Boekverslag : Remco Campert - Het Onkruid En De Bloem
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1617 woorden.

Opdracht 1: BoekbeschrijvingDe titel van het boek is:

Het onkruid en de bloem

De ondertitel:

Dagboek van een verslaafd meisje

De auteur:

Vertaald door Remco Campert

Het aantal hoofdstukken:

Het boek is niet ingedeeld in hoofdstukken, maar in dagen

Het aantal bladzijden:

189 bladzijden


Opdracht 2: SamenvattingSamenvatting van het internet

Alice is 15 jaar als ze voor het eerst in aanraking komt met LSD. Ze krijgt het per ongeluk met een spelletje. Ze voelde zich echt helemaal vrij,al die mooi kleuren die ze zag het was echt te gek!

Ze vond het zo fijn dat ze vaker drugs ging gebruiken, naast LSD wilde ze wel wat Hasj en Marihuana gebruiken. Ze vond het allemaal te gek. Ze kon er niet van af blijven. Maar de Peps en LSD waren de beste drugs voor haar als ze zich niet goed voelde. Ze leert een hele hoop dealers kennen als ze stoned is gaat ze ook met hen naar bed later weet ze eigenlijk niet waarom ze dat gedaan heeft. Ze leert Rich kennen, ze denkt dat hij een lieve betrouwbare jongen is maar door haar verliefdheid ziet ze de echte Rich niet. Rich wil dat Alice en Chris drugs gaan verkopen bij de school. Na een tijdje heeft Alice er genoeg van, als ze het wil gaan zeggen tegen Rich, ziet ze hem vrijend met een andere jongen, huilend rent ze naar huis.

Chris is een meisje van 18 dat werkt in een boetiek. Samen met Alice loopt ze weg naar San Francisco. Daar komen ze nog meer in de problemen door de drugs. Na een maand te hebben geleefd in een beschimmelde ruimte besluiten ze om terug te gaan naar hun eigen huis en te stoppen met de drugs. Het lukt Alice en Chris best wel maar telkens als ze naar een feestje gaan geven ze zich weer over aan de drugs. Op school wordt Alice gepest omdat ze nu ineens geen drugs meer gebruikt. Ze wordt zelfs bedreigd door een paar klasgenoten....

Samenvatting van mijzelf:

Als Alice de baby op wie ze moest passen in bed aan het leggen is staat er ineens een schaaltje pinda’s op de tafel. Alice eet best veel van de pinda’s. Ze herinnert zich niet meer wat er daarna gebeurt. Er kwamen alleen heel veel mieren en wormen op haar af die in haar mond kropen, enz.

Later bleek dat er in die pinda’s veel drugs zaten. Het was er neergezet door een vijandige dealervriendin. (het was geen vriendin meer, alleen in de tijd dat ze veel drugs gebruikte). Ze moet naar het ziekenhuis en daarna naar een gekkenhuis. Ze voelt zich echt op het rotst van haar leven. Als ze eindelijk uit het ziekenhuis mag, is ze weer gelukkig. Samen met haar ouders, broer en zusje heeft ze nog een fijne tijd.

Nu stopt het boek en schrijft ze dat ze niet meer aan een nieuw dagboek begint.

In het nawoord wordt verteld dat ze drie weken daarna overlijdt aan een overdosis.


Opdracht 3: PersonagesDe hoofdpersonen zijn:

- Alice

- Alice’s ouders

De karaktereigenschappen:

- alice > zei is het verslaafde meisje

- haar ouders > zij helpen haar met afkicken

Noem de bijpersonen:

Ik heb de belangrijkste mensen genoemt

- Haar ouders > er word niks over hun in dit boek gezegt

- Joel > een Jongen die veel om haar geeft.Hij is een lieve, aardige, beleefde jongen

- Chris > Een goede vriendin van alice..Ze is een vriendelijk en alles vertellend persoon.

- Rich > Voor hem verkopen alice en Chris drugs

- Doris > Met haar trekt ze veel op als ze weer is weggelopen, ze is lief en behulpzaam

Welke acties lijden tot welke gebeurtenissen:

Ik noem 2 acties, dat vind ik de belangrijkste:

- Rich geeft haar pep, omdat ze zo duf is...En hierdoor raakt ze verslaaft aan drugs

- Iemand heeft drugs bij de pinda's gedaan, en hierdoor moest alice naar het gekkenhuis

Noem de sleutelpersonen:

wat zijn sleutel personen?


Opdracht 4: Plaats

Waar speelt het zich af?

Deze vraag kan ik niet beantwoorden, want voorin het boek bij het voorwoord staat dat de namen datums en plaatsen weggelaten zijn...

Aardrijkskundig (land, plaats, wijk)

Het verhaal speelt zich eigenlijk op heel veel plaatsen af, maar dit zijn de meest voorkomende:

- haar huis

- haar school

- het ziekenhuis

- haar school


Opdracht 5: Tijd

Het verhaal is ongeveer in 3 tot 5 jaar uitgesmeerd

Het verhaal begint op 16 september, en eindigt op 21 september, maar de jaartallen zijn er niet bij gezet

Hoeveel tijd kostte het om het boek je lezen? (verteltijd)

Het koste me ongeveer 1 week om dit boek te lezen met dan ongeveer 1 a 2 uurtjes per dag te lezen


Opdracht 6: Titel

De titel van dit boek is:"Het onkruid en de bloem", deze titel kan meerdere betekenissen hebben en ik heb gekozen wat ik denk dat de titel betekend

Ik denk dat ze met de titel bedoelen dat drugs wordt gezien als een bloem en als onkruid Bijvoorbeeld als bloem: Je kunt er heel rustig van worden, of juist heel ontspannen en vrolijk.

Of als onkruid: Als je te veel van de drugs neemt kun je er aan dood gaan.

De combinatie betekent dan des ondanks je drugs (onkruid) gebruikt, je toch een mooi leven (bloem) kan hebben, en de mooie dingen die er gebeuren als ze heeft gebruikt


Opdracht 7:

Thema

het thema van dit boek is "een meisje dat aan drugs raakt"

over een meisje dat drugs gebruikt

het onderwerp is "drugs"

- "Drugsgebruik"

- "verslaving"


Opdracht 8:

Dit boek komt wel een beetje overeen:- De moeder van David S. geschreven door Yvonne Keuls

Het verhaal gaat over een moeder die haar zoon heeft misbruikt

Overeenkomsten: Ze hebben allebei wat te maken met drugs

Verschillen: Door de moeder geschreven en bij het onkruid en de bloem is het door haar zelf geschreven


Opdracht 9: Auteur

<--Dit is Remco campert

Geboren: 29 juli 1929

Debuut: Vogels vliegen toch (1951, poëzie)

Genres: Poëzie, roman, kort verhaal, column

Bijzonderheid: Na 1962 (de verschijningsdatum van Het leven is vurrukkulluk) zijn er volgens Campert vele malen meer jongetjes Remco genoemd dan daarvoor.

Citaat: 'Gedichten overvallen me. Meestal op straat. Een zin, of een paar regels. En dan moet ik het snel opschrijven of ik ben het kwijt. Als ik eerst iets anders doe, een plas of een nog grotere boodschap, dan is het weg.' (Knack, 1-6-1993)

Recent werk: Ode aan mijn jas (1997, poëzie), CaMu 1997. Het jaaroverzicht van Remco Campert & Jan Mulder (1998, columns), Als in een droom (2000, roman


Opdracht 10: Bibliografie

Recensie van het boek

Ik heb verschillende recensies gezocht, want er zijn een aantal verschillende meningen.http://www.collegenet.nl


Ik vind dit een heel mooi boek, als je aan dit boek begint wil je steeds verder lezen, dat komt ook omdat het steeds kleine stukjes tekst zijn, en dan wil je steeds nog even verder lezen.Het boek is ook wel een meeslepend en zoelig verhaal omdat het toch wel heel triest is dat Alice aan de drugs gaat, er ook graag weer mee will stoppen, maar dat vervolgens niet kann. Als je het boek hebt gelezen weet je dat er op het laatst iets heel verrassends gebeurt. Alice is uiteindelijk toch van de drugs af, maar iemand probeert haar het leven zwart te maken en geeft haar ( door middel van drugs op een snoepje te doen) een overdosis, daarsterft ze ook aan. Dat is best wel verrassend voor de lezer, omdat het eidenlijk heel goed gaat met haar en dat ze dan toch nog wer een overdosis krijgt en dood gaat.

Mareille, http://www.scholieren.com


Ik vond het een zielig boek, het is echt erg wat er met je gebeurt als je drugs gaat gebruiken. Het is op een hele mooie manier geschreven zodat je het goed begrijpt. Ik houd van verhalen die echt gebeurd kunnen zijn en die je zelf net zo goed had kunnen meemaken. Ik vond het zo’n mooi boek dat ik het bijna in een keer heb uit gelezen. Ik kon gewoon niet meer stoppen met lezen.

Ook nu zijn er nog veel jongeren die drugs gebruiken en dat vind ik heel erg. Op zich lijkt het mij wel tof om drugs te gebruiken maar als je ziet wat voor gevolgen het heeft doe ik het toch maar niet.

Het is een leerzaam boek.

Janneke, http://www.scholieren.com


Ik vond dit geen mooi boek omdat het zo voorspelbaar is, je kunt zelf wel bedenken wat er nu zal komen en je leest alleen maar gevoelens en gedachten, geen enkele dialoog, dat wordt op den duur ook saai. Je weet niet wat andere mensen denken en voelen, ik snap ook niet dat die ouders haar zo blijven steunen maar hun kant van het verhaal ken je niet. Wel vond ik het verhaal wel een heel goed begin en eind hebben. Ik vind wel dat je in dit boek ziet hoe makkelijk je aan drugs verslaafd bent, dat meisje zocht het zelf helemaal niet maar als ze zich niet goed voelde, kwam ze er steeds weer op terug.

http://www.collegenet.nl


Ik vind dit een heel mooi boek, als je aan dit boek begint wil je steeds verder lezen, dat komt ook omdat het steeds kleine stukjes tekst zijn, en dan wil je steeds nog even verder lezen.Het boek is ook wel een meeslepend en zoelig verhaal omdat het toch wel heel triest is dat Alice aan de drugs gaat, er ook graag weer mee will stoppen, maar dat vervolgens niet kann. Als je het boek hebt gelezen weet je dat er op het laatst iets heel verrassends gebeurt. Alice is uiteindelijk toch van de drugs af, maar iemand probeert haar het leven zwart te maken en geeft haar ( door middel van drugs op een snoepje te doen) een overdosis, daarsterft ze ook aan. Dat is best wel verrassend voor de lezer, omdat het eidenlijk heel goed gaat met haar en dat ze dan toch nog wer een overdosis krijgt en dood gaat.

Bronnenlijst

De enige bron die ik eigenlijk heb gebruikt is het internet en mijzelf...

Voor de dingen over de auteur heb ik vooral gekeken op dese sites

www.scholieren.com &
www.collegenet.nl

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen