaat de titel van het boek.

In de eerste verhaallijn heeft de vader van Boudewijn, een Joodse held uit de tweede wereldoorlog, een trauma overgehouden aan de oorlog. Hij voelt zich schuldig omdat hij, als enige van een aantal kinderen de oorlog heeft overleeft. Hij heeft zeer wisselende buien. Hij vernielt soms het huisraad en slaat en schopt zijn zoontje dan. Na zo’n woede uitbarsting probeert Boudewijns moeder(Italiaans) hem steeds weer te kalmeren. Als hij weer thuis komt is wordt hij heel erg ziek. Hij heeft buikvliesontsteking en raakt in coma. Als hij weer wakker wordt, krijgt hij van zijn vader veel mooie cadeaus. In dit deel blijkt dat ondanks zijn uitbarstingen Boudewijn erg tegen zijn vader opkijkt en dat zijn vader veel van Boudewijn houdt. Een tijdje later scheiden zijn ouders.

Vele jaren later bezoekt hij zijn vader die dan getrouwd is met een achttienjarige Deense vrouw, Astrid. Hij vertelt aan zijn vader dat een vrouw van hem in verwachting is, maar dat hij eigenlijk homo is. Ook vertelt hij dat hij hasj rookt en betrapt is door de politie. Hij wil hiermee wraak nemen op zijn slecht jeugd. Astrid wordt woedend en slaat hem. Een tijdje later krijgt hij bericht dat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd. Twee weken later krijgt hij diens afscheidsbrief. Boudewijn typt de brief gedeeltelijk over en verscheurt en verbrandt die. Hij denkt: ”nu kan ik gelukkig worden.”

De tweede verhaallijn gaat over Boudewijns zoon Micky. Micky’s moeder(Mieke), die ooit lerares was van Boudewijn, is meestal dronken. Daarom zorgt Boudewijn voor Micky.

Boudewijn en Micky zijn dikke maatjes. Op een keer gaat Boudewijn met wat vrienden naar Parijs. Hij laat Micky logeren bij Gerda, Miekes beste vriendin. Ondanks dat Boudewijn tegen Gerda heeft gezegd dat ze Micky absoluut niet aan Mieke mee mag geven, doet ze dat toch. Als Micky bij Mieke is, knapt er iets in zijn hersenen en valt hij van de trap. Hij ligt in coma. Als Boudewijn uit Parijs terug komt gaat hij naar Mieke en scheldt haar de huid vol. Daarna gaat hij naar het ziekenhuis. Daar hoort hij dat het gezwel in zijn hoofd is geknapt en Micky klinisch dood is.

Boudewijn staat voor een moeilijke beslissing, hij geeft uiteindelijk de dokter toestemming de behandeling te staken. Hij laat Micky cremeren om zichzelf te straffen, er mag geen spoor van Micky op aarde blijven bestaan. Hij is de enige op de crematie, dat wil hij zelf. Ze draaien het nummer van de Rolling Stones, “Out of Time”, dat was Micky’s favoriete nummer. Zes maanden na zijn vader, was ook zijn zoon gestorven, dit was de kleine blonde dood.

Later, zes jaar na de door van Micky, bezoekt hij het crematorium om een artikel te schrijven. Hij beseft dat hij de dood van Micky nog steeds niet verwerkt heeft. Hij besluit om Micky’s biografie te schrijvenThema

Het verhaal gaat over de relatie tussen vader en zoon en over wat de oorlog met een persoon kan doen(vader van Boudewijn)Personen

Hoofdpersoon:

Boudewijn Buch (rond karakter)

Onzeker

Hij is heel onzeker over zijn capaciteiten als opvoeder.

Rustig

als een klein jongetje is Boudewijn heel rustig.

Psychisch labiel

Hij laat zich zo beïnvloeden door zijn vader dat hij in een gekkenhuis komt.

Bijpersonen:

Vader Buch (rond karakter)

Gespleten karakter

aan de ene kant is hij overdreven anti-Duits en aan de andere kant houdt hij van hard en militaristisch optreden.

Geestelijk ziek

Hij kan zijn draai in het leven niet echt vinden en pleegt uiteindelijk zelfmoord.

gewelddadig

Hij slaat Boudewijn soms in elkaar.

Micky (vlak karakter)

leergierig

stelt veel vragen

levendig en enthousiast

is altijd in voor leuke dingen

Motieven

Algemene motieven:

Oorlogstrauma’s

van Boudewijns vader die de oorlog heeft meegemaakt)

Zelfmoord

Boudewijn wilde zelfmoord plegen toen hij in de inrichting zat en zijn vader pleegde zelfmoord.

Verhaal motief:

1. het liedje You’re out of time - Mick Jagger

dit liedje werd vaak door Boudewijn en Micky beluisterd. Het werd ook gedraaid op de crematie. Het gaat over de relatie tussen vader en zoon die voor elkaar Out of Time waren.

Zowel vader Buch - Boudewijn als Boudewijn - Micky hadden meer tijd met elkaar moeten hebben, ze hadden geen tijd meer.Vertelstandpunt

Het boek is geschreven in het ik-perspectief. De schrijver hoeft niet hetzelfde te zijn als de persoon in het boek. De ik-figuur vertelt het verhaal en is dus een vertellende ik.

Tijd

Er lopen twee verhalen door elkaar, maar elk van de verhalen op zich is wel chronoligisch. Er is wel vaak sprake van tijdsverdichting. Sommige perioden zijn uitgebreid verteld en soms slaat hij jaren over. De vertelde tijd is ongeveer 30 jaar, van Boudewijns jeugd tot ongeveer zijn 30e jaar

Ruimte

De belangrijkste ruimten waar het verhaal zich afspeelt zijn: de omgeving van Wassenaar rond zijn ouderlijk huis, zijn woonplaats in Amsterdam, vacantie in Italië. De ruimte heeft een beeldvormende functie.Eigen mening

Het boek was makkelijker dan ik verwachtte. Maar de vorm waarin dit boek geschreven is, is nieuw voor mij. Er lopen twee verhaallijnen door elkaar en dit is als je begint met lezen knap moeilijk, maar na een tijdje went het wel.

Dit vond ik een zeer goed boek. Het verhaal over Boudewijn en zijn vader vind ik wel beter dan het verhaal over Micky, dit komt voornamelijk omdat over het eerste alles veel gedetailleerder wordt beschreven dan bij het verhaal over Micky. Bijvoorbeeld bij de opgezette vogels die zijn vader had gewonnen wordt elke kleur en elk ander detail heel nauwkeurig verteld. “De eerste was een bontgekleurde, aardige vogel die op een plankje bevestigd was dat op zijn beurt weer steunde op een grauwgroen gekleurd plankje.

De Kauw was een saaie , naar zwart neigende gevederde vriend die ondertussen (volgens mijn vader) ‘onze kleinste kraai’ was. De Kauw zat ook op een takje en een plankje.” Bij het verhaal over Micky lijkt alles wat sneller en daarom minder gedetailleerd geschreven. Hier lijkt ook wat meer de nadruk te liggen op de lange gesprekken tussen Boudewijn en Micky als hij weer eens een vraag stelt (Wat is dit? Wat betekent dat? enzovoorts.

Ook de inhoud is goed, het is een zeer realistisch verhaal en je krijgt al gauw medelijden met Boudewijn. Dit komt doordat de hoofdpunten, het sterven van Micky en Boudewijns vader, ergens midden in het boek gebeuren. Micky is in dit boek toch wel het leukste karakter, dit komt door de rare vragen en antwoorden.

Of ik nog een boek van Buch ga lezen weet ik nog niet, maar dit is zeker een aanrader.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen