Boekverslag : Alfred Andersch - Sansibar Oder Der Letzte Grund
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 849 woorden.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Duitsland, als daar net de Nazi's aan de macht zijn gekomen.Het verhaal begint met een jongen. Zijn naam kom je in het boek echter niet te weten. Hij woont in het Duitse havenstadje Rerik, aan de Oostzee, maar hij wil er weg. Zijn vader was vroeger zeeman, maar die is verdronken op zee. De mensen haatten zijn vader, omdat hij altijd dronken was. Dat is eerste reden waarom hij uit Rerik weg wil, zijn vader is er overleden. De andere twee zijn omdat er in Rerik niets te doen is en omdat eiland Sansibar bestaat en daar wil hij ooit nog eens naar toe (het eiland heeft een grote aantrekkingskracht op hem). De jongen is matroos op de vissersboot van Knudsen, een visser uit het dorp. Knudsen is lid van de Russische geheime dienst (KGB) en is dus eigenlijk een spion. Hij wil er mee stoppen, hij wil weg uit de Russische partij en ervandoor gaan, maar hij wil zijn 'gekke' vrouw niet in Rerik achter laten.

Knudsen heeft een geheime afspraak met een ander partijlid. Ze zullen elkaar ontmoeten in de kerk. Als Knudsen in de kerk komt, blijkt dat het andere partijlid ook uit Rerik komt. Hij heet Gregor en ook hij wil weg uit de partij. Hij vraagt Knudsen of hij hem naar Zweden wil brengen. In eerste instantie weigert Knudsen dit, maar als Gregor zegt dat hij een belangrijkere functie heeft in de partij, zit er voor Knudsen niets anders op om Gregor maar te vervoeren.

Plotseling komt de pastoor, Helander, binnen. Hij heeft gehoord dat Knudsen van plan is om naar Zweden te gaan en hij vraagt Knudsen of hij een heilig beeld uit de kerk mee wil nemen naar Zweden, om dat de Nazi's het beeld uit zijn kerk wil halen en vernietigen. Ook hiermee gaat Knudsen na enig aarzelen akkoord.Een paar dagen later komt er in Rerik een vreemd meisje aan, Judith. Ze gaat naar de herberg en zegt dat ze de haven wil bekijken. In werkelijkheid is ze een jodin en wil ze vluchten voor de Nazi's, ze wil in de haven van Rerik vragen of ze met iemand mee kan varen naar het buitenland. In de herberg spreekt Gregor haar aan. Hij heeft al een tijdje door dat ze jodin is en hij begrijpt dat ze wil vluchten. Hij wordt spontaan verliefd op haar en is van plan haar te helpen. Hij zegt haar dat hij haar kan helpen naar Zweden te vluchten, Knudsen vaart immers naar Zweden om hem weg te brengen. Judith is een beetje bang, maar ze wil weg en moet dus deze kans wel pakken.

Gregor zegt niets tegen Knudsen over Judith, als hij dat wel zou doen, zou hij haar vast niet meenemen: hij wilde immers Gregor ook niet mee nemen. Gregor spreekt met Knudsen af dat de jongen Gregor en het beeld (Knudsen weet niet dat Judith mee zal gaan) 's nachts zal ophalen met de roeiboot. De jongen zal hem naar een eiland iets verderop varen en daar zal Knudsen met de vissersboot hen opwachten. Ze kunnen niet meteen met de vissersboot gaan, omdat ze dan te veel lawaai maken en ontdekt zullen worden door de douaneboot en dat zullen ze verdacht worden van smokkelen.

Als de jongen hoort van Knudsen dat ze naar Zweden gaan, is hij eigenlijk dolblij. Dit is zijn kans om uit Rerik te verdwijnen.Als Gregor en Judith die nacht elkaar ontmoeten om naar het afgesproken punt te gaan, moet Gregor zich inhouden om haar te kussen. Samen lopen ze naar het afgesproken punt waar de jongen hen al opwacht. Hij vraagt Gregor wat het meisje daar doet. Gregor zegt dat het in orde is en dat hij het allemaal met Knudsen geregeld heeft. Knudsen is echter woedend als hij van Gregor hoort dat hij nog een extra passagier heeft. Hij weigert om haar mee te nemen, hij wil zijn leven niet voor haar op het spel zetten. Gregor wordt ook kwaad en hij slaat Knudsen dan min of meer in elkaar. Als Knudsen weer bijkomt, zegt Gregor dat Judith voor hem in de plaats mag gaan. Hij is van gedachten veranderd en wil op eigen houtje vluchten.

Als Knudsen, de jongen en Judith en Zweden aankomen, gaat de jongen er vandoor. Hij vlucht het bos in en komt bij een blokhut. Daar blijft hij de rest van de dag. 's Avonds wil hij toch even kijken of Knudsen nu echt weg is. Pas dan is hij echt vrij. Knudsens boot ligt echter nog aangemeerd en als de jongen dat ziet, loopt hij op de boot af en gaat aan boord alsof er niets gebeurd is.Ondertussen is in Rerik pastor Helander, die nog maar één been heeft, in de kerktoren naar boven geklommen. Hij heeft een pistool bij zich. Plotseling stopt er een limousine bij de kerk. Het zijn de mannen van de overheid die het beeld op komen halen. Als ze in de kerktorenkamer komen, schiet Helander de eerste neer. Dan wordt hij zelf met kogels doorzeefd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen