Boekverslag : Jurek Becker - Der Boxer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 917 woorden.

Overige
De schrijver vertelt het levens verhaal van Aron (Arno) Blank. En doet net als of hij beschrijft dat hij een autobiografie over Aron aan het maken is, daarbij wisselt de schrijver vaak van vertelsituatie. Op het ene moment zitten Aron en de schrijver bij Aron thuis om het verhaal vast te leggen, en op het andere moment zit je zelf midden in het verhaal dat door Aron verteld wordt. Dat wekt in het begin wel enigszins verwarring op, maar later weet je het wel te waarderen. Aron heeft in de oorlog vast gezeten in een strafkamp. En heeft daar een trauma aan over gehouden. In de oorlog heeft hij twee kinderen verloren, en de derde (mark) is zoek geraakt nadat Aron gevangen genomen werd en hij Mark bij de buurvrouw achtergelaten heeft. Als Aron na de oorlog op zoek gaat naar Mark, komt hij bij de organisatie Joint terecht. Daar ontmoet hij Paula die Mark voor hem weet op te sporen, later zal Aron ook een privé relatie met haar krijgen. Mark zit in een thuis omdat hij erg ziek is. Maar hij staat niet als Mark Blank maar als Mark Berger ingeschreven bij dat tehuis. Als Aron daar heen gaat, lift hij mee met een auto van Joint. Veel krijgt hij Mark niet te zien omdat die veel moet slapen om op krachten te komen, en omdat hij ‘s avonds aankomt als het tehuis al dicht is. Op de terug weg stoppen de mannen in de auto en gaan Aron en nog een man even hun benen strekken. Dan ontploft de tankwagen waarnaast ze hun auto geparkeerd hadden en daarbij komt de bestuurder en tevens de andere man zijn zoon om het leven. Om thuis te komen komt er een andere auto met een andere bestuurder.
Na een tijd thuis gezeten te hebben komt Aron een oude bekende tegen, Kenik, die hem een baan aanbied in een handelsonderneming op de zwarte markt. De pogingen die Paula doet om Mark in een tehuis te krijgen dichter bij Berlijn i.p.v. Beieren lukken niet omdat de twee tehuizen in de buurt al vol zijn. Dan gaat Aron naar de russen en zo komt Mark toch een eindje dichter in de buurt (30 km). Als Joint Paula’s Werner vindt verlaat ze Aron. De mannen van de handelonderneming waarvoor Arno boekhouder is heeft ook een eigen café, daar leert hij Ostwald kennen. Ostwald heeft rechten gestudeerd en in z’n jongere jaren is hij lid geweest van een Anarchistische beweging, daarvoor krijgt hij later levenslang. Na de bevrijding van de geallieerden heeft hij voor hen gewerkt als rechter.
Mark is aan het herstellen en mag na een tijdje naar huis. De dokter zegt op dat moment dat de rest van de genezing buitenlucht en een normale leefomgeving vereist.
Op de weg naar het tehuis toe wordt Aron’s fiets gestolen. Een vrouw weet te vertellen dat de dief een rus was. Als Aron aangifte gaat doen krijgt hij een baan aangeboden om als tolk voor de russen te komen werken, die zijn namelijk hard nodig. Een paar weken later neemt hij ontslag bij de handelsonderneming en gaat als tolk bij de russen aan het werk. Irma (een zuster die Mark verzorgt heeft) komt bij Aron en Mark wonen, om het huishouden te doen en zich met mark te bemoeien. Maar Mark moet natuurlijk ook naar school. En op een dag komt hij bont en blauw uit school thuis. Hij is in elkaar geslagen. Aron vertelt hem het verhaal over een jongen bij hem in de straat die hij verslagen heeft door bokslessen te volgen. En Mark gaat ook op een boks

Vereniging. Maar als Aron merkt dat Mark misbruik maakt van zijn kunde wordt hij kwaad en zegt dat hij een geliefde zoon wil hebben en geen beruchte.
Met Aron zijn gezondheid gaat het niet zo goed, hij krijgt een hartaanval. En moet stoppen met drinken en roken. Maar al Irma besluit piano lessen te gaan geven, gaat Aron onder de lestijden in de kroeg zitten. Omdat hij niet in de herrie wil zitten. Hij is namelijk gestopt met werken en is nu rentenier omdat hij een erfenis van DM 50000,- heeft gekregen.
Het plan wordt opgevat om in de grote vakantie op reis te gaan. Maar dit plan wordt verstoord door rellen in Berlijn. Irma wil met Aron trouwen maar Aron wil dat niet en zegt dat niet van haar houd. Irma gaat weg. En Aron neemt een oude vrouw uit de buurt aan om het huishouden te doen. Omdat het trainen zo veel tijd in beslag neemt stop Mark met boksen, het verveelt hem. Mark is erg leergierig en leest veel boeken. Aron zou graag zien dat hij medicijnen of rechten ging studeren. Maar Mark gaat voor wiskunde. Aron verwijt hem alleen wel dat hij dan wel wat beter aan zijn wiskunde mag werken omdat op z’n rapport bijna alleen maar enen staan maar voor wiskunde een twee. Aron wordt ziek en het duurt een half jaar voordat er met het verhaal verder gegaan kan worden. Mark blijft een paar nachten van huis, en is ook niet op de universiteit geweest. Na vijf weken schrijft mark een brief. Mark woont nu in hamburg en is havenarbeider, hij hoopt binnen een paar maanden weer te studeren. Mark reist later de hele wereld over. En schrijft ongeveer iedere maand een brief. Maar dat houd plotseling op. Sinds dien heeft Aron niets meer van hem gehoord.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen