Boekverslag : Jan Terlouw. - Oorlogswinter.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1794 woorden.


Erik Bulle A3A.

Titel: Oorlogswinter.

Auteur: Jan Terlouw.

Uitgave Lemniscaat, 1972, 51e druk.

illustraties: Jan wesseling

De auteur:Jan Terlouw is op 15 november 1931 geboren in Kamperveen. Hij studeert wis -en natuurkunde in Utrecht en promoveert in 1963. In 1971 word hij lid van de Tweede Kamer voor D´66. Hij is in het tweede en derde kabinet Van Agt minister van Economische Zaken en vice-premier. Van 1991 tot 1996 is hij Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland. Hij debuteert als kinderboekenschrijver in 1970 met Pjotr en De avonturen van oom Willibrord. Hij ontvangt de Gouden Griffel voor Koning van Katoren (1971) en Oorlogswinter (1972).Boeken die hij nog meer heeft geschreven:

De Derde Kamer (1978); uitgebracht in 1978

De Kloof (1983);

Naar zeventien zetels en terug (1983);

Gevangenis met een open deur (1986;)

De uitdaging en andere verhalen (1993).

Titelverklaring:Het verhaal speelt zich af in de winter van ´44 - ´45, waarin veel mensen van honger omkwamen. Daarom wordt deze winter ook wel de hongerwinter genoemd. Het boek heet Oorlogswinter omdat het zich in die winter van de oorlog afspeelt.Motto:Er staat geen motto in het boek, ook niet na het verhaal.

Opdracht:Dit boek is aan niemand speciaal opgedragen.Samenvatting:Michiel van Beusekom (11 jaar op 10 mei 1940, en in het boek bijna 16: zie pagina 33) is zoon van de burgemeester van het bedachte dorp de Vlank aan de noordrand van de Veluwe (vlakbij Hattem), aan de Gelderse kant van de IJssel, tegenover Zwolle. In de hongerwinter van 1944-45 trokken hier veel mensen langs, afkomstig uit de grote steden in het westen van het land, om voedsel te halen in het noordoosten van het land. Al dit verkeer (veelal lopend en op de fiets) ging over die IJsselbrug bij Zwolle. De brug was ook een bekend controlepunt van de Duitsers, moeilijk te passeren voor vluchtelingen. Naast de autobrug was er ook een brug voor de trein. De geallieerden deden hun uiterste best om die bruggen te bombarderen. Een vernielde brug belemmerde ook het Duitse vervoer.

Het verhaal begint met de overval op het distributiekantoor van Lagezande, waarbij Dirk Knopper wordt gearresteerd. Dirk wordt naar Amersfoort gebracht, maar weet later te ontsnappen tijdens een vervoer naar Apeldoorn. Vlak voor de overval geeft Dirk aan Michiel een brief die deze moest bezorgen aan Bertus Hardhorend als Dirk niet terug zou komen. Bertus wordt echter ook opgepakt voordat Michiel de brief heeft kunnen overhandigen. Hij opent daarom de brief en vindt daarin dat er een Engelse piloot gewond in de bossen ligt die verzorging nodig heeft. De schuilplaats heeft Dirk zelf gemaakt. Michiel besluit daarom Jack, de piloot, zelf te gaan verzorgen. Hij weet niemand die hij echt zou kunnen vertrouwen. Hij kan het echter niet alleen af: de piloot is gewond en heeft elke dag voedsel nodig. Hij neemt zijn zus Erica daarom in vertrouwen, een verpleegster. Zij verpleegt Jack zo goed als onder de omstandigheden mogelijk is. Jack en Erica krijgen hierdoor een relatie.

Jack was afkomstig uit een reeds bevrijd deel van Nederland en was opgestegen in Eindhoven om de IJsselbruggen te bombarderen. Hij werd echter neergeschoten. Zijn parachute kwam in de bomen terecht, waarbij hij zijn been brak. Een Duitse militair schoot op hem. Dirk was hiervan getuige en doodde de Duitser met een mes. Hij bracht Jack naar zijn schuilplaats.

De dode Duitser wordt uiteindelijk gevonden en de Duitsers nemen 10 man uit het dorp in hechtenis, waaronder de vader van Michiel. Ze dreigen eerst ze allemaal dood te schieten als er niet verteld wordt wie de dader van de aanslag op de Duitser is. Dirk was ondertussen al gearresteerd en op weg naar Amersfoort. Verder wist niemand wie het gedaan had. Uiteindelijk schieten de Duitsers 5 man dood, waaronder Michiels vader.

Het huis van de familie van Beusekom verschafte aan veel passanten een tijdelijk onderdak. Tegen de kinderen werd gezegd dat het verre familie betrof. E,n keer betrof het een Joodse vader en zoon die naar Zwolle moesten. De IJsselbrug was echter te gevaarlijk. Michiel oppert om via het Koppelse Veer te gaan. Hij zorgt ook voor paard en wagen die hij bij de barones leent. Dit was de douarière Louise Adelheid Mathilde, barones Weddik Wansfeld (63), bewoonster van het "grote" witte huis bij het Koppelse Veer over de IJssel. Zij houdt de daar aanwezigen Duitsers bezig met de thee. Ondertussen weet de veerman Michiel en zijn "boerinnen" naar de overkant te brengen.

Door verraad worden de joden achter Zwolle opgewacht en wordt de barones gevraagd om nadere informatie te geven. Dit weigert zij op haar manier. De Duitsers eerbiedigen aanvankelijk de eerste reactie van de adellijke dame en komen beleefder terug. De barones houdt vol. Uiteindelijk volgt er een arrestatiebevel. De barones stuurt haar bedienden weg en verdedigt haar huis tot de laatste snik. De Duitsers schieten het hele huis in puin. De barones overleeft dit niet.

Michiel verdenkt Schafter van het verraad. Deze heeft een merkwaardig gedrag. Michiel komt hem steeds tegen op momenten dat hij liever heeft dat niemand hem ziet. Hierdoor moet hij soms bepaalde bezoekjes uitstellen (b.v. zijn eerste bezoek aan Bertus Hardhorend in het begin van het boek). Ook de arrestaties van Bertus en van Dirk waren het gevolg van verraad. Michiel neemt "Oom" Ben van Hierden in vertrouwen. Die stelt voor om de verrader te testen door een vals bericht in zijn brievenbus te gooien. Als de Duitsers hier achter kwamen was het duidelijk dat hij de verrader was. De list lukt, maar Schafter gaat naar Michiel toe en zegt hem dat dit niet netjes is en dat hij de inhoud van het briefje niet verraden heeft. Michiel zoekt contact met meester Postma van wie hij denkt dat die contact heeft met het verzet. Jack moet worden weggebracht. Oom Ben zal Jack bij meester Postma brengen. Als dezen weg zijn hoort Michiel thuis een gesprek tussen zijn moeder en zijn broertje Jochem die in de schuur zijn. Michiel staat buiten bij de plaats waar ze altijd de wanhoopshoutjes hakten. Dan herinnert hij zich zijn eerste gesprek met Dirk in de schuur. Toen stond Oom Ben buiten. Die moest gehoord hebben van de overval op het distributiekantoor. Oom Ben was dus de verrader, die ook het valse bericht voor Schafter aan de Duitsers had verklapt. Gelukkig is Michiel op tijd om Jack en meester Postma uit de handen van de Duitsers te houden. Tijdens het schuilen voor een bombardement ontsnapt Oom Ben, maar deze is wel het slachtoffer wanneer een munitiewagen getroffen wordt.Tijd en tijdvolgorde:

Het verhaal speelt in de winter van ´44-´45 in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal duurt een winter lang. Het verhaal loopt op volgorde op twee lange flashbacks na. Er zijn een aantal sprongen in de tijd.

Plaats/ruimte:

Het verhaal speelt zich af in en om het plaatsje Vlank, waarvan Michiels vader de burgermeester is. Vlank ligt aan de noordkant van de Veluwe en aan de IJssel, dichtbij Zwolle. Voor een deel speelt het in de koude schuilplaats van Jack.

Milieu / Sociaal:Het is een gemixt milieu (vindt ik), je hebt namelijk agressieve mensen en andere zijn weer kalm van aard of zelf een beetje bang.Hoofdgedachte/ Grondgedachte/ Thema:Het thema in dit boek is dat oorlog een zware tijd is waarin je niemand kunt vertrouwen. Je wordt ook heel snel volwassen in een oorlog.

Hoofdpersoon:

Michiel van Beusekom

Michiel is een stille en behulpzame jongen,

in de loop van het verhaal verandert hij door de dood op zijn vader.

Hij is hierdoor meer volwassen gaan denken.

Belangrijkste Bijpersonen:

Dirk Knopper:Dirk pleegt een overval op een distributiekantoor maar wordt opgepakt omdat hij verraden is. Hij is een vlak karakter.Jack:Jack is een Engelse piloot die met een vliegtuig neerstort en door Dirk en Michiel gered wordt. Jack en Dirk hebben een Duitse soldaat vermoord. Hij is een vlak karakter.Oom Ben:‘Oom’ Ben doet zich voor als een rustige man en komt vaak langs als vriend van de familie. Michiel vertrouwde ‘oom’ Ben totdat hij achter zijn verraad komt, ‘oom’ Ben werkt namelijk voor de Duitsers. Hij is een vlak karakter.Moeder:Michiels moeder ziet het na haar mans dood niet meer zitten en steunt ontzettend op Michiel. Ze begint zich tegen de Duitsers te verzetten en steunt Michiel, die ook verzet pleegt. Ze is een vlak karakter.Vader:Michiels vader is burgemeester van Vlank. Hij speelt geen grote rol in het verhaal. Hij is een vlak karakter.Erica:Erica is Michiels zus. Zij is een mooie jonge vrouw, die Michiel meehelpt met de verzorging van Jack, met wie ze een relatie krijgt. Ze is een vlak karakter.Schafter:Schafter wordt gezien als NSB-er, maar is dit niet. Hij is een goede man die zelfs Joden in zijn huis verbergt. Hij is een vlak karakter.

Vertelperspectief:

Je beleeft het verhaal in de ogen van Michiel van Beusekom.

Einde, open of gesloten:Het is een gesloten einde, want de verrader wordt ontdekt (oom Ben. Hij gaat dood).En jack en meneer Postma werden nog net op tijd gered door Michiel.Indeling:Het boek is ingedeeld in zeventien hoofdstukken.Speciale elementen:Er zijn alleen 2 flashbacks, maar die zijn niet met een speciaal lettertype aangegeven.

Taalgebruik:Er wordt een goed taalgebruik gebruikt, niet te moeilijk en niet te makkelijk, als ik een keer de betekenis van een woord niet wist dan kon ik deze opmaken uit de context.Genre:Het is een Oorlogsboek.Eigen Mening:Ik vind het een leuk boek, omdat er constant spanning te vinden is,

dit komt omdat er gevaar is voor een verrader, maar mede ook omdat ze vaak verwijzen naar het einde van de oorlog. Het boek is zo geschreven dat er spanning blijft waardoor je door wil lezen. Ik denk dat dat het belangrijkste is.

Verwachting voor het lezen:Ik had verwacht dat het boek niet zo spannend zou zijn.Verwachting uitgekomen:Nee, ik vond het boek erg spannend en leuk om te lezen.Herkende je iets van jezelf?Ja, als ik Jack had gevonden dan had ik ook geprobeerd hem te helpen.Moeilijkheidsgraad:De moeilijkheidsgraad was precies goed.De volgende keer anders?Ik heb dit boek in kleine stukjes achter elkaar gelezen, dus moest ik iedere keer weer in het verhaal komen, de volgende keer lees ik het boek een grotere stukken zodat de verhaallijn beter blijft hangen.Ik vind het een leuk boek, omdat er constant spanning te vinden is,

dit komt omdat er gevaar is voor een verrader, maar mede ook omdat ze vaak verwijzen naar het einde van de oorlog. Het boek is zo geschreven dat er spanning blijft waardoor je door wil lezen. Ik denk dat, dat het belangrijkste is.

Ik zou iedereen die hem nog niet had gelezen hem aanraden.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen