Boekverslag : Carry Slee - Razend
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3544 woorden.


Inhoudsopgave:

Pagina 1 : inhoudsopgavePagina 2 : algemeenPagina 3 : TitelPagina 4 : themaPagina 5 : InhoudPagina 6 : Inhoud vervolg 1Pagina 7 : samenvatting van het boekPagina 8 : samenvatting van het boek vervolg1Pagina 9 : samenvatting van het boek vervolg2Pagina 10: auteurPagina 11: auteur vervolgPagina 12: MeningPagina 13: Bronvermeldingen1. Algemeen:- OP de voorkant van het boek staat een jongen met een mes in z´n hand.Het is de hoofdpersoon: Sven.

- Het motto van het boek is: ”Het is niet normaal om je kind te mishandelen.”

- Het boek heeft 144 bladzijden en 18 hoofdstukken, de hoofdstukken zijn genummerd.

- Uitgever: Holkema & Warendorf

Jaar van uitgave: 2000

Druk: eerste druk

- ER staat niets in over de woonplaats waar het zich afspeelt.Maar het speelt zich in ieder geval af in huis bij Sven en op school.En dan ook af en toe ergens anders ,maar het meeste op school en thuis.

- Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat kun je merken onder andere merken door internet. Arnout en Hakim gaan chatten om via een chatbox een vriendin te krijgen. Dat gebeurt tegenwoordig ook. En internet is nog niet zo lang zo populair dat bijna iedereen een computer heeft thuis. Ook wordt er gesproken over gsm’s, dit bestaat al wel langer, maar het is pas sinds kort dat veel kinderen ook een eigen mobiele telefoon hebben. Daarom denk ik dat dit verhaal zich afspeelt tussen 1998 en 2000 (2001 was het boek nog niet geschreven, maar ook voor 2 jaar na 2000 kan dit denk ik nog wel gelden). Het verhaal wordt chronologisch verteld, er zitten geen flashbacks of flashforwards in.

- Het verhaal wordt verteld vanuit een vertellersperspectief. Het hele verhaal wordt verteld met hij en zij personen, of door het noemen van de naam van de persoon waar het om gaat. De verteller weet wat Sven denkt, maar ook wat Roosmarijn denkt.

Je volgt het verhaal door de ogen van Sven, maar sommige kleine stukjes ook door die van Roosmarijn

- Het boek heeft een gesloten eind, want het eindigt

dat sven roosmarijn een zoen geeft.

- Het genre van het boek is mishandeling,want Sven wordt mishandelt door z´n vader en Roosmarijn wordt seksueel misbruikt door Bob.2. Titel:- De titel van dit boek is Razend. Deze titel past op 2 personen tegelijk:

* Sven is boos op zijn vader, omdat die hem mishandelt en zijn broer Lennart voortrekt.

*De vader van Sven wordt vaak boos op Sven, omdat hij niet

alles doet wat hij zegt, zo is Sven gestopt met zwemmen.Daarom

mishandelt hij Sven vaak

- Doe eens normaal! Ik zou deze titel kiezen, omdat die vader niet normaal doet tegen Sven en dat Bob niet normaal doet tegen roosmarijn.En die broer van Sven hem weer pest.Eigenlijk doen hun niet normaal,daarom deze titel.

3. thema:- Het thema van het verhaal is Mishandeling en daarbij komt ook nog liefde, omdat Roosmarijn merkt dat ze gevoelens voor Sven heeft en hij ook voor haar.- Het hoofdthema van dit boek is: Mishandeling.

De thema’s in dit boek zijn:

* Vriendschap: vriendschap tussen verschillende personen.

* Liefde: de liefde die ontstaat tussen Sven en Roosmarijn.

* Seksuele intimiteiten: Bob die zijn handen niet thuis kan houden bij Roosmarijn, en naar wat later bleek ook bij andere meisjes, zoals: Astrid van Lanen.

4. inhoud:- De hoofdpersoon:

*Sven FeijeAndere belangrijke personen in het boek:

*Lennart Feije

*Roosmarijn

*De vader van Lennart en SvenBijfiguren:

*De moeder van Sven

*Bob, de wiskunde leraar van klas 2b

*Halima, de beste vriendin van Roosmarijn

*Bart , de beste vriend van Sven

*Arnout, een van de vrienden van Sven

*Hakim, een andere vriend van Sven

*De oma van Sven

*Astrid van Lanen

*Meneer Hazelman, de conrector op de school van Sven

*mevrouw simons, de therapeute waar de oma van sven het over heeftsven: is een normale jongen van 14 jaar. Hij is erg betrouwbaar en een beetje verlegen. Sven raakt vrij snel in paniek doordat zijn vader zo snel boos wordt.

Verder is Sven fantasierijk en een beetje gesloten. Hij vertelt namelijk zijn vrienden niets over zijn problemen.

Sven houdt van lol en vindt dat ouders hun kinderen allemaal gelijk moeten behandelen. Het uiterlijk van Sven komt in het boek niet naar voren.Roosmarijn: is 14. Zij is erg spontaan en apart. Ze houdt van toneelspelen. Roosmarijn had veel vertrouwen in iedereen. Na het voorval met haar leraar wiskunde is dat vertrouwen wat minder geworden.

Roosmarijn is eerlijk tegen iedereen. Haar uiterlijk, normen en waarden komen niet goed naar voren in het boek.

Bart: is een hele vrolijke jongen. Hij is spontaan, durft veel en is erg nuchter. Bart is zelfverzekerd en houdt van veel lol maken.

Lennart: is een gemene en onvriendelijke jongen. Hij denkt alleen aan zichzelf en vindt het leuk om voorgetrokken te worden.

De vader van Sven: is erg gemeen. Hij reageert al zijn frustraties op Sven

af en trekt zijn andere zoon voor.

De moeder van Sven: is onderdanig, ze durft niks over het doen en laten van haar man te zeggen. Aan de ene kant vindt ze dat de vader van Sven gelijk heeft, maar aan de andere kant vindt ze het ook heel zielig voor Sven.

Halima: is een hele lieve vriendin. Aan het begin gelooft ze nog niet dat Bob, de wiskundeleraar, Roosmarijn betast heeft, maar later neemt ze het toch voor Roosmarijn op.

Bob: is een erg geliefde wiskundeleraar. Iedereen mag hem. Ondertussen is Bob een vies mannetje. Hij zit aan Roosmarijn en zegt vreemde dingen. Niemand verwacht dit van hem.

Arnout en Hakim:

Ze zijn alle twee even oud als Sven. Ze zijn hopeloos opzoek naar een vriendin en ze hebben ook een nieuw plan gemaakt om er één te krijgen: ze gaan chatten als twee meisjes: Lotte en Dieke. Ze weten niet dat Bart en Sven zich ondertussen ook voor doen als twee meisjes en met hen gaan chatten. Als ze dan eindelijk afspreken staan ze dan ook verbaast te kijken als niet Melissa en Annabel (zo noemen Bart en Sven zich), maar Bart en Sven verschijnen op het afspraakje.

Buiten deze gebeurtenis spelen ze niet echt een rol in het verhaal en ze hebben ook niet duidelijk beschreven karakters.

De oma van Sven:

De oma van Sven heeft niet echt een grote rol in het boek, de enkele keren dat ze voorkomt is aan de telefoon. Zij heeft al door dat het niet klopt wat er in dat gezin gebeurt en ze raadt de vader van Sven een paar keer aan om naar een therapeut te gaan. Maar hij wil niet luisteren, totdat Sven voor hem staat met een mes en vraagt of hij hem wil vermoorden en dan snapt ook hij dat het helemaal fout is en gaan ze naar de therapeut.Astrid van Lanen:

Zij zat in de feestcommissie van de school,maar Bob viel haar ook lastig. Toen is ze uit de feestcommissie gestapt, en kwam er een plek vrij. Roosmarijn wou er altijd graag in, maar omdat Bob er inzat wou ze niet meer.Astrid durfde niks tegen iemand te zeggen wat Bob met haar deed.Meneer Hazelman:

Hij is de conrector van de school. Er word niet echt veel over hem verteld alleen dat hij Bob ontslaat.Mevrouw Simons:

Mevrouw Simons is de therapeute waar de oma van Sven het altijd over heeft. Ze komt alleen aan het einde van het boek voor en gaat dan proberen om het allemaal weer goed te maken in het gezin. Ze komt zelf niet aan het woord. Alleen haar naam word een paar keer genoemd.

- Het verhaal begint met het probleem tussen Sven' s vader en Sven(dat hij in de spiegel kijkt en kijkt of hij nog een opgezwollen wenkbrauw heeft). Midden in de gebeurtenis dus.- samenvatting van het boek.

Samnevatting:

Sven wordt mishandeld door zijn vader. Hij wordt heel vaak geslagen en zijn broer pest hem en steelt zijn spullen. Sven’ s vader doet daar niets aan, want Lennart (Sven’ s broer) is zijn lievelingetje. Volgens zijn vader is Lennart veel beter dan Sven en is Sven een mislukkeling. Lennart wordt dan ook heel erg voorgetrokken. Dat Sven’ s vader Lennart zo erg voor trekt is omdat Lennart een goede zwemmer is en dezelfde interesses heeft als zijn vader. Hij gaat ook nooit tegen zijn vader in en dat doet Sven wel. Sven houd van filmen en hij wil later dan ook zijn eigen films maken.In de klas van Sven zit een meisje, Roosmarijn. Roosmarijn heeft problemen met haar wiskundeleraar, de populairste leraar van school, want die had haar apart genomen en deed heel close. Hij pakte haar hand en ging heel dicht tegen haar aan zitten. Ze vertelt het aan haar beste vriendin, Halima, maar die praat het uit haar hoofd, het was waarschijnlijk gewoon om haar gerust te stellen. Sven is al een tijdje verliefd op Roosmarijn, maar hij durft niet op haar af te stappen. Daarom bedenkt Bart, Sven’ s beste vriend, een plan. Hij zegt dat Sven een film gaat maken en nog een meisje zoekt om erin te spelen. Roosmarijn, die al heel lang de droom heeft om filmster te worden laat zich dat geen twee keer zeggen en meld zich meteen aan. Omdat Sven zo snel niet kan bedenken waar de film over moet gaan, zegt hij dat het over een meisje dat wegloopt gaat. Dat was zijn laatst bedachte scenario. Toch is hij allang blij dat hij nu veel alleen gaat zijn bij Roosmarijn. Ze spreken af voor die middag.

Als Sven die middag thuis komt om z’ n camera te halen is alleen zijn moeder thuis, want Lennart en zijn vader zijn naar de voorselecties voor het jeugdkampioenschap zwemmen. Zijn moeder vertelt hem dat zijn vader hem meegenomen heeft om Lennart te filmen, zodat hij zijn technieken kan verbeteren. Sven weet zeker dat Lennart het heeft gedaan om hem te treiteren. Hij had gezien dat Sven zijn camera klaar had gemaakt. Gelukkig hebben Sven en Roosmarijn allebei hun handen vol aan het voorbereidende werk. Ze komen die dag niet aan filmen toe.

Als Lennart en zijn vader die avond thuis komen, is het feest, want Lennart is door de selecties heen. Sven neemt zich voor om niet over de camera te beginnen die avond, maar als hij hoort dat ze hem elke dag nodig hebben wordt het Sven te veel. Hij krijgt ruzie met zijn vader en word weer in elkaar geslagen. Hij gaat naar boven en belt zijn Bart af, waar hij een afspraak mee had. Hij zegt dat hij hoofdpijn heeft. De volgende dag durft Roosmarijn de wiskundeles niet in, maar haar Halima haalt haar over om toch te gaan. Als Bob (de wiskundeleraar) langsloopt legt hij een hand op haar schouder, zoals hij dat bij iedereen doet, maar als hij z’n hand van haar schouder laat glijden voelt ze hem tegen haar borst komen. Ze zegt het tegen Halima en die gelooft het nu wel. Een week later is de volgende afspraak voor het filmen, maar Sven heeft zijn camera nog steeds niet terug. Die ligt bij zijn vader in de la. Gelukkig zijn ze vroeger uit en kan hij de camera ongemerkt gebruiken en weer op tijd terugleggen. Ze filmen bij Sven thuis en Lennart is er ook. Als Sven even weg moet verteld Lennart aan Roosmarijn dat Sven een vriendin heeft, wat helemaal niet waar is. Op school heeft Halima aangeboden om met Roosmarijn van plaats te wisselen zodat hij niet meer Bob niet meer bij haar kan. Die avond komt Sven erachter dat zijn ouders en Lennart met zijn verjaardag in Duitsland zitten voor een speciale training voor Lennart. Sven kan niet mee, want de auto zit vol. Natuurlijk gaat ook de camera mee, maar wat een groter probleem is: Roosmarijn heeft niet erg veel zin meer in filmen, omdat ze denkt dat Sven een vriendin heeft. Net terwijl zij steeds verliefder op hem word.

De volgende dag krijgt Roosmarijn het bericht dat ze in de feestcommissie zit, maar dat wijst ze af. Bob zit er ook in.

Lennart heeft Roosmarijn uitgenodigd te komen kijken bij het zwemmen en zorgt ervoor dat het lijkt of het zíjn vriendin is, terwijl Roosmarijn nog steeds verliefd is op Sven. Vervolgens zegt Lennart tegen Sven dat Roosmarijn Sven leuk vindt en dat hij haar moet gaan versieren. De dag daarna zegt Lennart tegen Roosmarijn dat Sven echt zo' n meisjes verslinder is die meisjes versieren als een soort sport zien. Die dag zit Roosmarijn voor het eerst weer met een veilig gevoel in de wiskunde les, want ze zit nu aan de raamkant, dus kan hij niet bij haar. Toch krijgt Bob de kans om weer aan haar borst te zitten als Halima haar etui laat vallen en die grijpt hij ook. Hij doet net of hij het raam open gaat doen en toevallig ziet dat ze iets niet begrijpt. Na de les vertelt Roosmarijn de rest van de klas wat er gebeurd is, maar niemand gelooft haar, behalve Halima en Sven. Na school is Roosmarijn samen met Halima nog even wat informatie over Sven gaan halen bij Lennart, die zegt dat hij elk weekeinde wel een andere scharrel heeft. Dan belt ze Sven af. Omdat Sven zo van slag was is hij vergeten de banden te verwisselen in de camera en zijn vader denkt dat Sven wilde zorgen dat ze Lennart niet konden filmen. Zijn vader slaat hem alweer helemaal in elkaar. Daardoor vergeet hij zijn afspraak met Bart. Twee dagen later is Sven’ s vader in een goed humeur, omdat Lennart de selecties door is. Sven besluit uit te leggen wat er gebeurt was met de camera en de banden en hij hoopt dat hij dan de camera terug krijgt. Als hij zijn vaders kamer binnenloopt is er niemand, maar het raam staat open en het regent in. Hij loopt de kamer in om het raam dicht te doen, maar op dat moment komt zijn vader binnen met een verlengsnoer in zijn hand. Sven wil nog uitleggen dat hij alleen het raam dicht wilde doen, maar zijn vader heeft zijn eigen conclusies al getrokken. Voor Sven ook maar de kans krijgt iets te zeggen staan de striemen van het snoer al op zijn rug. Roosmarijn heeft net besloten Sven nog een kans te geven als hij aanbelt. Hij legt haar uit dat zijn camera gemaakt moet worden en daardoor tien dagen weg is. Roosmarijn is zo boos om die smoes dat ze de deur voor zijn neus dicht smijt. Roosmarijn is hij dus kwijt, denkt hij. Hij heeft z’n vrienden de laatste tijd ook wel een beetje verwaarloosd, dus gaat hij naar Bart. Bart geeft hem nog een laatste kans: die middag zwemmen. Er is alleen één probleem: Sven kan niet zwemmen, want hij heeft nog steeds striemen op z’n rug staan van het snoer. Hij besluit ze op te wachten bij het zwembad, maar ze fietsen weg, zonder hem.

Die avond ziet Sven Roosmarijn aan komen fietsen. Hij wil net naar beneden lopen, maar als hij boven aan de trap staat ziet hij hoe Lennart Roosmarijn een kus geeft. Nu heeft Lennart alles van hem afgepakt, zelfs Roosmarijn. Roosmarijn zelf begreep het allemaal niet zo goed en werd argwanend waarom ineens die kleffe zoen? Ze vertrouwde het niet. De volgende ochtend wil Sven niet naar school, als zijn vader geïrriteerd komt informeren wat er aan de hand is ziet hij Sven’ s prullenbak. Het zit vol met brieven die hij aan Roosmarijn geschreven heeft. Zijn vader denkt dat hij de vriendin van Lennart af wilde pakken en hij wordt woest. Die dag durft Roosmarijn echt niet naar wiskunde, dus gaat ze in de aula zitten. Als de rector langs komt zegt ze dat ze niet kan vertellen waarom ze er niet is. Op hetzelfde moment is Sven heel erg ruzie aan het maken met Bob, midden in de klas. Hij wordt het helemaal zat zegt precies waar het op staat. Als Sven het verhaal herhaald tegen de rector wordt die heel kwaad, omdat Roosmarijn niets gezegd heeft. Later, als de rector het nog een keer vraagt gaat ze mee in het verhaal dat Bob opgehangen had: zijn en Bob hadden een meningsverschil.

Die avond vertelt zijn vader hem dat Sven niet meer welkom is op de benedenverdieping van het huis. Hij mag boven blijven en hij moet eens proberen naar beneden te komen. De nacht erna loopt Sven weg, maar als hij eenmaal veilig in de duinen zit bedenkt hij dat er geen enkele plaats is waar zijn vader hem niet zal vinden. Hij zal dus toch terug moeten. Hoe dan ook, zijn vader beheerst Sven’ s leven. Ondertussen is Bob gesnapt terwijl hij Roosmarijn dwong hem te betasten. Zij en een ander meisje hebben alles verteld en ze is er ook achter gekomen dat Sven geschorst is omdat zij niet eerlijk was. Ze gaat naar zijn huis en als ze aanbelt doet zijn Lennart open. Die stuurt haar naar boven waar ze de afscheidsbrief van Sven vindt. Sven heeft besloten naar huis te gaan, maar eerst koopt hij een mes. Hij sluipt het huis binnen en gooit de deur naar de woonkamer open. Lennart en zijn ouders zijn aan het eten. Zijn vader springt op en Sven blijft staan. In eerste instantie denkt zijn vader dat Sven hem wil vermoorden, maar dan biedt Sven het mes aan aan zijn vader en zegt dat hij maar moet steken. Sven weet toch al dat zijn vader hem dood wil hebben, dus waarom doet hij het niet meteen. Als zijn vader dit hoort, zakt hij door zijn knieën en zegt tegen zijn vrouw dat het tijd wordt om de psycholoog te bellen.

De psycholoog praat met iedereen, het gaat een moeilijke tijd worden, maar ze komen er wel bovenop. Het blijkt dat Sven’ s vader zo doet omdat hij vroeger zelf ook geslagen is. Sven vindt een briefje van Roosmarijn op zijn bureau en gaat snel naar haar toe. Ze krijgen verkering. Daarna maakt hij het goed met zijn vrienden.

5. auteur:Carry Slee:Geboren: 1 juli 1949, te Amsterdam

Opleiding: Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht

Werk: lerares drama op een school voor beroepsonderwijs in Utrecht

Eerste boek: Rik en Roosje (1989)

Thuis: woont met haar vriendin en twee dochters (Nadja en Masja) in een gezellig oud huis in Bergen

Leuke feitjes: is recordhoudster van het hoogste aantal bekroningen door de Nederlandse Kinderjury

Ooit gezegd: 'Soms haal ik een idee uit de krant. Dat is gebeurd bij Kappen. Ik las over een invalide jongen die in elkaar geslagen werd. Spijt! heb ik gemaakt nadat ik een brief had gelezen in de televisiegids waarin een jongen schreef dat zijn buurmeisje zo werd gepest. Ook verhalen van mijn dochters hebben me op ideeën gebracht.'· Ze heeft veel probleemboeken geschreven zoals: pijnstillers,kappen, spijt en afblijven. Het gaat in de meeste boeken hiervan over mishandeling en/of geweld.En deze boeken kunnen zich afspelen in deze tijd.Het zijn leuke boeken om te lezen en niet ouderwets.

Pijnstillers: in dit boek gaat het over een jongen waarvan z´n moeder ernstig ziek is.Hij heeft het er erg moeilijk mee als ze overlijd.Kappen: gaat over zinloos geweld op straat.En wat er gebeurt als niemand er wat van durft te zeggen.Spijt: gaat over pesten op school en hoe erg dat uit de hand kan lopen.afblijven: als je beste vriendin drugs gaat gebruiken,kun je haar dan helpen??6. mening:Ik kies voor opdracht 3+4Opdracht 3:Hey Roosmarijn,

Hoe gaat het nu met je? Ik vind het heel erg voor je wat er met je is gebeurd.Zelf heb ik het ook meegemaakt en ze wilden mij ook nooit geloven tot er nog 5 meisjes waren die hetzelfde meegemaakt hadden als mij.Ik zou graag een keertje met je willen afspreken en gewoon iets leuks en gezelligs doen.Ik zou dat erg leuk vinden, misschien jij ook wel?!

Groetjes + =XXX= Miranda van Duijnrijnsoever 209

2221 VR katwijk aan Zee

Nederland

Opdracht 4:

Ik vond dit een heel mooi boek. Dat komt omdat Carry Slee goed over dit soort onderwerpen kan vertellen en de onderwerpen me ook aanspraken.Ik lees graag over dit soort onderwerpen, omdat dat best vaak voorkomt en ook niet saai is.Ik ben zeker van plan om nog meer boeken te lezen van Carry Slee, omdat ze makkelijk te lezen zijn.En altijd wel interessant.Het zijn meestal ook wel zielige boeken die ze schrijft en kunnen waar gebeurd zijn.Ik vond het ook wel een zielig boek, omdat Sven wordt mishandelt en Roosmarijn wordt aangerand en niemand haar gelooft dat vind ik echt zielig voor haar.Op dat moment heeft ze het al zo moeilijk en dan geloven ze haar niet eens. IK vond het ook wel een spannend verhaal,wat er nou zou gaan gebeuren met die vader en die leraar. Gelukkig loopt het boek goed af. Sven gaat niet meer thuis wonen en die vader gaat naar een psychiater. Het verhaal eindigt dat Sven Roosmarijn een zoen geeft.

Bronvermeldingen:* internet: www.scholieren.com

www.schrijversnet.nl

www.carryslee.nl* Het boek: razend* Een uittrekselboek van carry Slee

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen