Boekverslag : Bernhard Schlink - Der Vorleser
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 657 woorden.

Bernhard Schlink: Der VorleserAlgemene informatieTitel: Der Vorleser

Auteur: Bernhard Schlink

Uitgever:Wolters-Noordhoff bv, Groningen

Jaar: 1999

ISBN: 9001551270SamenvattingMichael, een vijftienjarige jongen uit Duitsland, heeft Geelzucht. Als hij bijna weer helemaal opgeknapt is, wordt hij verliefd op Hanna, een veel oudere vrouw.

Michael krijgt een geheime relatie met deze Hanna. Michael komt erg vaak bij Hanna, en de twee ontwikkelen een vast ritueel. Hanna vindt het erg leuk als Michael hem voorleest, daarna gaan ze samen douchen of in bad, en tenslotte bedrijven ze de liefde. Als de ouders van Michael een week weg zijn, komt hij elke dag bij Hanna.

Op een dag als Michael weer naar Hanna toe wil gaan, is ze verdwenen.

Ook al is het moeilijk, Michael probeert Hanna te vergeten. Na een paar jaar is Michael rechten gaan studeren, en moest op een dag een proces tegen bewakers van concentratiekampen volgen. Hanna is een van de aangeklaagden.

Uiteindelijk komt Michael erachter, dat Hanna niet kan lezen en schrijven.

Het blijkt dat Hanna uit angst voor promotie is gevlucht, en bewaker is geworden. Ze schaamde zich enorm voor het feit dat ze analfabeet was. Hanna krijgt gevangenisstraf.

Michael ontmoet Gertrud, en trouwt met haar. Ook krijgen ze een kind: Julia.

Na de scheiding met Gertrud, zoekt hij weer contact met Hanna in de gevangenis.

Hij gaat voorlezen (want ze kan niet schrijven en lezen) en neemt dat op bandjes op. Die bandjes stuurt hij naar Hanna in de gevangenis. Daar leent Hanna de boeken, en leert door de bandjes te luisteren en mee te lezen hoe ze moet lezen.

Michael regelt een baan en verblijfplaats voor Hanna en ontmoet haar nog 1 keer voordat ze vrij komt. De dag dat ze vrij zou komen, krijgt Michael te horen dat Hanna zelfmoord heeft gepleegd.

TijdDit boek speelt zich af zo rond de Tweede Wereldoorlog (1939-1945).

De vertelde tijd is een groot aantal jaren. In het begin van het boek is Michael vijftien jaar, en ik denk dat hij tegen de veertig is aan het eind van het boek (ook al wordt zijn leeftijd daar niet meer genoemd). Ik denk dat hij rond die leeftijd is, omdat hij Hanna als een oude vrouw beschrijft. Omdat het leeftijdverschil zo’n 20 jaar is, denk ik dat Michael ongeveer veertig moet zijn geweest.

VertelsituatieDit verhaal is vanuit het ‘ik-perspectief’ geschreven. Het verhaal is verteld door de ogen van Michael Berg.

Eigen mening van het boekIk vond dit boek best leuk om te lezen. Het verhaal bestaat uit 3 delen, waarvan ik het tweede deel in het begin niet zo goed kon volgen. Achteraf heb ik met een uittreksel gekeken of het een beetje klopte wat ik eruit gehaald had, en dat bleek grotendeels wel goed te zijn.

Het boek is vrij realistisch geschreven, veel details en weinig dialogen. Het einde van het boek vond ik een beetje vreemd, omdat nergens wordt aangegeven waarom Hanna zelfmoord gepleegd heeft. Dat vond ik een beetje jammer, want als het boek uit is heb je nog een ‘vraag in je hoofd’ van ‘waarom?’.

Verder was het vrij makkelijk te lezen en nog best leuk ook.

PersonenMichael: De hoofdpersoon in het boek. Vijftien jaar aan het begin van het verhaal, aan het einde zo rond de veertig. Begint in zijn jeugd een (geheime) relatie met Hanna, die hem de rest van zijn leven bezighoudt.Hanna: De vrouw waarmee Michael een relatie heeft. Werkte eerst in een tram, later bij de SS. Krijgt een lange gevangenisstraf en pleegt uiteindelijk zelfmoordSophie: Een vriendin van Michael. Sophie wordt maar kort genoemd, maar vlak nadat Hanna verdwenen is heeft Michael een korte relatie met haar.Gertrud: De vrouw van Michael. Het huwelijk is van korte duur.Julia: Kind van Michael en Gertrud (is verder niet van belang voor het verhaal)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen