Boekverslag :  - Wereld Terrorisme
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2941 woorden.

Wereld TerrorismeVredesverdrag:

~~~~~ ~~~ ~~

~~ ~~~ ~~ ~

~~~~~ ~~~ ~~

~~ ~~~ ~~ ~

~~~~~ ~~~ ~~

~~ ~~~ ~~ ~

~~~~~ ~~~ ~~

~~ ~~~ ~~ ~~~~~~ ~~~ ~~

~~ ~~~ ~~ ~

~~~~~ ~~~ ~~

~~ ~~~ ~~ ~Naam: Arno Hogervorst

Klas: 3/4K1

Datum inleveren: vrijdag 5 oktober 2001

Certificaat: Occ, doorstromen maatschappijleerInleiding TerrorismeTerrorisme is een onwettelijk gebruik van macht en geweld, tegen personen of eigendommen om de overheid of burger te intimideren of andere segmenten hiervan, ter bevordering van een politiek of sociale doel.

Dit is de definitie van terrorisme door de FBI van Amerika.De afgelopen weken werd de hele wereld opgeschokt door een reeks van nieuwsberichten vanuit Amerika, dit waren natuurlijk de aanslagen met vliegtuigen op het world trade center (WTC), het Pentagon (defensie) en de poging om op het witte huis te vliegen met een toestel van American Airlines. Niet alleen in Amerika komt dit soort geweld voor, over de hele wereld is dit beter bekend als terrorisme.

Terrorisme is bekend in de vorm van gewelddadige acties en extreem machtsgebruik en misbruik tegen andere groeperingen in de wereld. Het doel van de terroristen is om bijvoorbeeld een beeld wat men voor ogen heeft, te behalen met behulp van diverse gewelddadige middelen. Soms in kleine “bescheiden” vormen en soms in grote “extremen” vormen zoals in Amerika.

In deze scriptie ga ik in, op wereld terreur in alle vormen.TerrorismeTerreur bestaat al sinds de mens op deze planeet rondloopt, duizenden jaren geleden waren er ook al verschillende groeperingen die elkaar saboteerde, bedreigde, intimideerde en zelfs vermoordde omdat ze andere gedachtegangen hadden dan zij zelf.

Ik zal wat voorbeelden noemen wat er de afgelopen decennia in de wereld aan terrorisme is voorgekomen, wat er nog steeds voorkomt en hoe het ermee staat.Hier ziet u een aantal landen met een patroon van systematische en ernstige mensenrechtenschendingen. Zoals China, ex-Joegoslavië / Kosovo, Mexico, de Russische Federatie / Tsjetsjenië, Saoedi-Arabië en Siërra Leone.

De grote landen met veel macht zoals China, kunnen moeilijk aangepakt worden, bij de kleinere landen lukt dit enigszins wel.China:

De wijdverspreide onderdrukking van elke vorm van vreedzaam protest, willekeurige opsluiting, marteling en mishandeling van verdachten en gevangenen en een ruimere toepassing van de doodstraf blijven algemeen.Federale Republiek Joegoslavië / Kosovo:

De Stabiliteit in Kosovo is nog ver te zoeken door de aanhoudende moorden op mensen omwille van hun etnie, door het falen om de ‚verdwijningen’ op te lossen en door een algemeen gebrek aan veiligheid. Het ontbreken van een efficiënt rechtsysteem schept straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen.Mexico:

Mexico’s mensenrechtensituatie kan dramatische proporties aannemen als de overheid geen concrete maatregelen neemt voor de bescherming van mensenrechten. Mensenrechtenschendingen –zoals foltering, buitengerechtelijke executies, willekeurige arrestaties en „verdwijningen“- gaan in Mexico hun gewone gang, waarbij straffeloosheid nieuwe escalaties van geweld meebrengt. De strijd tegen het oproer in Chiapas en Guerrerro zorgt voor aanhoudende schendingen. De overheid slaagt er niet in gerechtelijke, administratieve en andere maatregelen in praktijk te brengen die nodig zijn om de dossiers over schendingen effectief te behandelen.Russische Federatie / Tsjetsjenië:

In Tsjetsjenië hebben Russische troepen op een brutale manier oorlog gevoerd, met een klaarblijkelijk misprijzen van internationale humanitaire wetten. In Moskou blijven de Russische autoriteiten de Tsjetsjenen bedreigen met discriminatie. Dat wijst erop dat de overheid een hele etnische groep viseert.Er zijn talloze getuigenissen van foltering en mishandeling in doorgangskampen, waaronder verkrachting, executies van burgers, willekeurige defensie en „verdwijningen“door Russische strijdmachten. Tsjetsjeense rebellen zouden ook verantwoordelijk zijn voor schendingen, zoals het gebruiken van burgers als „menselijk schild“, foltering en mishandeling en het doden van krijgsgevangenen.Saoedi-Arabië:

Saoedi-Arabië kent een ellenlange lijst van grove en systematische mensenrechtenschendingen. Nochtans wordt de mensenrechtensituatie er zelden officieel onderzocht, vooral omdat het land handelt „achter gesloten deuren“. Saoedi-Arabië laat geen kritiek op de staat toe. Mensen belanden voor onbepaalde tijd achter de tralies op politieke gronden of worden veroordeeld na oneerlijke processen. Marteling en mishandeling zijn wijdverspreid. Zweepslagen, amputaties en executies vinden plaats zonder enig respect voor de meest elementaire regels van eerlijke rechtspraak. Saoedi-Arabië hanteert de doodstraf voor een hele reeks overtredingen. Regeringen schrikken er voor terug het land te confronteren met zijn palmares inzake mensenrechtenschendingen. Saoedi-Arabië is immers een politieke en economische macht en heeft sterke strategische en politieke banden met regeringen op regionaal en internationaal niveau.Siërra Leone:

In juli 1999 bereikten regering en gewapende oppositie een vredesakkoord. Maar een aantal sleutelbepalingen daaruit zijn nog niet gerealiseerd en gevechten blijven aanslepen tussen diverse rebellentroepen onderling en met West-Afrikaanse troepen. Met als gevolgopzettelijke en willekeurige moorden, verkrachtingen en ontvoeringen van burgers door voormalige rebellen.

Hoe moet het verder?Een brede visie is nog dringender vereist in de internationale aanpak van terreur waarvan Amerika dinsdag slachtoffer werd. De nieuwe Republikeinse regering heeft tot nu toe weinig belangstelling getoond voor opvattingen van Amerikaanse bondgenoten, van Rusland of van China. De wereld zal moeten luisteren naar Amerikaanse zorgen, maar Amerika zal ook moeten gaan luisteren naar wat de wereld over die problemen denkt. Problemen die alle landen op alle continenten aangaan. Daarbij is het misschien verstandig wanneer men zich niet alleen concentreert op bepaalde terreurgroepen, zoals sommige moslimgroepen. Er bestaat etnische terreur (zie de gebeurtenissen in Rwanda en Burundi en op de Balkan), er bestaat commerciële terreur (zie de drugsterreur in Colombia) en er bestaan tal van politieke bewegingen die gebruikmaken van soms vreselijke intimidatiemethoden. Maar primair blijft voor veel landen in de eerste plaats natuurlijk die terreur te bestrijden die zich internationaal manifesteert.

Als de VS de dodelijke vorm van terreur willen bestrijden, zullen zij een dialoog met alle Amerikaanse bondgenoten moeten beginnen. En moeten luisteren.

President Bush van Amerika Wereldterrorist Osama Bin Laden

Verslag van de gebeurtenissen in Amerika op 11 september 2001 uit het Algemeen Dagblad.WASHINGTON (ANP) - Met een hele reeks aanslagen beleefden de Verenigde Staten dinsdag 11 september 2001 een inktzwarte dag. Een kort overzicht van de gebeurtenissen aan de oostkust van de Verenigde Staten. (aangepast aan de Nederlandse tijd)02.55 uur: President Bush houdt een derde toespraak voor de televisie. De terroristische aanslagen hebben volgens hem ,,duizenden mensenlevens duivels beëindigd''. De VS zullen bij het onderzoek naar de verwoestende aanslagen dan ook geen onderscheid maken tussen ,,de terroristen en de degenen die de daders onderdak boden'', aldus Bush.

01.57 uur: CNN meldt dat tweehonderd van de vierhonderd ingezette brandweerlieden bij het World Trade Center vermoedelijk om het leven zijn gekomen.

01.44 uur: De Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft bevestigt officieel dat er dinsdag vier Amerikaanse passagiersvliegtuigen zijn gekaapt. Twee boorden zich in de 'Twin Towers' in New York, een derde in het Pentagon in Washington en de vierde stortte neer in Pennsylvania.

01.14 uur: CNN meldt dat de Afghaanse oppositie de aanval op Kabul heeft opgeëist.

00.13 uur: De Afghaanse hoofdstad Kabul komt onder vuur te liggen. Het Pentagon ontkent betrokkenheid bij de bombardementen.

23.20 uur: Het derde gebouw van het World Trade Centre, het 47 etages tellende Building 7, stort in.

23:02 uur: De autoriteiten hebben uren na de aanslagen nog geen enkel idee over het aantal slachtoffers. Vermoed wordt dat nog in geen weken bekend zal zijn hoeveel mensen er bij de aanslagen zijn omgekomen. In het World Trade Center werkten ongeveer 50.000 mensen. Volgens sommige berichten waren die niet allemaal aan het werk op het moment van de aanslag.

23:02 uur: In Washington zijn tot dusver 26 slachtoffers in ziekenhuizen binnengebracht.

22:46 uur: De Amerikaanse Federale Luchtverkeersleiding (FAA) meldt dat al het Amerikaanse vliegverkeer in ieder geval tot woensdag 18:00 uur (VS tijd) geschapt is.

20:00 uur: FBI bronnen vertellen nieuwszender CNN dat de vier vliegtuigen vermoedelijk gekaapt zijn, als deel van de terroristische aanvallen.

19:48 uur: President Bush verlaat de luchtbasis Barksdale in Louisiana en vliegt naar een onbekende locatie.

19:44 uur: Het Pentagon meldt dat vijf marineschepen en twee gevechtsvliegtuigen vanaf de marinebasis Norfolk in Virginia in de richting van New York zijn vertrokken

19:27 uur: In Washington DC wordt de noodtoestand uitgeroepen.

19:04 uur: President Bush spreekt vanaf luchtbasis Barksdale in Louisiana en zegt dat alle mogelijke veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

18:30 uur: De Amerikaanse Federale Luchtverkeersleiding (FAA) meldt dat er nog 50 vliegtuigen boven Amerikaans grondgebied vliegen, zonder enige problemen.

18:15 uur: De Amerikaanse douane verscherpt de controle bij de grenzen met Canada en Mexico. Het besluit de grenzen te sluiten, is nog niet genomen.

18:15 uur: Het vliegveld van San Francisco wordt geëvacueerd en gesloten. Het vliegtuig dat eerder het World Trade Center ramde, had San Francisco als eindbestemming.

18:04 uur: Het vliegveld van Los Angeles wordt geëvacueerd.

17:16 uur: CNN meldt dat de Amerikaanse Centra voor Ziektecontrole zich voorbereiden op aanvallen met biologische wapens. New Yorkse ziekenhuizen stromen vol met gewonden.

17:02 uur: Burgemeester Rudy Guiliani van New York gebied inwoners van de stad thuis te blijven en laat het gebied ten zuiden van Canal Street evacueren.

16:48 uur: Politie bevestigt de crash van een groot vliegtuig in Somerset County, Pennsylvania.

16:45 uur: Alle federale gebouwen in Washington worden geëvacueerd.

16:30 uur: De noordelijke toren van het World Trade Center stort geheel in elkaar.

16:24 uur: De Amerikaanse Federale Luchtverkeersleiding (FAA) meldt dat alle transatlantische vliegtuigen richting Verenigde Staten naar Canada zullen worden geleid.

16:22 uur: In Washington wordt de Wereldbank geëvacueerd.

16:13 uur: Het gebouw van de Verenigde Naties in New York wordt geëvacueerd.

16:10 uur: United Airlines vlucht 93 vanaf vliegveld Newark in New Jersey naar San Francisco, stort neer in Sommerset Country, Pennsylvania, zuid-oosten van Pittsburgh. De vliegmaatschappij is ook ongerust over vlucht 175, vertrokken vanaf vliegveld Washington Dulles.

16:10 uur: Een deel van het Pentagon stort in elkaar.

16:05 uur: De zuiderlijke toren van het World Trade Center stort geheel in elkaar.

15:57 uur: President Bush vertrekt uit Florida richting Louisiana

15:51 uur: De Amerikaanse Federale Luchtverkeersleiding (FAA) annuleert alle vluchten vanaf Amerikaanse vliegvelden.

15:45 uur: Het Witte Huis wordt geëvacueerd.

15:43 uur: Een passagiersvliegtuig stort neer op het Pentagon in Washington DC.

15:35 uur: Alle New Yorkse bruggen en tunnels worden gesloten.

15:30 uur: Vanuit Florida zegt President Bush dat het land waarschijnlijk is getroffen door een terroristische aanval.

15:06 uur: Een tweede vliegtuig boort zich in de tweede toren van het World Trade Center tower en explodeert. Beide gebouwen staan nu in brand.

14:48 uur: Een passagiersvliegtuig van United Airlines, mogelijk gekaapt, boort zich in één van de torens van het World Trade Center. Een gapend gat en een grote explosie zijn de gevolgen. Later bevestigt de vliegmaatschappij dat vlucht 175, van Boston naar Los Angeles, is neergestort met 56 passagiers en negen man personeel aan boord. Er zijn geen overlevenden.

De terroristen.Terroristen zijn mensen die terreur aanbrengen in de maatschappij om bepaalde doelen te realiseren die zij voor ogen hebben of hebben gekregen. Meestal komt dit door hun religie. Het kan ook zijn dat mensen het niet eens zijn met de beslissingen die de overheid van een land neemt.

Zo had een Amerikaanse terreur beweging er al eerder voor gezorgd dat een overheidsgebouw heel ernstig beschadigd raakte door middel van een autobom in de parkeergarage onder dit gebouw. Beter bekend als de bomenleggers van Oklahoma. De hoofdverdachte werd gearresteerd en vorig jaar geëxecuteerd. Het doel van deze actie was om de landgenoten wakker te schudden dat zij in Amerika geen inzicht hebben op het doen en laten van overheidsinstellingen zoals de FBI en CIA. Deze instellingen schaden de privacy van de burger te veel door middel van afluisteren en het inkijken van persoonlijke dossiers, zo zeggen deze terroristen.

Een voorbeeld van religieuze terrorisme is bijvoorbeeld HAMAS, een Islamitische weerstands beweging. Zij geloven meestal op extreme wijze in de heilige Koran. Hierin staat namelijk: (Surah [S]XVI:36) Voor de zekerheid te midden van elk persoon en apostel (met het bevel) „Bedien God, en afschuw kwaad“ Dit is de hoofdregel van iedere islamiet. Als je een van de boodschappen van god (uit de koran) schendt, schend je ze allemaal. Degene die zich altijd aan de koran hebben gehouden komen in het heilige paradijs van god.

De HAMAS is een beweging die dit zeer serieus neemt en vindt dat al het kwaad bij de westerlingen zit en vooral bij de Joden. Bij de meeste mensen staat dit nog vers in het geheugen, met de recente gevechten in en om Palestina. De hamas leden geven hun leven voor de plaats waar god almachtig zijn boodschappers en profeten tot de mensheid bracht. Deze plaats mag niet door andere geloven overheerst worden omdat het heilige grond is waar het allemaal is begonnen.

De heilige gevechten hebben de afgelopen 12 maanden:

- meer dan 600 palestijnen vermoord

- meer dan 27.000 palestijnen verwond

- meer dan 6.000 Palestijnse huizen vernietigd.

De hamas doet ook veel aan wraakacties tegen de Israëliërs in Israël.

Zo was er bijvoorbeeld vanaf 6 april 1994 een serie wraakacties tegen de Israëliërs. Beter bekent als de Al-affouleh operaties. Een van deze acties/operaties was de volgende: De militair Ra'ed Abdallah Zakarneh, een lid van Al Qassam Brigades, reed in een booby-trapped voertuig met een Israëlische kentekenplaat in op het Al affouleh bus station. Negen Israëliërs kwamen om en meer dan 150 verwond. De auto had 57 kilo explosieve bij zich. De reden was om Israëliërs duidelijk te maken om een andere vestigingsplaats te gaan zoeken dan het noordelijke deel van Israël. Deze acties gingen nog een hele tijd door.

Net als de acties van de hamas zijn er nog honderden en honderden soortgelijke acties de afgelopen deccenia voorgekomen over de hele wereld. De bestrijding hiervan is moeilijk, meestal door politieke redenen of omdat groeperingen al eeuwen bezig zijn met bijvoorbeeld het verdedigen of overnemen van een stuk land of stad.

Het beste is om in vrede te leven met de medemens en te accepteren wat zij als religie hebben. Waarschijnlijk zal zo een doel niet worden bereikt, omdat de mensheid altijd een paar zieken geesten ertussen heeft zitten.

Osama Bin Laden, wereldterrorist nummer 1.

Hij is geboren in Saoedi-Arabië, 42 jaar oud en echtgenoot van vier vrouwen. Tot zover niks mis mee. Maar volgens de Verenigde Staten is Bin Laden onbetwist de grote motor achter het internationale terrorisme. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de bloedige aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar-es-Salaam, waarbij vorig jaar 268 mensen om het leven kwamen.

Afghanistan

Osama Bin Laden heeft zich verschanst in Afghanistan waar de islamitische Taliban-regering hem de hand boven het hoofd houdt. Hij was immers in de jaren '80 een van de leiders in de guerrilla tegen de bezetting van Afghanistan door de toenmalige Sovjet-Unie. In die strijd legde de Sovjet-Unie uiteindelijk het loodje waarna de fundamentalistische moslimbeweging Taliban aan de macht kwam. Sindsdien is Bin Laden het grote voorbeeld voor islamitische vrijheidsstrijders.

Grootse plannen

Wat wil Bin Laden nu eigenlijk? Nou, heel wat. Het gehele Arabische schiereiland moet volgens hem gezuiverd worden van Amerikaanse invloeden. Mekka, Medina en Jeruzalem, de drie heiligste plaatsen van de islam, moeten worden bevrijd. Mekka en Medina liggen allebei in Saoedi-Arabië, een islamitisch land dat echter sterk op de VS steunt. Jeruzalem ligt in 'het verderfelijke, zionistische' Israël, ook al geen vriendje van Bin Laden en zijn aanhangers.

Op de langere termijn heeft Bin Laden nog veel ambitieuzere plannen. Hij wil de instelling van een wereldwijd kaliefaat. In die bestuursvorm is een kalief de leider van de moslimgemeenschap. Het angstaanjagende zit hem vooral in dat 'wereldwijd': alle instellingen en landen die tegen dat kaliefaat zijn, wil hij door het plegen van aanslagen te lijf gaan.

Financiering

Het schijnt dat Bin Laden extreem rijk is. Hij zou voor miljoenen dollars (echt Amerikaanse dollars?) aan giften hebben ontvangen van sympathiserende zakenmensen uit de Arabische wereld, die hem willen steunen in zijn strijd tegen de Verenigde Staten. Uit Saoedi-Arabië stroomde het geld binnen als 'zakat', aalmoezen van moslims, totdat de Saoedische regering er een stokje voor stak.

Het valt niet makkelijk vast te stellen welke rol Bin Laden nu eigenlijk speelt in het internationale terrorisme. Volgens sommigen bekostigt hij alleen terroristenopleidingscentra en aanslagen, anderen zien hem als de grote inspirator en organisator.

Vastberaden

Ondertussen probeert de VS om de Afghaanse Taliban te isoleren van de internationale gemeenschap. 'Ook de Taliban moet zich aanpassen aan de internationaal geaccepteerde gedragsnormen,' aldus president Clinton.

De VS is vastberaden in haar strijd tegen terrorisme en islamitisch fundamentalisme. Net zo vastberaden is Bin Laden in zijn strijd tegen het Amerikaanse imperialisme en kapitalisme. De aanslagen van twee weken geleden op vestigingen van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten in Pakistan worden door Washington toegeschreven aan aanhangers van Bin Laden als een reactie op de strafmaatregelen tegen Afghanistan.Bronvermelding:- Internet

o Via allerlei zoekmachines kom je op diverse buitenlandse sites, hiervan kun je allerlei informatie vertalen en uitwerken in het verslag.

o http://www.palestine-info.com over informatie over de hamas.

o http://www.fbi.gov over informatie over het terrorisme en links naar andere sites.

o http://terrorisme.pagina.nl Dit is een Nederlandse site waar allerlei links op staan waar je ook informatie vandaan kunt halen.- Krant

o Door thuis de kranten te lezen over de aanslagen in New York en alles erom heen.

o Dit waren het AD, Financieel Dagblad, Leidsch Dagblad en de Haagsche Courant.

o Verder heb ik op internet op diverse kranten sites gekeken en documenten hiervan gedownload.

- Tv/radio

o Uiteraard heb ook ik de gebeurtenissen op de radio en TV niet gemist, vanaf het begin heb ik naar de beelden gekeken op het journaal en documentaires. Ook onder het werk heb ik het nieuws in de gaten gehouden.

o De talkshows kijk ik ook regelmatig zoals: het lagerhuis, hier geven mensen hun mening en discusseren hierover. Verder ook RTL-Z en Business update, hierin stellen ze ook vaak het terrorisme onderwerp aan de orde.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen