Boekverslag : Andreas Burnier - Een Tevreden Lach
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 991 woorden.

Andreas Burnier

Een Tevreden Lach

1e druk: 1965

..e druk: 19…

uitgeverij: EM. Queridos Uitgeverij N.V. te Amsterdam

Andreas Burnier is het pseudoniem van mevrouw C.I. Dessaur, geboren in 1931 in Den Haag, dr. In de criminologie. Met haar debuutroman "Een tevreden lach" werd ze bekroond met de Van de Hoogtprijs. Hierdoor maakt ze een verrassende intrede in de Nederlandse literatuur.

Andreas Burnier is een schrijfster met een mannelijke naam. In dit boek is Simone een vrouw, die graag een man wil zijn.Symbolisch: n.v.t.

Letterlijk: Simone is op het laatst tevreden over haar leven.

Psychische roman.

Simone is achttien jaar en gaat na haar eindexamen medicijnen studeren. Ze koopt mannenkleding en gaat daarmee met kortgeknipt haar een café binnen. Een van de aanwezigen merkt op dat je meteen ziet dat ze een vrouw is. Met deze kleding stoot zij nog een paar maal haar neus en dan durft ze niet meer.

Op de een of andere manier heeft Simone veel met lieden te maken, studentenjongens, literaire artiesten in opkomst en in afgang, kunstenaars, boekhandelaars, meisjesstudenten, hoeren, bordeelhouders etc., etc.

Tenslotte ontmoet zij het hoertje Annie, met wie zij beleeft wat in alle boekjes al beschreven staat: het beëindigen van de maagdelijke staat. Het geeft zo'n schok dat zij enkele weken terug naar huis gaat. Ze voelt zich daarna schuldig, studeert en drinkt voortaan meer dan ooit tevoren.

Haar zeer ongeregeld leven met vrienden en vriendinnen en het vele drinken veroorzaakt, als zij voor het tweede deel van haar kandidaats studeert, dat zij niet meer lezen kan. Eerst gaat ze werken in een boekbinderij, daarna besluit zij over te stappen naar wiskunde studie. De eerste dag dat ze de wiskunde-

colleges zal bezoeken, valt ze flauw. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht. Daar blijkt dat ze aan geheugenverlies lijdt en komt in een gekkenhuis terecht. Ze gaat er niet vooruit en wordt, niet genezen, door haar ouders naar huis gehaald. Na enige tijd vlucht ze terug naar Amsterdam, maar van studeren is nog geen sprake.

Ze moet werken om aan de kost te komen en heeft onder andere een freelance baan bij een Duitse professor, Rainer of Rein, als correctrice van zijn Nederlandse artikelen. Binnen een maand gaat zij ook met hem naar bed, als dank voor zijn nabijheid. Als Rein voor enkele weken naar Parijs moet, ontmoet Simone Fenneke in een boekenwinkel. Die twee krijgen een relatie tot Rein terugkomt. Simone durft niets tegen Rein te zeggen.

Simone gaat weg en gaat werken voor een uitgever. Zij krijgen een intieme relatie. Na een paar maanden trouwen zij; beiden zijn verbaasd. Hoewel ze getrouwd zijn leiden ze ieder hun eigen leven. Opeens vertrekt de uitgever zonder iets te zeggen. Simone zoekt hem en vindt hem in Amsterdam wegens financiële moeilijkheden. Daarna gaat ze naar Frankrijk om Rainer op te zoeken en laat zich daar door Rainer weer voor de liefde gebruiken. Simone komt terug en gaat samen met de uitgever een flatje huren.

De leesstoornis van Simone is minder geworden en zij pakt haar studie weer op. Het huwelijk is nu minder oppervlakkig, vooral omdat de familie weleens op bezoek komt. Dan moeten ze zich als het jonge echtpaar vertonen.

Geld is er niet en de man is vaak afwezig. Simone weet slimme trucjes om geld uit de telefooncel te stelen. Hierdoor vult ze gemakkelijk haar drinkgeld aan. De uitgever weet iemand in Brussel die hem misschien 2300 gulden kan lenen. Ze spreken later af bij Stella Artois, maar dat blijkt later een merk te zijn dat op drie van de vier cafees voorkomt.

Simone weet niet wat ze moet doen en meldt zich bij de Action Juive, een opleidingskamp. Hier wordt ze ziek en er wordt contact opgenomen met Amsterdam. Hierna volgt een scheiding.

Simone gaat boven "het dronken paard" wonen. Hier ontmoet ze de dikke Lena en haar man Kees. Lena is prostituee. Ze vertelt ook Simone over het leven. Ze moet nooit iets doen wat de anderen denken dat ze moet doen, maar dingen doen die bij haar leven passen.

Simone gaat op aanraden van Lena op vakantie. Ze gaat naar Griekenland. Daar voelt ze zich thuis. Op de terugreis bedenkt Simone zich dat ze nog twee jaar gaat studeren. Daarna laat ze alles achter haar liggen en gaat als man het leven verder.

Simone is nu huisarts, verbonden aan een psychiatrische inrichting. Ze woont samen met haar vriendin Anne, die er als psychotherapeut werkzaam is. Op een avond gaan ze met een groepje de kroeg in. Er zijn er eigenlijk maar twee die weten dat ze een vrouw is. Het is een hard bestaan, maar zij vindt er een simpel en nuttig mannenleven. Ze keek naar haar grote, sterke handen en voelde haar spieren onder haar mijnwerkerspak en lachte tevreden.

Thema: de polariteit tussen het vrouwelijke en het mannelijke wordt aangeduid.

Motieven: Simone gaat gekleed als man een kroeg in en wordt meteen herkend als vrouw. Homosexualiteit.

Hoofdfiguren

Simone, een meisje dat graag een man wil zijn, ze is heel gevoelig en hoewel ze lesbisch is gaat ze toch met een man trouwen, waarna een scheiding volgt.

Rainer, een Duitse professor. Hij gebruikt Simone voor "de liefde".

Uitgever, man die steeds in schulden zit. Hij is later ook met Simone getrouwd.

Bijfiguren: Anne, Fenneke, dikke Lena, pooiers, hoeren. Simone is een round-character, de rest flat-characters. Er is sprake van karakterontwikkeling.

Het verhaal is chronologisch verteld.

Het begin is abovo.

Verwijzingen naar het verleden of toekomst komen er niet in voor.

De verteltijd is 169 bladzijden en de vertelde tijd is ongeveer 5 jaar.

Er is sprake van versnelling.

Ruimten: kroegen, flatje van Rainer en de uitgever en de stad Amsterdam.

Er is een ik-perspectief.

Het taalgebruik is eenvoudig. Er zijn veel dialogen en veel beschrijvingen.

Simone doet maar wat. Ze doet allemaal dingen die ze denkt dat het moet, terwijl het helemaal niet zo is.

De personages gebruiken elkaar, veel respect voor elkaar hebben ze niet.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen