Boekverslag :  - New York Ingezonden Door: Milie Categorie: S
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1112 woorden.

NEW YORK

Algemeen

 De stad New York telt ongeveer 9 miljoen inwoners.


 Al in 1830 was New york de grootste stad van Amerika.


 Na de 2de wereld oorlog is New York de hoofdstad ter wereld geworden, het Rome van de 20 ste eeuw.


 Alles getuigd hier van een open en multiculturele wereld bv. Het bronsbeeld van Garibaldi, de aanwezigheid van studenten van de naburige New York university, de schaakspelers aan de tafels in het park enz.


 Het nachtleven van New York is over de hele wereld bekend, New york is niet voor niets THE CITY THAT NEVER SLEEP.

Bruggen

 De bekendste brug van New York is de Brooklyn Bridge die Manhattan verbind met brooklyn. De brug werd in 1883 voltooid en is de oudste brug over de rivier. Het is meer dan 1 km lang.


 Stroom opwaarts licht de Manhattan bridge die bijna 30 jaar later werd gebouwd.


 Over de hutson de rivier die de stad met de achterland verbind licht slechts 1 brug de Georges Washington bridge, deze brug werd in 1931 gebouwd en is bijna 3km lang.

Gebouwen en straten

 Vanwege de extreme snelle groei van New York in de 19de eeuw, hebben de steden bouwkundig gekozen voor de rechthoekige structuur van de stad. Zo is het geheel van blocs met dezelfde afmetingen ontstaan en van elkaar gescheiden door streets en avenues die het eiland respectievelijk in de lengte bekruisen.


 5 avenue is de hoofdader van de stad, dit is de straat van parades, de winkels,.. De straat doorkruist het gehele stad en als je hem volledig afloopt dan krijg je een volledig beeld van de New Yokse samenleving.


 De multimiljonair John Die Rocafeller is de persoon die het meest geïnvesteerd heeft in de ontwikkeling van de stad. In de jaren 30 heeft hij het rocafeller center laten bouwen, een complex van wolkenkrabbers met kantoorfunctie.


 Achter het Rocafeller center aan de kant van 6 avenue staat Radio city music hall met de 6200 zitplaatsen de grootse schouwburg ter wereld.


 5 avenue is verbonden met de sint-Patrick kathedraal de katholieke kathedraal van New york een zeer belangerijke symbool voor Amerikanen van ierse afkomst.


 In de 53 street vlak om de hoek van 5 avenue vind je het museum of modern art= de MOMA


 Ook op 5 avenue vinden we het metropolitan musium of art. dit is de grootste museum van Amerika. Het werd aan het einde van de 19de eeuw gesticht.


 Central park is 4 km lang en loopt paralel met aan 5 avenue van 59 street tot 102 street dit 340 hectare groot park bespaard zo’n 5% van de totale opp. van New york.


 Time square is bekend door zijn bioscopen en in de nabijheid van Brodway die niet alleen een straatnaam is maar ook de beroemde theater wijk, die diagonaal met de stad loopt.


 Wall street heeft zijn naam te danken in de omgeving van wall street vind je de grootste banken. Overdag zijn de straten rond Wall street overvol, ’s nachts win ze echter totaal verlaten,

Geschiedenis
Het vrijheidsbeeld aan de ingang van de have van New york is het symbool van de nieuwe wereld. Het is door frankrijk aan de Verenigde staten geschonken ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid, en was voor de immigranten die per boot vol hoop en energie arriveerde het teken dat hun reis er op zat.


Het is een van de markantste symbolen van de verenigde staten.


Onmiddellijk na het vrijheidsbeeld wachtte hen ellis Island, een klein eiland waar alle immigranten tussen het einde van de van de vorige eeuw en de eerste wereld oorlog.


Het warwen vooral Joden, Duitsers, Ieren en Italianen uit Oost-Europeaan op de vlucht voor armoede of vervolgingen.


Na een lange en gevaarlijke bootreis kwamen ze hier uitgeput aan en bang om geweigerd of teruggestuurd te worden naar hun eigen land. De eerste blanke man die Manhatan Island ontdekte was de Italiaanse zeevaarder uit Florence Giovani Da Verranzano, dat was in 1524 toen hij een kust verkende voor de koning van Frankrijk.


De brug die de Bay van New York afsluit is daardoor genoemd naar Giovani Da Verranzano . De eerste bewoners vestigde zich er een eeuw later nadat een Hollander het eiland had gekocht van de Indianen, en het het nieuw Amsterdam noemde. Het waren vooral Belgen die frans praatte en die van het zuiden van België kwamen.


De Gemaakt door officiële vlag van New york is oranje blauw en wit

Wijken

 Tegen Soho aan licht een ader karakteristieke wijk van New York; Little Italie. Vroeger was die wijk van de italiaanse immigranten. Hoewel de Italiaanse invloed nog duidelijk zichtbaar is is een groot deel van de bevolking naar andere wijken van de stad verhuisd. Little Italie is nu vooral een toeristische plaats.


 Chinatown dat grenst aan Little Italie is fendenamiser. De eerste chinezen die in de 19de eeuw in New York aankwamen werkte vooral aan de spoorlijnen. De bevolkingsdichtheid in deze wijk is heel hoog.


 Naast chinatown en Little Italie is er oor de Lower cast side, hier woonde Joden van Oost-Europese afkomst in vervallen en overvolle huizen.


 New york herbergt een grote zwarte en spaanse gemeenschap, harlem is even legendarisch als time square. Oorspronkelijk was deze wijk ten noorden van Central park een woonwijk van de bourgeoisie vanaf de begin van de eerst eeuw is harlem een zwarte wijk.


 Andere heel bekende wijken zijn; Brooklyn, Queens en The Bronx. The Bronx en Queens zijn vooral bekend als arme wijken.

Wolkenkrabbers

 In de bouw van de wolkenkrabbers heeft de Amerikaanse architectuur zijn eigen karakter gevonden. Het in 1919 gebouwen wool tread center is een goed voorbeeld van de oude stiel van de wolkenkrabbers met versieringen die geïnspireerd zijn door het decoratieve stijl van het verleden .


 De dubbele torens van de 420m hoge world tread center daarentegen vormen het hoogtepunt van de geometrische eenvoud die tot begin jaren’70 in zwang was. De torens zijn kantoorgebouwen ze hebben 110 verdiepingen. Elke dag werken er 50 000 mensen.


 Het Empire State building is niet meer de hoogste wolkenkrabber, maar behaalde desondanks een symbolische waarde. Het werd in 1931 gebouwd om de grote economische crisis te achten en als teken van vertrouwen in de toekomst. Hiermee werd het een van de eerste gebouwen die de stat in de hoogte tot uitdrukking bracht.


 Het crysler building met zijn stalen bogen en driehoekige ramen in Art-decot stijl lijkt rechtstreeks afkomstig van een oude Amerikaanse film.


 Een van de vreemdste bouwwerken is het flat iron building, vanwege de locatie op de kruising van fift avenue, brodway en 23 street was de architect genoodzaakt een 3 hoekig gebouw te ontwerpen. In 1902 was het zo apart dat de mensen het de bijnaam strijkijzer gaven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen