Boekverslag : Heinrich Böll - Und Sagte Kein Einziges Wort
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1277 woorden.

Bibliografie
Eerste uitgave: 1953


Samenvatting
Het verhaal speelt zich af in 1953. In het weekend, waarin het verhaal plaatsvindt, is er een bijeenkomst van het drogistenver-bond. Door het hele boek heen komt de leus "vertrouw je drogist" voor. De tegenpool daarvan is God, die in het verhaal slechts één keer voorkomt. De drogisten staan symbool voor de groep mensen die na de oorlog steeds rijker worden.
Fred en Käte Bogner woonden met hun 3 kinderen (ze hebben ook een kind gehad dat dood is gegaan) in één kamer van een huis, maar sinds 2 maanden is Fred het huis uit, omdat hij de kinderen sloeg, en niet meer wilde dat dat gebeurde. Het echtpaar Franke heeft 4 kamers in het huis. Zij willen niet nog een kamer aan Käte verhuren omdat zij en haar man gescheiden leven, en dat is volgens de kerk niet toegestaan. Wegens mevrouw Franke moeten de kinderen stil zijn, ze zijn er zo aan gewend dat ze nooit meer lawaai maken, Käte vindt dit eigenlijk best erg, en ligt daardoor vaak 's nachts te huilen.
Fred en Käte zitten allebei vaak met geld problemen, ze moeten vaak geld lenen. Fred drinkt redelijk veel, en hij houdt ervan om begravenissen van onbekenden te bezoeken. Hij is geobsedeerd door de dood. Dit komt doordat hij op 7 jarige leeftijd zijn moeder is verloren, en omdat hij de oorlog heeft meegemaakt. In de oorlog was hij telefonist, hij vond alles saai en vervelend, behalve de doden.
Fred is telefonist, maar daarmee verdient hij niet veel, dus leent hij ook vaak geld bij kenissen. 's Avonds slaapt hij meestal bij bekenden. Sinds een maand slaapt hij bij de familie Block. Block is bewaker in een huis met 13 kamers.
Käte gaat biechten in de kerk, ze verteld dat ze de priesters haat, met hun grote huizen. De priester zegt haar dat ze een mis van een priester moet bijwonen, terwijl ze die zo haat.
Ze hoort een keer gezang uit de kerk komen, een neger: "And he never said a mumbling word", in het Duits: "Und er sagte kein einziges Wort". Dit slaat op Jezus, die zijn kruis droeg zonder een woord te zeggen. Zo voelt zij zich ook: ze draagt haar problemen zonder erover te spreken.
Als Fred een krant moet gaan halen voor op zijn werk, ziet hij iemand lopen die hij verschrikkelijk mooi vindt, hij is echt door haar gefascineerd. Even later merkt hij dat dit Käte is, zijn eigen vrouw. Hij durft niet naar haar toe te gaan. Nu weet hij dat hij echt van haar houdt, en hij besluit dat hij terug naar huis moet gaan.


Stuctuur/Compositie

Het verhaal bestaat uit 13 hoofdstukken. Bij elk hoofdstuk wisseld het perspectief tussen Fred en Käte. Het eerste hoofdstuk en het laatste hoofstuk worden verteld vanuit Fred, hij is dus de hoofdpersoon.


Tijdverloop

Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld, er zijn geen flashbacks. De verteltijd is 136 bladzijden, de vertelde tijd is 2 dagen. Het speelt zich af in 1953, het zelfde jaar als waarin het boek is verschenen.


Perspectief

Het verhaal heeft een wisselend perspectief. Er wordt elk hoofdstuk van persoon gewisseld. Het ene hoofdstuk lees je de ik-roman vanuit Fred, het andere hoofdstuk vanuit zijn vrouw Käte. Omdat het eerste en het laatste hoofdstuk vanuit Fred zijn geschreven is hij de hoofdpersoon.


Thematiek

Het belangrijkste thema heeft te maken met de oorlog. Heinrich Böll noemde de 20e eeuw "de eeuw van verdrevenen en gevangenen". Het thema is precies het tegenovergestelde daarvan: de manier waarop mensen met elkaar omgaan na de oorlog, ze hebben veel kontakt, en (bijna) iedereen helpt elkaar. Het hele verhaal staat symbool voor het Duitsland na de oorlog.
Een ander thema is geloof. De buurvrouw van het gezin wil hen een kamer niet verhuren omdat Fred en Käte gescheiden leven, dat mag niet van de kerk. Ook wordt mevrouw Franke een beetje bespot: ze gaat altijd vroom naar de kerk, maar van naasten liefde blijkt niets in het echte leven, ze heeft nooit wat voor Käte over. Meneer Franke echter schuift Käte wel wat toe. Ook wordt afgeschilderd dat de familie Bogner nog steeds arm is, ook al geloven ze in god. De priester in het verhaal is ook niet helemaal zuiver, want hij gaat naar de koffiebar om naar dat mooie meisje daar te kijken.


Stijl
Het is een realistisch verhaal, het zou precies zo geweest kunnnen zijn na de oorlog in het verwoeste Duitsland.


Genre
Het is een psychologische roman. Het draait vooral om de gedachten van de hoofdrolspelers.


Stroming
Heinrich Böll kunnen we tot het symbolische realisme rekenen. Hij beschrijft vooral mensen in de tijd na de oorlog. De mensen die hij beschrijft staan symbool voor de geschiedenis van Duitsland in dit decenium. In het boek "Und sagte kein einziges Wort" staan de personen symbool voor het verwoeste Duitsland na de oorlog.


Mening
Ik vond het boek "Und sagte kein einziges Wort" een redelijk boek. Ik vond dat het redelijk lastig was, en een beetje saai, want eigenlijk gebeurt er helemaal niet zoveel in het boek. Ik vind wel dat een aantal dingen goed en leuk beschreven zijn, zoals de scène waar Fred Käte alchtervolgt, terwijl hij niet weet dat zij het is. Mijn conclusie is dat ik dit boek niet echt kan aanraden, maar dat het ook geen verspilde tijd is om het te lezen.

Over de auteur
Heinrich Böll is geboren in 1917. Hij stierf in 1985, toen hij 68 was. Hij is de beroemdste Duitse schrijver in binnen- en buiten-land. Hij heeft vele prijzen gewonnen, de eerste kreeg hij in 1951, de literatuurprijs van de "Gruppe 47". In 1972 heeft hij de Nobelprijs voor de literatuur gekregen, de hoogste onderscheiding die er voor een schrijver is.
Heinrich Böll komt uit een grote katholieke familie, hij is het achste kind. In zijn jeugd was hij erg vrij. In de economische krisis raakt zijn familie het mooie huis kwijt, maar ondanks alles kunnen de kinderen toch naar het gymnasium. In de oorlog moet hij soldaat worden, alhoewel hij graag wil gaan studeren. Hij moet 6 jaar in dienst. Door een bombardement komt zijn moeder om het leven. Na de oorlog sterft zijn eerste kind. De eerste jaren na de oorlog zijn erg zwaar voor hem, de stad en de mensen zijn allemaal verwoest. In 1947 verschijnen zijn eerste korte verhalen in de krant. Hij schrijft ook in het blad "Der Ruf", dat wil verhinderen dat de faschisten opnieuw aan de macht komen. Omdat het blad "Der Ruf" wordt verboden omdat het te socialis-tisch is, wordt de "Gruppe 47" opgericht.
Heinrich Böll is tegen de ideologien van zowel de politiek als de kerk. Hij is bang voor de onnadenkende massa, die zulke ideolo-gien aan de macht kunnen helpen. Zijn ideaal is een christelijk humanisme, zijn politiek standpunt is linksliberaal.
Zijn belangrijkste boeken zijn: Und sagte kein einziges Wort (1953), Billard um halb zehn (1959), Ansichten eines Clowns (1963), Die verlorene Ehre der Katharina Blum (1974), en Fürsorgliche Belagerung (1979). Zijn boeken zijn meestal zeer actueel, meestal spelen de verhalen zich in dezelfde tijd af als waarin ze zijn uitgegeven. Hij bekritizeert in zijn boeken vooral de antidemocratische bewegingen.
Er wordt nog veel over hem gesproken, of hij nou een goede schrijver was of niet. Maar, hij is wel de enige Duise schrijver die na de Tweede Wereldoorlog de Nobelprijs voor de literatuur heeft gekregen!


Personages
Fred, die 44 jaar oud is, leeft sinds twee maanden gescheiden van zijn vrouw Käte, alhoewel ze al 15 jaar zijn getrouwd. Fred zijn moeder was een goede vrouw, ze ging dood toen hij 7 jaar was. Hij heeft een soort trauma voor de dood, hij heeft veel interesse voor begrafenissen en kerkhoven. Hij gaat ook naar begrafenissen van onbekenden. De oorlog heeft hem veranderd, hij vindt niets meer interessant.
Käte, zij is 38 jaar oud


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen