Boekverslag : Lenze Bouwers - De Pyromaan
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 717 woorden.

Titel

De pyromaanUitgever

Kok Voorhoeve uit KampenJaar van uitgave

1996Aantal blz

72Illustrator

Dick van de PolHoofdpersoon

De naam van de hoofdpersoon is onbekend. Het is een jongen van een jaar of 10/11. Hij is een einzelganger en wil niet omgaan met andere jongens en meisjes uit zijn klas. Hij verzamelt postzegels en heeft de drang om huizen en andere zaken die grote branden veroorzaken in de brand te steken.Bijpersonen

- Vader en moeder die vreselijk bezorgd om hem zijn. De jongen is hun enige zoon en ze willen dat hij meer onder de mensen komt. Ze willen dat hij goed presteert op school.

- Snuffel de hond waarmee hij iedere keer gaat wandelen.Samenvatting

Het boek gaat over een jongen uit groep acht. Het is een dromer en hij heeft geen vrienden. Hij doet niet aan voetbal of aan andere sporten. Zijn ouders vinden dat niet goed. Zijn hobby is postzegels verzamelen.

Hij heeft een hond, Snuffel. Vaak gaat hij met deze hond wandelen. Tijdens het wandelen steekt hij bepaalde zaken in brand. Langzaam maar zeker kom je er als lezer achter dat hij dwangmatig bepaalde dingen in brand steekt. Hij denkt namelijk voortdurend aan brand, aan dingen die goed zouden kunnen branden, bijvoorbeeld een huis met een rieten dak. Naderhand steekt hij deze dingen in brand.

Iedere keer na het stichten van de brand gaat hij naar huis. Hij wacht dan op zijn kamer en zet het raam open en wacht tot hij de vlammen ziet of de brandweerauto hoort. Dan gaat hij (meestal met zijn hond) kijken hoe de boel afbrandt. Vaak zijn zijn ouders op die momenten niet thuis en kan hij ongestoord kijken. Als ze wel thuis zijn, vraagt hij aan zijn ouders of hij even mag gaan kijken. Zijn vader gaat zelfs een keer mee kijken.

De volgende dag kijkt hij iedere keer in de krant en knipt hij het artikel over de brand uit. De artikelen bewaart hij onder zijn postzegels, zodat niemand de artikeltjes zou kunnen vinden.

Hij steekt de branden op verschillende manieren aan; met kranten, benzine, een oude theedoek van zijn moeder, aansteker. Hij heeft een stoffeerderhuisje, een boerderij met een rieten dak, een school, een vrachtwagen (niet gelukt) en een hooischelf in brand gestoken in het boek.

Hij krijgt aan het einde van het boek een droom dat zijn moeder zijn kamer afstoft en dat zij het doosje per ongeluk op de grond gooit en alle artikelen zou vinden en dat ze er dan achter komt dat hij al die branden heeft gesticht. Dit vindt hij natuurlijk een beklemmende gedachte en daarom wil hij ook dat men er snel achter komt dat hij de branden sticht. Ieder nacht droomt hij veel dromen, waarschijnlijk omdat hij bang wordt. Hij zou graag willen dat hij zo snel mogelijk gepakt wordt. Op school gaat het volgens de meester nog niet zoals het gaan moet. Hij wil geen gezeur meer thuis, dus gaat hij hard werken voor een goed cijfer voor zijn spreekbeurt over het heelal. Die gaat dan ook uitstekend en hij haalt een hoog cijfer, wel een 9.

Zoals gezegd wil hij graag opgepakt worden, omdat het pyromaan zijn hem voortdurend achtervolgt. Hij pakt de zaak als volgt aan: Hij gaat naar een telefooncel en belt het politiebureau. Hij zegt dat hij weet dat de pyromaan die avond om 8 uur zal toeslaan en dat hij hem kent.

's Avonds vertelt hij aan zijn ouders dat hij naar de bibliotheek gaat om een boek over kernenergie te halen. Hij legt de krantenknipsels in zijn boek 'het heelal' en kijkt nog een keer naar zijn kamer waar hij twaalf jaar heeft geslapen. Hij gaat naar de bieb en wacht tot 5 voor 8 en gaat dan op de fiets naar de hooischelf en steekt de boel aan. Hij verbaast zich erover dat er nog geen politie is. Als het vuur aan is, komt de boer met een blusapparaat, dan pakt de politie hem op.Einde

Open einde, je weet niet wat er verder met de jongen zal gebeuren en hoe zijn ouders zullen reageren.

De jongen zal wel blij zijn dat hij is opgepakt, omdat hij zelf de politie heeft ingeschakeld.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen