Boekverslag : Onbekend/anoniem - Karel Ende Elegast
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 883 woorden.


Primaire gegevens


Plaats van uitgave : Utrecht/Antwerpen

Jaar van uitgave : 1979

Eerste druk : 1967

Gelezen druk : 6e druk

Verantwoording van de keuze


Ik had eerst voor ‘Floris ende Blancefloer gekozen, omdat het een leuk verhaal was. Helaas, was het een heel lang verhaal, dus ben ik overgestapt naar karel ende Elegast. Het leek mij een leuk verhaal. Het was geen lang verhaal, wat ik ook belangrijk vind. Dus dat zijn twee redenen waarom ik dit boek gekozen heb.

Eerste reactie achteraf


Het is een verhaal met een goed eind en dat is precies goed. Boeken met een goed aflopend eind vind ik leuk. Het is een echt ridderlijk verhaal, maar erg leuk om te lezen.

Samenvatting


’s Avonds, als Karel de Grote in zijn bed ligt verschijnt er een engel van God die hem als het ware beveelt om uit stelen te gaan. Karel vindt dat belachelijk, maar als hij het niet zou doen dan zou hij doodgaan, zo werd hem verteld. Na veel geaarzel verlaat hij dan toch zijn kasteel. Hij komt er echter achter dat hij niet weet wat hij moet stelen en hoe. Laat staan dat hij het kan. Hij wilde dat hij de Elegast bij zich had om hem te helpen. De Elegast was een van Karels ridders die hij om een bepaalde reden heeft moeten verbannen. God is bij Karel en een wonder geschiedde. Karel kreeg zijn ontmoeting met de Elegast hoewel Karel pas na een duel met de zwarte ridder door had dat hij met Elegast te maken had. Karel echetr kon niet zijn echte naam geven dus stelde hij zich voor als Adelbrecht. Karel wil hem op de proef stellen en stelt voor om het kasteel van Karel te beroven. Maar Elegast is daar erg op tegen, omdat hij erg trouw is aan zijn koning ook al heeft hij hem verbannen. Ze bedachten een andere locatie en gingen naar het kasteel van Karels zwager, Eggheric van Eggermonde, om daar te kunnen stelen. Eenmaal daar aangekomen, gaat alleen Elegast naar binnen, Karel moet de wacht houden, omdat hij te onervaren is. Toen Elegast in de slaapkamer kwam van de heer en mevrouw van Eggermonde hoorde hij iets verschrikkelijks. Eggheric was van plan, met andere mannen, de koning te vermoorden. Dat zal hij de dag erna doen als er een feest wordt gehouden op Karels kasteel. Elegast verteld dit aan ‘Adelbrecht’ en ze bedenken een plan. Adelbracht zal het wel vertellen aan de koning, omdat Elegast natuurlijk verbannen is. De volgende dag krijgt Eggheric de wind van voren en wordt beschuldigd van hoogveraad, samen met zijn mannen. Elegast kwam op als getuige. Elegast wil laten zien wat hij waard is en gaat een duel aan met Eggheric. Hij vindt het niet goed als iemand ontrouw is aan zijn koning. Eggheric verliest en wordt gedood. Als dank voor zijn trouw en hulp wordt Elegast beloond. Hij krijgt eerherstel en de toestemming om met weduwe van Eggermonde te trouwen.

Analyseopdracht 6.3


Dit verhaal is een waar gebeurd verhaal. Het is een voorhoofse ridderroman. Het voorhoofse kun je herkennen aan verscheidene elementen; bruut geweld, trouw aan de leenheer, ondergeschiktheid van de vrouw en het geloof speelt en belangrijke rol. Omdat Karel de Grote centraal staat in het verhaal wordt het ook wel een Karelroman genoemd. Het verhaal speelt zich zo rond het jaar 800 af, maar is pas ongeveer 400 jaar later opgeschreven. In die tijd is het dus mondeling overgeleverd en geeft het geen betrouwbaar beeld van Karels tijd. Het verhaal is waarschijnlijk gebaseerd op een verloren gegaan Frans chanson uit de 12e eeuw, ‘Chanson de Basin’, waarin Karel de Grote met de ridderlijke dief Basin uit stelen gaat. Dit verhaal komt voor in Norrse ‘Karlamagnús saga’ uit circa 1250, waar de dief ook Basin heet. De auteur van het verhaal is echter onbekend. In alle waarschijnlijkheid is het een Vlaming geweest.In de 400 jaar dat het niet is opgeschreven hebben gebeurt het vaak dat mensen er dingen bij gaan verzinnen of verdraaien, één van de redenen dat het geen betrouwbaar verhaal is. Zoals de titel al zegt zijn Karel de Grote en Elegast de hoofdpersonen.

Karel is de volmaakte ridder. Hij is dapper, vroom, edelmoedig, trouw aan zijn gegeven woord en vertrouwt op God. Hij is keizer van heel Europa en woont in Ingelheim.

Elegast is een dappere roofridder, ondanks zijn verbanning trouw aan zijn heer/koning.

De belangrijkste gebeurtenissen zijn de volgende:

  • Karel krijgt een bezoek van een engel Gods en moet uit stelen gaan

  • Karel komt in gevecht met Elegast waarbij Karel zich voorstelt als Adelbrecht

  • Elegast hoort het plan van Eggheric om de koning te vermoorden en vertelt dat aan Karel

  • Elegast gaat het duel aan met Eggheric, wint en wordt rijkelijk beloond


Het is duidelijk waarom nu Karel uit stelen moest gaan. Zo is hij erachter gekomen dat zijn zwager een moord op hem beraamd had. Door zijn vertrouwen op God leeft hij daarna nog.

Het is bijna met zekerheid te zeggen dat dit verhaal werkelijk is gebeurd. Toch is de auteur onbekend en ook de datering is niet met zekerheid vast te stellen. Omdat dit verhaal pas vier eeuwen later nadat het gebeurd is is opgeschreven is het niet te vergelijken met vroeger en het echte verhaal. Wie weet wat er is bijgevoegd. In die vier eeuwen zal er wel heel wat zijn bij verzonnen en veranderd, maar er zal altijd een verhaal zijn.




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen