Boekverslag : Caja Cazemier - Iris
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1512 woorden.

A.

Titel van het boek : Iris

Naam van de auteur: Caja Cazemier

Naam van de uitgever:uitgeverij MalmbergB

Ik heb dit gekozen omdat deze boek mij wel leuk leek.Het verhaal gaat over Iris, Iris is 16 jaar en heeft een vriendje. Zijn naam is Bart. Iris is weggelopen van thuis omdat haar moeder (Leonie) haar niet ziet staan. Ze probeert wel goed voor haar te zorgen, maar dit loopt verkeerd. Iris kent haar echte vader niet. Die is weggegaan toen ze 2 was en in Australiƫ gaan wonen. Leonie heeft Iris altijd voorgehouden dat ze teveel en ongewenst was. Als ze dan met Gijs trouwt en zij samen een tweeling krijgen, is er bijna helemaal geen aandacht meer voor Iris. Iris en Gijs kunnen niet met elkaar overweg. Als de tweeling 1 jaar word, krijgen ze veel cadeautjes en heel veel aandacht. Een paar dagen later is Iris jarig maar voor haar is er niemand thuis, er ligt een envelop met geld als cadeautje, en verder mag ze de restjes taart van de tweeling opeten. Dit is haar teveel en ze loopt weg. Ze gaat dan naar haar beste vriendin, Saskia. Zij en haar ouders vangen Iris op. Ze wil absoluut niet terug naar huis, dus word er een maatschappelijk werker ingeschakeld. Zo word Iris in een pleeggezin geplaatst. Dit is maar voor korte tijd. Na een paar maanden bij Herbert en Erica gaat ze naar een leefgroephuis. Een huis waar jongeren bij elkaar wonen met een groepsleider. Het lijkt Iris heel leuk, maar het ook erg moeilijk. Als ze eenmaal in het leefgroephuis zit gaat het helemaal fout. Ze heeft met iedereen ruzie, komt te laat voor het eten, en ze ziet Bart vaker dan is toegestaan. De anderen uit het leefgroephuis zijn Ilona, een zorgzaam type, Tosca en Stephanie (twee zussen), Ferry, en Jan. Jan is de jongste (13 jaar) en iedereen bemoederd hem. Tosca en Stephanie zien allebei Ferry wel erg zitten en zo is er alsmaar een strijd om zijn aandacht.Wubbe is een van de groepsleiders en de mentor van Iris.

Als Iris wat meer gewend is en het wat beter gaat tussen haar en de andere bewoners vraagt Ferry haar of ze mee wil doen in hun band. Ze willen een paar meiden hebben als achtergrondkoortje. Dit wil Iris heel erg graag.

s’Avonds vraagt Iris aan Ilona hoe het haar lukt om zoveel make-up te kopen. Ilona vertelt dan dat ze soms wel eens wat heeft gejat, maar het meestal zelf koopt. De anderen vertellen dan ook dat ze dat doen en Iris voelt zich stom, omdat ze nog nooit wat heeft gestolen. Een paar dagen later probeert ze bij de Hema oogschaduw te pikken maar ze word gepakt. Hier leert ze wel van, want door dit voorval, en het spijbelen op school, mag ze niet meezingen in de Band van Ferry. Dit vind ze natuurlijk niet leuk, helemaal niet als ze erachter komt dat Stephanie in haar plaats zingt. De repetities kosten teveel tijd en zo kan ze meer tijd aan haar schoolwerk besteden. Dit doet ze ook maar toch mag ze eigenlijk niet over. Uiteindelijk mag ze extra taken maken en een herexamen doen voor Duits. Als ze dit in de zomervakantie haalt, mag ze wel naar de volgende klas.

Ze krijgt steeds meer ruzie met Bart, die niet meer zoveel geduld voor Iris heeft en Iris kan ook even niet zo goed tegen al zijn aandacht. Ze heeft rust nodig.

Op een ochtend komt Ferry de kamer van Iris binnen. Jasmijn is haar stem kwijt en kan niet in het koortje zingen. Van de leiding mag Iris nu wel meezingen, en hier is ze natuurlijk heel erg blij mee. Na het optreden danst ze met Ferry, En Bart ziet dat. Hoewel dit vrij onschuldig was, is Bart wel jaloers en boos, en hij maakt het uit met Iris. Niet alleen om het dansen maar vooral omdat het al zo’n tijd niet goed ging.

Na een tijdje van rust voor allebei, (Iris moet veel leren voor school en ze gaat met de groep op vakantie, Bart gaat op vakantie naar Noorwegen) komen ze elkaar weer tegen in de stad. Ze drinken wat en Bart komt naar haar toe als ze d’r herexamen heeft gemaakt. Hoewel ze echt hard geleerd heeft, heeft ze het niet gehaald en ze moet deze klas nog een keer overdoen. Bart troost haar en zo gaat de verkering weer aan. Dan komt Ilona met groot nieuws. Er komt een kamer vrij en ze kan op zichzelf gaan wonen. Ze is helemaal blij, maar Iris vind het niet zo leuk. Ze heeft intussen een hele goede band met Ilona en ze kunnen erg goed met elkaar overweg. Na een paar weken begint alles weer in een sleur te raken. Op school is het niet leuk, met Bart begint het weer hetzelfde te gaan. Ilona is weg, en Thijs is voor haar in de plaats gekomen. Eerst negeert ze Thijs en gaat ze niet met hem om, maar opeens komt hij een keer een shagje roken bij haar op de kamer, ze beginnen te kletsen, en kunnen wel goed met elkaar overweg. Na een tijdje komt Thijs elke dag een shagje roken op haar kamer. Iris merkt wel dat ze langzamerhand verliefd op hem word, maar ze houd ook nog van Bart. Op een gegeven moment gebeurd het dan toch, ze zoent met Thijs. Ze weet niet wat ze moet doen, maar uiteindelijk verteld ze het aan Bart, en daardoor gaat het weer uit tussen hen. Iris wil ook niets meer met Thijs. Ze wil even helemaal niets meer. Ze legt het wel weer bij met Bart, maar meer dan een soort vriendschap zal dit niet worden. Verder heeft Iris ondertussen een hoop geleerd. Ze weet waarom ze altijd zo dwars is geweest, ze dacht altijd dat niemand haar aardig vond, dat zij niet bestond, omdat ze zo vaak in de steek was gelaten. Aan het eind van het verhaal heeft ze geleerd dat mensen wel nog gewoon vrienden kunnen blijven, ook al gaan ze verhuizen. Dan betekent het nog niet meteen dat er weer iemand is die haar in de steek laat. Ook krijgt Iris weer contact met Leonie. De eerste afspraak samen gaat goed. Ze praten een beetje onwennig met elkaar, maar het gaat wel goed. Zo is er wel weer hoop voor Iris in de toekomst.C.

Wat Is het probleem van de hoofdpersoon ? Wordt het probleem opgelost? hoe?Iris, meisje van ongeveer 16 jaar. Haar moeder heeft sinds de geboorte van de tweeling (van iris’ nieuwe vader) alleen nog maar tijd voor hen. Iris voelt zich in de steek gelaten door haar moeder.Iris’ moeder Leonie. Is hertrouwd met Gijs en hebben samen twee kinderen, de tweeling, Marjorie en Frank.Saskia, is de beste vriendin van Iris. Ze is ongeveer 16 jaar oud. Iris heeft nadat ze is weggelopen een tijdje bij haar gewoond.Bart, is de vriend van Iris. Bart is een hele lieve jongen die altijd iedereen wel wil helpen. Maar dat wil Iris niet altijd. Hij had ook wel gewild dat hij Iris kon of mocht helpen.Herbert en Erica. Dat zijn de mensen waar Iris een tijdje naar toe gaat als ze thuis niet meer is. Dit is het ‘station’ voordat je naar het leefgroephuis gaat, maar je kunt daar nooit blijven wonen.Ilona, is een meisje dat Iris leert kennen is het leefgroephuis. Ze is ongeveer 17 jaar en zit al een paar jaar in het huis. Haar ouders zijn verongelukt en haar tante, waar ze een paar jaar heeft gewoond, kan nu niet meer voor haar zorgen. Ilona wordt de vriendin van Iris in het leefgroephuis.

Bespreek hoe het komt dat het verhaal spannend is ?

Dat komt door dat school niet goed loopt en dat zijn vriend Bart zegt dat hij niet meer met haar wil ,en dat zij het niet leuk vind in het leefgroephuis.Welke vragen zijn onopgelost? Welke antwoorde geef jij er daar op ? Wat vind je van de einde van het verhaal ?Iris ziet haar moeder vaker door dat ze hebben gesproken om elkaar vaker weer vaker te zien ik zo nu wel willen weten of zij haar nog vaker zit en dat zij toch weer terug komt en weer bij haar moeder komt wonen en ik vind dat het verhaal wel goed is afgelopen maar je wilt nu wel weten hoe het nu tussen Iris en haar moeder gaat.

DVind je het verhaal boeiend?Ik vind van wel boeiend want iris is dan weg gelopen en het gaat niet goed met haar en haal omgang tegen leefgroephuis.Wat vind je van de einde ? blijft er veel onduidelijk ?Ik vind dat het boek een open einde heeft omdat het zo verteld is dat het verhaal

nog wel verder zou kunnen gaan. Je zou best nog willen weten hoe het verder gaat

met Bart of Thijs, hoe het met Leonie samen gaat en hoe het gaat als Iris ouder

wordt.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen