Boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Bint
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 850 woorden.

Titel

BintGenre

Psychologische (school)romanOndertitel

"Roman van een zender." Hiermee bedoelt Bordewijk dat Bint de allesheerser (zender) was en de leraren en leerlingen de "ontvangers". De ontvanger wordt door de zender een mening opgedrongen.Personen

Bint: Rector van de school, heeft eigen onderwijsmethode bedacht, houdt van een ijzeren vuist, heeft invloed, wordt beschre- ven als een leiderfiguur.

De Bree: Nieuwe leraar die zich gaat schikken in het regime van Bint, is erg streng, houdt van orde, netheid en ook wel van een ijzeren vuist..

Keska: Leraar op school van Bint, buitenbeentje, past zich niet helemaal aan Bints regime aan, lelijk.De klassen:

De Hel: Opstandige klas, de trots van Bint, bevat vreemde personen die als dieren worden uitgebeeld, met hele vreemde achternamen.

De Bloemenklas : Tegenovergestelde van De Hel, vredig, lief, slaperig.

De grauwe klas : Klas die veel inzet toonde, kon niet goed meekomen, slecht, arbeiderskinderen.

De bruine klas : Goed lerende klas, deed goed mee met de lessen, een klas van de rijkeren.Tijdsverloop

Chronologisch, met tijdssprongen, weinig flash-backsPlaats/Ruimte

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de school met de lokalen waar de Bree les geeft, zoals de klas van De Hel die ook als een hel wordt beschreven .Thema

Het verpesten van een deel van de samenleving doordat er een regime heerst met teveel invloedMotieven

Het veranderen van Karakter: Rector Bint kreeg het idee een heel ander regime in de school in te voeren. Hierdoor werd hij steeds onmenselijker en zakelijker. Het motief van een meester en zijn knechten: Bint heerst over de school met een stalen vuist. De leraren en leerlingen hebben bijna niets te zeggen. Ze zijn duidelijk ondergeschikt.

Vrijheidsmotief: De leerlingen komen op een gegeven moment in opstand tegen het schoolregime, zonder resultaat.Taalgebruik

Het taalgebruik van Bordewijk is kort en zakelijk, hij gebruikt geen woord teveel en daardoor wordt het nogal eens onduidelijk wie er aan het woord is.Samenvatting

Op de school van Bint is een leraar overspannen geworden. De Bree komt hiervoor in de plaats. Bint vertelt hem gelijk wat de werkwijze is op zijn school: er moet orde tijdens de lessen zijn, er mag niet eens gesproken worden.

De eerste les die hij moet geven geeft hij aan een klas die hij later De Hel zal noemen. Deze klas is erg rumoerig en daagt De Bree uit door op verkeerde plaatsen te gaan zitten en verkeerde namen op te geven. De Bree verklaart de oorlog aan de klas en geeft er geen les meer aan.

Even later komt De Bree in de lerarenkamer en ontmoet daar een deel van de andere leraren op school. Alleen Keska, een nogal vreemd uitziende leraar, valt hem tegen.

De volgende klas die hij krijgt, is de "bloemenklas". Deze klas was erg rustig, overdreven rustig zelfs. Er is echter een jongen in de klas die De Bree niet aanstaat.

De volgende dag gaat De Bree na schooltijd met Remigius, een andere leraar, praten. Remigius vertelt, dat De Hel bestaat uit kinderen die er vreemd uitzien. Bint had ze een paar jaar geleden expres bij elkaar gezet. Ook vertelt Remigius over het schoolsysteem, dat een aantal jaren geleden van de ene op de andere dag werd ingevoerd. Er waren de laatste jaren geen nieuwe leerlingen meer aangemeld op school, zodat er nu allen nog maar vierde en vijfde klassen zijn.

Een paar dagen later komt er een leerling uit De Hel vragen of ze vrede mogen sluiten met De Bree . De Bree's antwoord was nee.

Een paar dagen voor kerst komen de leraren samen voor het bespreken van de kerstrapporten. Leerlingen met een onvoldoende rapport zullen door Bint van school worden gestuurd. De leraren hebben gehoord dat er een jongen is die zelfmoord zal plegen als hij een slecht rapport zou hebben. Bint trekt zich hier niets van aan en een paar dagen later isde jongen zich in de gracht gesprongen met een steen om zijn nek.

Door de dood van de jongen ontstaat er een rel op school. Na een tijdje worden de leerlingen verplicht in de schoolbanken plaats te nemen.Maar lesgegeven wordt er niet.

In de paasvakantie worden er door de school fietstochten georganiseerd. Aanvankelijk zou De Bree geen groep meekrijgen op fietstocht, maar omdat plotseling Remigius ziek wordt krijgt hij de helft van De Hel mee waarmee hij door Belgiƫ moet gaan fietsen. 's Avonds overnachten ze in een herberg. De volgende ochtend zijn er twee leerlingen verdwenen. De Bree trekt er zich niets van aan en gaat die dag gewoon een eind met de rest van de groep fietsen. Later in de middag komen ze de twee vermiste personen tegen. Ze moeten De Bree voortaan aanspreken met "meneer".

De Bree begint Bint steeds aardiger en beter te vinden en gaat hem na doen. Na de vakantie treedt Bint echter af. De Bree is vastbesloten Bints werk over te nemen. Bint is waarschijnlijk afgetreden vanwege de jongen die zelfmoord heeft gepleegd. De Bree is toch net zo streng tegen De Hel als vroeger. Hij kan niet meer met Bint praten omdat hij niet wordt binnengelaten in Bints huis.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen