Boekverslag : Christiane F. - Wir Kinder Von Bahnhof Zoo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1783 woorden.

Samenvatting
voorwoord: Horst E. Richter
Perspectief: Christiane, haar moeder, enkele anderen
Op zesjarige leeftijd (in 1968) verhuist (=umziehen) Christiane, haar zusje (1 jaar jonger, niet bij naam genoemd), haar moeder (niet bij naam genoemd) en haar vader Richard van een dorp naar Gropiusstadt, Berlin. Als in 1973 Richard de kinderen steeds meer begint te slaan, grijpt moeder in en gaat scheiden (=zum Scheidungsanwalt). Ze verhuizen naar een groter huis en moeder krijgt een nieuwe vriend, Klaus. Christiane en hij kunnen niet overweg, hij is ook totaal niet een dierenliefhebber zoals de rest van de familie.
Als Christiane (als 12-jarige) naar de middelbare school (=Gesamtschule) gaat, bewondert ze Kessi (13) en haar vriend Milan heel erg en wil graag bij haar groepje (=Clique) horen, dus gaat ze zich zoals hen kleden en roken en spijbelen (=Schule schwänzen) enz. Rest van het groepje: Piet en Kathi. Ze gaan met z'n allen aan het bier en de wijn en de hash (Haschisch--Rauschgift). In de bios doet Kathi iets wat ze niet wil en zegt dat tegen Kessi- uittreksel opgestuurd aan de Digitale School door Kelly van der Laan - En dat is het punt dat ze echte vriendinnen worden.
Ze gaan met zijn allen naar het Haus der Mitte, waar ze de hele tijd hash roken en kletsen 's middags na school. Op een gegeven moment vraagt Piet of ze al eens LSD gebruikt heeft en ze zegt van ja en verzint een trip. Later gaan ze samen aan de LSD en Christiane heeft een hartstikke leuke trip. Het groepje is echt haar familie nu, ze houdt van de "Anerkennung, die Freundschaft, die Zärtlichkeit und manchmal auch die Liebe". Ze gaan nu allerlei pillen gebruiken; Ephedrin, Mandrax, Valium en ook Shit roken enz. Op school gaat het intussen steeds slechter, ze heeft er geen zin meer in.
Als ze dertien is ontdekken ze de discotheek "Sound, Europas modernste Diskothek". Christiane weet dat daar een hele drugsscene is en vindt het allemaal hele coole types daar. "Vom Shit über Mandrax und Valium bis zum Heroin," zegt ze op een gegeven moment, want zo gaat het meestal wel. Ze gaat vaak naar Sound, met de smoes dat ze bij Kessi slaapt en dan zegt Kessi dat ze bij Christiane slaapt, terwijl ze de hele tijd in Sound zitten. Een vriend in de groep, Micha, "drückt Heroin". Christiane is enorm van hem onder de indruk, maar is niet van plan te gaan spuiten. Als Kessi en Christiane op een avond op het U-Bahnhof zitten stoned te zijn, komen ze plotseling Kessis moeder tegen en dat is het einde van de vriendschap. Kessi mag niet meer met haar omgaan.
Dan gaat ze alleen naar Sound en wordt stapelverliefd op Atze. Vanzelfsprekend wordt ze in zijn groepje opgenomen, waarbij ook Detlef zit. Als Atze op een gegeven moment met een ander meisje gaat, Moni, is het Detlef (16) die haar opvangt. Ze is inmiddels dertieneneenhalf. De heroine (H, uitspreken als "eetsch") wordt ingevoerd in de groep, en als ook Detlef aan de H gaat, haar vriend, schreeuwt te dat ze niets meer met hem te maken wil hebben. Als ze op een dag naar een concert van David Bowie gaat, snuift ze voor het eerst, vlak voor haar veertiende verjaardag. Ze voelt zich een hele tijd lang geweldig. En zo gaat ook zij aan de H. Aan de "H-Snief". Ze neemt nu weer contact met Detlef op en ze is gelukkiger dan ooit. Het is nu Pasen 1976. Ze ontmoet Stella en Babsi in Sound en worden dikke vriendinnen.
In de zomervakantie vraagt ze Detlef toch om een spuit. "Du, mit dem Sniefen, das will ich nicht mehr. Ich mache mir heute auch mal 'nen Druck." (Spritze=spuit). Dan gaat ze naar haar oma vier weken en raakt weer helemaal dope-af. Vlak nadat ze terug is krijgt ze geelzucht ("Gelbsucht") zoals alle gebruikers ("Fixer"). Daarna gaat ze vrolijk weer aan de H. In de herfst van 1976 gaat ze voor het eerst met Detlef naar bed en vindht het heerlijk. Detlef en zij nemen zich voor te stoppen met de spuit. Ze krijgt verschrikkelijk last van ontwenningsverschijnselen ("kommt auf Turkey") en uit medelijden krijgt ze alsnog haar spuit van Detlef. "Ich war nur von H abhängig und von Detlef", zegt ze zelf en ze haat het, ze wil Detlef ook wat geven, dus gaat ze zelf geld verdienen om H te kopen. Ze gaat de straat op als hoertje, hoewel ze niet wil neuken ("bumsen"). Dat komt pas veel later. Detlef is boos dat ze dat gedaan heeft, maar ze verzekert hem dat ze alleen met hem naar bed gaat. En zij wil ook haar steentje bijdragen aan de kosten van de dope. Op een dag heeft ze echter geen geld meer en de Freier biedt 150 Mark en dan doet ze het wel. Ze ontmoet Babsi en Stella weer, die een Stammfreier hebben, Heinz. Hij geeft geen geld, maar betaalt in dope. Babsi en Stella worden opgenomen in de clique van Detlef, Christiane, Axel en Bernd. Babsi en Christiane hebben vaak ruzie, maar dat komt door de dope.
Eind januari 1997 gaat het mis als Christiane in de badkamer thuis aan het spuiten is en de naald verstopt raakt. De hele badkamer komt onder het bloed en dan wil haar moeder binnenkomen. Christiane maakt niet goed genoeg schoon en haar moeder is woedend als ze merkt dan Christiane aan de H is. Christiane belooft dat ze zal stoppen samen met Detlef en ze doen het. Ze komen in haar kamer auf Turkey en het is verschrikkelijk. Maar ze redden het en gaan aan de wijn en aan de Valeron. Na zeven dagen is het dan over en willen ze naar buiten. Als vanzelf gaan ze weer naar Bahnhof Zoo en willen Bernd en Axel gedag zeggen. Als vanzelf gaan ze weer spuiten en houden zichzelf voor dat ze gewoon zorgen dat ze niet weer verslaafd raken. Maar ze gaan natuurlijk weer de mist in. Detlef en Christiane krijgen een nieuwe Stammfreier, Jürgen. Op dat punt verdient ze 4000 Mark per maand en dat geeft ze even vrolijk weer uit aan H. Ze wordt opgepakt door de politie (="Bullen"). Haar moeder komt het dus weer te weten, en ze wordt naar haar oma gestuurd, waar ze gigantisch auf Turkey is. Ze wil het haar oma niet laten merken maar die weet het natuurlijk al. Het is een geweldige vakantie, ze komt tien kilo aan en is bijna weer op haar normale gewicht. In die periode sterft Axel. Als ze terug is, gaat ze weer aan de H met Detlef.
In de vroege zomer van 1977 wordt ze samen met Detlef opnieuw (voor de derde keer) aangehouden door de politie. Ze worden opgeschreven en mogen dan weer gaan. Op een gegeven moment wordt ze heel ziek en zij en Stella gaan met moeder naar Frau Schipke, die haar beoordeelt en even helpt. Ze kan nergens terecht voor hulp omdat ze te jong is, maar misschien kan ze bij een soort sekte, Narkonon, de Scientology Church. Dat kan inderdaad, In het begin vindt ze de therapie vreemd, later heeft ze het idee dat het helpt, maar nog later wil ze praten met mensen en dat is daar onmogelijk.
Dan wil haar vader Richard haar daar weghalen en ze belt haar moeder smekend op om daar te kunnen blijven, maar haar moeder reageert koel (later blijkt dat zij dit haar ex-man vroeg). Haar vader komt haar halen en ze woont daar een tijdje. Daar is de Hasenheide, met allemaal Turken, die haar soms een snuif geven. Ze gaat er steeds stiekem heen en op een dag is daar Detlef weer! Hij was terug uit Parijs en wil nu samen met Christiane, maar in een poging geld bijeen te krijgen raakt hij definitiefi n de gevangenis (="Knast"). Daarna gaat ze weer naar de Zoo, waar ze Heinz weer tegenkomt. Heinz wordt nu een tijdje haar Stammfreier en ze raakt weer aan de spuit. Hij vertelt haar dat Stella ook opgepakt is en gevangen zit. Christiane wordt weer close met Babsi en vlak daarna ziet ze in de krant: "Sie war erst 14". Babsi is dood, gestorven op 19 juli 1977.
Ze neemt nauwelijks nog de moeite haar vader voor te liegen, en haar vader vindt op een dag de dope die ze van Heinz gekregen had. Hij sluit haar thuis op, waar ze voll auf Turkey kommt. Als hij haar weer vrijlaat, weten ze Stella uit de gevangenis te halen en Stella en Christiane is "alles so egal geworden", dat ze op de Autostrich (=gaan tippelen langs de weg) gaan, waar je nog maar 200 Mark voor een wip krijgt. "Zu Hause belog ich meinen Vater und stritt mit Stella", vertelt Christiane. Ze wordt er zo gek van, dat ze terug gaat naar haar zusje en moeder. Weer wil ze stoppen en gaat ze auf Turkey. Haarmoeder brengt haar naar Bonnies Ranch, waar ze er dan volledig vanaf moet raken. Ze wordt er helemaal gek en schrijft Detlef lange brieven waarin ze dromen over een mooie toekomst samen. Dan weet ze op een liste manier te ontsnappen als ze naar het ziekenhuis moet voor een operatie. Ze gaat naar de Zoo en dan naar haar moeder, waar ze heel ziek wordt, 40 Graden koorts. Ze heeft opnieuw geelzucht. In de kliniek willen ze geen Fixer, dus gaat ze naar een ziekenhuis. In het ziekenhuis neemt haar moeder Detlef mee, die inmiddels vrij is.
En dan begint de ellende weer helemaal opnieuw. Op een gegeven moment wil ze zelfmoord plegen in een WC met een overdosis, maar ze heeft te weinig dope. Dus leeft ze verder en voelt zich beroerd. Detlef en zij gaan nu zelf dealen maar echt goed gaat het niet. Tijdens het dealen ontstaat een vechtpartij en belt ze in paniek de politie. - uittreksel opgestuurd aan de Digitale School door Kelly van der Laan - Die willen dat ze meekomt want ze is als vermist opgegeven. Dat heeft haar moeder gedaan. Haar moeder sleurt haar in de auto en rijdt weg. Ze gaan met het vliegtuig naar West-Duitsland, naar Hamburg. Haar moeder vindt dat ze beter af is buiten Berlijn. Ze had het al veel eerder gewild, maar het kwam er nu pas van. Ze woont nu bij haar tante en kickt totaal af. Op school gaat het nu wel goed, maar als haar dossier uit Berlijn aankomt, zet de directeur haar van de Realschule af. Ze gaat nu naar de Hauptschule, waar ze nieuwe vrienden krijgt. Ze zitten wel aan de Haschisch, maar verder gaat het niet, er is geen H-scene. Het boek eindigt dat ze vaak in de kalkgroeve (="Kalkgrube") zitten en dromen daar altijd te blijven en nooit meer naar boven hoeven.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen