Boekverslag : Jojanneke Claassen - Flodder In Amerika
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1763 woorden.

1a) Volledige titelbeschrijving.

Jojanneke Claassen : Flodder in Amerika. Uitg. Van Holkema & Warendorf 1992. 1ste druk 1992.

1b) Motto.

----

2a) Titelverklaring.

De familie Flodder gaat naar Amerika en beleeft daar allerlei avonturen.

2b) Verklaring motto.

----

3) Intrige.

Via een uitwisselingsprogramma tussen de V.S. en Nederland komt de familie Flodder in Amerika terecht. Daar raken ze hun begeleider kwijt en gaan dan zelf New York verkennen . Ze komen terecht bij een nachtclub waar ze gaan werken, totdat Johnnie ruzie krijgt met de eigenaar. Aan het eind willen de Amerikanen er alles voor doen om te zorgen dat de familie Flodder het land verlaat.

4) Thema.

De dolle avonturen van een onaangepast Nederlands vaderloos gezin in de Verenigde Staten.

5) Tijd.

Het verhaal speelt zich af in het heden. Het is chronologisch geschreven, af en toe zijn er flash-backs.

6) Plaats.

Het verhaal speelt zich af in New York in de Verenigde Staten.

7) Karakter- en persoonsbeschrijving PLUS relatie tot anderen.

De familie Flodder bestaat uit Ma Flodder, Johnnie, Kees, Kees(sie), Henkie en Toet. Ma Flodder is de moeder van vijf kinderen, ze heeft geen man, zuipt veel sterke drank, rookt sigaren, is dik en ziet er onverzorgd uit. Johnnie is de oudste zoon. Hij is sterk, gespierd en erg mans. Hij loopt veel te flirten met vrouwen en komt voor zijn familie op. Als ze in de nachtclub werken wordt hij op heterdaad betrapt met de vrouw van de eigenaar, door de eigenaar (Rosenbaum) die hem dan wil vermoorden. Kees is de één na oudste zoon en heeft overal een grote bek voor klaar staan. Hij is dom en slap, hij wil graag op zijn oudere broer Johnnie lijken. Kees is de oudste dochter. Zij is ook niet erg slim maar ze heel knap en sexy. Henkie is de jongste zoon. Hij is dik en is zakelijk ingesteld, hij wil overal geld uit halen. Tenslotte de benjamin Toet. Zij houdt veel van dieren en is gauw beledigd. Zij heeft vaak ruzie met Henkie. De man die de familie Flodder in de V.S. moet begeleiden is Sjakie. Hij is welzijnswerker en kan niet goed voor zichzelf opkomen. Hij is goedmoedig en wil veel voor de familie Flodder doen, maar hij heeft altijd veel pech. In Nederland was Sjakie het pispaaltje van de andere ambtenaren. Sjakie vindt rust op een naturistencamping.

8) Vertelsituatie.

Het is een auctoriaal verhaal, de verteller weet wat er op andere plaatsen gebeurt en kent de gedachten van de verhaalpersonen. 9) Gegevens van de schrijver.

9) Gegevens van de schrijver.

De schrijfster heeft ook de soap Goede Tijden, Slechte Tijden als boek geschreven. Meer ben ik over haar niet te weten gekomen.

10) Genre. Soort geschrift.

Het is een humoristische roman.

11) Opvallende zaken.

Dit boek is geschreven naar aanleiding van de gelijknamige film van Dick Maas.

De volgende motieven komen in het boek voor: humormotief, avontuurmotief.

12) Korte inhoud.

Er komt tussen Nederland en de Verenigde Staten een cultureel uitwisselings programma waarbij een Amerikaans gezin een jaar in Nederland zal wonen en een Nederlands gezin een jaar in de V.S. De Nederlandse organisatoren vinden dit een goeie gelegenheid om van de familie Flodder af te komen.

Zij willen deze familie als de Nederlandse familie naar de V.S. sturen en hun daar, als het jaar om is, laten. Het is de bedoeling dat ze daar een huis krijgen en dat de kinderen gewoon naar school gaan.De familie Flodder gaat zo onder leiding van de welzijnswerker Sjakie naar de V.S. met het vliegtuig.In het vliegtuig ontstaan al wat problemen, Johnnie loopt te flirten met de stewardessen, Ma gaat ongevraagd in de First Class zitten en begint daar flink te zuipen en Kees en Kees gaan naar de cockpit en veroorzaken daar een duikvlucht van het vliegtuig. Al met al bereiken ze toch de luchthaven van New York, Kennedy Airport. Terwijl Sjakie nog vervoer aan het regelen is heeft Henkie een tas van een Rus gevonden waarin o.a. een fles wodka en een Russische krant zitten. Een chauffeur, die een paar zeer beroemde Russische artsen moest ophalen, denkt dat de familie Flodder deze befaamde artsen zijn, omdat hij ze met een Russische krant ziet staan. De familie Flodder wordt nu meegenomen naar het zeer luxe Plaza hotel.'s Middags krijgen de Flodders een uitnodiging om 's avonds wat over hun praktijken in Rusland te vertellen tijdens een feestje. De familie Flodder denkt dat Sjakie dit allemaal heeft georganiseerd, maar Sjakie is juist zeer ongerust dat hij de familie kwijt is en gaat naar de Amerikaanse organisatoren om te vragen wat hij zal doen. Sjakie komt daar echter te laat aan (alles is gesloten) en moet nu tot de volgende dag wachten. De familie Flodder is ondertussen op het feestje en maakt er daar een flinke bende van. Veel mensen willen met hen praten maar ze kennen nauwelijks Engels dus lukken de gesprekken niet. Op het feestje is ook de zoon van de Amerikaanse president en die wordt meteen verliefd op Kees en wil met haar uit. Johnnie vindt dat nog niks, maar Geoffry, die zoon, geeft toch zijn naamkaartje. De familie Flodder weet niet dat hij de zoon van de president is. Als ze terug bij het Plaza zijn is de fout ontdekt en komen ze er niet meer in. Ze gaan dan maar naar het Central Park, een groot park in New York, en brengen daar de nacht door. De volgende ochtend roven ze het hotdog wagentje van de hot-dog-verkoper,en hebben ze hot-dogs als ontbijt.

Sjakie is nu naar Jack en Jacky gegaan, de Amerikaanse organisatoren, en als hij daar is belt Johnnie juist om te weten of Sjakie daar ook is.

Sjakie zegt tegen Johnnie dat hij moet blijven waar hij is en dat Sjakie zo snel mogelijk naar hem toe komt. Maar als Sjakie buiten komt en een taxi wil nemen wordt hij aan de kant geduwd en valt zijn bril in een put. Als hij die wil pakken komt hij vast te zitten. Johnnie en zijn familieleden staan tot 's avonds braaf te wachten maar besluiten dan op te zoek te gaan naar een overnachtplaats. Net als ze weg gaan wordt er een man overvallen en ze besluiten hem te helpen. Er volgt nu een zeer spectaculair gevecht waarna de aanvallers er als een haas vandoor gaan. De man die ze te hulp kwamen blijkt de eigenaar van een nachtclub, Moulin Rouge, te zijn, hij heet Rosenbaum. Sjakie is ondertussen verlost door een zwerver en zij gaan samen naar de Salvation Army, Leger des Heils, en krijgen daar te eten. De familie Flodder is nu aangenomen als werknemer van Moulin Rouge en moeten er voor zorgen dat de nachtclub weer tot bloei komt . Dit lukt goed en al gauw wordt de premiëre gehouden. Kees houdt een striptease, Kees en Johnnie zijn de nieuwe portiers, waarbij Kees de auto's moet wegzetten, Henkie moet bitterballen bakken en voor de jassen zorgen, Toet moet bedienen en Ma staat achter de bar. De Flodders wonen nu boven de nachtclub. Op een dag gaan Kees (de vrouwelijke) en Johnnie boodschappen doen en tanken. Sjakie is ondertussen al een paar dagen in de gevangenis geweest, omdat een paar andere zwervers herrie schopten bij de Salvation Army, en is nu weer vrij. Hij ziet Johnnie tanken en in zijn haast om bij Johnnie te komen, rent hij zonder te kijken over en wordt door een auto geramd. Hij moet afgevoerd worden naar een ziekenhuis. Kees ging niet mee boodschappen doen maar ging een beetje in de buurt rondlopen. Hij ziet dan een paar negermeisjes basketballen. Als hij naar ze kijkt droomt hij dat ze naakt zijn en dat hij met ze meedoet. Dan wordt hij in z'n droom gestoord door de drie ventjes die Rosenbaum beroofden en die de Flodders toen in elkaar hadden geslagen.

Ze willen nu wraak nemen, maar Kees gaat er vandoor. De negers achtervolgen hem en dan komt Johnnie de hoek om en springt Kees in de auto. De achtervolging met de auto wordt dan ingezet. Johnnie en hun belagers scheuren dan door New York tot bij Wallstreet. Daar verliezen de rovers de macht over het stuur en vliegen de beurs binnen. Maar Johnnie, Kees en Kees worden wel gearresteerd en moeten naar de gevangenis. Daar zien de politieagenten het naamkaartje van de zoon van de president en denken dat Johnnie en de `Keessen' zeer geèerd zijn bij hem. Ze worden vrij gelaten door Geoffry en die wil dan met Kees uit. Dat gebeurt ook. Edwards, de secretaris van Geoffry, vindt dit niks en die informeert de president hierover. De president wil dan zelf onderzoeken of die Nederlandse berhaupt wat is. Dat zal hij binnenkort doen. Kees die tijdens de avonden de auto's van de gasten moet wegzetten, dacht slim te zijn door de benzine uit de auto's te halen en die op te slaan in zo'n ouderwets waterreservoir. Hij wilde de benzine dan mee naar Nederland nemen en het daar verkopen omdat de benzine daar veel duurder is. Hij had er niet aan gedacht dat hij deze duizenden liters niet mee kon nemen. Dan op een avond gaat de president kijken wie die Nederlandse vrouw is. Hij neemt geen veiligheidsagenten mee en vermomt zich. Alleen Edwards zit buiten op hem te wachten. Keessie heeft voor het eerst deze avond gezongen en moet zich nu omkleden voor de striptease. De president is ondertussen ook binnen en ziet Kees het toneel verlaten. Hij gaat haar opzoeken in haar kleedkamer. Tegelijk is Johnnie met Dorothy (de vrouw van de eigenaar) de voorraadkamer in gegaan, en gaat met haar daar een potje vrijen. Rosenbaum is door Ma gestuurd om een fles drank te halen en betrapt Johnnie. Rosenbaum rent naar buiten om zijn geweer uit de schuur te halen, dan rent hij weer naar binnen en wil Johnnie vermoorden. Edwards heeft Rosenbaum gezien en denkt dat hij de president gaat vermoorden, hij belt de politie. In de tussen tijd is de president bij Kees in de kleedkamer en hoort een schot vallen. Hij verschuilt zich achter Kees die helemaal naakt is. Johnnie en zijn belager zijn in de keuken aangekomen en er ontstaat daar vlam in de pan. De vlam schiet door naar de ton metbenzine die vervolgens weg schiet en de kop van het vrijheidsbeeld eraf knalt. De politie is dan aangekomen en die overmeestert Rosenbaum. Sjakie, die in het ziekenhuis per ongeluk tot vrouw is omgebouwd, is ondertussen ook terecht, en samen met de familie Flodder vertrekt hij/zij dan terug naar Nederland.

De V.S. zijn van de familie Flodder af.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen