TITEL VAN HET BOEK.
Geef een titelverklaring (minstens 4 regels).
De titel van het boek is Pjotr, de titel van dit boek heeft deze naam omdat de hoofdpersoon van dit boek deze naam heeft. En bijna het hele boek gaat over Pjotr dat is de rede dat dit boek de titel Pjotr heeft. Als ik dit boek geschreven zou hebben dan zou ik het ook zo genoemd hebben.
Bedenk zelf drie mogelijke titels voor het boek en leg bij elke titel uit waarom je dat ook een goede titel zou vinden (elke toelichting minstens 4 regels).
Drie mogelijke titels zijn:
1.’’Verbannen’’; zou een titel kunnen zijn voor dit voor dit boek, want de vader van Pjotr die heeft een marskramer doodgeslagen om zijn zoon te helpen omdat Pjotr wordt overvallen. Omdat Sergei (dat is de vader van Pjotr) iemand heeft vermoord wordt hij verbannen naar Siberië.
2.‘Op weg’’; zou ook een titel kunnen zijn want de vader van Pjotr die heeft dus een marskramer doodgeslagen omdat die marskramer zijn zoon Pjotr overviel en is dus verbannen naar Siberië. Pjotr is vrijwel in het hele boek op weg naar zijn vader.
3.’’Siberië’’; zo zou het boek ook wel kunnen heten want de vader van Pjotr wordt dus naar Siberië verbannen omdat hij een marskramer heeft dood geslagen reist hem achter na helemaal tot in Siberië en daarom kan het boek ook Siberië heten.
VERTELLERSPERSPECTIEF.
Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven? Waaruit heb je dat opgemaakt?
3.Dit verhaal is geschreven vanuit het hij/zij perspectief, want de schrijver heeft het steeds over ‘hij’’ en ‘’Pjotr’’ bijvoorbeeld: ‘’Pjotr begint z’n verhaal’’ en ‘Hij heeft van kind af aan hard gewerkt’’ en ‘hij heeft honger gekend’’ dat zijn allemaal voorbeelden van het hij perspectief. Maar ook worden gedachten en gevoelens uitgedrukt door de hoofdpersoon.
HOOFDPERSONEN.
Wie zijn de hoofdpersonen in jouw boek? Beschrijf kort hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk.
Er zijn in dit boek meerdere hoofdpersonen zoals de politie agent, de vriend van Sergei en Stefan maar de drie echte hoofdpersonen die het meeste voorkomen in het boek zijn Pjotr, Sergei en Shura.
Pjotr: Pjotr is in het begin van het verhaal 14 jaar en hij is een rustige jongen die goed weet wat hard werken is en goed nadenkt voordat hij iets doet. Hij wordt in de loop van het verhaal twee jaar ouder en wordt in die tijd sterker en veel zelfstandiger.
Hij heeft blauwe ogen is niet zo groot en heeft een schriel lichaam, zijn haarkleur is donker blond tot zwart. Hij kan het goed met zijn vader vinden. Hij komt uit een arm milieu waar hij altijd heeft moeten werken.
Sergei: Hij is de vader van Pjotr en is een erg volwassen man die af en toe griftbuien heeft als er iets niet goed gaat. Zijn rol in het verhaal is dan ook dat hij naar Siberië is verbannen omdat hij door een driftbui iemand heeft vermoordt. In het boek komt geen beschrijving over het uiterlijk van Sergei voor.
Shura: Zij is de ex vrouw van Stefan die wordt doodgeschoten omdat Stefan de burgemeester van Jekateringenburg vermoordt en leert Pjotr op zijn reis kennen. Ze heeft een zacht en liefelijk karakter. Ook van Shura’s uiterlijk is geen beschrijving in het boek.
Verzin een interview met de hoofdpersoon van het boek. Bedenk zelf vragen en antwoorden; verwerk het interview zoveel mogelijk informatie over het boek. Maak geen ja/nee –vragen, maar open vragen (minstens 40 regels).
Ik hou het interview met de hoofdpersoon uit het boek, Pjotr.
Vraag 1:’’ Waarom denk je dat je vader de marskramer heeft doodgeslagen?’’
Antwoord 1: ‘Omdat hij zag dat ik in moeilijkheden was en als hij er dan nog een verschrikkelijk agressieve driftbui bij krijgt dan is het echt oppassen. Dat is waarschijnlijk de rede dat hij de marskramer heeft doodgeslagen.
Vraag 2: “Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je vader werd verbannen naar Siberië?’’
Antwoord 2: ‘Ik dacht echt dat de wereld verging, ik kon aan niets anders denken’’.’’ Hij had zoveel gedaan voor mij en ik had echt niets meer over want mijn moeder was ook al overleden en hoe moest ik nou, alleen genoeg geld verdienen om eten te kopen?’’.’’ Dus deed ik ook iets voor hem en dat was hem achterna reizen’’.
Vraag 3:’’Waarom besloot je toch je vader achterna te reizen toen je toch al wist dat je te weinig geld had om met de trein te gaan?’’
Antwoord 3:’’Omdat mijn vader ook alles voor mij deed en over had, dus ik wilde hem niet in de steek laten en omdat ik geen rede meer had om thuis te blijven ben ik hem achterna gereisd.
Vraag 4:’’Wat is voor jouw de spannendste gebeurtenis die je op je reis naar Siberië hebt meegemaakt?’’
Antwoord 4:’’Ik heb deze reis veel spannende dingen meegemaakt maar als ik echt moet kiezen dan kies ik toch dat moment toen ik ontdekte dat Alexei en Fjodor de revolutionairen Stefan en Shura waren, omdat ik hun herkende schoot Stefan mij bijna neer, maar gelukkig kon ik nog net op tijd vluchten’’. ‘Ja dat was een spannend moment tijdens mijn reis’’.
Vraag 5:’’Wat is voor jouw de mooiste gebeurtenis die je op je reis naar Siberië hebt meegemaakt?’’
Antwoord 5:’’De mooiste gebeurtenis van mijn lange reis is natuurlijk het moment dat ik mijn vader weer kon zien en kon aanraken in Siberië. Want ik had hem al twee jaar niet gezien dus het was wel heel erg emotioneel voor mijn vader en natuurlijk voor mij.
Vraag 6:’’En dan tot slot de laatste vraag misschien een beetje een rare vraag maar ik vraag hem toch, heb je de pathefoon toch nog gekocht na deze lange reis toen je weer met je vader was?’’
Antwoord 6:’’Ja, ik heb toch nog een pathefoon gekocht maar dit keer heeft mijn vader hem gehaald om nog meer van deze rampen te voorkomen’’. ‘Wil je hem zien?’’ ‘Hij is heel mooi!’’
Genre.
a. Tot welk genre (detective, thriller, doktersroman etc.) behoort het boek?
Dit boek behoort tot een historisch drama.
b. Leg in minstens 4 regels uit waarom je voor dit antwoord (bij 5a) hebt gekozen
Omdat het boek zich afspeelt zo rond 1900 dat zie je bijvoorbeeld aan dat ze zich door Rusland met paard en wagen verplaatsen. Het is ook een drama omdat een jongen genaamd Pjotr die geen moeder meer heeft zijn vader achterna reist naar Siberië omdat zijn vader een marskramer heeft doodgeslagen en Pjotr reist grotendeels alleen te voet.
THEMA.
a. Geef in maximaal 2 woorden aan wat het onderwerp (thema) van het boek is.
Pjotr’s reis.
b. Is het een interessant onderwerp ? Leg je antwoord uit in minimaal 4 zinnen.
Ik vind het een heel interessant onderwerp omdat ik het interessant vind om te lezen hoe de (arme) mensen vroeger leefde, en ook hoe Pjotr zijn vader achterna reist zonder geld, zonder eten en dat vind ik interessant omdat dat nu (bijna) niet meer voorkomt.
TIJD.
Noteer in welke tijd van de geschiedenis het boek zich afspeelt en leg in enkele zinnen uit waaruit je dat hebt afgeleid.
a. Het verhaal speelt zich af zo rond 1900 dat kan je bijvoorbeeld zien aan paard en wagen want dat hebben ze in deze tijd nauwelijks meer. En verder ook aan de ‘langzame stoomtreinen die heel veel rook blazen’’ die gebruiken ze nu ook niet meer om mee te reizen.
b. Wordt het verhaal chronologisch of niet chronologisch verteld?
Het verhaal wordt chronologisch verteld, dat kan je bijvoorbeeld zien aan de jaargetijden die worden steeds op volgorde genoemd de jaargetijden zijn natuurlijk: Lente, Zomer, Herfst en Winter.
c. Wat kun je vertellen over de vertelde tijd in jouw boek?
De vertelde tijd in dit boek is ongeveer 2 jaar. Dat kan je onder andere zien aan de jaargetijden, maar ook op het eind van het verhaal zegt Sergei dat hij Pjotr al een jaar niet gezien had en dat jaar daarvoor zei hij ook dat hij Pjotr al een jaar niet had gezien en dat was een jaar nadat de reis begon en dat is dus de som 1+1 en dat is 2 dus 2 jaar.
MENING.
Geef je mening over het boek. Ga daarbij in op 1. de opbouw van het boek 2. de inhoud van het verhaal 3. het taalgebruik. Gebruik beoordelingswoorden en beargumenteer je mening. Gebruik voorbeelden om te laten zien dat je weet waar je over praat (minstens 20 regels).
8.De opbouw van het boek gaat als volgt; de verteller (de schrijver) vertelt eerst waar Pjotr woont en wie zijn vader is en wat voorberoep zijn vader heeft. De schrijver vertelt ook dat Pjotr ziek was toen hij klein was en dat zijn moeder toen al overleden was en dan begint het verhaal eigenlijk, dan beginnen de personen in het boek zelf te praten maar op het begin van het boek praatte schrijver voor hen. Steeds aan het begin van elk hoofdstuk vertelt de schrijver op het begin weer een stukje dat is de opbouw van het verhaal.
De inhoud van het verhaal. Het gaat over een muzikale jongen hij heet Pjotr, hij heeft geen moeder meer. Hij krijgt op een dag 100 roebels mee om een Pathefoon te kopen in een dorp ongeveer 3 uur van zijn dorpje af. Maar als hij daar aankomt ziet hij dat de pathefoon 104 roebels kost dus Pjotr gaat weer naar huis. Als hij bijna thuis is komt er een marskramer aan en hij probeert Pjotr te beroven op het moment dat de vader van Pjotr eraan komt lopen hij rent naar de marskramer en slaat hem dood. Sergei krijgt als straf 6 jaar verbannen naar Siberië en Pjotr reist hem in een bizarre tocht achterna. Hij heeft nauwelijks geld om eten te kopen en hij heeft dus ook geen geld voor de trein. Hij loopt grote stukken. Onderweg komt hij hele spannende dingen tegen zoals een burgemeester die voor zijn neus word doodgeschoten, revolutionairen achter in zijn paardenkoets en nog veel meer. Op het eind reist hij met een ander revolutionair mee die heet Shura. En als Pjotr bijna bij het eindpunt is aangekomen wordt hij aangevallen door een beer Sergei hoort geschreeuw uit een huisje komen en rent er naar toe. De beer slaat Pjotr hard in z’n gezicht en Pjotr valt tegen de grond. Sergei de vader van Pjotr die nu vlakbij het huis is hoort gegrom en geschreeuw, en herkent die schreeuw als geen ander. Hij rent nog harder naar het huis, waar hij Pjotr op de grond ziet liggen. Hij pakt zijn Siberisch jachtmes uit de schede en steekt de beer door zijn nek. Eindelijk na 2 jaar zijn ze weer samen vader en zoon.
Het taalgebruik. De taal in dit boek is makkelijk te begrijpen er staan geen of weinig moeilijke woorden in en het zijn over het algemeen geen lange zinnen. Het moeilijkste woord dat ik in dit boek ben tegengekomen is een balalaika maar je komt er al snel achter wat dat is het is een tokkelinstrument. Het boek is dus geschreven voor een jong publiek. Het boek zat ook in het pakket van boektoppers in het jaar 1999. |