Boekverslag : Onbekend/anoniem - Karel Ende Elegast
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 946 woorden.


A De Samenvatting:


Koning Karel wordt door God geroepen in zijn slaap, een engel komt hem vertellen dat hij moet gaan stelen. Eerst negeert koning Karel de engel, maar na 3 keer besluit hij toch maar uit stelen te gaan. Het hele kasteel is in diepe slaap, zodat niemand merkt dat koning Karel ervandoor gaat. Als koning Karel in het bos loopt komt hij Elegast tegen. Elegast is een ridder de verbannen was door koning Karel en nu is hij roofridder. Hij steelt van de rijken. Na een gevecht besluiten ze samen te gaan stelen. Maar Elegast weet niet dat hij hier te maken heeft met de koning. Koning Karel heeft zich namelijk voorgesteld als Adelbrecht. Hij stelt voor aan Elegast om bij koning Karel te gaan stelen, maar Elegast wil daar niets van weten. Ook al is hij geen ridder meer van koning Karel, hij blijft trouw aan zijn voormalige leenheer, natuurlijk is koning Karel maar al te blij om dat te horen. Ze besluiten om bij Eggeric van Eggenmonde (die getrouwd is met de zus van Karel) te gaan stelen. Als Elegast daar naar binnen gaat, hoort hij dat Eggeric koning Karel wil gaan vermoorden, en wel morgen op de hofdag. De hofdag is de dag waarop alle ridders bij de leenheer komen. Iedereen moet ongewapend hiernaartoe, maar Eggeric en een paar andere ridders zouden gewapend komen en hem dan vermoorden. Als bewijs neemt Elegast bloed mee dat hij op zijn handschoen heeft laten druppelen (toen hij onder het bed zat) want toen de zus van Karel wilde protesteren tegen deze gruwelijke daad van haar man, had hij haar geslagen. Elegast vertelde Adelbrecht het hele verhaal en deze zegt dat hij het zal zeggen tegen de koning (maar dat is hij zelf dus) zodoende staan Karel’s ridders de volgende dag klaar om Eggeric gevangen te nemen. Doordat Elegast koning Karel zo trouw is gebleven mag hij terug komen als ridder van Karel. Als geschenk mag hij trouwen met de vrouw van Eggeric van Eggenmonde.
B Politieke achtergronden:


In het verhaal komt naar voren dat Karel de grote, de koning, veel macht en veel gezag heeft. Alleen Eggeric van Eggenmonde (een ridder onder het gezag van koning Karel) wil Karel van de troon afstoten en hem vermoorden. Hij wil naar de hofdag komen met wapens (wat streng verboden is) en hem dan vermoorden. Eggeric van Eggenmonde maakt zich schuldig aan hoogverraad.


Meer politieke aspecten komen niet in het verhaal voor.
B Sociaal economische achtergronden:


In het verhaal komt het feodale stelsel, en de eercultuur duidelijk naar voren. Het feodale stelsel zie je duidelijk doordat je een leenheer hebt, in dit geval koning Karel en zijn leenmannen. Dit zijn alle ridders die op de hofdag komen, zij lenen stukken grond van de koning.


Ook de eercultuur komt duidelijk naar voren. Alles draait om trouw en ontrouw. Je ziet dat ook al heeft koning Karel Elegast verbannen, nog weigert Elegast om kwaad over de koning te spreken. Hij weigert al helemaal om van hem te stelen. Hij blijft trouw aan zijn leenheer (ook al is koning Karel eigenlijk geen leenheer meer van Elegast). Het tegenovergestelde zie je juist bij Eggeric van Eggenmonde. Hij is juist ontrouw aan zijn leenheer. Hij is ontevreden en wil de koning vermoorden zodat hij zelf koning zal worden, maar dankzij Elegast gaat dit niet door.
B Culturele achtergronden:


In dit verhaal zie je duidelijk dat het geloof naar voren komt. Er wordt zeer veel gebruik gemaakt van symboliek. Er zijn heel veel dingen in het verhaal te vinden die te maken hebben met het geloof en religie. Je ziet aan het begin van het verhaal dat koning Karel 3 keer wordt toegesproken door een engel. Drie is een religieus getal. Ook heeft Elegast als hij de koning tegenkomt in het donkere bos (donker, ook weer zo’n bijbetekenis) een zwart gewaad aan. Zwart is de kleur van het kwade en het slechte, hier ziet Karel Elegast eerst ook voor aan.


Andere samenhang met de culturele achtergrond is voornamelijk weg, het boek is verschillende malen herdrukt en daarbij kunnen veel veranderingen optreden in vergelijking tot het origineel. De versie in het Middelnederlands staat er nog wel bij.
C Andere relevante aspecten:


Het boek is een karelepiek voorhoofse ridderroman. Voorhoofs omdat het een duidelijk vrouwonvriendelijk boek is. De vrouw heeft niets te zeggen, ze krijgt zo een man toegewezen, zelf heeft zij daarover niets in te brengen. Haar mening telt gewoon niet.


De kenmerken voor een ridderlijk genre zijn dat er vooral veel gevechten zijn en het hele verhaal draait om trouw en eer. Dat eerste zie je al meteen aan het begin van het verhaal, als koning Karel en Elegast elkaar tegen komen in het donkere bos. Het eerste wat er dan komt is een gevecht tussen Karel en Elegast.


Het tweede kom je ook steeds weer tegen in het boek. Elegast is Karel nog steeds trouw ondanks dat hij hem verbannen heeft. Hij weigert kwaad over Karel te spreken en wil hem ook niet beroven. Hij zegt dat hij hem altijd trouw zal blijven. En het tegenovergestelde, de ontrouw die naar voren komt bij Eggeric van Eggenmonde. Hij is ontrouw aan zijn leenheer en hij heeft plannen om hem te vermoorden. Maar hier wordt hij dat ook zodra dit bekent wordt voor gestraft.


Dit boek werd vroeger vooral gelezen aan het hof en had waarschijnlijk ook als voornaamste les dat je altijd trouw moet zijn aan je leenheer, een andere les zou kunnen zijn dat je altijd naar God moet luisteren en altijd in hem moet geloven. Want zo zie je, doordat Karel uiteindelijk naar de engel luisterde die tegen hem zei dat hij uit stelen moest gaan, is zijn leven hem bespaard gebleven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen