Boekverslag : Onbekend/anoniem - Mariken Van Nieumeghen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 546 woorden.


Zakelijke gegevens


De auteur is niet bekend.

Mariken van Nieumeghen, taal & teken, Leeuwarden, 1987-3, 61 blz.

Het boek is een novelle.

Eerste reactie


Ik heb dit boek gekozen, omdat ik al meer van dit soort boeken gelezen heb en die bevielen mij wel goed.

Ik vond het wel een leuk boekje. Het was heel simpel en grappig om te lezen hoe men in die tijd (rond 1500) dacht over bepaalde dingen.

Verdieping


Het verhaal wordt verteld vanuit een vertellersperspectief.

In het verhaal komen de volgende personen voor:

  • Mariken (Emmeken)

  • de duivel (Moenen)

  • de oom van Mariken

  • de tante van Mariken


Mariken woont bij haar oom. Ze is een jonge vrolijke meid. Op een dag wordt ze voor boodschappen naar Nijmegen gestuurd door haar oom. Ze moet dan bij haar tante overnachten, omdat het te ver weg is. Als ze weg gaat, heeft haar oom een vreemd gevoel. Als Mariken ’s avonds klaar is met de boodschappen, gaat ze naar haar tante. Maar zij (de tante dus) scheldt Mariken uit en laat haar niet het huis binnen. Mariken besluit zich te verstoppen onder een grote struik in een bos, zodat de duivel haar niet kan vinden. Maar de duivel (Moenen) vindt haar toch. Mariken is zo wanhopig dat ze met hem mee gaat. De enige voorwaarde is dat ze haar naam moet veranderen in Emmeken. Ze doet dat en vertrekt samen mat de duivel naar Antwerpen. Ze leven daar goed, maar overal waar zij komen, wordt er iemand vermoord. Dat komt door Moenen, die mensen hiertoe kan aanzetten. Ondertussen gaat Emmekens oom op zoek naar Mariken / Emmeken. Na zeven jaar wil Emmeken haar familie en vrienden weer eens zien. Samen met Moenen, die eerst eigenlijk niet wil, gaat ze op weg naar Nijmegen. In Nijmegen aangekomen vertelt Moenen aan Emmeken dat haar tante is overleden. In de stad is een toneelspel bezig. Emmeken besluit erbij te gaan kijken en komt erachter hoe erg ze gezondigd heeft. Ze besluit dat ze niet meer naar Moenen terug te gaan. Daarom wordt Moenen erg boos en neemt haar mee de lucht in. Daarna gooit hij haar heel hard naar beneden, zodat Emmeken zal overlijden. Maar dit gebeurt niet.

Emmeken overleeft de val en vindt haar oom terug. Emmeken wil zondigen, maar geen enkele heilige kan haar helpen, behalve de paus. Ze krijgt drie ijzeren ringen om. Als de ringen afvallen, is haar vergiffenis geschonken. Emmeken gaat weer terug naar Nederland en besluit non te worden. Ze leeft erg vroom in het klooster. Na een aantal jaren vallen de ringen opeens af. Dan is haar vergiffenis geschonken.

Het belangrijkste probleem in het boek is dat Mariken/ Emmeken samen heeft geleefd met de duivel.

Dit boek is rond 1500 geschreven. In die tijd stond God centraal en in dit boek is dat ook het geval.

Beoordeling


Ik vond het wel een leuk verhaal. Ik heb ook al meer van dit soort boeken gelezen en die vond ik ook wel grappig. Op deze manier kom je meer te weten over de manier waarop de mensen toen leefden en wat ze dachten. In deze tijd zou het niet voorkomen dat mensen zo denken, maar in die tijd was het heel gewoon. Ik zou het boek wel willen aanraden aan mensen die niet graag een dik boek lezen. Het verhaal heb je namelijk erg snel uit en het is ook wel grappig.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen