Boekverslag : Keith Waterhouse - Billy Liar
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2962 woorden.

Algemene vragen1) Welk boek is het?

De titel is Billy Liar. De schrijver is Keith Waterhouse. Het boek is uitgegeven door Penguin Books. De plaats staat er niet in. Penguin Books heeft verschillende vestingen in onder andere

- Engeland

- Verenigde Staten

- Australië

- Canada

- Nieuw Zeeland2) Wanneer verscheen de eerste druk?

Die verscheen in 1959.3)Waar en wanneer leefde de schrijver?

Keith Waterhouse werd in 1929 in Leeds geboren. Na een paar baantjes werd hij journalist. Hij begon zijn carrière met het boek ‘There is a happy land .’ Zijn tweede boek werd Billy Liar. Dit leidde tot een toneelstuk en een film.

Andere boeken die hij heeft geschreven zijn:

- Jubb

- Maggie Muggins

- In the mood

- Our song

- Bimbo4)Noteer de losse dingen voorin.

Er staat een inleiding. Informatie over de schrijver en het boek.5) Welk genre is het?

Het is een soort dagboek verhaal. Er is voortdurend een ik-perspectief.6) Wat is de literaire stroming?

Deze hoeft niet.7) Verklaar de titel.

Billy is een leugenaar. Hij houdt iedereen (inclusief zichzelf) voor de gek met zijn leugens.

In het boek wordt hij ook Billy Liar genoemd door een aantal gasten in de pub The New House.

Al wil hij de waarheid vertellen hij eindigt altijd weer met een leugen.8)Noteer het thema.

Het thema is het opgroeien als een ziekelijke leugenaar.

Aantal motieven:

- Liegen

- Dood

- Vreemdgaan

- Vriendschap

- Ruzie

- Bedrieging

- Niet kunnen opschieten met ouders

- Humor9)Noteer het idee.

De schrijver heeft willen vertellen dat je nooit moet liegen. Want je kunt net zoals Billy diep in de nesten komen.10) Waar speelt het boek zich af?

Het boek speelt af in een plaatsje genaamd Stradhoughton.11) Wanneer speelt het boek zich af.

Het is in ieder geval niet eigentijds. In de tijd dat het zich af speelde was stijldansen nog erg in en hadden ze geen disco’s. Ook was alles veel goedkoper. Het is dus logisch te denken dat het zich afspeelde ten tijde van de eerste druk namelijk 1959.12) Noteer de hoofdpersonen.

Er is één echte hoofdpersoon namelijk Billy Fisher

Billy is een leugenaar en niet zo kleine ook. Hij woont in Hillcrest (zo heet het huis waar hij woont) Hij werkt bij Shadrack & Duxbury. (uitvaartverzorging)

Hij heeft 3 vriendinnen. Hij rookt player en heeft 3 soorten denken.

Denken nummer 1 is opzettelijk en vrijwillig.

Denken nummer 2 is niet opzettelijk en vrijwillig maar dwangmatige bespiegelingen van o.a ziektes en oplossingen van wanhopige problemen.

Dan heb je nog denken nummer 3 en dat zijn de gewone gedachten.

Hij heeft ook zijn eigen land bedacht genaamd Ambrosia.Er komen in het boek ook nog andere personen voor namelijk.

- Moeder, hier heeft Billy vaak ruzie mee

- Vader Geoffrey hij heeft een transportbedrijf voor verhuizingen genaamd ‘ Geo Fisher & Son.

- Grootmoeder, zij heeft last van aanvallen en gaat ook op het laatst dood. Ze bemoeit zich met alles. Ze woont in bij de familie Fisher

- Eric Stamp, een collega bij Shadrack & Duxbury.

- Arthur ook een collega bij Shadrack & Duxbury

- Barbara ook wel Heks genoemd is het eerste vriendinnetje van Billy.

- Rita het tweede vriendinnetje van Billy. Ze werkt in een cafetaria waar Arthur en Billy s’ morgens koffie drinken.

- Liz is het derde vriendinnetje van Billy. Bij haar durft hij zichzelf te zijn. Hij krijgt altijd briefkaarten van haar als ze op reis is.

- Shadrack is de baas van Billy en ontdekt in het verhaal vreemde dingen.

- Counselor Duxbury is ook de baas van Billy en heeft een Yorkshire dialect.13) Wat voor character is de hoofdpersoon?

Het is een Round-character omdat zijn eigenschappen later in het boek helemaal duidelijk worden. Hij verandert wel aan het eind want hij laat toch zijn gevoel zien en gaat naar huis.14) Korte inhoud van het boek.

Het boek beschrijft maar 1 dag vandaar dat er zo veel gebeurt. Ik begin gewoon bij het begin. Het is Zaterdag ochtend. Billy ligt in bed en denkt aan zijn zelfbedachte land Ambrosia. Zijn moeder roept hem voor ontbijt maar Billy heeft geen zin. Hij vindt dat alles altijd op dezelfde manier gaat en daar baalt hij van. Hij gaat toch naar beneden en krijgt ruzie met zijn ouders.

Hij vertelt hen van de baan in Londen. Hij heeft een baan gehad van Danny Boon. Hij kan teksten voor hem gaan schrijven. Zijn ouders zijn het hier niet mee eens.

Na het eten gaat Billy naar boven en doet zijn ‘ Guild Chest’ Er lagen allemaal spullen in die kist maar voornamelijk kalenders die al met de kerst gepost moest worden. De kalenders waren een cadeautje van Shadrack & Duxbury. Er waren er 211.

Billy stopte er 2 onder zijn trui en vertrok naar zijn werk.

Hij kwam er te laat aan maar de baas was er ook nog maar net. Na een paar werkjes moest hij naar de wc. Hij wilde die kalenders kwijt maar de wc verstopte hij moet het propje er weer uithalen.Billy ging met Arthur koffie drinken. Daar werkt Rita. Hij was met haar verloofd (net als met Barbara) Na het koffiedrinken gingen ze terug.

Billy had afgesproken met Barbara. Ze zouden naar het kerkhof gaan. Billy had een doosje met passie pillen gehad van Stamp en hij wilde dat eens uitproberen. Dat lukte niet.

Barbara wilde eerst nog winkels kijken maar dat ging niet door. Hij ging weer terug naar zijn werk.

Daar wachtte Shadrack op hem. Billy had namelijk ontslag genomen om naar Londen te gaan (waaruit later bleek hij helemaal niet nodig was) maar dat vond Shadrack niet zo’n goed idee.

Hij wilde namelijk een verklaring. Hij wilde weten wat er met de kalenders gebeurd was en wat er met de naamplaten gebeurd was (Billy had een verkeerde naamplaat besteld voor een kist, hij had al een nieuwe besteld maar die kwam te laat. Er was dus een graf zonder naamplaat. Maar Billy zat dus met 2 naamplaten.)

Billy stotterde en was blij toen de telefoon ging. Hij rende naar buiten en liep naar huis waar hij te laat was voor het middag eten. Hij kreeg weer ruzie met zijn ouders. Meestal bemoeide zijn groetmoeder zich hiermee maar nu was ze stil. Toen Billy naar boven ging zag zijn grootmoeder schuimbekkend zitten. Zijn grootmoeder had weer een aanval. Zijn ouders kwamen er aan en hij moest het reukzout gaan halen. Hij gaat naar boven pak het reukzout en gaat weer naar beneden. Hij geeft het reukzout en gaat weer naar boven. Daar pakt hij pakpapier en doet daar een pak kalenders in. Ook neemt hij een grammofoon plaat mee die hij om moest ruilen. En hij gaat naar buiten.Hij loopt en zoekt voor een geschikte kuil om zijn kalenders te verstoppen onderweg komt hij Councillor Duxbury. Hij weet ook al van de kalenders en vraagt of Billy er over na wil denken. Ze nemen afscheid en Billy loopt weg. Hij vindt een geschikte kuil en gooit de kalenders in.

Hij gaat naar het kerkhof waar Barbara ook is. Hij biecht al zijn leugens op en belooft niet meer te gaan liegen maar als hij de moeder van Arthur tegenkomt liegt hij weer hij zegt namelijk dat Barbara zijn zus is maar die moeder kent Barbara en zijn leugen valt niet echt in de smaak.Hij loopt snel weg. Hij gaat naar Rita. Arthur is er ook en samen eten ze een broodje ei.

Billy geeft Rita het kruisje wat hij van Barbara heeft meegenomen. (Ze had namelijk beloofd het terug te geven aan haar neef) Rita was er erg blij mee.Arthur en Billy besluiten naar de platenzaak te gaan. Billy had namelijk nog de grammofoonplaat die hij moest terugbrengen. Daar aangekomen ziet Arthur zijn vrienden en is Billy weer alleen. Stamp zegt tegen hem dat Liz boven is en Billy gaat naar Boven. Billy is verliefd op Liz en heeft haar 5 maanden niet gezien.

Ze beginnen een gesprek. Dan komt ook de baas van de platenzaak naar boven en ruilt Billy zijn plaat om. Hij krijgt zijn geld terug en het vriendelijke verzoek niet meer binnen te komen.Om half 8 stapte Billy de bus in om naar de New House te gaan waar hij altijd zijn clubnummer deed. Daar aangekomen werd hij uitgelachen omdat hij nog steeds niet naar Londen was. Ook werd hij Billy Liar genoemd. Hij begon aan zijn nummer en zag opeens zijn vader staan uit zijn concentratie gehad stopte hij zijn nummer om daarna weer verder te gaan. De mensen vonden het niet zo grappig (ze deden hem alleen na). Er klapte maar een stuk of 4,5 mensen.Na zijn nummertje ging hij naar Roxy. Dat is een soort discotheek maar ze stijldansen alleen maar. Hij ontmoet Liz en beginnen weer een gesprek. Hij hoort hoe Arthur zegt dat hij naar Londen gaat en wordt daar kwaad om. Ook speelt Arthur een liedje dat door hun beiden gemaakt is. Maar met een Amerikaans accent. Daar wordt Billy ook kwaad om.

Hij loopt naar beneden en vraagt wat er allemaal aan de hand is en hij vraagt of Arthur het gewoon wil zingen en niet met een Amerikaans accent. Ze krijgen ruzie en Billy loopt weg.

Als hij weer terug is bij Liz komen Rita en Barbara aangelopen. Ze zijn kwaad omdat Rita het kruisje om heeft van Barbara. Billy kapt het af en vraagt of Liz met hem wilt wandelen.

Als hij Roxy uit wilt lopen hoort hij nog net ‘ Telefoon voor William Fisher’ maar hij loopt door.Na een wandeling gaan ze ergens zitten en vertellen hun gedachtes aan elkaar. Billy voelt zich bij haar op zijn gemak en verteld over zijn eigen bedachte land Ambrosia. Opeens hoort hij geritsel en zit hij Stamp en nog 2 jongens wegrennen.

Liz en Billy lopen terug naar Roxy. Liz gaat naar binnen en Billy wacht buiten. Maar het duurt zo lang dat Billy wegloopt. Hij heeft honger dus hij koopt een zakje friet.

Hij loopt naar huis. Als hij thuis is hoort hij vreselijk nieuws zijn grootmoeder ligt in het ziekhuis. Zijn vader was kwijt omdat hij niet te bereiken was en dat hij al vaak had gebeld. Zijn vader had ook in zijn kist gekeken en vond de kalenders. Hij was nog het kwaadst over de niet geposte brief van zijn moeder. Billy belde een taxi en pakte zijn koffer in. Hij had beslist om vannacht naar Londen te gaan.Met de taxi reed hij naar het ziekenhuis waar hij een verslagen moeder zag. Hij praatte met haar totdat ze weggeroepen werd. De kwam met de nieuws dat zijn grootmoeder om 14 over 12 overleden was. Ze liepen samen naar de kantine en namen afscheid.Billy liep met zijn koffers naar het station. Hij kocht een kaartje naar Londen (St. Pancras) omdat er geen treinen naar Londen centrum reden die nacht.

Hij liep naar de wachtkamer en zag Rita en Stamp. Stamp kotste over de vloer. Rita zag hem maar gaf hem geen blik waardig.Stamp en Rita werden afgevoerd door de spoorwegpolitie. Billy liep wat rond en zag opeens Liz lopen. Hij liep naar haar toe en vroeg waar ze naar toe ging. Ze zei dat ze naar Doncaster ging. Billy vroeg of ze niet met hem mee wilde naar Londen maar dat wilde ze niet. Haar trein kwam en ze beloofde elkaar briefkaarten te sturen.

Ze liep de trein in en Billy liep weg.Hij maakte zijn koffer open en haalde de kalenders eruit en schoof zijn koffer onder de tafel.

Hij gooide de kalenders, tekstfragmenten voor Danny Boon, Rekeningen, de passiepillen en een sigarettendoosje in een container en gooide daar weer kranten op zodat niemand iets zou zien.Hij dacht na, zijn trein werd omgeroepen. Hij nam een beslissing. Hij telde tot tien en nam de beslissing om naar huis te gaan. Hij liep naar huis.Keuze opdrachten1) Je hebt een bepaalde thema gekozen. Leg uit waarom je dit thema hebt gekozen(min 100 woorden) en zoek een popsong of gedicht of schilderij of krantenartikel die dit thema uitdrukt. Motiveer je keuze(min 100 woorden)

Ik heb voor dit thema gekozen omdat ik het boek ‘ the secret diary of Adrian Mole aged 13 ¾’ in het rijtje zag staan. Ik hoorde van u dat het een heel leuk boek was (was het ook!!) Ik had ook in het engelse lesboek een stukje uit het boek gelezen en dat vond ik al leuk en ik wilde weten hoe het afliep. Daarvoor heb ik eigenlijk dat thema gekozen. Ik heb met plezier de drie boeken gelezen. Ik vond ze alledrie heel leuk. Het was wel moeilijk om de andere twee boeken te kiezen maar naar de verhalen die ik heb gehoord over de andere boeken ben ik toch blij dat ik deze boeken heb gekozen. Ook ben ik blij met het thema. Het waren boeiende en grappige boeken.Ik heb een popsong gekozen namelijk die van Krezip het liedje heet ‘ I would stay’ en staat op hun debuutalbum “ Nothing Less”Krezip I would stayIf this is true, I thought then, what will I think

will I stay but rather I would get away

I’m scared that I won't find a thing

and afraid that I’ll turn out to be alone, but II have to learn, have to try, have to trust I have to cry

have to see, have to know that I can be myself, yeahand if I could I would stay

and if they're not, not in my way

I’ll stare here in the distance

but I’ll grow up to be just like you, yeah

I’ll grow up to be just like you, yeahI see it all I’m sure but

do I know what's right

I thought I knew but it turns out the other way

I am scared that I won't find a thing

and afraid that I’ll turn out to be alone, but II have to learn, have to try, have to trust I have to cry

I have to see, have to know that I can be myselfand if I could I would stay

and if they're not not in my way

I’ll stare here in the distance

but I’ll grow up to be just like you, yeah

I’ll grow up to be just like youI want to tell you

why would I try to

you are all that I can see now

why would I try toand I want to tell you

why would I try to

you are all I can see now

I know I’ll try toI have to learn, have to try, have to trust I have to cry

I have to see, have to know that I can be myselfbut if I could, yeah, I would stay

and if they're not, not in my way

I’ll stare here in the distance

but I’ll grow up to be just like you, yeah

I’ll grow up to be just like you

like youIk heb voor deze popsong gekozen omdat ik hem heel goed vond passen bij het thema.

Het thema gaat over het opgroeien van pubers en de problemen die daar mee samen vallen. Ze hebben allemaal wel iemand voor ogen die ze willen zijn. Bij bijvoorbeeld The Cather in the Rye liep Holden weg. Adrian Mole dacht dat hij na een jaar in een opvangtehuis moest en Billy Liar wilde ook weglopen naar Londen. Ze wilden wel blijven als alles goed was geweest maar ze liepen weg voor hun problemen. Ze kwamen uiteindelijk wel terug. Ik vind het liedje heel goed bij het opgroeien passen. Het is warrig (ik wil blijven maar toch ga ik weg) maar ook eerlijk ( ik wil net als jij worden) Net zo warrig dus als de puberteit.2) Kies een passage uit het boek die jij het meest aangrijpend/indrukwekkend vond. Maak een fotokopie om in je dossier te plakken en motiveer je keuze (min 100 woorden)

Ik heb voor de passage gekozen dat de grootmoeder van Billy overlijdt en dat Billy dat te horen krijgt. Ik vond het heel indrukwekkend en aangrijpend omdat hij net besloten had naar Londen te gaan (dat is dus de eerste klap die zijn moeder te verwerken krijgt) daarna hoort zijn moeder dat haar moeder is overleden. Wat ik nog het ergste vond is dat Billy niets voelde, helemaal niets. Vond het ook heel zielig voor zijn moeder. Wat ik wel typisch vond is dat hij altijd heel veel praatjes had. Hij had altijd wel zijn woordje klaar en als hij hoort dat zijn grootmoeder is overleden klapt hij dicht. Hij denkt wel wat moet ik zeggen maar hij houdt toch zijn mond dicht. Dit getuigt wel van enig gevoel. (passage staat op volgende bladzijde)3) Ga het gelezen boek na op zijn werkelijkheidsgehalte; wat is levensecht, wat niet. Geef ook argumenten waarom.

Ik vond het boek een hoog werkelijkheidsgehalte hebben. Het was zeer realistisch geschreven. Wat ik alleen niet echt vond zijn de gedachte over het land Ambrosia. Maar dat is logisch omdat dat fantasieën zijn (iets waar Billy heel goed in is). De ruzie met zijn ouders, het liegen, zijn vriendinnetjes alles lijkt levensecht. Er bestaan natuurlijk ook zulke leugenaar zoals Billy. Dat is niet verzonnen. Misschien het hebben van 3 vriendinnetjes en niemand weet dat, dat vind ik wel een beetje te ver gaan. Stradhoughton lijkt me een klein plaatsje/dorpje en iedereen kent elkaar. Daarom lijkt het me sterk dat de meisjes dat niet wisten. Maar meisjes met oogkleppen op heb je natuurlijk ook. Ik vond het een heel realistisch boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen