Boekverslag : Heere Heeresma - Een Dagje Naar Het Strand
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 956 woorden.

Algemene informatie

1. Titel: Een dagje naar het strand

2. Schrijver: Heere Heeresma

3. Uitgever: Wolters-Noordhoff B.V.

4. Jaar: 1993

5. Aantal blz: 87

6. Aparte vermelding: Wees niet te zeer rechtvaardig

en gedraag u niet al te wijs;

waarom zoudt gij

uzelf tot verbijstering brengen?Prediker 7:16Eigen mening en dergelijke1. Eigen mening

Vooraf leek het mij een mooi verhaal, maar naderhand vind ik het een heel zielig verhaal. Aan het verhaal zit een open einde. Bij dit einde heb ik net zo'n gevoel van dat de schrijver niets meer wist te schrijven, dus stopte hij maar. Ik vind het een misselijk boek. Hoe kun je in Godsnaam zulke dingen als schrijver opschrijven, je brengt mensen nog op een idee om zo met kinderen om te gaan.2.Cijfer

Ik vind dat het boek niet meer verdient dan een 5(relativering zie boven).Titel en thematiek1. Titelverklaring

Het boek beschrijft diverse gebeurtenissen die zich afspelen op of in de nabijheid van het Scheveningse strand. Vandaar Een dagje naar het strand. Kenbaar vanaf bladzijde 37.2. Thema

Het thema is eenzaamheid.Samenvatting

Hoofdstuk 1De hoofdpersoon, Bernard geheten, begeeft zich te voet naar het centrum van de stad. Het regent zeer fijn. Hoewel het nog vroeg is, is hij al vermoeid. Hij rust wat in een portiek van een winkel. Als hij vertrekt laat hij modderafdrukken van zijn schoenen op de winkelruit achter. Hij slaat af, een buurt met statige herenhuizen in. Het is half acht en hij drentelt omdat hij niet eerder dan negen uur bij Carl, een jonge, handige zakenman kan zijn.

Carl werkt op een reclamebureau, is getrouwd met Medusa, de vrouw bij wie Bernard een buitenechtelijk kind heeft (Walijne). Bernard vindt Carl eigenlijk een schoft, maar hij vraagt altijd wel geld aan hem omdat hij zelf geen geld heeft. Als Carl buiten komt, vraagt Bernard hem of hij samen met Walijne een dagje uit mag. Carl geeft hem een waanzinnig bedrag, zodat ze er een leuke dag van kunnen maken.

Hoofdstuk 2Medusa woont in een flatgebouw op de achtste verdieping. De woning is zeer snobistisch ingericht ('een uitgekiende artistieke wanorde').

Als Bernard aanbelt is Medusa nog niet aangekleed. Bernard zet een plaatje op ('Waterboy' van Harry Belafonte), maar als Medusa uit de badkamer komt, zet ze de platenspeler uit. De situatie is gespannen. Walijne mag niet van haar kamer; ze heeft straf. Bernard begint over hun verleden te zeuren en verwijt Medusa dat ze Carl om zijn geld getrouwd heeft. Ze barst in snikken uit, maar kalmeert snel. Ze wil die dag uitgaan en Bernard mag Walijne meenemen. Walijne heeft beugels, ze lijkt sprekend op Bernard. Ze is dolblij. Medusa gaat snel weg.

Hoofdstuk 3Walijne kleedt zich aan. Ze heeft wel in de gaten dat Bernard wodka heeft gedronken. Bernard doorzoekt het nachtkastje van Carl en vindt een pistool. Als ze op pad gaan, regent het nog steeds. Walijne is vrolijk, ze plukt bloemen. Bernard wordt aangeklampt door kroegbaas Louis die geld van hem eist. Tevergeefs tracht Bernard hem met wat kleingeld tevreden te stellen; hij krijg een dreun. Als hij wat bijgekomen is, gaan ze met de tram naar het strand.

Hoofdstuk 4Ze komen aan op een groot plein. Bernard vraagt Walijne, Carl geen 'daddy' te noemen in zijn bijzijn. Later zal hij vertellen waarom. Ze eten wat in een snackbar en Walijne krijgt een schelp. Ze lopen langs de vissers en komen op een terrasje. Bernard drinkt drie biertjes en tracht de eigenaresse en haar dochter uit te dagen en belachelijk te maken. Hij gaat heel vlug weg van het terras. Als ze aan het strand komen, blijkt Walijne haar schelp te hebben vergeten. Ze is een beetje verdrietig.

Hoofdstuk 5Ze lopen verder. Bernard tracht een compromis te vinden tussen het verlangen naar drank en de speelbehoefte van Walijne. Ze komen bij een winkeltje dat gedreven wordt door twee homo's. Walijne loopt door en Bernard koopt bier, sigaretten en een schelp. Als hij later Walijne in een strandstoel vindt, is ze helemaal overstuur: 'Waarom ben je weggegaan oom Bernard?'.

Bernard drinkt de flesjes bier leeg en gooit ze weg. Een ge├╝niformeerde heer komt de huur van de stoel innen. Bernard houdt hem voor de gek en Walijne vindt het een prachtig spel. Ze vertrekken, op weg naar het lunapark.

Hoofdstuk6Walijne eet poffertjes en Bernard drinkt bier bij de poffertjeskraam. Ze gaan weg zonder te betalen. Ze gaan naar de botsautootjes en schiettent. Ze ontmoeten Nicolaas, Tonie en hun zoontje Juultje. Nicolaas is een dichter die nog weinig gepresteerd heeft, maar erg ijdel is. Evenals Bernard koestert hij grote belangstelling voor drank. Ze laten Tonie en Juultje achter op het strand. Ze zoeken dan ook samen een kroegje, waarna ze Tonie ophalen. Ze laten Walijne en Juultje achter in de auto. Er wordt flink gedronken. Nicolaas wordt agressief, valt daarna in slaap. Bernard en Tonie flikflooien met elkaar, ook als Nicolaas weer wakker is. Om half vijf verlaat Bernard de kroeg, half beschonken. Hij haalt Walijne uit de auto. Walijne vind dat hij lang is weggeweest. Bernard leunt tegen de muur van het kerkhof.

Hoofdstuk 7Bernard belandt in een bar waar hij met een man uit Ghana campari drinkt. De buffetjuffrouw legt het aan met de man uit Ghana en Bernard is geïsoleerd. Hij doet ruziezoekerig, zodat de juffrouw hem gebiedt de zaak te verlaten. Een man dringt naar binnen; er is een oploopje. Men vindt het een schandaal dat hij Walijne in de steek heeft gelaten. Walijne staat buiten te huilen. Ze vluchten een broodjeszaak binnen. Hij durft niet naar huis en stapt een slijterij binnen, waar hij een fles jenever koopt en enige biertjes drinkt. Walijne valt in haar stoel in slaap. Wankelend verlaat hij samen met Walijne de zaak. Hij wordt wakker in een kuil op het strand. Hij richt zich op en begint vertwijfeld over het strand te rennen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen