Boekverslag : R.j. Peskens - Mijn Tante Coleta.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1462 woorden.

Gemaakt volgens het schema in Eldorado

1 Zakelijke gegevens:

a. Auteur: R.J. Peskens

b. Titel: Mijn tante Coleta.

c. Genre: Roman.2 Eerste reactie:

a. Keuze van dit boek: Ik heb dit boek gekozen, omdat het over een jongen gaat van ongeveer mijn leeftijd en toen ik de achterkant las het me een leuk boek leek, omdat de jongen verliefd werd op zijn tante.

b. Korte inhoud: Het gaat over een jongen die in de puberteit zit, en die verliefd wordt op zijn vier jaar oudere tante.3 Verdieping:

a. Samenvatting:

Als het verhaal begint is de ik-figuur ongeveer 16 jaar. Hij woont in een stadje aan een rivier die breed in zee uitmondt. Hij zit in de hoogste klas van de hbs. Zijn vader is arbeider en zit in de gemeenteraad voor de sociaal-democraten. Zijn moeder is een zeer radicaal in haar opvattingen en erkent geen gezag. Door haar eigenzinnig optreden raakt ze in allerlei conflicten verzeild. Haar man tracht de zaak steeds weer te sussen.

Als oom Piet 33 jaar is, trouwt hij met de 19-jarige Coleta. Ze komt uit een gezin dat wat geïsoleerd leeft. In de familie van de ik-figuur wordt Coleta met achterdocht bekeken. Oom Piet en Coleta verschijnen niet op de familiebijeenkomsten bij de grootouders. De ik-figuur droomt soms van Coleta. Op de verjaardag van grootmoeder krijgt oom Piet ruzie met de rest van de familie. Hij nodigt de ik-figuur echter uit om bij hem en Coleta te komen. Toevallig ontmoet de ik-figuur Coleta bij de bakker en hij mag met haar mee. Hij is zeer onder haar schoonheid en haar aantrekkelijkheid. Ondertussen achtervolgt hem de angst, dat zijn moeder er achter zal komen dat hij bij Coleta is geweest.

Als hij de tweede keer bij Coleta komt, vertelt ze dat ze tot haar grote teleurstelling van haar saaie man niet man zwemmen, Hoewel het al eind oktober is, spreekt ze met de ik-figuur af dat ze op zaterdagmiddag samen in zee zullen gaan zwemmen. De ik-figuur overwint zijn angst en op het strand vrijt hij met Coleta. Daarna gaan ze naakt zwemmen.

's Avonds brengt de ik-figuur een bezoek aan Coleta en Piet. Als hij thuiskomt, zegt zijn moeder dat Coleta niet deugt, omdat ze altijd achter de kerels aanzit.

De vader van de ik-figuur raakt betrokken in een politieke strijd tegen wethouder Laernoes, die antirevolutionair is. De sociaal-democraten willen de krotten af laten breken, maar dat is tegen de zin van de wethouder. Vader schrijft een stuk in de krant tegen Learnoes, die hem terugpakt door erop te wijzen dat grootvader ook twee krotten bezit. Tijdens de raadsvergadering vliegt moeder wethouder Learnoes aan en geeft hem een paar klappen. Een politieagent grijpt haar beet en arresteert haar. De ik-figuur gaat naar Coleta, die met hem naar bed wil. Die ik-figuur durft echter niet Coleta heeft bewondering voor het optreden van moeder in de raadszaal. De liefde voor Coleta trekt de ik-figuur bij moeder vandaan. Hij komt in de grootste verwarring, als hij zich begint af te vragen of hij wel van moeder houdt.

Coleta en de ik-figuur hebben weer afgesproken om te gaan zwemmen maar Coleta mag niet van Piet, wat leidt tot een hevige ruzie. De ik-figuur krijgt van Coleta een briefje met het verzoek maandagochtend bij haar te komen. Als hij komt, gaat Coleta met hem naar bed. Het wordt een grote teleurstelling, omdat de ik-figuur niet in staat is tot gemeenschap.

Moeder moet op het politiebureau komen, maar ze weigert te gaan. Vader en oom Piet trachten opa te bewegen zijn krotten te verkopen. Moeder en Coleta vinden dat hij er geen geld voor mag vragen. Op weigert de krotten van de hand te doen. Als de ik-figuur en Coleta samen zijn, lukt het weer niet om tot gemeenschap te komen. Ze spreken af, woensdagavond langs het strand te gaan wandelen. Coleta wil niet meer vrijen en barst in huilen uit.

Moeder krijgt een oproep om voor de rechtbank te verschijnen. Ze gaat tussen het plubliek op de tribune zitten. De ik-figuur woont de rechtszitting ook bij, evenals Coleta. Moeder wordt veroordeeld tot 100 gulden boete of 10 dagen gevangenisstraf. Een aantal mensen brengt geld bij elkaar, zodat moeder niet in de gevangenis hoeft. Coleta meent dat moeder het geld niet moet accepteren. Moeder krijgt waardering voor Coleta en gaat met vader bij oom Piet en Coleta op bezoek. De ik-figuur voelt zicht door moeder verlaten en door Coleta verraden.

De volgende dag wil Coleta iets met de ik-figuur bespreken. Ze vindt dat moeder niet langer bedrogen kan worden. De ik-figuur slaat haar in het gezicht en loopt weg. Hij trekt het zich erg aan dat de relatie is verbroken.

De ik-figuur doet eindexamen en slaagt. Vader wil dat hij doorstudeert en de burgemeester wil voor een beurs zorgen. Moeder verbiedt hem geld aan te nemen: hij moet maar een baantje zoeken. Tijdens het gesprek met de burgemeester verkeert de ik-figuur in grote tweestrijd: welke stem moet hij volgen? Vader stuurt de ik-figuur met vakantie. Tijdens zijn vakantie vindt hij in Rotterdam werk in een kosthuis. Als hij thuiskomt, is moeder er vandoor, omdat vader de boete heeft betaald. Vader huilt. Als de ik-figuur drie dagen later naar Rotterdam vertrekt, is moeder nog altijd niet komen opdagen.

B. Onderzoek van de verhaaltechniek.

Het verhaal wordt zonder flashbacks en vooruitwijzingen verteld. Het verhaal wordt soms onderbroken door het verslag van een droom van de ik-figuur. De ruimte waar het verhaal zich afspeelt is zeer vaag besproken. De belangrijkste bijpersonen zijn vader, moeder, zijn oom Piet en tante Coleta. De schrijfstijl van Peskens wordt gekenmerkt door korte zinnen, het gaat vooral om de gebeurtenissen. Het verhaal is geschreven met een ik-verteller en het verhaal heeft een open einde. De hoofdpersonen zelf worden niet echt duidelijk besproken, maar alleen hun doelen.

C. Op zoek naar de thematiek.

De hoofdgedachte van het verhaal is dat de liefdesrelatie tussen de 16-jarige ik-figuur en zijn 4 jaar oudere tante loopt stuk op het ogenblik dat de moeder van de jongeman en de tante nader tot elkaar komen. De motieven: de jongen zoekt zijn eerste seksuele ervaringen; de tante zoekt hulp bij de jongen door haar 'mislukte' huwelijk; de moeder en de tante zoeken steun bij elkaar omdat ze allebei 'onderdrukt'; worden, ze mogen niet voor hun mening uitkomen. Het verband tussen de titel en het thema is, dat de jongen vertelt over de relatie met zijn 4 jaar oudere tante Coleta, en zo heet dat boek ook: 'Mijn Tante Coleta'

D. Plaats in de literatuurgeschiedenis.

Het werk is het eerst gepubliceerd in 1976, de tweede druk was in 1995. De schrijver is R.J. Peskens, maar dat is eigenlijk de schuilnaam van de bekende uitgever G.A. van Oorschot. Van Oorschot is redacteur van het literaire tijdschrift Tirade. Het typerende van dit werk is dat de scènes zonder veel details worden besproken, maar dat er toch veel drama in zit, en dat de details eigenlijk ook helemaal niet nodig zijn. Eigenlijk valt je het nog niet op dat er bijna geen details in staan.4 Beoordeling:

Ik vond het fijn voor de moeder en tante Coleta dat zij uiteindelijk bij elkaar begrip vinden, omdat ze eerst helemaal niets van elkaar moesten weten, ten minste de moeder moest niets van tante Coleta weten.

De passage die mij het meeste aansprak was toen de moeder de benen nam om eindelijk eens voor haarzelf te kiezen, en niet voor de vader waarvan ze niets mag doen, die haar altijd sust.

De verhaalelementen die mij niet aanspraken was het gedeelte dat de moeder met de wethouder ruzie begon te maken, omdat ik dat gedeelte heel verwarrend vond. Ik kwam er niet goed uit of de vader nu bij die wethouder was of niet, en of hij nu voor of tegen het afbreken van de krotten van de grootvader was. Ik vond het dus opzicht niet stom, maar verwarrend.

Ik kan dit boek niet met andere boeken of films vergelijken, want ik heb nog geen boek gelezen of nog geen film gezien dat over een jongere jongen gaat die een verhouding heeft met zijn tante.

Ik vindt het op dit moment een leuk thema, misschien ook wel dat het over een jongen van mijn leeftijd gaat. Maar ik denk dat het voor oudere mensen niet zo interessant lijkt.

Het taalgebruik was toch wel redelijk gemakkelijk met af en toe moeilijke woorden ertussen, maar met de rest van de zin kon je toch wel uitzoeken wat dat woord betekent.

Het boek viel op zich wel mee, want het verhaal was wel makkelijk en leuk te volgen, maar ik vond het einde niet echt leuk, want je weet nou toch niet hoe het met de moeder is afgelopen. En dat is erg irritant.

Ik zou zeker een ander aanraden om dit verhaal te lezen, omdat het een gemakkelijk verhaal is om te lezen en de verhaallijn is toch interessant, het zal je niet zo snel vervelen.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen