Boekverslag : Onbekend/anoniem - Lied Van Heer Halewijn
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 540 woorden.


Dichter: Onbekend


Bundel: De 30 mooiste gedichten uit de literatuur, Wolters Noordhof Groningen 1992




Keuze: Dit gedicht was verplicht




Inhoud:


Ik vond het gedicht niet gevoelig, want je voelt niet met die hoofd- personen mee. Ik vind het gedicht ook niet mooi, omdat het erg saai was. Het gedicht is niet realistisch, omdat als je hoofd eraf is kun je niet meer praten en rode zalf kan een hoofd niet aan een romp plakken. Het gedicht is wel goed opgebouwd, maar het was geen interessant onderwerp.






Samenvatting:


Het gedicht gaat over een prinses en die hoort op een dag het lied van heer Halewijn. Ze vraagt aan haar vader of ze naar hem toe mag maar dat mag niet van haar vader, later vroeg ze aan haar moeder en zus hetzelfde en het antwoord luidde net zo als dat van haar vader. Ze kwam tenslotte bij haar broer aan en vroeg of ze naar Halewijn mocht gaan, hij vond het goed alleen als zij maagd bleef en de familie geen schande bracht. Ze ging naar haar kamer en trok haar mooiste kleren aan en ze tutte zich flink op. Bij de stal aangekomen om een paard uit te zoeken koos ze het beste paard dat er was. Toen reed ze naar het bos en ontmoete daar de heer Halewijn. Heer Halewijn wou haar ontmaagden en nam haar mee naar een galgenveld daar mocht ze (omdat ze de mooiste maagd was van alle maagden voor haar) kiezen hoe ze zou sterven. Met het zwaard of opgehangen. Maar ze wist met een list zijn zwaard af te pakken en hem te onthoofden. Nadat heer Halewijn z'n laatste woorden had gesproken, nam ze het hoofd van heer Halewijn mee naar een bron en waste het schoon. Daarna ging ze weer via het bos naar huis, waar zij Halewijn's moeder tegen kwam die haar vroeg of zij Halewijn gezien had. Ze zei dat zij hem nooit weer zou zien, omdat hij dood was. Toen liet ze het hoofd van heer Halewijn aan z'n moeder zien. Toen ze thuis kwam, was haar vader erg blij dat ze terug gekeerd was en daarom hielden ze een banket met Halewijn's hoofd midden op de tafel.






Onderzoek:


Er is sprake van een stijlfiguur, namelijk herhaling.


Er komt ook beeldspraak voor, namelijk een vergelijking.


Er is gebruik gemaakt van slepend rijm, staand rijm en rijk rijm en van assonantie.


De gedichtsvorm is traditioneel.


Het gedicht is lyrisch, want het is een lied en kan worden gezongen. Ook is het een episch gedicht, want het verteld een verhaal.


Het gedicht is een volksballade.


Het gedicht is opgebouwd uit gepaard rijm.


Het kernwoord van het gedicht is Halewijn.


Het thema van het gedicht is, dat je niet zomaar vreemden moet vertrouwen.


Het verband tussen de titel en het thema is:


De prinses kwam op het lied van heer Halewijn af, waarop Halewijn haar wou ontmaagden.






Beoordeling:


Ik vond het gedicht niet zo mooi, omdat het erg eentonig was en het verhaal mij niet erg boeide. Ook vond ik het gedicht te lang, waardoor het ook saai werd. Het einde vond ik echter wel leuk, omdat het niet voorspelbaar was dat de prinses heer Halewijn zou onthoofden en dat de prises tegen de moeder van heer Halewijn zou zeggen dat ze heer Halewijn vermoord had.




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen