Boekverslag : U.s.a En De Helft Van Canada - Argentinië Ingezonden Door: Kevin Arku Categori
De taal ervan is Aardrijkskunde en het aantal woorden bedraagt 1505 woorden.

Hoe het begon


Ongeveer 500 jaar geleden veroverden de Fransen, Engelsen en Spanjaarden heel Amerika. De Engelsen veroverden een heel groot deel van Noord-Amerika (U.S.A en de helft van Canada). De Fransen veroverden de andere helft van Canada. En de Spanjaarden al de rest. Buiten Brazilië omdat het een Portugese kolonie is. Daarom spreken ze in Brazilië Portugees. De officiële taal van Argentinië is: Spaans en dan nog; Duits, Engels, Italiaans en Frans door de immigratie.

Geschiedenis


Rond het jaar 1000 leefden er verschilende indianenstammen.Zoals de Inca’s die op zoek waren naar goud en zilver. Ze hebben niet veel gevonden maar toch lieten ze hun spoor van cultuur en muziek achter.De 2de verovering kwam vanuit Europa.De Spaanse kolonisatie begon.In 1810 brak er een opstand uit tegen de Spanjaarden. Argentinië werd onafhankelijk op 9 juli 1816 vandaar dat die dag de nationale feestdag is.In iedere stad is er wel een 9juli-laan of –plein. De hoofdstad heeft de grootste avenue ter wereld(de 9juli laan van 140 m. breed) In 1918 werd het land bestuurd door een president: Juan Peron en zijn vrouw Eva Peron. Ze werden ontslagen door de democratie. Daarna trouwde hij in 1945 met Evita Peron. Zij werd geboren in 1919 in Buenos Aires. Zij zette zich in voor de armste in het land. Toen ze om 33 jaar stierf van kanker. Evita word vereerd als een heilige.Ze ligt begraven in het centrum van B.A en elke dag komen er 1000den mensen haar graf bezoeken.Juan Peron werd in 1955 teruggestuurd naar Spanje. Van 1955 tot 1973 waren het militairen die het land in handen hadden. Toen in 1973 Juan Peron weer president werd. Hij werd opgevolgd door zijn 3de vrouw, Isabelle. De economische situatie werd kritiek er was corruptie op alle niveaus. In 1976 werd ze door mili-tairen- gearresteerd. De macht kwam weer in handen van een militair Junta. De militairen begonnen in 1982 oorlog te voeren met de Falklandeilanden (groep eilanden voor de Argentijnse kust). De verkiezingen van 1989 werden gewonnen door Carlos Menem en werd in 1995 herverkozen. Hij zal Argentinië regeren tot 1999.

Algemeen


Argentinië is het achtste grootste land van heel de wereld,het is 75 x zo groot als België, met een oppervlakte van 2.766.656 km² en 33.000.000 inwoners wat maar 12 per km² is. In Argentinië leven de vrouwen het langst, met een gemiddelde van 76 jaar. De mannen gemiddeld 69 jaar , wat in totaal gemiddeld 72 jaar maakt. De hoofdstad van Argen-tinië is Buenos Aires, met ruim 3.000.000 inwoners, wat 1/10 van Argentinië is. Argentinië telt 23 provincies waarvan Buenos Aires de grootste is en Vuurland de kleinste. Vuurland telt niet meer dan 90.000 inwoners. 22% van het land is bos. 51% is grasland en maar 10% is gecultiveerd. De bevolking is een mengelmoes van verschillende rassen. 97% is blank en 3% is van Indiaanse afkomst. Van de blanke bevolking is ruim 24 % van Italiaanse afkomst en 33% van Spaanse afkomst. De rest komt uit Frankrijk, Engeland, Duitsland en Oost-Europa. 95% van de bevolking kan lezen, wat het meeste is in Zuid-Amerika. In Patagonië en Vuurland leven er meer schapen dan mensen. Argentinië is één van de rijkste en modernste landen van Zuid-Amerika, met een stabiele economie en een democratische rege-ring. Begrensd door Chili in het Westen, Bolivië en Paraguay in het noorden en Brazilië en Uruguay in het oosten.

Fauna en Flora


Argentinië heeft 300 verschillende zoogdieren, 1000 verschil-lende vogels, en 10.000 verschillende planten. Van de vogel-soorten is de meest voorkomende vogel de Condor. Wat ook raar is, is dat de cactussen er makkelijk 8 meter worden. de rivie-ren en meren zitten vol met zalm en forel. In Patagonië zijn er op de stranden veel zeehonden en pinguins wat heel raar is.


In de oceaan zwemmen langst de kust veel walvissen, dolfijnen, tonijnen en orca's. De wateren rond Vuurland zijn rijk aan de Centola, een grote krab die zeker 1 meter lang kan worden.

Argentinië kun je in 9 regio’s verdelen.


1. Het noordwesten, langs de grens van Chili en Bolivië.


2. Het Chacogebied dat doorloopt naar Paraguay.


3. Mesopotamië, een gebied dat langs Uruguay en Brazilië ligt.


4. Daaronder vind je de Pampa’s.


5. Daarnaast het centraal bergland dat rondom Cordoba ligt.


6. Dan krijg je het Cuyo-gebied.


7. Daaronder her Merendistrict


8. En daarnaast en eronder Patagonië dat heel Zuid-Argentinië bevat.


9. Als laatste onder Patagonië, Vuurland.

1. Noord-Westen.


Dit is een warm droog berggebied. Er groeien alleen maar struiken.

2.Chacaogebied.


Er zijn tropische temperaturen en er zijn veel katoenplantages.

3. Mesopotamië


Ligt tussen 2 rivieren : Parana en de Uruguay. Het is er Vochtig en tropisch.Tientallen rivieren en watervallen sieren het landschap waarvan de Iguazu de bekendste is. Het is de breedste en een van de mooiste watervallen ter wereld.

4.De Pampa’s


Dit is het hart van Argentinië, de trots van het land. Het noorden is vochtig en het zuiden is droog. Er grazen op de Pampa’s meer dan 25 miljoen koeien. De kust heeft brede stranden en duinen en is daarom een geliefd vakantieoord voor de Argentijnen.

5. Het centraal Bergland.


Het landschap is vrij afwisselend en heeft aangename temperaturen. Het is er heuvelachtig met veel groen en hier vindt men het grootste meer van heel het land: maar Chiquita = kleine zee en ook het grootste zoutmeer.

6. Cuyo.


Cuyo betekent in Indianen taal: Land van Zand. Het zijn de droogste en warmste plekken van het land. Temperaturen boven de 40° zijn normaal. Hier zijn de opgravingen gedaan van reptielen en dinosaurussen die tot de oudste van de wereld behoren.


Cuyo heeft als ruggengraat het Andesgebergte, met de hoogste toppen van Zuid-Amerika. Tientallen bergen boven de 6.000 meter kom je hier tegen met in de valleien grote WIJNGAARDEN.


Meer zuidwaarts liggen de modernste SKIGEBIEDEN van Zuid-Amerika.

7.Merendistrict


Dit is het mooiste gebied van Argentinië. De temperaturen zijn zoals bij ons in de zomer en in de winter valt er heel wat sneeuw.

8.Patagonië


Dit enorme gedeelte kan men in 2 verdelen : het vlakke woestijnachtige en het gebied rond de Andes.Het onderste gedeelte is nog steeds bedekt met een enorme ijskap, de grootste ijsmassa op het vaste land na Antarctica.

9.Vuurland


Vuurland wordt ook wel eens de ‘Teen van Argentinië ‘ genoemd . Dit is het laatste bewoonbare puntje van de wereld voor Antartica.

Industrie


Dankzij de Pampa's (het land van de koeien) is Argentinië rijk door de verkoop van het vlees. Denk maar is als je in de G.B of de Delhaize bent, dat je één kans op drie Argentijns vlees eet. Dit vlees heet Angus. En in Patagonië leven er 22.000.000 schapen waarvan de wol voor export gebruikt wordt.

Landschap en Klimaat


Door de gunstige ligging van Argentinië heeft het variatie aan landschappen en klimaten. Argentinië ligt dicht bij Antarctica maar ook dicht bij Brazilië, wat van klimaat een beetje verschillend is. Het grote Andesgebergte, dat aan de grens van Chili ligt komt vanuit het noorden en verdwijnt 1000 den kilometers de zee in. De Andes heeft de grootste bergtoppen van Zuid-Amerika en meer naar het zuiden de grootste gletsjers, op deze kan je zelfs stappen. Er zijn ook regenwouden dat aan de Braziliaanse grens liggen waarin 2 grote rivieren door heel het Andesgebergte komen en iguazi-watervallen vormen.

Cultuur/kunst


De Argentijnen willen graag op Europeanen lijken. Wil je de Argentijnen beschrijven, denk dan aan de volgende nota’s: de mensen spreken er Spaans,


kleden zich zoals de Engelsen en gedragen zich alsof ze Fransen zijn. Het dagelijks leven is een mengeling van verschillende Europese culturen. Een verenigd Europa wat bij ons zo moeilijk op gang komt bestaat hier al meer dan een eeuw.
Eten en drinken


De Argentijnen eten wel per persoon, per jaar 100 kilogram vlees(300gram per dag). Ze geloven dat dat vlees hun heilig en sterk maakt. Ze eten er ook vis, deze worden allebei gegrild. Wat het drinken betreft ;de Argentijnen drinken de hele dag door koffie en soms wel een glas wijn, dat van hun eigen land komt. De nationale drank is Mate , dat is een kruidenthee.
Godsdiensten


De godsdiensten zijn er als volgt : de katholieken (90%) , de protestanten (2%),de joden (2%) ,en de andere godsdiensten (6%). De Engelsen en de Duitsers brachten het protestantisme mee en 100.000den Joden zijn begin deze eeuw naar Argentinië gekomen. Deze gemeenschap is 1 van de grootste buiten Israël.

Geld


De officiële munteenheid is de peso, maar je kan ook met Dollars betalen.Vroeger was het de Austral. 1peso = 37.18 frank.

Muziek


De officiële muziek van Argentinië is de tango. Er zijn verschillende tango’s. Buiten de tango heeft Argentinië ook prachtige folklorische muziek uit het Andesgebergte en zingen ze in hun eigen taal. Moderne muziek is zeer populair in Argentinië.

Sport


De bekenste sporten in Argentinië komen van Engeland; voetbal, tennis(Villas & Sabatini) polo, autoracen(Juan Manuel Fangio,hij heeft de wereldbeker 5 maal gewonnen !) en golf. Voetbal is de populairste sport in Argentinië, denk maar eens aan Maradonna, een legende die al 15 jaar bestaat. Maar ook polo is populair en is 1 van de beste pololanden ter wereld. Toch moet je niet denken dat Argentijnen een sportief volk zijn. Want ga je naar een zwembad of zee, dan zul je bijna geen Argentijn zien zwemmen, dat kunnen ze niet !

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen