Boekverslag : Susanne Koster - Denk Dertien
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3619 woorden.

1 - Algemeen:





· Op de voorkant van het boek staat een meisje:Het lijkt erop dat ze een blaadje verscheurt en op die blaadjes staat “foto”. Een konijn, een pakje shag, een motor en een poesje.Ook staat natuurlijk de schrijver,uitgever en de titel van het boek op de cover.





· Er staat niet echt een motto in, maar als er echt een motto in zou staan zou dat zijn: De pubertijd is een moeilijke tijd voor iedereen.





· Het boek 23 hoofdstukken, ze hebben geen titels, maar worden aangegeven met cijfers. Het boek heeft 179 bladzijden.





· Uitgever: Sjaloom

Jaar van uitgave: 1995

Druk: 1e druk





· Dit verhaal speelt zich af in Nederland in twee huishoudens: het huishouden van de vader van Willeke, en het huishouden van de moeder van Willeke. Beide zijn in de buurt van Amsterdam.





· De tijd waarin zich dit verhaal afspeelt is zo rond deze tijd. Dat weet ik omdat er over veel moderne dingen in de tekst wordt gesproken. Bijvoorbeeld over een magnetron en ze gaat naar de Havo, ze rookt drugs zonder daar een probleem van te maken uit al deze woorden wist ik dat het verhaal zicht wel zo rond deze tijd moes afspelen.

De tijd die in het verhaal verloopt (dus tussen begin en einde) zijn enkele weken. Flashback zit er wel in want er zijn verschillende kleine stukje dat Willeke terug denkt aan de tijd met haar moeder. Marian denkt ook terug aan de zelf moord van haar zusje. Geen flashforward.





· Ik vertellers perspectief. Je ziet het allemaal gebeuren door Willeke.





· Gesloten eind, alles is opgelost. En er zijn nu bijna geen problemen meer.





· Het genre is gezin, pubertijd..Omdat je het al kan zien aan de titel en als ik het boek





· lees merk ik dat het over de pubertijd gaat en oever het gezinsleven bij Willkeke thuis.





2- Titel:





· De titel heet denk dertien, omdat het over een meisje gaat dat in de puberteit zit.En de leeftijd dertien is echt zo´n leeftijd dat iedereen wel in DE pubertijd zit.





· Wat een gedoe! Omdat de puberteit een heel gedoe is voor iedereen.De ouders en de kinderen zelf.















































































3 - Thema:



· Het thema is pubertijd, gezin





· Willeke gaat op onderzoek uit.Ze gaat bijvoorbeeld drugs roken,alcohol drinken.En je leest veel over de gezinssituatie waarin ze verkeert.





















































































4- inhoud:



Willeke: Willeke is dertien jaar en houd van paardrijden. Willeke is onzeker. Ze weet niet goed hoe ze tijdens een ruzie moet reageren. Ze twijfelt eraan of ze wel een goed karakter heeft en denkt dat ze van binnen uit gewoon niet aardig tegen iemand kan zijn. Ze denkt dat niemand haar aardig vindt. Bij andere mensen komt ze over als een zelfverzekerd persoon. Ze wil graag “Goed” zijn en “erbij” horen. Willeke is gauw jaloers, vooral op Susie omdat zij “zoveel” mag, en op Marian, waarbij ze niet beseft dat Mirjam 4 jaar ouder is. Willeke vindt regels goed behalve als de regels haar niet uitkomen, dan vind ze dat de regels te streng zijn. Ze wil ook niet vergeleken worden met haar stiefzusters.



Henk :

Vader van Willeke. Henk is een rustige man. Hij bemoeit zich niet met het huishouden, maar is wel heel netjes. Alles moet een vaste plaats hebben en keurig opgeruimd zijn. Hij weet niet wat hij met Willeke aanmoet. Hij moet vaak straf geven, terwijl hij toch van zijn dochter houd. Het lijkt soms dat hij meer aandacht geeft aan Willeke dan aan Bernadet.



De moeder van Willeke: moeder van Willeke heeft reuma. Ze is eigenwijs. Zij wordt ook helemaal gek van haar dochter. Ze wil dat Willeke mee helpt in het huishouden, maar dat wil Willeke absoluut niet, omdat ze vindt dat ze toch niets goeds kan doen in de ogen van haar moeder. Willeke vindt dat haar moeder meer aandacht geeft aan Ruben dan aan haar. Hierdoor ontstaan veel ruzie’s.



Ruben.:

De vriend van Willeke’s moeder. Ruben is een buitenlandse man die slecht Nederlands kan. Hij doet heel aardig tegen Willeke en haar moeder, maar hij verraad Willeke wel als ze geld heeft gestolen.



Sandra:

De stiefmoeder van Willeke. Sandra maakt zich snel zorgen, en wil dat iedereen op tijd thuis is. Als iemand iets te laat is word ze al boos. Patti en Bernadet zijn daar al aan gewend en zorgen dat ze op tijd thuis zijn. Willeke weet het, maar toch is ze altijd te laat. Soms belt ze Sandra om te vragen als ze langer mag blijven, als ze niet belt, kan ze wachten op en ruzie met Sandra. Sandra is lief en zorgzaam en doet vaak leuke dingen. Sandra zwijgt als ze boos is, ze begint niet te schreeuwen of schelden.



Marian:

De beste vriendin van Willeke. Marian is een meisje van zeventien jaar. Ze is zelfstandig, en het interesseert haar weinig, hoe anderen over haar denken, of wat anderen doen. Als ze Willeke ontmoet, ziet ze in Willeke haar zusje. Ze luistert naar Willeke en probeert te helpen. Ze verzwijgt hoe haar zusje is doodgegaan. Later vertelt ze het wel, omdat ze bang is dat Willeke hetzelfde gaat doen.



Susie:

Een goede vriendin van Willeke. Susie is een lief en zorgzaam persoon. Willeke is graag bij Susie, omdat ze veel dingen zomaar van haar moeder mag. Susie is van Willeke’s leeftij13/14 jaar oud, ze geeft veel om Willeke. Willeke is jaloers op Susie, omdat zij meer vrijheid heeft volgens haar.



Aranka:

De moeder van Suzie. Ze is een gescheiden zorgzame vrouw, en heeft weinig strenge regels. Bij haar worden de taken thuis eerlijk verdeeld. Ze denkt vaak hard op, wat ze denkt zegt ze ook. Zij kan het goed vinden met de moeder van Willeke.



Patti:

Een van de twee stiefzusters van Willeke. Zij kan nogal bot overkomen op Willeke, ze geeft haar de schuld van de ongezellige sfeer in huis. Zij houd zich wel aan de regels en is op tijd thuis en zorgt dat al haar spullen op geruimd zijn. Maar je kunt haar wel vertrouwen, ze zal nooit iets verraden.



Bernadet:

De andere Stiefzuster. Bernadet is altijd lief voor Willeke en ook betrouwbaar. Ze staat altijd open voor Willeke’s problemen, alhoewel Willeke niet veel problemen aan haar vertelt. Bernadet leert veel voor school, en word vaak als voorbeeld gebruikt.



René:

De ex-vriend van Willeke. René is 18 jaar en heeft een brommer. Hij blowt veel, en gaat vaak niet naar school. Hij is kaal en volgens Willeke hele mooie ogen. Hij noemt Willeke. Hij zegt niet veel en is ook verlegen. Als Willeke huisarrest heeft komt hij vaak. Willeke is er helemaal kapot van als René zegt dat het uit is.



Maurice :

De broer van Marian en een goede kameraad van René. Maurice is een persoon die zich nergens druk over maakt en blowt net als René.

Willeke vindt het fijn om bij hem te zijn, omdat ze vindt dat hij rust uitstraalt. Hij is net zo oud als René. En is ook vaak in een koffie shop te vinden.







· Het boek begint midden in het verhaal, want ze vertelt over een net bespoken discussie. Namelijk dat ze dit jaar bij d´r vader oud en nieuw wil gaan vieren, maar d´r moeder is het er niet mee eens.





· Samenvatting van het boek. à zie volgende bladzijde





























Samenvatting:



Willeke’s ouders zijn gescheiden. Haar vader heeft een nieuwe vriendin, en ze woont zelf bij haar moeder. Haar moeder heeft reuma, daardoor moet ze ook mee helpen in het huishouden. Ze heeft vaak ruzies met haar moeder, over het huishouden. Willeke vindt dat zij, veel moet doen terwijl haar moeder maar zit te jammeren dat ze zo’n pijn heeft. Willeke vindt dat ze zich aanstelt, en heeft daar vaak achteraf spijt van dat ze dat gedacht heeft. Totdat ze naar een nieuwjaarsfeest wil. Willeke wil niet mee, het lijkt haar saai, ze wil naar haar vader. Natuurlijk vindt haar moeder dat niet goed, maar na weer een ruzie mag Willeke naar haar vader, en blijft daar tijdelijk wonen. Maar ook bij haar vader voelt zij zich niet echt thuis. Ze denkt dat ze niet wordt gezien als “familielid” bij haar stiefzusters. Ook daar heeft ze vaak ruzie. Als het weer zo’n regenachtige dag is, gaat ze naar haar bankje. Het bankje waar ze altijd heen ging als ze moest huilen. Maar dit keer zal er iemand anders op HAAR bankje. Na even twijfelen gaat ze erbij zitten, en raken ze in gesprek. Ze vind haar gelijk aardig en mysterieus. Marian ziet Willeke als haar zusje, die een paar jaar geleden was overleden. Ze praat niet over haar zusje, ook niet als Willeke er na vraagt. Ze ontmoeten elkaar vaak op het bankje, en blijven bij elkaar slapen. Op een dag is Willeke bij Marian en ziet haar broer met een andere jongen. Op slag is ze verliefd, ze praat veer met Maurice die er ook achter komt, dat Willeke op René is. Willeke ziet René en Maurice elke dag, op speelplein, blowen. Soms krijgt zij ook een trekje. Willeke word kleine genoemd, omdat zij nog maar dertien is, en de jongens een stuk ouder. Willeke volgt steeds minder lessen, en ze krijgt lage cijfers. Sandra merkt het en wil er over praten. En weer hebben ze ruzie. Ze krijgt huisarrest. Toch gaat ze stiekem naar buiten, om met René te kunnen zijn. Bij René wordt ze gevraagd om mee te gaan naar een discotheek in Amsterdam. Ze weet dat ze toch niet mag van Sandra, maar zegt ja. Ze vraagt aan Sandra als ze bij Marian mag blijven slapen en gaat mee. Op een of andere manier is Willeke’s vader er toch achtergekomen, en weer komen er ruzies, en ze krijgt weer huisarrest. Ze moet gelijk na school thuis komen. Als ze naar school wil, ziet ze dat het al te laat is, en daar ziet ze René. René biedt haar aan om mee te gaan achter op zijn brommer, ondanks dat zij geen helm heeft, springt ze toch achterop en gaat mee. Als ze ’s middags thuiskomt, is er weer ruzie, over haar. Ze vinden dat ze zich moet aanpassen, en dat ze niet zonder helm bij iemand achterop mag. Als ze weer bij Marian mag slapen is René er ook. Willeke moet van Marian cola halen, en zegt tegen René dat ze haar moet helpen. Nadat ze verlegen een paar woorden wist uit te brengen, begon René haar te zoenen. Vanaf die avond hadden ze verkering. In plaats van dat ze naar school ging, ging ze samen met René naar een coffeeshop. Tot dat ze René duidelijk had gemaakt, dat ze ook zonder te blowen bij René wilde zijn. René reageerde niet en liep weg. Als Willeke weer thuis kwam, was Sandra woedend. Willeke had geblowd en dat was te zien ook. Ze kreeg een maand huisarrest. Elke avond kwamen Marian, René en Maurice op de stoep staan, zodat Willeke vanuit haar raam, met hen konden praten. Ze kreeg een week minder huisarrest, en ging naar René toe. Ze kwam hem tegen op straat, hij zei dat het uit was, hij wou een “freespirit” blijven. Willeke was helemaal kapot en ging naar Marian toe. Ook Willeke’s moeder had gehoord wat er allemaal gebeurd was, en begon Willeke af en toe te bellen. Ze vroeg of Willeke elke donderdag naar haar toe wou komen, na schooltijd. Dat werd geregeld. Donderdag na school, ging ze naar haar moeders huis toe. En haar moeder was weer niet thuis. Ze liep naar haar kamer, en zag daar Ruben. De nieuwe vriend van haar moeder. Willeke werd boos, en zei dat Ruben uit haar kamer moest gaan. De kamer was voor Ruben behalve op donderdag, zij Willeke’s moeder. Een week later, ging ze weer naar haar moeder toe. Ruben zat achter de nieuwe computer. Nieuwe computer? Ruben zat achter de computer die waarvoor Willeke al 2 jaar zat te zeuren, die computer had hij nu gekregen? Ze zag een papiertje liggen. Het was een lijstje met dingen die ze maar even moest doen. Woedend was Willeke, ze is er maar één keer per week, en die ene keer is haar moeder er niet, en moet zij het huishouden doen. Woedend was ze weer naar haar vaders huis gefietst. En vertelde alles aan Sandra. Sandra was de slechtste nog niet, vond ze. Ze ging naar boven, en ging in het raam zitten, het regende maar ze voelde het niet. Ze had een mesje en sneed haarzelf voorzichtig in haar pols. Toen kwam haar vader binnen. Ze gooide het mesje achter haar bureau en deed haar mouw over haar pols. Haar vader deed het raam, dicht en vroeg waarom ze het raam open had terwijl het regende, en weer liep het uit op ruzie. Ze had niet diep genoeg gesneden want er kwam geen bloed. De maandag erna, ging ze naar school. In de klas vroeg ze of ze naar de WC mocht. Ze liep naar de WC en pakte het mesje weer. En sneed zichzelf weer in de pols, dit keer beter. Na nog geen 2 min, kwam Susie de WC binnen, en zag Willeke. Ze bond haar pols af, en ging naar de dokter, met het excuus, dat Willeke niet goed was geworden. Bij de dokter belde Susie Sandra, en vroeg of Willeke bij haar mocht slapen. Bij Susie thuis, was Aranka er ook. Susie en Aranka legden Willeke in bed. En Susie vertelde het aan Aranka, haar moeder. De volgende dag, had Aranka haar ziek gemeld op school. Ze had ook, zonder dat Susie of Willeke het wisten, Sandra opgebeld en gezegd dat ze moest komen. Sandra was gekomen en nam Willeke mee. Willeke’s vader was erg geschrokken hij kon geen woord uitbrengen. Hij wist dat Willeke de ruzies erg vond, maar zo erg? Patti vond dat Willeke zichzelf altijd zo aan kon stellen, zodat zij alle aandacht kreeg. Bernadet was aardig tegen Willeke, en was altijd open. Maar Willeke vertelde haar niets aan haar. Sandra vertelde dat ze op vakantie gingen, en vroegen of Willeke ook mee wou. Ze ging naar frankrijk, dat wilde ze wel. Bij Marian vertelde ze ook het hele verhaal, Marian zou een plaats voor Willeke zoeken. Ze had wat gevonden. Een kraakpand, samen met twee andere meiden en 1 jongen. Ze zou er gratis in kunnen de eerste dag na de vakantie. Opgelucht ging Willeke weer naar huis. Op de donderdag ging ze weer naar haar moeder. Zoals gewoon lag daar weer een “werk”briefje. Maar dat vond ze niet meer erg. Ze zou na de vakantie van alles verlost zijn. Haar moeder kwam binnen, met de mededeling, dat ze ook op vakantie ging, de week nadat Henk en Sandra gaan. Een vakantie met haar moeder dat zou de eerste keer zijn. Ze wou wel mee, ze mocht Susie ook meenemen. Dan zou Willeke’s moeder Aranka meenemen. Toen Willeke weer bij Marian kwam, had ze slecht nieuws. Ze kon het kraakpand niet in. Één van de meiden was verslaafd en de andere was een drugdealer. Woedend was Willeke, na de vakantie nog steeds bij haar vader? Marian beloofde dat ze een nieuw pand zou zoeken. Maar dat wou Willeke niet, ze wil en zal naar het kraakpand gaan, en was boos weggelopen. Na een goede vakantie met haar vader, Sandra, Patti en Bernadet. Ging ze met haar moeder en Susie mee. Susie vertelde dat ze niet naar het kraakpand kon! Hoe kon zij weten waar ze naartoe ging? Marian was bij haar geweest, zodat zij tegen Willeke moest zeggen dat ze er niet naar toe mocht. De hele reis zeiden ze niks tegen elkaar. Toen ze bij het huisje waren, praatte ze weer. Ze gingen naar de paarden die ze voor een week mochten lenen. En gingen een lange rit maken. En weer bij het huisje aangekomen. Kreeg Willeke te horen dat Marian een dagje kwam. Woedend was ze weer. Ze ging naar haar paard toe, en maakte een lange rit door de regen. Weer bij het huisje, sloop ze naar binnen, en ging in bed liggen. De volgende ochtend gingen ze Marian op halen. Toen Marian en Willeke samen paard gingen rijden, begon het te stormen. Ze zagen een hutje waar ze konden schuilen. Marian vertelde wat er met haar zusje was gebeurd. Ze wou niet dat Willeke door dezelfde reden overleed en zei dat ze niet naar het kraakpand mocht. Dit keer was ze niet blij om te lijken op het zusje van Marian. Ze zij dat ze voor zichzelf kon zorgen. Ze ging in de storm naar buiten, en reed weer alleen terug. Weer sloop ze naar binnen, om huilen in slaap te vallen. Ze wilde Marian nooit meer zien! De volgende ochtend was Marian alweer weg. En Willeke en haar moeder en Susie en haar moeder, gingen naar huis. Thuis gekomen, overlegden Willeke’s moeder en Henk, dat Willeke naar Susie mocht. En daar tijdelijk bleef wonen. Ze kreeg daar één maand alle vrijheid. Niks werd daar over haar gezegd wat ze niet of wel mocht. Ze begon minder te drinken en blowen. Ze was ’s avonds eerder thuis, of ze ging helemaal niet weg. Ze haalden betere cijfers. Maar ze moest wel één keer per week naar het RIAGG. Willeke’s moeder moest er ook regelmatig naar toe. En ze wouden Henk vragen of hij ook wou komen. Marian zag ze niet meer, Maurice en René ook niet. Ze vroeg zich af of ze Marian miste, of de mysterieuze glans om haar heen, haar blik, alsof het interesseerde wat een ander deed, haar muziek, waar iedereen bang van zou worden. Ze wilde niemands zusje zijn, niemands hartsvriendin, niemands dochter.

















































































5 – Auteur:





* Susanne Koster is op 23 november 1957 in Scheveningen geboren.

Tegenwoordig is ze getrouwd, heeft drie dochters, één kat, twee ratjes, één muis en één konijn en woont in een dorpje vlakbij Amsterdam. Ze werkt als navigator (mentor) en stagecoördinator aan de voltijds heao-opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. Verder ontwikkelt ze trainingen voor studenten.

In 1993 werd een kort jeugdverhaal van Susanne Koster gepubliceerd in een debutantenbundel. Daarna heeft ze korte verhalen geschreven voor een lokaal televisiestation.

'Zwarte lieveling' was haar eerste jeugdroman, 'Dertien' haar tweede.

Iets over zichzelf vertellen valt niet mee:

Zolang ik me kan herinneren heb ik geschreven. Gedichten, korte verhalen voor volwassenen en voor kinderen, maar ook alles wat me dwars zat, schreef ik op.

Toen mijn kinderen er de leeftijd voor hadden, begon ik met voorlezen, maar mijn dochters wilden veel liever dat ik zelf een verhaal verzon. Avond aan avond zat ik te fantaseren, want het verhaal dat ik de ene avond verzon, moest de volgende avond weer verder gaan. Daar genoten niet alleen mijn kinderen van, maar ik ook.







* Ze heeft 3 boeken geschreven en in de andere 2 boeken zijn het andere thema´s als in het boek dertien.Ook zijn het niet dezelfde namen.











De 2 andere boeken die ze heeft geschreven:











ZWARTE LIEVELING

Een ontroerend boek over een meisje dat, na jarenlange mishandeling door haar stiefvader, in een kindertehuis terecht komt. Daar is ze eindelijk veilig en krijgt ze de kans een nieuw leven op te bouwen.









MACHO'S EN MIETJES

Stefan houdt niet van voetballen en al helemaal niet niet van de stoere en brallerige sfeer eromheen. Toch zit hij op een voetbalclub, omdat zijn vader dat wil. Zijn vader houdt van voetbal kijken, bier drinken en auto's. Dankzij Stefans beste vriend Danilo is het voetballen wel uit te houden. Tot Stefan gevoelens bij zichzelf ontdekt die verder gaan dan een gewone vriendschap. Een groepje criminelen ontdekt het geheim van Stefan, dat hij juist angstvallig probeert te verbergen. De bende zet hem onder druk om mee te doen aan criminele praktijken, in ruil voor geheimhouding. Deze situatie drijft Stefan meer en meer in het nauw. Behalve dat hij de bende het hoofd moet bieden, voert Stefan een innerlijke stijd met zichzelf.



* Carry slee, en Anke de vries schrijven ook dit soort verhalen.















6- Mening:



Ik kies voor opdracht 3 en 4.





Opdracht 3)



Hey Willeke,



Hoe gaat het nu met je?Ik hoop dat het goed met je gaat.Met mij gaat het in ieder geval wel goed.Ik heb pas gehoord Dat het niet zo goed met je ging.Dat je zelfmoord wilde plegen en dat je aan de drugs zat.Ik snap best dat je dat wilde doen, maar dat zou heus niet DE oplossing zijn. Okee jij bent wel van de problemen af, maar andere mensen niet.Daar moet je dan ook aan denken.En drugs gaan zitten roken maakt het al helemaal niet makkelijker.Maar ik weet wel dat je het heel moeilijk had met je ouders en dan zijn ze ook nog eens gescheiden.Dat maakt het allemaal nog moeilijker.Maar wat ik wel vond was dat je teveel naar Marian keek.Maar zij is wel 4 jaar ouder he!!Maar ik wil te zeikerig over komen.Ik kon wel met je meeleven en ik vond het allemaal heel erg voor je.Nog veel succes verder.



Groetjes en xxx Miranda





Opdracht 4)



Ik vond het een mooi boek omdat het heel erg realistisch is. Het is vooral geschreven van uit willeke en toch vond ik dat zij ook wel eens fout zat. Want meestal is de hoofdpersoon degene die alles goed doet en waar ja altijd medelijden mee hebt. In dit boek was dat niet zo dat vond ik erg bijzonder. Zwarte lieveling wil ik ook nog een keer lezen. Een bijzonder moment vond ik dat bernadet en patti nog zo aardig deden toen willeke ziek was ik weet niet of ik dat had kunnen doen.











































Bronvermelding:





Internet:



www.scholieren.com

www.sjaloom.com



recensie van www.sjaloom.com en dan bij de schrijver van dit boek.Daar stond een klein stukje autobiografie.

























Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen