Boekverslag : Hans Joachim Schedlich - Der Sprachabschneider
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 445 woorden.

Titel: Der SprechabschneiderSchrijver: Hans Joachim Sch├ĄdlichThema: Duitse grammaticaHoofdpersonen:

Paul: heeft veel fantasie. Is snel afgeleid en besteed veel aandacht aan de dingen die om hem heen gebeuren (hierom gaat hij ook heel vroeg naar school zodat hij alles kan bekijken en niet te laat op school komt). Ook houdt hij niet van het maken van huiswerk. Hij heeft een vriend: Bruno. Hij heeft halflang haar.

Vielolog: (letterlijk: taalkundige) Hij is de 'Sprachabschneider'. Hij maakt huiswerk voor mensen op voorwaarde dat ze hem een grammaticaonderdeel geven (bijv. alle voorzetsels) zodat zij die niet meer kunnen uitspreken. Het is een gemeen kijkend mannetje met een brommende, krakende, knarsende stem.Waar: In een dorp of klein stadje in DuitslandWanneer: In deze tijd.Samenvatting: Paul wil graag veel tijd besteden aan leuke dingen. Daarom wil hij geen huiswerk doen. Hij wil graag over van alles en nog wat fantaseren. Over de vormen van wolken bijv. Als hij op een dag thuis komt uit school leert hij Vielolog kennen. Vielolog geeft hem een kans om veel meer vrije tijd te hebben. Vielolog wil het huiswerk van Paul maken op voorwaarde dat hij alle voorzetsels van Paul krijgt. Paul snapt dat niet zo goed en stemt toe. Het blijkt dat Paul vanaf de tijd dat Vielolog het heeft opgeschreven geen voorzetsels meer zegt of denkt. Hierdoor klinkt zijn spraak natuurlijk erg vreemd. Op school denken ze dat het een grap is. Na schooltijd wil Paul met zijn vrienden gaan spelen, maar die vrienden maken eerst hun huiswerk voor ze komen spelen. Hierdoor is Paul alleen en gaat hij weer fantaseren.

Na een week komt Vielolog weer. Dit keer wil hij alle werkwoordsvormen behalve de infinitief. De week daarop vraagt hij van elk woord dat met twee klinkers begint de eerste letter. Dan vindt Paul het niet meer leuk en wil hij alles terug hebben. Dat kan maar dan moet hij eerst een brief corrigeren. Deze brief is zo geschreven dat alles wat Paul heeft afgestaan ingevuld moet worden. Met behulp van Paul's vriend Bruno en de schoolboeken lukt hem dat. Nu is Paul weer normaal en moet elke dag zijn huiswerk weer doen. Dat vindt hij niet erg wat dan is hij niet meer alleen en Vielolog maakte zijn huiswerk niet beter dan hij zelf.Eigen mening: ik vond het boekje grappig omdat het verhaal origineel is. Ik dacht dat het zeer simpel zou zijn maar ik moest toch nog enkele woorden opzoeken zoals Pr├Ąpositionen en Verbvormen. Het verhaal is op een prettige manier geschreven en ook de plaatjes zijn goed getekend en vertellen ook een deel van het verhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen