Boekverslag : Simone Van Der Vlugt - Bloedgeld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1815 woorden.

1 Reinout van Veghel zit in de strafkelder van een rasphuis (gevangenis waar ze hout raspten) Hij zit er al 2 van de 3 jaar opgesloten. Op een dag moet hij bij regent Bense Broeck komen, hij verteld hem dat hij met een van de 3 schepen, het Duyfken, Hollandia of de gouden Haen mee mag naar Java. In feiten word hij aan het v.o.c. verkocht. Hij leert dat het leven als zeelied erg hard is. Jacob en Wijnant Ysbrant leert hij kennen. Jacob komt ook van het rasphuis en Wijnant had al 2 keer eerder gevaren. Ook kan hij goed overweg met de kok lange lijs.( die heeft hij leren kennen onder de eerste maaltijd, omdat 1 van de bemanning Willem linken een extra schep eten wilde, en Reinout wist Willem te vertellen dat hij zich maar eens moest gedragen) hiervoor was lange lijs hem erg dankbaar voor en gaf daarom reinout een extra schep met eten. Reinout heeft een hekel aan Balthasar Ruygveen en bootsman Jaeger -> die zorgt voor bemanning.


2 Lutske is een 14 jarig meisje dat bij haar tante Ida woont. Haar ouders zijn gestorven en haar broer is al 2 jaar weg met een schip van de voc. Ze zijn ontzettend arm. Lutske staat bij veel kerken te bedelen om aan geld te komen. Bij de kerk wordt ze weg gestuurd. Als lutske thuis komt zit tante ida ziek in de kamer, trijn ( oude buurvrouw) komt kijken hoe het met tante ida gaat. Trijn denkt dat tante ida koorts heeft en vraagt aan bordeeleigenares Rode Barbara om hulp. Catalyn een meisje dat rode barbara helpt met kruiden en medicijnen brengt tante ida wat kruidendrankjes. Nadat lutske een hele dag werk heeft gezocht en naar rode barbara gaat om zich op te warmen verteld rode barbara dat ze maar eens bij kroegbaas malle kees voor een baantje moet gaan kijken. Lutske gaat erheen en malle kees leert haar het vak stelen. Samen met bregje( meisje dat ook steelt) gaan ze op pad.


3 Reinout leert zijn nieuwe vak steeds beter kennen. Het is veel erger dan hij had verwacht. De schipper Ruygveen besluit om een de kaap over te slaan zodat ze sneller terug zijn van hun reis. Reinout kan goed opschieten met Jacob, Samuel en Wijnant.Als Reinout interesse toont in de navigatie krijgt Adriaen Pelgrom hem door. Naarmate ze verder reizen hoe slechter het voedsel wordt, vele mannen worden ziek. En de eerste doden vallen, Lamber Dirksz sterft aan scheurbuik.Als ouwe Sam er voor in opstond komt krijgt hij straf, 40 zweepslagen, dit overleeft hij niet en bloed dood. De reis wordt steeds afgrijselijker.

4 Het gaat steeds slechter op het schip. Reinout ziet steeds meer vrienden van hem als haaienvoer verdwijnen. Hij begint het zat te worden en gaat bij zijn vrienden voorzichtig informeren wat zijn nou eigenlijk van schipper Ruygveen vinden. Het blijkt dat de haat om de schipper erg groot is. Ze komen langzaam op het idee om Ruygveen uit te gaan schakelen. Alleen Jan wasmoet wil het een beetje tegenwerken, maar Reinout bedreigd hem met een mes en zegt dat hij zijn mond moet houden. Ondertussen vind ook Jurriaans dat Ruygveen nieuwe bemanning op kaap de goede hoop moet nemen, maar Ruygveen wil dit niet en word kwaad op Jurriaans en bedreigd hem met een pistool.

Als Reinout zich niet lekker voelt en naar chirurgijn Bakhuys gaat blijkt ook hij scheurbuik te hebben. Wijnant blijft zo vaak als hij kan bij Reinout. Het wordt tijd dat ze aan lang komen want anders red Reinout het niet. Gelukkig wordt hun droom waar en komt er eindelijk land in zicht, hoewel dit voor vele toch al te laat is, pelgrom haalt het land niet meer.


5 Lutske is beter in haar vak als dief geworden. Als ze een rijke man beroven komt hij achter lutske en bregje aan, lutske en bregje rennen het bordeel van rode barbara binnen en malle kees staat daar klaar als journalist, en perst de rijke man af door te vragen wat hij als burgemeester wel niet in het bordeel te zoeken heeft en laat hem 200 gulden betalen. Als ze nieuwe schoen koopt gaat het mis. Ze wordt gepakt en veroordeeld voor 3 jaar in het spinhuis. Ze moet de hel dag naaien en spinnen. Door het raam ziet ze de seizoenen veranderen. Rode Barbara is de enige die lutske komt opzoeken. Alleen heft ze niet z’m goed nieuws. Tante Ida is gestorven. Lutske neemt zich voor om nooit meer te worden opgesloten als ze vervroegd wordt vrijgelaten. Rode barbara bied haar een baantje aan als poetshulp in het bordeel. Barbara probeert Lutske over te halen om hoer te worden, uiteindelijk stemt Lutske toe. Als lutske met haar eerste klant bezig is krijgt ze bericht dat haar broer haar zoekt.


6 De Hollandia heeft de kust van kaap de goede hoop gehaald. De bemanning komt er steeds beter boven op doordat ze weer vers fruit en vers drinken krijgen. Als ze genoeg aangesterkt zijn en genoeg eten hebben opgeslagen gaan ze weer aan boord om hun reis voort te zetten. Het plan om schipper Ruygveen wat aan te doen wordt steeds uitgebreider. En steeds meer mensen gaan zich ermee bemoeien. Als reinout erachter komt dat opperstuurman een eigen plannetje aan het maken is, word hij steeds nerveuzer. Het noodweer slat ’s nachts toe en vele bemanningslieden komen om, waaronder ook de schipper en de bootsman en de onderstuurman. Reinout neemt de leiding over.


7 Als ze op onderzoek gaan op het schip komen ze erachter dat er heel veel spullen aan boord zijn waar ze niets vanaf wisten. Reinout besluit dat hij de nieuwe schipper wordt. Hij probeert de overgebleven bemanning ervan te overtuigen dat ze het best naar het gevaarlijke Madagaskar kunnen gaan voor het schip te laten kamen en nieuwe bemanningsleden aan boord te nemen. De nieuwe bemanningsleden blijken een stel piraten te zijn die niet echt willen gehoorzamen. Als ze nog maar net onderweg zijn zien ze een engels schip. Reinout besluit dat ze het gaan aanvallen met geluk, ze slaan alles wat de engelse aan boord hadden in. De Draeck gaat verder voor nog een goede slag.


8 Thijs en David aan boord van de eenhoorn zien het piraten schip steeds dichterbij komen. Tot hun verbazing wordt er niemand gedood door de piraten en blijkt het hun alleen om hun lading te doen. De piraten leider van veghel blijkt erg vriendelijk te zijn. Een kwart, waaronder david en thijs, sluiten zich bij reinout aan. Tot hun stomme verbazing blijkt het een soort vrijheid te zijn. Alles wordt eerlijk verdeeld en niemand wordt misbruikt of vermoord. Het blijkt dat ze toch de goede keuze hebben gemaakt.


9 Als ze een schip tegen komen besluit Reinout om het schip te laten gaan. Bij het 2de schip hebben ze meer geluk. Als ze de buit van het schip hebben varen ze verder naar Algiers. De bemanning gaat verspreidt aan wal om hun geld uit te geven.Thijs en David gaan samen naar de markt. Daar valt hun oog op een slavenmarkt. Thijs vraagt aan david of hij mee naar een kroeg gaat. David sputtert eerst even tegen maar geeft uiteindelijk toch toe. Als Thijs ziet dat David beroofd wordt grijpt hij in. Dat luk t niet goed en iemand trekt een mes waar bij David word geraakt. Een paar van de bemanningslieden tillen hem naar de boot waar Bahkuys besluit Davids been te amputeren. Hij overleeft het echter niet.


10 Thijs kan het zichzelf niet vergeven dat hij per se naar dat cafe wilde gaan. Als ze weer uitvaren en een schip op het oog hebben blijkt het een piratenschip te zijn. Ze weten uiteindelijk toch de strijd te winnen. Thijs raakt een beetje gewond. Coenraad vindt thijs maar een zielig persoon en geeft hem een stomp. Hij komt erachter dat thijs een meisje is en eigenlijk lutske heet. Reinout begrijpt nu eindelijk waarom david zijn broertje zo beschermde. Hij heeft veel bewondering voor ze omdat ze het zolang geheim hebben weten te houden. Lutske gaat reinout onder vagen waarom hij niet stopt. Beetje bij beetje praat ze steeds verder op hem in.


11 Als de bemanning aan wal is gegaan besluiten Reinout en Lutske aan boord te blijven. Ze hebben een goed gesprek. Als de bemanning terug komt, komen die in opstand omdat Reinout zo genaamd gratis sex zou hebben gehad met Lutske en de rest van de bemanning moest de hoeren betalen. En dus vinden ze dat ze ook recht hebben op Lutske. Maar Reinout pikt dit niet en Vincent besluit om met Reinout het uit vechten tot de dood. Vincent verliest de strijd. Lutske en Wijnant zijn blij. Als Reinout van Wijnant te horen krijgt dat hij terug naar Amsterdam gaat samen met Lutske besluit Reinout toch op zee te blijven.


12 Wijnant en Lutske hebben een pand gekocht op de hoek van de dam, waar ze een winkel zijn begonnen. Ze verkopen er allerlei spulletjes die je de voc schepen nodig hebben, atlassen, reisjournaals, oosterse waren enzv. Als luske het scheepsjournaal van Bastiaens ziet word ze kwaad, bastiaens probeert Reinout in zijn journaal zwart te maken.


13 Admiraal de Ruyter is samen met Batiaens opzoek naar van Veghel. Als ze hem bijna te pakken hebben en gaan kijken op zijn schip blijkt dat Reinout en zijn bemanning er vandoor is gegaan en dat ze voor een leeg schip hebben staan te wachten. Admiraal Ruyter besluit de Draeck in brand te steken. Na een lange wandeltocht door het oerwoud ziet Reinout de eenhoorn liggen. Ze blijven nog een paar dagen in de baai liggen. Als Reinout Samuel verteld dat hij wil stoppen en na Algiers wil varen zodat Reinout daar kan blijven wil Samuel de Eenhoorn over kopen. Maar in de terugreis naar Algiers worden ze omsingeld en verover door de Ruyter en zijn bemanning.


14 Lutske is helemaal van slag als ze ziet dat Reinout is gepakt. Ze probeert er alles aan te doen om er voor te zorgen dat ze Reinout nog 1 keer voor zijn executie mag zien. Dit lukt echter niet. Reinout weigert zich toe te geven dat hij schuldig is aan moord. Hij houdt vol en zelfs de geestelijke weten hem niet te overtuigen. Pas in de martelkamer legt hij een bekentenis af nadat hij niet anders kon. Lutske probeert bij burgemeester Andries de Graeff maar ook hij kan haar niet helpen. Als de beul voorstelt om Reinout s’morgens te laten ophangen omdat de bevolking wel eens in opstand zou kunnen komen lijkt het de burgemeester geen slecht idee. Als Reinout de galg om zijn nek voelt weet hij dat er iets niet klopt. Als hij bij bewustzijn komt omdat Lutske en Wijnant hem eraf hebben gehaald vertellen ze dat ze de beul Joris Keysers hebben omgekocht. En zo komt toch nog alles goed.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen