Boekverslag : Marja Brouwers - Havinck
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1421 woorden.

Titel

Havinck.



Auteur

Marja Brouwers



Eerste Druk

Amsterdam, 1905



Over het boek en schrijver

Het bulkboek is getiteld : " Havinck. ". De hoofdpersoon heet Robert Havinck, daarom zal de schrijfster het boek zo genoemd hebben. Het is geschreven door Marja Brouwers en ze maakte hiermee haar debuut (pocket). Als ondertitel heeft het boek: "Een episode," het is als het ware een episode uit het leven van Havinck. Opmerkelijk is, dat dit zo gewoon en alledaags naar voren gebracht wordt, de ruimte komt iedereen bekend voor.

Het motto is afkomstig uit 'The Hollow Men' van T.S. Elliot:



-Our dried voices, when We whisper together Are quiet and meaningless As wind in dry grass Or rats' feet over broken glass In our dry cellar



Shape without form, shade without colour, Paralysed force, gesture without motion -



De roman gaat evenals het gedicht over de holle mens, het motto geeft het thema weer van dit boek en het karakter van Havinck (zie laatste alinea van het boek, doet denken aan laatste 2 regels van het motto als Havinck z'n hoofd weerspiegeld ziet in het water). Als opdracht heeft het boek:'Met dank aan Flavio, Claudio en Jacoba.'



Opbouw

Het Bulkboek bestaat uit 13 hoofdstukken. Aan het einde staat waar en wanneer de schrijfster het boek voltooid heeft: Amsterdam, voorjaar 1983.



Samenvatting

Op een kille november dag keert Robert Havinck terug van de crematie van z'n vrouw (Lydia), zij was overleden door een auto ongeluk op de rijksweg tussen Wassenaar en Leiden. Na een tijdje wordt het duidelijk dat ze zelfmoord gepleegd had. Havinck probeert de dagen na de crematie erachter te komen waarom ze dit gedaan heeft. Ze leerden elkaar kennen tijdens een afstudeer-feest en 7 maanden later trouwden ze. Havinck begon toen bij het advocatenkantoor Noordwal & Bork te werken. Na twee miskramen werd hun dochtertje Eva geboren. Lydia kreeg last van postnatale depressies en kwam onder psychiatrische behandeling. Na acht jaar huwelijk zwaaide Lydia om naar een bevrijd leven, wat ellendige discussies plus ruzie en feministische praatgroepen met zich meebracht. Het gevolg hiervan was dat Havinck een muur van ijskoude onverschilligheid om zich heen bouwde. Ze kregen een open huwelijk, ze hadden allebei hun minnaars en minnaressen en Lydia ging steeds meer drinken. Later hoorde Havinck dat Greve, stagair bij N & B, een verhouding met Lydia had en het die dinsdag uitgemaakt had (donderdag was ze dood). De dag erna wilde Havinck het goed maken, maar er ontstond een ruzie tussen Lydia en Eva, die een nieuwe jas wilde hebben. Havinck bemoeide zich hiermee en zei dat ze de jas moest kopen. Daarop werd Lydia boos op Robert, hij had immers nooit voor Eva gezorgd, had haast nooit contact met haar en nu ging hij de gulle gever uithangen. Verschillende mensen hebben een mening over de redenen van de zelfmoord, zoals Greve, Bork en de psychiater, maar Havinck kan er geen logisch geheel van maken. Eva die na de dood van haar moeder opeens met Havinck was gaan praten dacht dat ze het gedaan had, omdat ze niet oud wilde worden. Volgens Eva haatte Lydia haar omdat ze steeds groter en volwassener werd en ze zich daardoor steeds ouder ging voelen. Havinck vindt het vervelend dat hij het huishouden moet doen. Daarom denkt hij aan Maud, zijn vriendin. Hij vraagt haar dus of zij bij hem in wilde trekken, maar ze weigert. Hij loopt daarop kwaad weg, maar krijgt hier later spijt van en probeert tevergeefs Maud te bereiken. Daarom besloot hij om naar een performance (presentatie van kunst) van één van haar vrienden, Rafael Payaso (payaso=clown in het spaans) te gaan. Bij het maken van zo'n kunstwerk trommelt hij iedereen op om mee te helpen, zo heeft Havinck hem ook al meerdere keren geholpen. De ene keer door allemaal stemmen door elkaar voor hem op te nemen zodat je een onverstoorbaar gebral krijgt en een andere keer door hem z'n foto albums van Lydia te geven (hij had ze niet meer nodig). Als hij op de performance komt ziet hij allemaal schimmen, uitvergrote omtrekken van mensen uit zijn omgeving. Je ziet de performances van Rafael steeds op Havinck en zijn doen en laten (holle mensen) slaan. Als Havinck daarna naar huis loopt en z'n hoofd in het water ziet weerspiegelen zegt hij: 'het is niet wat het lijkt. Onbewogen ben ik. Onaangetast.'



Tijd

De roman wordt niet helemaal chronologisch verteld. Havinck probeert de zelfmoord te verklaren met behulp van flashbacks. De chronologie wordt hierdoor herhaaldelijk onderbroken. Er zitten enkele vooruitwijzingen in de roman, hij vertelde bijvoorbeeld dat hij vroeger veel valdromen had en daarbij geen vaste grond onder de voeten had. Het boek beslaat een periode van 18 dagen (15 november tot 2 december, begin jaren '80)



Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam met de bekende kenmerken: wegversperringen, hondepoep, 'kunstenaars', moorden op taxi chauffeurs, bouwvallige herenhuizen, enz. Hij werkt op een advocatenkantoor en moet optreden als advocaat. Advocatuur is de wereld van het woord, maar alle woorden veranderen in niets wezenlijks, in hol gebral: 'Door microfoontjes geleide stemmen leggen lange trajecten af van de een naar de ander.' Een performance van Rafael ging over de advocatuur. Rafael had 4 geraamten op een stoel gezet en hun gebitten laten klapperen met het bandje van Havinck op de achtergrond.



Personen

-Havinck is iemand die zich onttrekt aan de verantwoordelijkheden, hij liet Lydia bijvoorbeeld opdraaien voor de opvoeding van Eva. Verder is hij een egoïstisch persoon, hij vroeg Maud niet om bij hem te komen, omdat hij zoveel van hem hield maar omdat hij gewoon niet voor Eva en het huishouden op wilde draaien. Hij ondergaat geen verandering in de loop van het verhaal, wel komen er na de dood van Lydia allerlei emoties los maar die weet hij weer te onderdrukken (zie laatste alinea over gezicht in water zien). Hij is de holle mens uit het motto. Lydia probeerde wel gesprekken met hem te hebben maar Havinck zweeg meestal, waardoor spanningen ontstonden.

-Eva is een zeer eenzaam kind dat liefde en aandacht te kort gekomen is. Eva en Lydia haatten elkaar. Na de dood van Lydia probeert Havinck wel om voor Eva te zorgen door rigoureus haar kamer op te gaan ruimen. Maar na een tijdje komt er toch wat meer contact tussen Havinck en Eva. Hij beseft dat ze een verward en onzeker meisje is, maar hij weet nog niet wat hij daaraan moet doen, hij kan haar nog niet helemaal bereiken.

-Rafael is een persoon die niet zo goed namen kan onthouden maar wel heel gauw dingen in de gaten heeft, hij zei ook al meteen dat Lydia zelfmoord gepleegd had alhoewel hij haar maar twee keer gezien had. Havinck trekt zich niets van Rafael met z'n harde waarheden die hij met z'n perfomances tot uiting brengt aan.



Perspectief

et boek heeft een overwegend subjectief perspectief. Alles gebeurt vanuit Havinck. Soms is er echter ook een objectief perspectief, in de vorm van verschillende beschrijvingen over Havinck die hij misschien zelf nooit toegegeven zou hebben (heldere waarneming enz).



Motieven

-De manier waarop mensen met elkaar omgaan en hun verschillende aard van handelen en reageren: Havinck en de personen om hem heen blijken egocentrische en holle mensen te zijn die geen diepgaand contact met anderen willen.

-Onderscheid tussen goed en kwaad: Lydia houd niet van Eva en Havinck die de hele dag op z'n werk bezig is met goed en kwaad, is geen haar beter.

-Kunst: Dit is een manier van communicatie die zaken die je niet met de mond aan andere zeggen toch probeert duidelijk te maken door bepaalde perfomances over bepaalde personen te maken.

-De dood: Havinck is voortdurend met de dood van Lydia bezig door er een oorzaak voor te zoeken.



Thema

Het moderne onvermogen tot wezenlijk contact tussen mensen.



Stijl

De dialogen zijn goed en 'net echt' maar soms gebruikt de schrijfster wel moeilijke woorden.



Genre

Het boek is een sociale of een zedenroman, het gaat over het sociale leven van Havinck met zijn contacten.



Mening

Ik vond dit boek een beetje saai omdat er weinig actie in zat. Havinck lag een beetje met zichzelf en met anderen overhoop, maar meer gebeurde er niet. Het is ook maar een EPISODE uit z'n leven en komt daarom zo gewoon over, alhoewel het wel een ingrijpende episode was.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen