Boekverslag : Patrick Suskind - Das Parfum
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1046 woorden.

Bibliografie
Eerste uitgave: 1985


Samenvatting
Personages
Jean-Baptiste Grenouille is de hoofdpersoon. Hij is geboren in visafval, in 1732 in Frankrijk. Hij is opgevoed zonder liefde. Grenouille is een geurengenie, en hij heeft de beste neus van de hele wereld. Hij beleeft de hele wereld met geuren, en hij kan het bijvoorbeeld ruiken als er iemand aankomt. Zelf heeft hij geen lichaamsgeur. Daar is hij erg door geobsedeerd, en hij probeert dan ook om parfums te maken die 'menselijk' ruiken, wat hem goed lukt.

Samenvatting
In 1738 wordt Jean-Baptiste Grenouille in het visafval geboren in Parijs. Hij is het vijfde kind van zijn ongetrouwde moeder, die onthoofd wordt wegens kindermoord omdat ze hem daar wilde laten sterven, net als haar eerste vier kinderen. Jean-Baptiste wordt echter gered. Nadat enkele pleegmoeders hem hebben gehad en hem niet wilden wordt hij naar het klooster gebracht, waar pater Terrier voor hem zorgt. Omdat Grenouille niet ruikt (zoals een mensenkind), brengt de pater hem naar mevrouw Gaillard, die een soort kindertehuis heeft. Op 8 jarige leeftijd wordt Grenouille door mevrouw Gaillard naar de leerlooier Grimal gebracht, omdat ze bang voor hem is. Daar moet Grenouille zeer hard werken. Als hij 14 is ruikt hij iets lekkers in de stad, zoals hij nog nooit heeft geroken. Hij gaat ernaar toe, en de geur blijkt van een jong meisje te komen. Hij vermoordt haar en neemt haar geur in zich op. Vanaf dat moment wil hij parfumeur worden. Daarna gaat Grenouille naar Giuseppe Baldini, een oude parfumeur die geen nieuwe parfums kan samenstellen. Hij moet eerst zijn neus bewijzen, hij maakt het parfum van zijn concurrent na en biedt aan het te verbeteren. Baldini wil hem graag hebben en koopt hem van Grimal, die zich dood drinkt aan dat geld. Grenouille bedenkt geweldige parfums voor Baldini, en zij worden allen een succes. Hij leert een hele hoop van Baldini, het belangrijkste zijn de vaktermen en het verkrijgen van geuren door middel van destilleren. Niet alle geuren kunnen door destillatie worden verkregen, en hij wil graag leren hoe hij die wel kan krijgen. Baldini verteld hem dat dat in de stad Grasse wordt gedaan. Grenouille verlaat Baldini op 18 jarige leeftijd. Als Grenouille weg is, stort Baldini's huis, dat op een brug staat, al snel in de rivier, Baldini is dood. Het enige wat Grenouille nog wil is weg van alle mensen, van alle geuren. Hij gaat naar het punt waar het het minst naar mensen ruikt, en blijft daar 7 jaar in een grot leven. Op een nacht heeft hij een droom. De grot waarin hij slaapt is vol met een nevel, die zijn eigen lichaamsgeur is. Als hij wakkerschrikt en over zijn droom nadenkt, komt hij erachter dat hij helemaal geen lichaamsgeur heeft. Hij gaat terug naar de bewoonde wereld als hij 25 is. Hij ziet er dan afschrikwekkend uit, als een oude man. Hij wordt opgeknapt volgens een speciale wetenschappelijke methode, waarvan een demonstratie wordt gegeven. Grenouille krijgt een nieuw idee: hij wil het allerbeste parfum maken, waardoor iedereen van hem zal houden. Hij gaat weg, en al snel gaat het bergafwaarts met de roem van de markies die hem had opgeknapt.
Grenouille gaat naar Grasse, om daar de technieken te leren om geuren te verkrijgen. Hij leert hoe hij geuren kan verkrijgen door middel van vetabsorbering. Hij probeert het eerst op dieren, en later ook op mensen. Als hij die techniek beheerst gaat hij op zoek naar ingredienten voor zijn parfum. Hij vermoordt 25 meisjes, en berooft ze allemaal van hun lichaamsgeur. Na de moord van het laatste meisje wordt hij gearresteerd, en hij wordt ter dood veroordeeld. Op de dag dat hij wordt terechtgesteld, komen zeer veel mensen kijken. Grenouille doet zijn heerlijke parfum op, en daardoor houdt iedereen van hem. Alleen ondervindt hij zelf geen genot. Het wordt een gigantische puinhoop, en Grenouille kan er gewoon vandoor gaan.
Grenouille vlucht weg uit Grasse. In 1767 komt hij aan in Parijs, waar hij wil sterven. Hij komt bij een groep dieven, zwervers en moordenaars. Dan giet hij de rest van zijn geweldige parfum over zich heen. Alle mensen bij hem in de buurt voelen zich verschrikkelijk tot hem aangetrokken en willen een stukje van hem hebben. Ze storten zich bovenop hem en hij wordt levend uitelkaar gescheurd.

Structuur / compositie
Het boek is opgebouwd uit vier delen, die in totaal 51 hoofdstukken zijn verdeeld.

Tijdverloop
Het verhaal wordt in chronologische vorlgorde verteld door een verteller die in het begin alleen een korte inleiding geeft. Er zijn geen flashbacks aanwezig.
Het verhaal speelt zich af tussen 1738 en 1767, in totaal strekt het zich dus uit over een tijd van 29 jaar.
Het boek bestaat uit 320 bladzijden.

Perspectief
Het verhaal wordt auctoriaal verteld, er is een alwetende verteller.

Thematiek / Motieven / Titel
Het hoofdthema is dat Grenouille tenonder gaat door de liefde, terwijl hij die zelf niet kent.
Een ander thema is dat iemand er letterlijk een moord voor zal doen om zijn idealen voor elkaar te krijgen, het perfecte parfum, in dit geval.
Een motief is dat iedereen waar hij is geweest, zoals Graillard, Grimal, en Baldini, dood gaat binnen zeer korte tijd na zijn vertrek.
De titel 'Das Parfum' slaat op het volmaakte parfum dat Grenouille wil maken.

Stijl
Het is een spannende roman, die niet op waarheid berust, of echt gebeurd zou kunnen zijn.

Genre
Het is een roman.

Stroming
Het boek 'das Parfum' behoort tot de stroming post-modernisme

Mening
Het boek 'das Parfum' van Partick Suskind vond ik erg goed, en vooral spannend. Het is heel mooi beschreven hoe Grenouille alles in geuren beleeft. Het verhaal zat goed in elkaar en er was een hele mooie ontknoping. De schrijfstijl was erg prettig, voor een Duits boek las het niet erg moeilijk.Over de auteur
Patrick Suskind is in 1949 geboren in Beieren. Zijn vader was een bekende journalist. Hij heeft zijn dienstplicht geweigerd en in 1968 studeert hij af in geschiedenis. Hij heeft wat korte verhalen en draaiboeken geschreven. Hij had eigenlijk twee woonplaatsen: Parijs en Munchen. In 1981 was zijn eerste doorbraak, met een theaterstuk. Vervolgens heeft hij twee bestsellers geschreven, namelijk 'Das Parfum' (1985) en 'Die Taube' (1987). Daarna verscheen het geillustreerde boek 'Die Geschichte von Herrn Sommer'. Alhoewel Patrick Suskind slechts enkele werken heeft geschreven, is hij toch bekend geworden als een briliante schrijver. Over hemzelf is maar zeer weinig bekend, omdat hij de media zoveel mogelijk probeerde te mijden.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen