Boekverslag : A.c. Baantjer - Baantjer En De Moord In Extase
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1153 woorden.

Baantjer en de moord in extaseAuteur : A.C. Baantjer

Uitgever : De Fontein BV in Baarn

Genre : Detective roman

Plaats en jaar van eerste uitgave : Baarn, 1982

Druk : 16e druk, 2001

Verwachtingen en eerste reactie

Ik heb dit boek gekozen omdat ik de televisie afleveringen van Baantjer heel leuk en spannend vind. Ik vind de acteur de rol van de Cock goed spelen. Ik wou nou eens weten hoe de boeken van A.C. Baantjer zijn.

Dit boek was voor mij een uitdaging. Deze lust is nog meer gegroeid nadat ik de achterflap las. Het leek mij een heel spannend verhaal

Na een stukje lezen wou ik nog meer lezen maar ik moest slapen. Ik had liefst het hele boek in een stuk uitgelezen, maar dit was niet te doen, het is een boek van bijna 140 bladzijden.

Samenvatting

Een overval wordt gepleegd op een geldtransport op de Gelderse kade. De wagen heeft een zeer hoog bedrag bij zich. Het transport wordt klemgereden door twee overvallers en het bedrag van 3 miljoen gulden wordt buit gemaakt. De chauffeur krijgt 2 kogels door zijn hoofd en de overvallers gaan met een andere auto weg.

De 2 rechercheurs De Cock en Vledder uit de Warmoesstraat krijgen de opdracht dit mysterie op te lossen. Na drie kwartier zijn de misdaadbestrijders op de plaats van de misdaad.

De vermoorde chauffeur heet Martijn van der Meulen. De auto waar de criminelen de transportwagen mee klem reden is snel gevonden. In de auto werden vingerafdrukken gevonden een man met een strafblad, Richard van Slooten. Hij is eerder al door de rechercheurs aangehouden wegens autodiefstallen.

De Cock en Vledder gaan naar de moeder van Richard die zegt er wel over te weten, maar ze gaat haar eigen zoon niet verraden.

De bloedmooie Monique van het Veer wacht op Vledder en de Cock. Zij is de verloofde van Richard en weet alles wat de recherche moet weten, want ze was bij alle besprekingen over de roof. Zij weet zeker dat Richard de man niet had vermoord, want dat stond niet in de plannen dus moest zijn handlanger het hebben gedaan: Peter shot, een agressieve Amerikaanse junk, die iedereen neerknalt die commentaar op hem heeft.

De Cock reageert geschokt als hij hoort dat Richard van Slooten is vermoord. Hij is vermoord in Doldersum (Drenthe) op dezelfde manier als de chauffeur, de Cock verdenkt Peter Shot. De overvallers moeten naar Doldersum zijn gevlucht.

Op de begrafenis die de baas van Martijn betaald komen ze een oude vriend en collega van Martijn tegen: Peter van der Duin. Peter zegt dat Martijn iets raars heeft gedaan tijdens de rit die is overvallen, hij heeft een andere route genomen dan gebruikelijk.

De rechercheurs horen dat de moeder van Richard van Slooten niet op zijn begrafenis is geweest. Bij nader onderzoek blijkt het dat deze vrouw ook is vermoord, op dezelfde manier als Martijn en haar zoon.Peter Shot wordt dood gevonden in een kraakpand. Hij heeft een overdosis vergiftigde heroïne gehad. De echte naam van de man is Peter van de Berg. Hij kan de moorden onmogelijk hebben gepleegd, want bij de vergiftigde heroïne duurt ongeveer een week voordat je dood gaat en in die week stoppen je spieren er een voor een mee. De roof en moorden zijn nog diezelfde week gepleegd.Na een bezoekje aan Monique van het Veer over de pop in het huis van mevrouw van Slooten, die zij had gepakt bij de baas van Martijn, rijdt de vrouw geschrokken weg. Ze wordt gevolgd door de politie tot een boerderij in Middelie. Ze omsingelen haar en vinden een blauwe Jaguar (de tweede auto bij de roof). Ze scheurt met die auto er van door en rijdt in de berm van de weg, waar de auto in brand vliegt. Er zat ook een 2e persoon in: Peter van der Duin. De 3 miljoen zien ze verbranden. Beiden worden opgepakt.Peter van der Duin bleek hopeloos verliefd en wou alles doen voor Monique. Dus hij heeft haar plannetjes uitgevoerd. Richard van Slooten verzorgde de vluchtauto’s.

Peter vermoorde iedereen omdat Monique dat vroeg. Hij was in een soort waas van verliefdheid, een soort extase. Het waren dus alle drie moorden in extase.

Analyse

Titel: De Cock en de moord in extase, omdat de moordenaar moordt in extase. Hij is zo verliefd dat hij een niet bij nadenkt en alleen maar haar verlangens wil voldoen.PersonagesDick de Cock: hij is een oude wijze rechercheur van rond de 60. Hij heeft een goed instinct en hij heeft veel vrienden en vijanden in de onderwereld. Hij doet alles op zijn gemakje.

Dirk Vledder: een jonge bijdehante rechercheur. De kok is zijn leermeester en vult de Cock soms aan, maar soms begrijpt hij de Cock ook helemaal niet.

Hij is soms wat opvliegend en onrustig.

Monique van het Veer: ze is arrogant en is vooral bloedmooi. Ze is het brein van de hele zaak. Zij strikt Peter van der Duin om haar plannen uit te voeren. Ze gaat naar de 2 rechercheurs en liegt de hele boel bij elkaar zodat zij een alibi heeft als informant voor de politie.

Evaluatie

Het verhaal is bijna in chronologische volgorde behalve het einde waar alles nog eens dunnetjes wordt verteld door de Cock. Het speelt zich in het eind van de 19e eeuw af.

De motieven zijn moord, maar ook liefde en de onzekerheid. Deze laatste 2 motieven zijn vooral van Peter van der Duin. Hij is verliefd en is onzeker. Hij denkt dat hij Monique verliest als hij haar plannen niet uitvoert.

Het thema is een zoektocht naar de moordenaar.

Het is geschreven in een alwetend perspectief, zelfs de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van de mensen worden beschreven. Dit zie je niet bij elke schrijver en dit vind ik wel opvallend.

Eindoordeel

In het boek wordt een herkenbare gebeurtenissen beschreven. Dit komt omdat Baantjer echte zaken beschrijft. Dit is ook te lezen in de andere boeken van deze schrijver.

De meeste personen in het verhaal zijn erg realistisch, echter Vledder wordt volgens mij toch wel een beetje gemaakt tot een karakter. Daarentegen is de Cock een echt mens, dat is ook wel te lezen in zijn gedachtegang, die in het boek beschreven worden.Ik zou als Peter van der Duin zijnde zou niet zo’n slaafje zijn van Monique van het Veer. Op dat moment had ik niet zou met haar meegelopen, want moorden voor liefde is belachelijk.Het is een makkelijk te lezen boek alleen het zou makkelijker zijn geweest, als de bewegingen en gedachtes en niet waren. Maar daardoor wordt het wel spannender.

Dit maakt dit boek echt tot een detective roman.Het is boek is bijna helemaal opgebouwd uit dialogen, dat maakt het boek fijn om te lezen. Dit is wel voor mij vernieuwend, omdat het meestal in een verhaalslijn is zonder lange dialogen.In het geheel is het een zeer spannend en leuk boek.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen