Boekverslag : Onbekend/anoniem - Mariken Van Nieumeghen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1318 woorden.


a) Auteur: Anoniem
b) Titel: Mariken van Nieumeghen


Uitgever: Uitgeverij De Nederlandsche boekhandel Antwerpen


Jaar van uitgave: 1972


Aantal bladzijden: Inleiding 39 bladzijden,


het verhaal is 96 bladzijden
c) Genre: Historisch verhaal
a) Waarom heb ik dit boek gekozen?


Voor Nederlands werd gevraagd of we een ouder verhaal wilden lezen geschreven in oud Nederlands. Ik heb gekozen voor ‘Mariken van Nieumeghen’. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik bij ons op school ook al het toneelstuk had gezien, waardoor het boek gemakkelijker te lezen was voor mij.
b) Wat was mijn eerste reactie?


Mijn eerste reactie was dat de taal waarin het geschreven was toch best moeilijk was. Ik heb ook best veel moeite gehad om echt in het verhaal te komen. Het scheelde wel weer dat ik het verhaal al kende.
a) Samenvatting:


Mariken wordt door haar oom Gijsbrecht naar Nijmegen gestuurd om boodschappen te gaan doen. Omdat het al laat is, stelt haar oom voor dat ze bij haar tante overnacht. Wanneer ze alle boodschappen heeft gedaan, is het al laat en gaat ze naar haar tante toe. Als ze bij haar tante komt, wordt ze weg gestuurd. Haar tante staat niet toe dat ze in haar huis verblijft en begint haar uit te schelden voor hoer en slet. Mariken is helemaal verdrietig en vlucht de stad uit. Zodra ze een struik ziet, gaat ze daaronder zitten huilen en roept ze tot God: “God of de duivel, het is me om het even. Kom me helpen om mijn lot te dragen”. De duivel ziet zijn kans en verleidt Mariken om met hem mee te gaan. Hij wil haar de zeven kunsten leren, zodat ze de slimste vrouw op aarde kan worden. Maar dit wil de duivel, genaamd Moenen, alleen maar doen als ze haar naam veranderd in Emmeken en dat ze nooit meer een kruis slaat, want hier kan Moenen niet tegen. Hij neemt haar mee via ’s-Hertogenbosch naar Antwerpen.
Marikens oom begint ongerust te worden en haat naar Nijmegen om zijn zus te spreken. Zij zegt niet te weten over Mariken en dus gaat Gijsbrecht maar weer naar huis. Emmeken en Moenen hebben inmiddels de bloemetjes al goed buiten gezet in Antwerpen. Wat Emmeken niet weet is dat elke dag iemand door Moenens toedoen wordt vermoord.


Na een tijdje heeft Emmeken samen gewoond met Moenen en heeft ze alle zeven kunsten geleerd. Maar toch verlangt ze weer naar het leven en haar familie in Nijmegen. Het lukt haar om Moenen over te halen om naar Nijmegen te gaan en ze op te zoeken.


Samen reizen ze af naar Nijmegen en als ze daar aankomen is daar net een wagenspel bezig. Hierdoor komt Emmeken toch inkeer en bid ze tot god om haar zonden te vergeven. Moenen wordt boos, omdat Emmeken op het laatste moment nog tot inkeer gekomen is. Hij probeert haar nek te breken door haar van een grote hoogte naar beneden te gooien. Het lukt niet, doordat haar oom nog steeds voor haar bid.Als ze op de grond gevallen is, herkent haar oom haar en neemt haar mee terug naar huis. Zij vertelt hem van al haar zonden. Haar oom en zij zelf willen dat ze vergeven wordt, maar de priesters in Nijmegen kunnen haar niet vergeven. Dus reizen ze vanuit Nijmegen, via Keulen naar Rome. In Rome vergeeft de god haar, maar ze moetwel boete doen. Ze krijgt ijzeren ringen om haar nek en armen, hij belooft dat als god haar vergeven heeft dat ze ringen er vanzelf afgaan. Verder moet ze de rest van haar leven boete doen in een klooster in Maastricht voor bekeerde zondenaressen. Ze had het heel moeilijk en ook de boete doening vond ze heel zwaar. Dus stuurde Jezus op een nacht een engel om de ringen eraf te halen en heeft Jezus haar dus vergeven.

b) Wat voor verhaaltechniek heeft de auteur gebruikt?


- De schrijfstijl:


Het oorspronkelijke verhaal is bijna helemaal geschreven in dichtvorm. Het verhaal wordt afgewisseld door prozapassages en passages van het Wagenspel van masscheroen.
- De ruimte (plaats en tijd)


Het verhaal speelt zich vooral af in Nijmegen, Antwerpen en Maastricht. Verder speelt het zich ook af in Keulen, Rome, Venlo en ’s Hertogenbosch.


De tijd die verlopen is in het verhaal, is ongeveer 33 jaar. Het heeft een chronologisch tijdverloop, maar er zijn wel grote sprongen in de tijd.
- De verhaalfiguren:


Mariken (Emmeken):


Zij is de hoofdpersoon, ze maakt veel mee. Het is eigenlijk een lief meisje, die veel voor haar oom over heeft en altijd bid, totdat ze door Moenen helemaal verleid wordt. Ze krijgt later ook spijt van haar daden. Waarschijnlijk is ze in het begin van het verhaal een jong meisje van 18 jaar. Doordat in de kroeg waar ze heen is geweest meteen 3 jongens op haar afkwamen, kan je afleiden dat ze niet lelijk is. Ze woont bij haar oom omdat haar moeder overleden is. Ze is best naïef, want ze gaat zomaar met de duivel mee zonder zich af te vragen wat hij met haar van plan is. Ze is te goedgelovig, want ze vertrouwt de duivel meteen als hij zegt dat hij haar de zeven kunsten gaat leren.
Oom Gijsbrecht:


Hij is degene die Mariken heeft opgevoed en dus ook bezorgd over haar is als ze opeens weg blijft. Hij zal nooit kwade dingen doen en hij geeft heel veel om zijn nichtje. Hij is vergevensgezind, want hij vergeeft zijn nichtje nadat ze hem verteld heeft wat ze allemaal gedaan heeft en gaat er dan ook alles aan doen om haar te laten vergeven.
Moenen:


Hij is een eenvoudige duivel, maar hij ziet eruit als een mens. Hij heeft alleen wel altijd een afwijking aan zijn uiterlijk. Dat hebben alle duivels.


Hij is ook boos op god, omdat hij volgens het verhaal uit de hemel is gegooid.
De tante:


Zij is niet helemaal normaal, ze scheldt haar nichtje uit voor hoer en slet en pleegt zelfmoord om een politiek besluit. Dankzij haar gaat Mariken verkeerde dingen doen.
- De situaties:


Mariken is met duivel mee, wordt verleid en gaat het verkeerde pad op.
- De vertelwijze:


De auteur gebruikt een wisselend perspectief: de ene keer kijk je door de ogen van Mariken, dan door de ogen van Moenen, dan door de ogen van Oom Gijsbrecht en dan door de ogen van God.


c) Op zoek naar de thematiek:


- Wat is de hoofdgedachte?


De invloed van de duivel op de mens
- Welke motieven zijn typerend voor dat thema?


Berouw, machteloosheid en vergiffenis
- Wat is het verband tussen de titel en het thema?


De titel is de naam van een persoon die beïnvloed is door de duivel


d) Plaats in de literatuurgeschiedenis:


Het is een toneelstuk uit ongeveer 1500
- Welke verhaalelementen hebben voor jou een positieve werking?


De vergeving, ik vind het heel goed dat Mariken (Emmeken) vergeven wordt voor al haar zonden, omdat ze boete heeft gedaan.
- Welke passage spreekt je het meest aan en waarom?


De passage waarin Moenen Emmeken probeert te doden door haar van grote hoogte naar beneden te gooien. Dit lukt niet doordat haar oom nog steeds voor haar bid. Hierin zie je hoe sterk de kracht van God kan zijn.
- Welke verhaalelementen hebben voor jou een negatieve werking?


Ik heb geen verhaalelementen in dit boek gevonden die voor mij een negatieve werking hadden.
- Kun je dit boek met andere boeken of films vergelijken?


Ja, je kunt dit boek vergelijken met boeken of films, waarin ook mensen worden beïnvloed door de duivel
- Wat is je eindoordeel over het thema van het boek?


Ik vond het een interessant thema om over te lezen. Het is toch vreemd dat de mens door de duivel beïnvloed wordt.
- Wat vind je van het taalgebruik?


Ik vind het taalgebruik in het boek moeilijk, het is geschreven in oud Nederlands, waardoor het voor mij af en toe best moeilijk te volgen was, omdat ik sommige worden niet wist te ontcijferen.
- Hoe luidt je eindoordeel van het boek?


Ik vond het een interessant boek, het was een thema wat mij erg boeide. Ik vond het vooral leuk om eens een best oud verhaal te lezen.
- Zou je een ander aanraden om dit boek te gaan lezen?


Ik zou het boek best aan iemand aanraden, maar alleen al is het in het Nederlands van tegenwoordig geschreven. Dan is het verhaal veel gemakkelijker te volgen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen