Boekverslag :  - Zachte Dood
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 940 woorden.

Uitgever: Editions Gallimards

Aantal gelezen pagina's: 95

1. In welk jaar is het boek geschreven?

19642. Verklaar de titel.

De titel betekent een zeer zachte dood. De moeder van Simone krijgt veel medicijnen, waaronder pijnstillers en kalmeringsmiddelen. Hierdoor voelt zij weinig of niets, waardoor ze rustig inslaapt. Het was dus een zachte dood. De titel kan ook op Simone slaan, want voor haar was het helemaal geen zachte dood, maar een keiharde. Dit komt omdat zij niet veel contact meer had met haar moeder, maar toen deze ziek werd, besefte ze toch dat ze heel veel van haar moeder hield. Zie ook bladzijde 74: "…je vous assure que ç'a été une mort très douce.", wat betekent: "… ik kan u verzekeren dat ze een zeer zachte dood had."3. (Literair) genre:

Autobiografisch roman4. Waar speelt het zich af? Geef voorbeelden. (Pagina's vermelden)

Rome (Simones hotelkamer), blz. 9

Parijs (Moeder ligt in het ziekenhuis Boucicaut), blz. 9

Praag (Simone vertrekt met haar vriend naar Praag), blz. 515. In welke tijd speelt het verhaal zich af? Geef voorbeelden. (Pagina's vermelden)

Vanaf 24 oktober 1963, wanneer Simone een telefoontje op haar hotelkamer in Rome krijgt. Het verhaal eindigt schat ik eind 1963 (blz. 88?)6. Geef een beschrijving van de hoofdperso(o)n(en).

Simone: Intelligente, zorgzame vrouw van middelbare leeftijd die veel om haar moeder geeft, ondanks dat ze nooit een goede band met elkaar hebben gehad. Ze is schrijfster en haar moeder is trots op haar succes, alleen is ze het eens met wat Simone schrijft. Haar partner is Jean-Paul, met wie ze samen naar Praag gaat. Simone vertelt het verhaal in dit boek.

Françoise: Deze vrouw is een burgervrouw van 78 jaar en is Simones en Poupettes (waar ze meer op gesteld is) moeder. Zij heeft een kwaadaardige, zeer agressieve tumor in haar darmen, gebroken heup, last van haar armen en doorligwonden. Op een gegeven moment kan de vrouw helemaal niet meer bewegen. Françoise heeft veel in haar leven bereikt. Is getrouwd geweest met een man, maar het huwelijk ging kapot door de sleur, waardoor de man vreemdging en zijn vrouw en kinderen verwaarloosde.

Poupette: Hélène de Beauvoir, oftewel Poupette, is het jongere zusje van Simone, die liefdevol en zorgzaam van karakter is. Zij is het lievelingetje van hun moeder en brengt veel tijd door aan Françoises bed.7. Schrijf een samenvatting. ( Minstens een half A-viertje.)

Op een dag wordt Simone door een vriend gebeld dat haar moeder, Françoise, in haar badkamer gevallen is en haar been heeft gebroken. Ze wordt overgebracht naar het ziekenhuis Boucicat, waar eerst gedacht wordt aan een operatie. De moeder lijkt verward en het is onduidelijk of de moeder een kleine beroerte heeft gehad voordat ze viel. Gelukkig hoeft er niet geopereerd te worden, want men is er van overtuigd dat de breuk vanzelf zal helen. Maar er doen zich klachten voor en er wordt een röntgenfoto genomen. Uit de foto's blijkt dat er een enorme kwaadaardige tumor in Françoise haar darm zit. Simone en Poupette staan voor de beslissing of ze hun moeder laten opereren en zo haar leven verlengen. Het was altijd moeders wil geweest om niet nodeloos te lijden, maar in het ziekenhuis toont ze een sterke wil om te overleven. Simone en Poupette besluiten om hun moeder toch te laten opereren. Ze vertellen hun moeder dat ze een buikvliesontsteking heeft, die na de operatie nog een tijd nodig zal hebben om te helen. Na de operatie lijkt het eerst beter te gaan, maar al gauw vinden grote wisselingen plaats in de toestand van hun moeder. Simone kijkt terug op haar jongere leven die ze had met haar moeder. Ook denkt ze na over haar moeders jeugd, het sterfproces van haar vader en hoe haar moeder daarna een nieuw leven opbouwde. Simones en Poupettes enige hoop zijn de dokters, die zich arrogant en carrièregericht gedragen. De dokters zijn er trots op, dat ze het leven van de ten dode opgeschreven vrouw hebben kunnen redden door medische kunstgrepen. Tussendoor gaat Simone met haar vriend Sartre naar Parijs, maar al gauw wordt ze dringend verzocht terug te komen. Françoise zakt weg in een soort onverschillige pijn, waardoor het haar allemaal niets meer uitmaakt, terwijl ze vroeger zo'n sterke wil had om door te gaan. Hoewel ze zeer gelovig is, wil ook haar moeder, net als de vader van Simone toen, geen priester ontvangen. Ze sterft als Simone net even afwezig is. De twee zusters regelen de begrafenis. Per ongeluk wordt moeders laatste wens vervuld; ze vergeten namelijk de bloemen.8. Kopieer een bladzijde uit het boek en leg uit waarom je juist deze bladzijde hebt

gekozen.

Bladzijde 74 krijgt Simone te horen van Poupette dat hun moeder zonder pijn is heengegaan, terwijl zij afwezig was. Deze bladzijde verklaart de titel van het boek een beetje en het is tevens de bladzijde vanaf waar het boek langzaam tot het einde gaat.9. Schrijf 10 woorden op die je vóór het lezen van dit boek nog "nooit" had gezien en

noteer de Nederlandse betekenis.

1 recroquevillée (blz. 22) kaars

2 péritoine (blz. 26) buikvlies

3 cajoler (blz. 29) omgooien

4 gonflaient (blz. 39) sterveling

5 empêcher (blz. 48) opzwellen

6 chaviré (blz. 62) doen krimpen

7 chauchemar (blz. 66) liefkozen

8 surmenées (blz. 79) overladen

9 bougie (blz 74) nachtmerrie

10 mormels (blz 88) belemmeren10. Vond jij dit boek moeilijk / makkelijk te lezen? Leg uit waarom.

Ik vond het boek moeilijk te lezen, omdat ik met moeite de grote lijn kon volgen en de meeste details kon ik al helemaal niet volgen. Dit komt waarschijnlijk omdat ik een relatief kleine woordenschat heb.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen