Boekverslag : Marja Brouwers - Havinck
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1356 woorden.

a. Auteur: Marja Brouwers

Titel: Havinck

Ondertitel: Een episodeb. Nederlandse, geboren op 29 juli 1948 in Bergen op Zoom, ze leeft nog.c. Ja allebei. Het motto is afkomstig uit 'The Hollow Men' van T.S. Elliot:-Our dried voices, when

We whisper together

Are quiet and meaningless

As wind in dry grass

Or rats' feet over broken glass

In our dry cellarShape without form, shade without colour,

Paralysed force, gesture without motion-Het boek is opgedragen aan Flavio, Claudio en Jacoba.d. 1984 door uitgeverij De Bezige Bij te Amsterdame. 158 bladzijdenf. ongeveer 4,5 uurg. ik heb het boek uitgelezen op zondag 29 oktober 2000h. In de laatste repetitieweek van vorig jaar zat ik in het lokaal van mevrouw Brasser, dit was haar laatste schooljaar geweest en tijdens onze repetitie waar zij toezicht op hield, ruimde ze haar lokaal leeg; zo ook haar kast. Ze kwam het boek Havinck tegen en gaf dat aan mij en ze zei erbij dat dit geschikt zou zijn voor mijn lijst.i. Moorden en onderzoeken vind ik leuk om te lezen; op de achterkant staat dat Robert Havinck advocaat is en Lydia een einde aan haar leven had gemaakt. Ik dacht dat het zo gaan over een huwelijk dat niet goed ging, veel ruzies, moord en onderzoek daarnaar. Ook vertelt de achterkant dat het veel om de personages gaat, toen ik ook een paar recensies las viel me op dat er erg veel aandacht gaat naar de houding van de personen tegenover hun omgeving.2. SamenvattingOp een kille november dag keert Robert Havinck terug van de crematie van zijn vrouw Lydia; zij was overleden door een auto-ongeluk. Na verloop van tijd wordt het duidelijk dat Lydia zelfmoord gepleegd had. Havinck probeert in de dagen na de crematie achter het motief van Lydia te komen. Lydia kwam na de geboorte van hun dochter Eva onder psychiatrische behandeling en na een 8 jaar durend huwelijk wil Lydia meer vrijheid dat een open huwelijk met beide hun minaren en minnaressen als gevolg heeft. Lydia gaat steeds meer drinken en Robert bouwt langzamerhand een muur van onverschilligheid om zich heen. De dood van Lydia versterkt de eerst nog zwakke band tussen Eva en haar vader. Eva praat meer en Havinck vraagt zijn vriendin Maud haar intrek te nemen bij hen. Hij krijgt ruzie met haar en hoopt Maud te zien als bij een performance van een vriend. Dit is niet het geval; als hij naar huis loopt, weerspiegelt hij in het water en zegt: 'Het is niet wat het lijkt. Onbewogen ben ik. Onaangetast.'B. Belevingsvragen

3. eerste reactiea. Het boek spreekt me wel maar ook niet aan. Ik heb in mijn vorige leesverslag geschreven dat ik het boeiend vind andermans leven te 'zien', maar er moet wel wat gebeuren. Hier is de zelfmoord al geweest en dit is meer een boek om de reactie hierop te laten zien. Doordat je niet weet hoe de personages voor de moord met elkaar omgingen zie je vele flashbacks. Het boek zou me denk ik meer aanspreken als ik de omstandigheden zelf een keer meegemaakt zou hebben (wat overigens gelukkig niet het geval is). Toch kan ik zeggen dat ik Havinck met plezier gelezen heb.b. De gekke kunstenaar Rafael Payaso. Hij is een vriend van Maud, de minnares van Havinck. Ik heb me doodgeërgerd aan deze Rafael met zijn domme opmerkingen en hoe hij brutaal hij was om meteen na de dood van Lydia over zijn eigen kunstwerk te zeuren.C. Verdieping

4. Tijd, ruimte en personena. Het boek speelt zich af begin jaren '80 van 15 november tot 2 december.b. Havinck beslaat een periode van 18 dagen (zie vraag C4a.)c. De roman wordt niet helemaal chronologisch verteld. Havinck probeert de zelfmoord te verklaren met behulp van flashbacks. De chronologie wordt hierdoor herhaaldelijk onderbroken. Er zitten enkele vooruitwijzingen in de roman, hij vertelde bijvoorbeeld dat hij vroeger veel valdromen had en daarbij geen vaste grond onder de voeten had.d. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam met de bekende kenmerken zoals wegversperringen, hondenpoep, bouwvallige herenhuizen enz. Havinck werkt op een advocatenbureau; Noordwal & Bork genaamd. Dit heeft niet een bepaalde functie in het verhaal.e. Het boek draait om de personages, hoe die met zichzelf en hun omgeving omgaan.

-Robert Havinck: iemand die zich onttrekt van verantwoordelijkheden, hij is een egoïstisch persoon. Hij is de holle mens uit het motto.

-Lydia Havinck: een gevoelloos en zo ongelukkig mens dat ze geen andere oplossing weet dan zelfmoord.

-Eva Havinck: een zeer eenzaam kind dat liefde en aandacht te kort komt, Eva en Lydia haatten elkaar. Verder is Eva vooral na de dood van Lydia een verward, onzeker en onbereikbaar meisje.

-Maud Stolk: een bijdehante dame die goed weet wat ze wil en ook doet wat ze wil. Ze woont alleen, heeft aan niemand verplichtingen en maakt daar zonodig gebruik van. Ze leidt een leven zonder inhoud en probeert problemen te vermijden

-Rafael: hij kan namen niet goed onthouden maar heeft bepaalde dingen wel heel gauw in de gaten. Hij heeft harde waarheden die hij door zijn performances tot uiting brengt. Hij is precies het tegenovergestelde van Havinck.5. Vertelwijze (perspectief)a. Robert Havinckb. in de ik-vormc. Het boek heeft een overwegend subjectief perspectief. Alles gebeurt vanuit Havinck. Toch is er soms het objectief perspectief te vinden in de vorm van verschillende beschrijvingen over Havinck die hij zelf nooit toegegeven zou hebben. Maar over het algemeen leef je 'in' Havinck.6. Thematiek en interpretatiea. De titel Havinck komt van de achternaam van Robert Havinck, de hoofdpersoon. In het boek wordt hij ook vaak bij zijn achternaam genoemd. De ondertitel Een episode geeft aan dat het een korte periode (gedurende 18 dagen dus) uit het leven van Havinck verteld wordt.b.

-De manieren waarop mensen met elkaar omgaan en hun verschillende aard van handelen en reageren: Havinck en de personen om hem heen blijken egocentrische en holle mensen te zijn die geen diepgaand contact met anderen willen.

-Onderscheid tussen goed en kwaad: Lydia houdt niet van Eva en Havinck die de hele dag op zijn werk te maken heeft met goed en kwaad, is geen haar beter.

-Kunst: Dit is een manier van communicatie die zaken die je niet met de mond aan andere zeggen toch probeert duidelijk te maken door bepaalde performances over bepaalde personen te maken.

-De dood; en dan nu natuurlijk vooral die van Lydia. Havinck probeert hier steeds een oorzaak voor te vinden.c. Het menselijk contact dat volledig verstoord wordt door een gebeurtenis uit de nabije omgeving.d. Dat je eigenlijk wel bewondering moet hebben voor de mensen die iemand verliezen die dicht bij hen staat en die ze erg zullen missen of ze daar nou een goede of een slechte band mee hadden.D. Reflectie

7. Persoonlijke waarderingVaak vind ik het heerlijk een boek te lezen met een hoog realiteitsgehalte. Bij dit boek is dat wederom het geval maar nu viel hem mij eigenlijk toch een beetje tegen. Havinck lag een beetje met zichzelf en zijn directe omgeving overhoop. Het is ook maar een episode uit zijn leven. Als je het aan den lijven meemaakt waarschijnlijk een zeer ingrijpende episode maar nu is het meer of je iemands leven 'leest'.

Er zit ook niet veel actie in, maar dan vraag je je af of dat wel in jou eigen leven zit. Als je eerlijk bent merk je dat als je jouw leven letterlijk zou opschrijven, het eigenlijk niemand zou interesseren.

Dan is het knappe van Marja Brouwers dus dat ze er toch voor zorgt dat ookal zit er geen spanning in het boek, je het toch graag wilt uitlezen.

Misschien weet je na het lezen van dit boek dat het heel moeilijk is om iemand te helpen die net zo'n vreselijke gebeurtenis te verwerken heeft. Eigenlijk begrijp je zo iemand alleen maar als je het zelf hebt meegemaakt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen