Boekverslag : James Baldwin - If Beale Street Could Talk
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 891 woorden.

HI: BeschrijvenPar.1:

Auteur: James Baldwin

Titel: If Beale Street Could Talk

Uitgeverij: Dial Press

Plaat en jaar van uitgave: New York, 1974Par.2: korte samenvatting van de inhoudFonny en Tish groeien samen op in de achterbuurt van New York. Beiden zijn ze donker van huidskleur. Wanneer ze allebei een klein ruzietje krijgen, wanneer Fonny negen was en Fish zes, ontdekten ze van elkaar dat ze elkaar erg mogen. Al vanaf die leeftijd trekken ze heel veel met elkaar op. Beiden verliezen ze hun vrienden daardoor ook.

Wanneer ze beiden volwassen zijn geworden willen ze met elkaar trouwen( vlak nadat Fonny Tish heeft ontmaagd). Samen zijn ze op zoek naar een huis. In deze periode ontmoeten ze ook een oude vriend van Fonny: Daniel. Hij trekt vooral de laatste tijd veel met hen op( hij heeft erge dingen meegemaakt in de tijd dat hij in de gevangenis zat, terwijl hij eigenlijk onschuldig was).

Wanneer Tish een keer wordt lastiggevallen door een blanke junkie, begint Fonny haar te verdedigen en deelt een paar harde klappen uit. Een politieman, die bekent staat om zijn racisme, ziet alles en wilt Fonny arresteren. Een werkster van een tomatenwinkel heeft alles gezien en zegt ter plekke dat Fonny onschuldig is( en dat het zelfverdediging was). Samen maken ze de politieagent min of meer belachelijk. Bell, de politieagent, besluit Fonny niet mee te nemen naar het bureau, maar hij zint wel op wraak.

Een paar weken later wordt Fonny beschuldigd van verkrachting. Mevrouw Rogers, die het slachtoffer is, beschuldigt Fonny ervan( maar het blijkt dat ze ‘gepusht’ is door andere agenten om een onschuldig iemand aan te wijzen). Bell verklaart ook dat hij Fonny hard heeft zien wegrennen, vlak na het misdrijf.

Beide families proberen Fonny vrij te pleiten, door een advocaat in te huren( en veel over te werken. Nu schijnt ook dat Tish in verwachting is van Fonny. De moeder en de twee zusters van Fonny, de familie Hunt, steunt Fonny en Tish helmaal niet, omdat mevrouw Hunt Tish als een verdoemde ziet( zij is zeer gelovig). Dit komt ook doordat ze nu in verwachting is. Alleen meneer Hunt steunt Fonny nog.

Vooral familie Rivers werken hard om genoeg geld te hebben om hun advocaat te betalen. Uiteindelijk komt Fonny toch vrij.Par.3:

Motivatie boekkeuze: mijn zus heeft het boek gelezen en ze zei dat het ook wel een interessant boek voor mij zou zijn.

Eerste persoonlijke reactie: het boek is zeer interessant, omdat je niet vaak leest over hoe het er in de buitenwijken van New York aan toe gaat( en het racisme in die wijken). Het boek is ook wel spannend, omdat je graag wilt weten of Fonny vrijgesproken wordt. Het boek zette me wel een beetje aan het denken, omdat er op dit moment nog steeds veel racisme voorkomt overal ter wereld.

HII: VerdiepenPar.1

Het probleem waar de hoofdpersoon mee te maken krijgt is dat Fonny onschuldig in de gevangenis komt. Het probleem wordt wel opgelost, omdat Fonny weer vrijkomt. Dit komt doordat Tish en haar ouders( en zus) veel overwerken om geld te verdienen. Met dit geld betalen ze de advocaat van Fonny. Hoe hij precies is vrijgekomen wordt niet in het boek beschreven, wat ik ook erg jammer vind.

Ik denk dat als mijn vriendin onschuldig in de gevangenis zit, dat ik ook een advocaat zal moeten inschakelen voor haar. Ik denk dat je niet echt iets anders kunt doen, behalve meehelpen met ontsnappen.Par.2

Ik vind deze passage het meest indrukwekkend, omdat ik de manier waarop deze mensen met elkaar praten erg indrukwekkend en humoristisch vind, terwijl ze elkaar helemaal niet zo goed kennen.Par.3

Op het moment dat Tish aan het bevallen is, luidt de uitspraak van de rechter: levenslang. Veel mensen hadden dit niet verwacht, omdat bijna iedereen weet dat Fonny onschuldig is. Iedereen weet dat mevrouw Rogers aan het liegen is. Iedereen weet dat politieagent Bell een racist is. Fonny barst in tranen uit. De rest van zijn leven zal hij doorbrengen in een cel, zonder Tish, zonder zijn pasgeboren kindje, zonder iedereen waarvan hij ooit heeft gehouden. Zijn leven lang zal hij door meten brengen tussen moordenaars, verkrachters en andere misdadigers.

H.3: EvaluatieEindoordeel over de roman: Het onderwerp van de tekst is duidelijk. Het onderwerp is namelijk racisme. Dit is een zeer interessant onderwerp, omdat veel mensen dit nog niet echt serieus nemen. Zij denken namelijk dat racisme bijna niet meer voorkomt, maar dat onderschatten ze.

De nadruk van het boek ligt meer op de gedachten en de gevoelens van de hoofdpersoon, Tish. Het boek is in de ik- persoonsituatie verteld, waarbij Tish ‘de ik persoon’ is. Niettemin spelen de gebeurtenissen ook wel een belangrijke rol in het boek. De gebeurtenissen zijn zeer boeiend, doordat de gebeurtenissen erg leuk en interessant zijn.

Het lijkt alsof de personages in het verhaal bijna niemand anders hebben dan elkaar. Zo zou ik later nooit willen zijn.

De bouw van het boek is niet zo ingewikkeld. Er komen wel vele flashbacks in het verhaal voor, maar die komen vaak duidelijk over, zodat je daar geen moeilijkheden mee hebt.Eindoordeel over het uitvoeren van de verwerkingsopdrachten: ik vond het niet zo moeilijk om deze verwerkingsopdrachten te maken. Ik had alleen moeite om een passage uit het boek te kiezen, die de meeste indruk op mij maakte.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen