Boekverslag : F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 903 woorden.

I BESCHRIJVING



a. Naam

auteur: F. Scott Fitzgerald

Titel: The Great Gatsby

Datum eerste druk: 1926.



c. Personages

De hoofdpersoon is o.a Nick Carraway hij komt uit een bekende welgestelde familie uit het westen van de VS. Nadat hij afgestudeerd is trekt hij naar het oosten en gaat in West Egg wonen (een villadorp in de buurt van New York).

Nick is bevriend met Tom Buchanan diens vrouw Daisy. Hij kent Tom uit zijn studietijd en Daisy is een nicht van Nick. De familie van Tom is enorm rijk en waarom hij naar het oosten is gekomen weet hij niet.

Een andere hoofdpersoon is Jay Gatsby (zijn echte naam is James Gatz) is Nicks buurman, Gatsby woont in een zeer grote villa, bijna een kasteel. Het heeft bijvoorbeeld een eigen bibliotheek, hij woont er echter alleen maar heeft een leger aan bedienden. Het is een zeer mysterieuze man. Hij geeft vaak hele grote feesten waar mensen komen die hij niet of nauwelijks kent, zelf vertoond hij zich niet op die feesten.

Gatsby is tot over zijn oren verliefd op Daisy.



d. Tijd

Het verhaal is chronologisch verteld met een paar flash backs omat bijv. op het eind de waarheid over het ongeluk word verteld in een flash back.

De vertelde tijd is erg onduidelijk, maar ik denk dat die twee of drie jaar is.



e. Perspectief

Ik denk dat je het boek door de ogen van Nick Carraway leest.



f. Ruimte

Het verhaal speelt zich af in New York, West Egg om precies te zijn, in het huis van Gatsby en in en rond dat huis. Het is een groot huis (bijna kasteel), bedienden , grote kamers, veel rijkdom, grote feesten en een grote tuin. Dit is belangrijk om te benadrukken dat Gatsby heel rijk is.

De omgeving is dus redelijk belangrijk in dit boek.



g. Genre

Roman een



i. Achtergrond

Het verhaal pas in de periode van het begin van de 20e eeuw in Amerika.

















II INTERPRETATIE



a. Thema

Ik denk dat het thema vriendschap en sociale relaties tussen mensen en hoe makkelijk deze kapot kunnen gaan is.

In het begin van het verhaal zijn er vele relaties. Gatsby is verliefd op Daisy die is getrouwd met Tom maar niet van hem houdt. Nick raakt bevriend met Daisy, Tom en Gatsby raken bevriend. Op het eind is er niets meer van over. Daisy en Tom verbreken de relatie, Gatsby is dood & Tom's vriendin Myrtel word doodgereden. Dit doet je realiseren hoe breekbaar vriendschap is.



b. Karakterontwikkeling.

Nick maakt geen echte verandering door in het verhaal. Die maakt gewoon alles op zijn eigen manier mee.

Gatsby maakt wel een hoop veranderingen door. Gatsby is verliefd op Daisy en probeerd haar terug te krijgen, ook via Nick. Gatsby en Daisy komen terug bij elkaar maar dan rijdt Daisy een vrouw dood. Hij neemt ook twee belangrijke beslissingen, 1) het ontlaat van zijn personeel, omdat ze achter zijn rug om roddelden. 2) Hij neemt het voor Daisy op door iedereen te laten geloven dat hij de vrouw had doodgereden, maar Daisy had dit gedaan.

Met het ontslaan van zijn personeel ben ik het wel eens. Maar het opnemen voor Daisy was een veel te extreme beslissing dit is zijn dood geworden.



c. Motieven

Veel vriendschappen in het verhaal gaan stuk. Maar komt vaak ook weer goed, bv Daisy en Tom die uit elkaar gaan en later weer bij elkaar komen. Dat soort dingen komen in dit verhaal meer voor.



d. Titel

Gatsby is erg rijk en erg gul. Hij geeft veel enorme feesten voor mensen die hij niet of nauwelijks kent. Hij heeft een heel groot huis en veel butlers.

Vandaar de titel: The Great Gatsby. Een man van Grote dingen.



e. Wereldbeeld

Dat je voorzichtig moet zijn met bepaalde beslissingen die je neemt, en natuurlijk met alle vriendschappen die je hebt. Die worden in dit boek benadrukt. Alles draait om vriendschappen en relaties en hoe zich die ontwikkelingen.

Het verhaal draait ook voor een deel om het doodgereden persoon, je merkt dat, dat een behoorlijke invloed heeft op Gatsby en Daisy en de rest van de mensen in het verhaal.



















III BEOORDELING





Het boek sprak me enigszins aan, het is niet een boek die ik uit mezelf uit zou kiezen om te lezen. Ik vond het ook best moeilijk, want er zat niet echt een verhaal in het boek of een clou, dat maakt een boek vaak nog een stuk moeilijker, dan heb je namelijk niks waar je, je aan kunt vasthouden.

Ik vond Gatsby een zeer boeiend persoon, hij had iets mysterieus en daardoor ging ik vaak doorlezen in het verhaal. Wat ik ook interessant vond van hem was dat hij nooit op zijn eigen feesten vertoonde, waarom snap ik nog steeds niet echt.

Wat ik ook erg leuk vond aan het boek was dat iedereen relaties had en dat ging dan weer uit, dat gaf het boek de sfeer van een soap, en dat maakt het dan wel weer leuk.

Iets wat het boek natuurlijk spannend en boeiend maakt is dat er iemand doodgereden wordt, zoiets spreekt iedereen wel aan. En dat maakt het boek geheimzinnig.

Een goed fragment uit het boek vond ik blz 29 t/m 32.



Ik heb de film ook gezien, die vond ik boeiender dan het boek. Nadat je de film heb gezien moet ik wel zeggen dat je het boek gelijk een stuk beter vind.











Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen