Boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Bint
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1045 woorden.

Titel

Bint



Druk

Onbekend



Uitgever, plaats, jaar

Wolters-Noordhoff, Groningen, 1998



Jaar van eerste druk

1934



Aantal pagina's

76 bladzijden



Indeling

28 ongenummerde hoofdstukjes



Samenvatting

Als op een school een leraar is weggepest, wordt er een tijdelijke vervanger aangesteld. Dit is De Bree. Als hij door de rector, Bint, naar klas 4c wordt gebracht wordt hem uitgelegd dat dat de ergste klas van allemaal is en dat Bint extreme tucht eist. De Bree komt binnen en begint zijn psychologische oorlogvoering met het zeggen dat er oorlog heerst tussen de klas en De Bree. Eerst probeert de klas hem te provoceren, maar dat lukt niet. Hoewel hij veel mensen moet laten nakomen, krijgt hij ze wel onder de duim. Zijn andere klassen, de grauwe, de bruine en de bloemige zijn allemaal niet zo interessant als de hel, 4c. Als de kerstvakantie begint, wordt er gesignaleerd dat er mogelijk problemen op komst zijn. De leerling Van Beek heeft namelijk met zelfmoord gedreigd als hij een slecht rapport zou krijgen, wat hij echter toch kreeg.

Tijdens de vakantie pleegt Van Beek inderdaad zelfmoord, waarna Fléau, uit de bloemenklas, een oproer organiseert. Bint heeft echter van tevoren een strategie en laat de hel, die zich bij de school aansluit, het uitvechten met de andere leerlingen. Daarna gaan de lessen door alsof er nooit iets is gebeurd. Na onderzoek blijkt dat de conciërge een namenlijst aan Fléau heeft doorgegeven, zodat hij tijdens de vakantie leerlingen kan bezoeken en opstoken. De conciërge wordt ontslagen en ook Fléau keert niet meer terug.

De tijd breekt aan dat er uitstapjes worden gemaakt. Remigius, een leraar, is ingedeeld om met een deel van de hel door België te gaan fietsen, maar hij krijgt plotseling een kind. Dus mag De Bree mee. Maar een paar dagen zijn er echter twee jongens verdwenen. Iedereen is woedend, maar in de loop van de dag komen de jongens weer terug en ze worden door hun klasgenoten te grazen genomen. De Bree heeft ondertussen, geheel tegen zijn principe in, verliefd geworden op To Delorm, een lerares. Dit kondigt echter haar verloving aan met iemand anders, dus dat is van de baan.

Aangezien hij slechts een jaar wil blijven is de tijd van afscheid gekomen. Als hij op een keer 's ochtends door het gebouw loopt, komt hij plotseling Bint tegen die volledig verstard op zijn kamer zit. Alle examenkandidaten slagen en een groot deel van de leerlingen gaat over. Tijdens de vakantie bedenkt De Bree day hij toch nog een extra jaar wil blijven. Als de school echter weer begint blijkt dat Bint niet meer terugkeert. De Bree hoort van de plaatsvervangend directeur dat het ging om de dood van Van Beek. Als De Bree probeert om Bint te bezoeken, wordt hem verteld dat Bint niet te spreken is en De Bree vertrekt.



Thema

Tucht is niet altijd de manier om échte mannen te maken.



Titelverklaring

'Bint' is de naam van de rector die het concept van de ijzeren tucht heeft bedacht. Hij is op de achtergrond één van de hoofdrolspelers van het boek en daarom is het boek naar hem vernoemd.



Personages

De Bree: dit round character is de vervangende leraar Nederlands. Hij is zeer streng en geeft veel straf. Hij blijkt echter ook een gevoelige kant te hebben in zijn liefde voor Te Delorm.

Bint: Bint is de rector, die eigenhandig de school heeft gevormd zoals die is. Hij lijkt een type te zijn, maar het feit dat de dood van Van Beek hem weerhoudt van een terugkeer na de vakantie, geeft hem toch een extra eigenschap. Daarom is het toch een round character.

4c: De Bree ziet alle klassen als wezens, dus is 4c, de hel, eigenlijk een personage. Het is een rare klas. Bint heeft bij de invoering van zijn strenge tucht een eliteklas gevormd. Dat is nu 4c, en lijkt op een groot rariteitenkabinet. De klas is zeker een round character.



Perspectief

Het boek is geschreven uit een personaal perspectief. Het is echter erg gericht op De Bree, die de hoofdfiguur is uit het boek.



Tijd

Er wordt niet gezegd wanneer het verhaal zich afspeelt, maar er mag redelijkerwijs worden aangenomen dat het zich rond het jaar van uitgifte afspeelt, 1934. Het duurt ongeveer een jaar en is niet continu, maar wel chronologisch.



Ruimte

De plaats waar het boek zich afspeelt is niet duidelijk. Het is waarschijnlijk geen klein dorp, want er is minstens één andere school. Een groot deel speelt zich af op school. Maar een deel is bij De Bree thuis en een deel is in België, als de tocht wordt gemaakt.

De ruimte is beeldvormend en sferisch tegelijk.



Beoordeling

Het was een redelijk boek om te lezen. Het was niet erg bijzonder, maar wel redelijk onderhoudend. Het was zeer gemakkelijk leesbaar. Ik snap eigenlijk niet precies, waarom het zo'n bekend boek is. Het was niet echt een leuk of een goed boek. Ook vond ik het niet 'vernieuwd', wat volgens mij het belangrijkste kenmerk is van literatuur. Ik vind het moeilijk om er nog meer over te zeggen, behalve dat het niet een boek is, dat ik nogmaals ga lezen.



Informatie over boek en schrijver

Ferdinand Bordewijk (Amsterdam 10 okt. 1884 – 's-Gravenhage 28 april 1965), Nederlands schrijver, studeerde rechten, was enige tijd leraar en daarna tot zijn dood werkzaam in de advocatuur. Zijn dichtbundel Paddestoelen (1916), onder het pseudoniem Ton Ven, en de drie delen Fantastische vertellingen (1919, 1923, 1924) in de trant van E.A. Poe vonden weinig weerklank. Een eigen toon vond hij in Blokken (1931), Knorrende beesten (1933), maar vooral in Bint (1934), korte romans in een harde, geconcentreerde stijl en met onromantische inhoud, die hem tot een van de meesters van de 'Nieuwe Zakelijkheid' stempelden. De Rotterdamse roman Karakter (1938), met het indrukwekkende vader–zoonmotief, bezorgde hem duurzame roem. De intriges van Bordewijks romans en novellen, en zijn mensenkennis houden duidelijk verband met zijn praktijk als advocaat. De uitbeelding van dikwijls lugubere bouwsels of stadswijken versterkt het angst- en afschuwmotief dat ook in de Karakters van zijn hoofdfiguren een belangrijke factor is. Na Noorderlicht (1948) werd de wereld die Bordewijk beschreef menselijker en evenwichtiger. In zijn laatste werken overheersen thema's als ouderdom en dood. In 1953 werd zijn werk bekroond met de P.C. Hooftprijs.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen