Boekverslag : Werkenden, Studenten... - Vakantie: Luxe Of Noodzaak Ingezonden Door: Louis Duerinck
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 542 woorden.

vakantie is een abstract begrip dat bij de meeste mensen( werkenden, studenten...) een positieve bijklank heeft, Het doet laat de mens als het ware een grijns op het gezicht toveren. Iedereen heeft wel eens nood aan een moment van ontspanning, rust en dat kunnen we in overvloed vinden in een vakantie periode.


Vooral bij studenten ,Na 10 maanden van zweten en zwoegen op de schoolbanken, verwelkomen studenten de vakantie met open armen. Maar waarom is vakantie nu net een periode waarnaar menig studenten verlangen ?
We kunnen onze vakantie periode gebruiken om ons spaarboekje wat aan te dikken door een vakantiejob te nemen, zodoende meer middelen te hebben om aan onze eindeloze behoeften te voldoen die wij als studenten hebben . We kunnen toch moeilijk verwachten als bewuste en verantwoordelijk studenten die we zijn dat onze geliefde ouders moeten instaan voor onze ellenlange verlangenlijst waar in het algemeen meer onnozelheden (gsm, make-up, uitgaan..) zijn in verwerkt dan levensnoodzakelijke zaken . Door een vakantie job te nemen willen we bevoorbeeld vermijden ,dat we in de uitgang niet moeten concluderen dat de nacht langer is dan het geld veel is . Anderen zijn wat meer toekomstgericht en gaan werken met de gedachte wat geld bijeen te rapen voor later , voor eventuele studies of om alleen te wonen .

In de vakantie periode krijgt het begrijp tijd een volledig andere dimensie. In de vakantie “achtervolgt” tijd je minder dominant als in de schoolperiode, of op werkdagen of op…. Hij speelt een minder overheersende rol in de vakantie. Zo kunnen we vakantie dan ook zien als een periode van herbronning en bezinning , waarbij je je gedachten , zielenroersels eens rustig kan ordenen en er richting kan aan geven. Voor studenten ,werkenden , die dag in dag uit onder stress zitten en prestatiedruk hebben kan vakantie het licht aan het einde van de tunnel voorstellen . Kortom vakantie heeft een therapeutische, heilzame werking.

Vakantie heeft ook voor velen een ventielfunctie, een uitgelezen moment om uiting te geven aan hun gefrustreerde, verdrongen, onder bedwang beheerste gevoelens door onder andere eens te gaan fuiven en zich te bezatten …

De meeste associëren vakantie gewoon met plezier maken , lachen, reizen …. Het is voor velen een perfecte periode om een lief op te doen, te zonnen, wat meer aandacht te besteden aan je medemensen , maar vooral een andere omgeving op te zoeken (reizen). Het reizen naar andere landen en zo het in contact komen met vreemde culturen kan onder andere het kritisch denken stimuleren zoals menig filosofen al eeuwen verkondigen .Maar voor de meeste studenten , jongeren houdt reizen zon zee en strand in en is het een manier om hun batterijen weer op te laden.

Uit dit alles kunnen we duidelijk afleiden dat vakantie wel degelijk een noodzaak is. Vakantie heeft dus zowel een therapeutische functie , een ventielfunctie,… Kortom, vakantie is een mythe geworden, het is niet alleen een elementaire behoefte geworden maar ook als recht ingevoerd , bijna vergelijkbaar met honger en dorst.Vakantie is geen luxe maar noodzaak voor studenten,…

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen