Boekverslag : Ronald Giphart - Ik Ook Van Jou
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1029 woorden.

Titelverklaring


Eén van de hoofdrolspelers, Ronald, is bezig een roman te schrijven over zijn verloren liefde, Reza. De titel hiervan moet worden: Het boek ik ook van jou. 'Ik ook van jou' kan het antwoord zijn op de zin: 'Ik hou van jou'.

Over de auteur


Ronald Giphart wordt in 1965 geboren in Dordrecht. Zijn vader is huisvestingsambtenaar en zijn moeder, Wijnie Jabaaij, is Tweede Kamerlid voor de PvdA. Zijn ouders gaan scheiden als Ronald 11 jaar is. Hij blijft bij zijn vader wonen en in 1987 verhuist hij naar Utrecht, waar hij Nederlands gaat studeren. Hij stopt na drie jaar met deze studie, omdat hij schrijver wil worden. Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar vraagt hem om een boek te schrijven, naar aanleiding van een tekst in een literair tijdschrift. Hij is dan werkzaam als nachtportier bij ziekenhuis Overvecht en kan 's nachts een groot deel van zijn roman Ik ook van jou schrijven. In 1992 wordt dit debuut uitgegeven. Hiervoor ontving hij het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut van 1992. Vanaf 1994 wordt Giphart full-time schrijver en richt hij samen met Rob van Erkelens en Joris Moens het tijdschrift Zoetermeer op. Zijn grote voorbeeld is Jeroen Brouwers, een schrijver die hij in zijn eigen boeken ter sprake brengt. Giphart wordt gezien als één van de vaandeldragers van de generatie 'Nix'.

Literaire stroming


Moderne Nederlandse literatuur.

Genre


Ik ook van jou is een (deels) autobiografische roman.

Samenvatting


Twee vrienden, Ronald en Edgar, gaan kanoën in de Dordogne. Ze zijn beiden van plan om schrijver te worden en in veel gesprekken komt dan ook de literatuur ter sprake. Edgar, ook wel Eddy genoemd, studeert Nederlands, Ronald is pas met deze studie gestopt. Het plan om op reis te gaan kwam van Eddy en deze neemt dan ook het voortouw. Hij is in de gesprekken het meest aan het woord. Deze gesprekken gaan over de verhouding tussen leven en schrijven, liefde en literatuur. Dit alles staat in het teken van ongeremde seks, alle facetten van het liefdesspel worden uitvoerig besproken. Zo experimenteren de twee jongens met hun taal, hun gedachten en hun lichaam.Ronald is bezig een roman te schrijven over zijn ex-vriendin. Hij denkt nog vaak terug aan de liefde tussen hem en Reza. Zij zit behoorlijk in de knoop. Ze kan zichzelf niet accepteren zoals ze is en heeft neigingen tot zelfdestructie. Zij is, net als Ronald, geobsedeerd door seks en de relatie eindigt omdat zij overspel pleegt. Flarden van deze roman, Het boek ik ook van jou, worden weergegeven in Ik ook van jou. Ronalds boek gaat over de verloren liefde, maar hij kan Reza maar niet vergeten.Tijdens één van hun kano-tochten ontmoeten Ronald en Eddy twee meisjes, die medicijnen studeren. Eddy voelt zich aangetrokken tot het Franse meisje, Nadine. Hij vrijt met haar, maar heeft grote schuldgevoelens tegenover zijn vriendin Samarinde. Zij is namelijk 'zijn grote verovering', die hem haar zegen heeft gegeven om op reis te gaan. Ronald valt op een Duits negermeisje, dat Silke heet. Hij vrijt met haar om het verlies van Reza te compenseren.Tijd en tijdvolgorde


Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde. Ronald blikt af en toe terug op zijn relatie met Reza. In het verhaal zijn delen, waarin Ronald over haar schrijft,  tussengevoegd. Daarom is het boek eigenlijk een 'roman binnen een roman'.De vertelde tijd bedraagt een week, Ronald en Eddy gaan namelijk een week kanoën.

Plaats/ruimte


Het verhaal speelt zich af in de Dordogne, waar de vrienden op vakantie zijn.

Karakterbeschrijving en -ontwikkeling


Ronald (Giphart?):Ronald is één van de hoofdfiguren in het boek. Hij is de verteller van het verhaal.  Hij is gestopt met zijn studie Nederlands. Hij wil een Groot Schrijver worden en is tijdens het verhaal bezig om een roman over zijn verloren liefde te schrijven. Hij is 24 jaar oud. Er is niet veel over hem bekend, dus hij is een vlak karakter.Edgar Frasier:Edgar, of Eddy, is een goede vriend van Ronald. Ook hij wil een Groot Schrijver worden. Hij studeert Nederlands en is eveneens 24 jaar. Uit het verhaal blijkt, dat hij een goede prater is. Meestal vertelt hij slappe verhalen, maar hij brengt ze wel met humor. Eddy heeft een vriendin , Samarinde, die hij zijn 'grote verovering' noemt. Toch gaat hij vreemd tijdens de vakantie. Edgar is een vlak karakter.Reza:Reza is de ex-vriendin van Ronald. Zij heeft een zeer gecompliceerd karakter. Ze heeft last van neurotische buien, en is niet tevreden met zichzelf. Ze is zeer wisselvallig. Ze is vaak gefrustreerd en jaloers. Net als Ronald is ze verslaafd aan seks. Ronald ziet de relatie niet meer zitten, als zij zichzelf meerdere keren verminkt en een verhouding met ene Rocco begint. Reza is een vlak karakter, maar wordt wel iets uitgebreider belicht dan Ronald en Edgar.Silke:Silke is een negermeisje uit Duitsland. Ronald houdt zich tijdens de vakantie met haar bezig.Ze is een vlak karakter.Nadine:Nadine is een Franse blondine, tot wie Eddy zich aangetrokken voelt. Ze is, evenals Silke , studente medicijnen. De twee meisjes zijn vriendinnen. Ze is een vlak karakter.

Onderlinge relaties


Ronald en Edgar zijn vrienden van elkaar. Tijdens hun vakantie ontmoeten ze Silke en Nadine, twee vriendinnen. Edgar heeft verkering met Samarinde. Ronald heeft verkering met Reza gehad.

Geloofwaardigheid van het verhaal


...

Thematiek


Hoe word ik schrijver?In het boek wordt erg veel gepraat over de toekomstige schrijverscarrière van de twee vrienden. Giphart noemt zijn debuut zelf een 'Grote Queeste (zoektocht) Naar Literatuur en Seks'. Het vinden van deze twee elementen is ook een doel van de reis die de twee vrienden ondernemen. Ze vragen zich af, hoe ervaringen met seks en liefde tot  literatuur verwerkt kunnen worden.Ook spelen relaties een grote rol in de roman. Vooral de jaloezie en de seksverslaving binnen de relatie van Ronald en Reza, beïnvloeden de gedachten van Ronald.

Motto


Geen.

Taalgebruik


Het taalgebruik in de roman is populair. Er wordt veel over seks geschreven, al dan niet in grove bewoordingen. Ook is zijn stijl vaak humoristisch, met een neiging naar ironie en cynisme.

Opdracht


Geen.

Vertelsituatie


Het verhaal wordt verteld door Ronald. Er is dus sprake van een ik-vertelsituatie. Hij is de ik-figuur in beide verhaallijnen.

Perspectief


Ik-perspectief. Dit perspectief geldt in de beide verhaallijnen, waardoor er sprake is van een wisselend perspectief.

Verhaalopbouw


In de roman is een andere roman verweven, namelijk het verhaal, dat de verteller schrijft. Hierdoor onstaat er een originele structuur.

Eigen mening


...
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen