Boekverslag : Hella S. Haasse - Berichten Van Het Blauwe Huis
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1261 woorden.


Beschrijving


Hella S. Haasse, Berichten van het Blauwe Huis. Amsterdam 1991 (9e druk).




Keuzemotivatie


Ik heb een boek gekozen uit het lijstje achteraan de module. Ik heb voor deze schrijfster geko- zen, omdat ik boeken van verschillende schrijvers wil lezen en een werk van H. S. Haasse had ik nog niet gelezen. Ik heb voor dit boek gekozen, omdat deze titel mij het leukst leek. De titel heeft iets mysterieus en iets spannends, al was het boek heel anders.




Samenvatting


Berichten van het Blauwe Huis is een verhaal over mensen en hun verlangen naar rust en vooral over hoe die rust op een dag verstoord wordt door twee niet meer zo jonge dames: Felicia van Wicke en Nina Sanglar, beiden geboren Lunius. Lang geleden brachten zij hun jeugd door in een oude villawijk van een plaats ergens midden in het land; in het 'Blauwe Huis', om precies te zijn. Nu zijn zij, na een afwezigheid van vele jaren, teruggekomen om een dikke punt te zetten achter het verleden: het huis zal verkocht worden om plaats te maken voor een serviceflat. Maar voor het zover is, heeft dat verleden zich eerst nog in alle hevigheid aan hen gemanifesteerd en voor beide vrouwen is dat geen plezierige ervaring. Felicia wordt gedwongen onder ogen te zien hoezeer haar huwelijk met de diplomaat Roelof van Wicke, al weer enkele jaren geleden overleden, mislukt was en hoezeer zij haar kinderen van zich vervreemd heeft. Nina moet ervaren dat haar verleden als strijdster voor de mensenrechten in Argentinië nog geen gesloten boek is, niet in het minst door de dubieuze rol die haar stiefzoon in de wereld van terrorisme speelt. Verder is hun komst naar de wijk de directe aanleiding tot de eerste echte vrijheidsdaad van Wanda Meening, die met haar gezin in het voormalige koetshuis woont. Zij verlaat haar man Diederik, woont een tijdje in in Amsterdam en verdwijnt dan spoorloos. Ook Nora Munt, Wanda's buurvrouw, kiest tenslotte voor de vrijheid, maar zij krijgt hierdoor in elk geval niet wat zij ervan verwachtte. Het laatste woord is aan de bewoners van de wijk, alom tegenwoordig en goed geïnformeerd. 'Wij weten niet alles, maar wat wij weten verzwijgen wij niet! Wij houden niet van fantaseren, wij schrijven geen romans. Wie het aangaat, make gebruik van onze berichten.'




Eerste persoonlijke reactie


Ik vond het een heel raar boek, wel origineel. Dat je sommige gebeurtenissen door de ogen van de buurtbewoners zag, vond ik heel origineel. Het verhaal komt wel heel werkelijk tot mij over, ik heb het gevoel dat die personen echt (hebben) bestaan en dat het dorp/huis ook bestaan. Door de vele flashbacks en stukken geschiedenis vind ik het een lastig boek. Het ging voor een groot deel over de geschiedenis van Argentinië en daar heb ik geen kaas van gegeten.


Ik ben niet echt aan het denken gezet door het boek, maar ik zie nog wel beelden voor me die ik gevormd heb tijdens het lezen. Het boek komt voor mij heel geloofwaardig over en er zit iets van diepzinnigheid in. Het gaat allemaal over een periode van je leven afsluiten (Felicia en Nina) en over het opnieuw beginnen (Wanda Meening en Nora Munt). Deze diepzinnig-


heid wordt door het hele boek gevlochten, zodat het er niet meteen uitkomt.


Toch vond ik het geen slecht boek, al vind ik het niet mooi genoeg om het nog een keer te lezen.










Verdieping


Ruimte


Het verhaal speelt zich af in en om het Blauwe Huis, in en om het huis van Nora Munt, in en om het voormalige koetshuis (het huis van Wanda en Diederik Meening) en op plaatsen in het buitenland (Argentinië en Zwitserland).


De functie van het Blauwe Huis is de relatie aangeven tussen ruimte en thematiek. Het Blauwe Huis staat voor het afsluiten/verwerken van de jeugd van Felicia en Nina. Ook heeft het huis een symbolische betekenis. Het huis stelt de jeugd voor van Felicia en Nina en omdat het huis wordt gesloopt, heeft het als symbolische betekenis het afsluiten van die periode.


Bij de tuin van Nora Munt wordt concretisering toegepast, er wordt verteld hoe de tuin is op-


gebouwd en welke kleuren er te zien zijn. Voor de rest worden de andere ruimtes niet zo gedetailleerd verteld en kom je er ook weinig over te weten, dit zorgt ervoor dat het Blauwe Huis het middelpunt wordt.




Thematiek


In het verhaal wordt vaak tussen het verleden en het heden heen en weer gesprongen. De stukken over Argentinië gaan over het verleden, de gedachten aan de jeugd van Nina en Felicia gaan over het verleden en de ‘berichten' van de buurtbewoners gaan vaak over het ver- leden, omdat ze herinneringen ophalen. De rest gaat over het heden; wat er op dat moment in het huis of in de buurt gebeurd.


Felicia, Nina en Wanda vertrekken allemaal uit de buurt en gaan ver weg wonen. Wanda ver- dwijnt zelfs nog en men denkt dat ze een crimineel geworden is. Nora wil scheiden van haar man, omdat ze een relatie wil met Diederik, maar hij houdt nog te veel van Wanda.


Iedereen gaat in dit boek een nieuwe periode van het leven in, zij het bewust of onbewust.


Volgens mij gaat het boek over het verwerken van het verleden en het gelukkig willen zijn.


Felicia en Nina verwerken hun jeugd, de buurt verwerkt het verleden (ze zullen wel moeten, want alle herinneringen komen weer boven door de komst van de zusjes) en allemaal zijn ze op zoek naar het geluk. Wanda zoekt het in de vrijheid en Nora in een relatie met Diederik. Felicia denkt het geluk te kunnen vinden in haar chalet in Zwitserland en Nina wil terug naar Parijs.


De verhaallaag zijn de gebeurtenissen in en om het Blauwe Huis. De aankomst en het vertrek van de zusjes en de gebeurtenissen van de buren. Het vertrek van Wanda en de scheiding van Nora.


De thematische laag is het vrij zijn, het geluk vinden en het verwerken van het verleden.


De belangrijkste motieven zijn het ouder worden en het verleden. Door het terugkeren naar het ouderlijk huis kan Nina haar verleden onder ogen zien en beseft ze dat ze ouder wordt. Dit hangt samen met het verwerken van haar jeugd.




Secundaire literatuur


In uittrekselboeken kon ik niks vinden, maar op internet stond haar levensverhaal. Dus kies ik voor de relatie tussen het leven van de schrijver en de tekst.


Hella Haasse wordt in Batavia geboren en ze vertrekt op 2-jarige leeftijd naar Nederland. In 1922 gaat ze terug naar Indie, maar in 1923 neemt haar zieke moeder haar mee naar Europa.


Hella woont dan bij haar oma in Heemstede en in 1928 gaan ze weer terug naar Nederlands-Indie. In 1938 verhuist ze naar Nederland om daar te studeren en te trouwen. Daarna verhuist ze met haar gezin naar een plaatsje vlakbij Parijs, om daarna na 9 jaar terug te keren naar Nederland.


Hier zie je dat Hella ook veel gereisd heeft, net als Nina in het boek. En ook Hella is in Parijs geweest en zo ook Nina. Voor de rest kan ik geen relatie vinden, misschien dat Hella ook terug is gekeerd naar haar ouderlijk huis om haar verleden te verwerken, maar dat is mij niet bekend. Of misschien dat haar man (net als Diederik) het teveel naar haar zin wil maken, maar dat ze niet durft of kan scheiden, maar dat ze het Wanda wel laat doen.




Ik heb het levensverhaal van Hella S. Haasse gevonden op internet. Het internetadres waar ik het gevonden heb, is: www.schrijversnet.nl. Dan moet je kijken bij schrijvers en Haasse.


In uittrekselboeken heb ik niks over dit boek kunnen vinden, wel over andere boeken van haar, maar daar heb ik niks aan.




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen