Boekverslag : Ben Borgart - Levende Cargo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2302 woorden.

Algemene gegevens

1. Het gelezen boek is getiteld: "Levende Cargo," en dat slaat op het zeldzame diertje ONO dat meegesmokkeld wordt vanuit Australië. Het 189 bladzijdes tellende boek is geschreven door Ben Borgart. Ik neem aan dat dit boek bij de eerste druk hoort, die in 1983 moet zijn geweest.



2. Het boek bestaat uit 14 hoofdstukken zonder hoofdstuk- titels. Soms maakt de schrijver gebruik van een witte regel om een hiaat aan te duiden om een perspectief-wisseling aan te geven. Het verhaal werkt steeds naar een climax toe, die soms in een anti-climax uit kan lopen. Bijvoorbeeld over het diertje ONO, de hoofdpersoon Henk komt er maar niet achter of het nu een zeldzaam of juist een zeer algemeen dier is. Hij spreekt verschillende mensen, die er verstand van hebben en ze zeggen allemaal wat anders. Op een hoogtepunt, wordt een contract getekend voor ONO (63.000 pond). Maar net voordat er getekend wordt komt Ninon binnen lopen, die zegt dat het een gidro is (dit is dus een anti-climax). Het is ook een cyclische opbouw. Aan het begin heeft Henk Mulder niets en aan het einde is er ook niet veel verandert, hij is als het ware nog net zo 'arm' als voorheen, hij zou zo weer opnieuw kunnen beginnen.



3. Henk Mulder en Tilda Mulder wonen samen in Utrecht. Ze vinden allebei dat ze te weinig geld binnen krijgen. Zij is huisvrouw en hij werkt als technisch tekenaar bij een bouwbedrijf. Beiden waren ze dertigers en kinderloos. Door emoties gedreven gingen ze drie weken naar Australië. Zij zei:"Dan kan ik eindelijk m'n zus weer eens zien." Ze gingen er naar toe, maar de familie leden lagen elkaar niet meer zo, ze waren compleet geaustraliseerd. En de eerste zondag barstte de bom. Tilda wilde een koala beer hebben, geen papegaai of zo maar iets wat niemand anders had. Dit loopt op een hele rare manier uit in een ruzie (Tilda maakte Henk uit voor een makke badaap). Henk loopt daarom weg en stapt in de auto, wordt later wakker onder de ogen van een bloot mens.....een Aborigine. Hij bleek de vorige dag ergens gestrand te zijn zonder benzine. Hij blijft daar een poosje, totdat er een paar jagers aan komen lopen met een zelfgemaakt kooitje van twijgen, waarin een beest zat. De hoofdman beoordeelde het dier en zij dat het beest niet een 'real koeskoes' was en dat ze het niet zouden eten. Henk nam het dier mee voor z'n vrouw. Ze nemen het mee in het vliegtuig in een speciale box. Op een gegeven moment wordt Tilda gebeten door het dier dat ONO genoemd werd omdat dat het eerste was dat Tilda's zus zei toen ze het dier zag ('O no'). Tilda hoeft het dier niet meer en Henk maakt het slotje open van de box bij een tussenlanding (Beest kon beter in een sub- tropisch klimaat blijven, dan in Nederland verhongeren). Als ze zitten te wachten ziet Duitser de schetsen die Henk van het dier gemaakt heeft en vertelt dat het dier wel eens een overgebleven zeldzaam dier kon zijn die als bewijs gebruikt kon worden voor de evolutie theorie. Het zou een schakel kunnen zijn tussen de kleinere landdieren en de mensapen. Het dier had namelijk opvallende handjes met vingertjes, de Duitser had het dier nog nooit gezien en dacht dat het wel een miljoen Mark zou kunnen opleveren. Nou, toen wist Henk niet hoe vlug hij de box weer op slot moest doen.

Hij gaat eerst naar België om te kijken in de bibliotheek daar of het dier 'al bestaat'. Hij ontmoet op deze manier de Ninon Andwar, een Belgische studente, die in de zoo werkt. Hier wordt hij steeds verliefder op. Via z'n vader komt hij in contact met de dierenarts Bastiaan Nooyen uit Uddel, die hem verteld hoe hij het aan moet pakken. Als Henk zit te vissen komen twee mannen naar hem toe die hem een bod doen van 40.000 gulden. Henk zegt dat hij minstens het tienvoudige wil hebben. Deze twee mannen blijken de bioloog-anatoom Dr. Brackx te zijn met z'n assistent Lex van Raamsdonk, allebei uit Amsterdam. Later krijgt hij een brief van Lex die hem vertelt dat het die voor Brackx alleen maar een waarde heeft in opgezette toestand. Ook verteld hij hem dat hij op studie reis wil gaan naar Australië om ter plekke de populatie van de 'halfaapjes' te bestuderen. En hij geeft hem de raad om voor de verkoop van het dier, naar Engeland te gaan, hij geeft het adres van z'n oom, die bij de London Zoo werkt als entomoloog (Dr. Joost van Raamsdonk). Hij kan niet legaal naar Engeland, dus hij neemt contact op met een zekere mr. Jaïran die hem samen met een paar andere vluchtelingen naar Engeland zou smokkelen. Hij had ook een pistool aangeschaft, die hij later op het moment dat hij erachter kwam dat hij hem echt gebruikt zou hebben in het water gooide.

De dierenarts werd jaloers op Henk en dacht dat hij het dier toch niet in leven zou kunnen houden. Dit was de reden om samen met zijn vriendin (met een poppengezicht) naar Australië vertrok om er nog een exemplaar weg te halen. Ze komen daar Lex van Raamsdonk tegen. Ze kenden elkaar alleen van horen zeggen. Lex vertelt dat hij er alleen maar was om ze te bestuderen, dus ze gaan samen verder. Deze dingen gebeuren tegelijk. Die laat de schrijver steeds merken door regelmatig over te springen tussen de twee situaties.

Henk schrijft een brief naar Ninon om te vragen of ze ook naar Engeland wil komen. Op het moment dat hij een contract wil ondertekenen voor ONO komt ze binnen lopen en vertelt dat het een normale gidro is....het contract gaat niet door. Hij verbleef in het huis van Joost van Raamsdonk, ONO in een kooi achter het huis. ONO wordt gekidnapt, maar een hond van de spoorwegen politie houd de dieven tegen. ONO ontsnapt en Henk er achteraan. ONO klimt in een paal van boven leidingen voor de stroom voorziening, Henk erachter aan. ONO bungelt aan een van de draden en Henk grijpt het dier waardoor ze contact maken met de grond. Gevolg: ONO dood en Henk in het ziekenhuis (ONO isoleerde de stroom grotendeels). ONO was naar een onderzoekscentrum gebracht waar ze dachten dat het een variant was van de uitgestorven mangoest- of fantoommaki. Toch zeer zeldzaam en ze boden er 700 pond voor. Ze wezen af dat het dier uit de Australische fauna ontrukt was. Dit klopte wel want Lex, Bas en Suze spraken een man die vertelde dat hij een vrouw (chinees) en een zilverbruin aapje kwijt geraakt was. Hij had het gekregen van een Griekse bootsman, die een gokschuld bij hem had. Hij wist niet waar het dier vandaan kwam.



Beschrijving Ono

- Vrouwelijk

- Grootpupillige oranje ogen van een schemeringsdier

- Herkomst uiteindelijk onbekend

- Zilverbruin van kleur met een witte buik

- Handjes met vingers

- Eet zelfs giftige slangen

- Pluimstaart



4. Het verhaal is niet chronologisch, omdat de schrijver soms even terugspringt in de tijd. Dit doet hij bij belangrijke gebeurtenissen. Om deze gebeurtenis vanuit een andere gezichtshoek, nog een keer af te laten draaien. Dan is Henk ook geen Henk meer maar een man (abstracter). Ook wordt er gebruik gemaakt van hiaten, vaak door middel van een witte regel.



5. Borgart beschrijft de ruimte niet te uitgebreid. Je komt er wel achter dat de relatieve afstanden in Australië heel groot zijn. Hier begint hij het boek ook mee. Je zit dat er een soort parallel is tussen die omgeving en de mensen, die daar wonen. De omgeving is rouw saai en droog, de familie die geaustraliseerd zijn ook. De omgeving is voor die mensen verandert, dus zijn ze zelf ook verandert. Het zijn niet mensen waarmee je lol kunt hebben. De familie Mulder is ook weer blij als ze weer thuis is hun eigen omgeving zijn. Als Bas,Lex en Suze de weg zijn kwijt geraakt doordat de gids er vandoor is gegaan na een ruzie, komt er een zand/stofstorm. Toch is er niet heel duidelijk een parallelwerking of contrast om dat Borgart het niet zo vaak benadrukt.



6.

-Henk Mulder, dertiger, getrouwd, verschilt niet zo erg met z'n buurman, wil graag meer dan hij al heeft en is niet gauw tevreden, zal zelfs tot het uiterste gaan om zijn hachje te sparen in een paniek situatie, als hij hier achter komt gooit hij het pistool weg.

-Tilda Mulder, huwelijk niet zo geweldig, dood van haar ouders deed er ook al geen goed aan, geen kinderen, haar enige zuster geëmigreerd naar Australië, zocht haar heil in Christus,de spermabank,sherry, roddelvriendinnen en vreemd gaan.

-Dierenarts Bas Nooyen, komt op te beginnen aardig over, helpt Henk zoveel mogelijk, maar later komt z'n ware aard naar boven en blijkt het een hebberige viespeuk te zijn die graag een jonge vriendin (Suze) wil hebben voor zijn ouwe lichaam.

-Suze, een beetje een dom maar niet lelijk vrouwtje, heeft het gezicht van een pop, blijft bij Bas omdat deze haar constant verrast met nieuwe 'attracties, maakt veel schrijffouten in de reisverslagen die in dit boek als cursief gedrukt opgenomen zijn in het verhaal.

-Lex van Raamsdonk, de ware bioloog, niet uit op geld, maar alleen uit interesse en waardering voor de wetenschap naar Australië voor de populatie te onderzoeken.

-Dr. Joost van Raamsdonk, net als z'n neef niet uit op geld, hij hoeft niet eens 10% van de winst. Alleen het vermelden van z'n naam zal al een overplaatsing betekenen waardoor hij zich kan wijden aan de insekten.

-Pollentier, een familie uit Oostende (B) die ONO ondergebracht krijgt voor een bep. tijd. Vader zit in een rolstoel en heeft bepaalde ideeën over UFO, hij denkt dat ONO met een tijdmachine is meegenomen.

-Ninon Andwar, brildragende studente uit (B), Henk weet soms niet of ze nu knap is of lelijk. Werkt in een zoo aldaar. Majotte is het geboorte land van Ninon (regenwoud).



7. Het boek heeft een alwetende verteller die alleen voor Henk subjectief is. Als er een perspectief-wisseling optreedt is het perspectief ineens objectief. P-wisseling bijvoorbeeld om belangrijke gebeurtenissen te herhalen vanuit een andere hoek. Hij beschrijft eerst wat er gebeurde op het moment dat er ontdekt wordt dat er een beest gekidnapt wordt en dat Henk er met een (schok-)stok achter aan gaat. Daarna hetgeen de twee spoorweg-agenten zien aan de andere kant van de muur.



8. Motieven

- God ja of nee, Tilda gelooft dat er een god bestaat en dat er een schepping is geweest wat ook beschreven staat in Genesis. Henk gelooft dit niet en denkt (hoopt) dat er een evolutie is geweest. Hij wil dit aantonen met ONO als het maar veel geld oplevert, als het moet illegaal.

- Dierenhandel, het circuit waar Henk in verzeild raakt, heeft er niet zoveel verstand van en vertrouwd op J. van Raamsdonk.

- Het streven naar meer, wat vandaag de dag het motief van vele mensen is, Henk wil veranderen van een simpel burger mannetje in een miljonair of wat daar in de buurt zit.

- Bevredigen van eigen verlangens, hier is het allemaal om begonnen, Tilda wilde een Koala alhoewel deze beschermt zijn. Henk wil Tilda een plezier doen maar als hij ontdekt dat het dier veel waard is wil hij z'n verlangens er graag mee bevredigen.



9. Thema: Hoe de menselijke zucht naar meer, mensen ertoe kan bewegen om ten koste van alles hun utopische beelden te verwezenlijken.



10. Stijl: Moderne en goede stijl. Wel opvallend hoe hij een soort reisverslag in het boek verwerkt, het wordt een gewoon onderdeel van het boek.



11. Genre: Misdaad roman



Persoonlijk oordeel

1. Dit stond bij de afdeling van 'misdaad' enz., de schrijver stond op m'n lijst, dus ik nam 'm mee. Het boek is niet zo goed dat ik zeg: "Wat geweldig," maar het leest wel lekker weg.



2. Ik vond het wisselen van perspectief wel mooi, je bekijkt een gebeurtenis vanuit twee hoeken en dat was wel grappig. De tweede hoek is abstract omdat degene van wie de ogen zijn, de personen (schimmen) niet kent, maar je weet zelf meteen wie het zijn. (scène waarin henk achter de drie kidnappers over het hek klimt).



3. Ik vond de scène in de duinen een beetje onnodig voor het verhaal, Henk was een beetje aan het vrijen met Ninon, wanneer ze opgemerkt worden door een stelletje padvinders. En waarom moest hij nu een kindje aftuigen totdat de tanden los zaten. Ik vond dit een beetje luguber. Dit geeft aan de andere kant het karakter van Henk weer, dat hij wanneer hij gespannen is, wat hij ongetwijfeld was, kan doen. Maar een beetje overbodig.



4. zie STIJL



5. Ik vind dat dit boek toch ook wel een beetje weergeeft hoe de evolutie eigenlijk in elkaar zit. Er wordt een beestje gevonden, dat meteen betiteld wordt als 'de schakel' tussen twee verschillende dieren. De mensen zijn hier zo moeilijk van af te brengen, ook al blijkt het niets anders te zijn dan een halfaap, die al wel bekend is. Als de evolutie waar zou zijn dan zouden er toch net zoveel schakels moeten zijn als dat er verschillende soorten dieren bestaan.



Verschilende argumenten

1. Het geeft ook goed weer hoe mensen altijd uit zijn op geld, zelfs ten koste van de dieren.



2. Er is zelfs een handel in dieren of bepaalde delen van hen (ivoor van de olifanten). Dit zou toch eigenlijk niet mogen, dieren doden om er grof geld mee te verdienen.



3. Het boek komt wel overeen met de werkelijkheid, het bespreekt op een duidelijke manier de internationale dierenhandel.



4. Het boek is wel goed opgebouwd. Het verhaal werkt van climax naar climax.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen