Boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Bint
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 775 woorden.

Titel

Bint, roman van een zenderSamenvatting

De Bree is een leraar Nederlands die in november als invaller les komt geven op een school. Directeur Bint ontvangt hem en vertelt hem dat zijn voorganger is weggepest. Bint schrijft een ijzeren tucht voor. Hij geeft les in een klas met leerlingen die heel erg opstandig zijn. Die klas is voor zijn gevoel een hel, daarom noemt hij die klas de Hel. De leerlingen hebben de meest gekke namen: " Whimpysinger – De Moraatz – Neuteboom – Te Wichel – Taas Daamde…". Zij zien er heel vreemd uit het zijn meer monsters dan mensen. De Bree neemt het feit dat zij zijn tafel op scherp hebben gezet en door elkaar zijn gaan zitten, als een oorlogsverklaaring op. Doormiddel van strenge en geestdodende straffen krijgt De Bree langzamerhand orde. Na vier dagen geen les te hebben gegeven, begint De Bree met de les. Naast de Hel heeft De Bree ook nog drie andere klassen: de Bloemenklas, de Grauwe klas en de Bruine klas. In de Bloemenklas is het vredig, maar er zit 1 opvallende jongen in die er uit ziet als een "mooie vrouw", genaamd Jerome Fleau. Hij ziet dat er uit de bloemenklas geen kerels zullen komen. Hij weet dat de Hel wel echte kerels zal voort brengen. De Grauwe klas is onopvallende, de Bruine klas is ijverig.

In de leraarskamer maakt hij kennis met zijn collega's van wie hij Keska niet mag, Remigius vind het sympathiek; de anderen zijn geschikt. Er is een lerares, To Delorm. Remigius vertelt De Bree dat Bint vijf jaar geleden op zijn stalen-tuchtsysteem is overgestapt. Op de school loopt een werkster rond die Bint heeft aangenomen om de conciërge, die geen voorstander is van Bints systeem, in opspraak te brengen. De Bree noemt de werkster "een zwart schepsel". De Bree werkt ook aan een dissertatie over Anna Maria van Schuurman, een geleerde vrouw uit de zeventiende eeuw. Vlak voor de kerstvakantie komt een deputatie uit de Hel vragen of De Bree vrede wil sluiten. De Bree is verrast maar weigert.

Het kerstrapport bepaald op deze school of je over gaat af niet. Bij de rapportvergadering is er een leerling waar een probleem over is. De leerling Van Beek heeft aangekondigd zelfmoord te zullen plegen als hij geen voldoende rapport krijgt. Maar Bint vindt dit geen reden om hem te sparen en door zijn houding stemt iedereen behalve Keska voor een onvoldoende rapport.

In de kerstvakantie is Van Beek in de gracht gesprongen en overlijdt aan longontsteking. De eerste dag na de kerstvakantie begint een opstand van de leerlingen onder leiding van Jerome Fleau. Met behulp van de Hel die de anderen in de rug aan valt, weet Bint de opstand te bedwingen. De oproerlingen, onder wie Fleau, worden van school verwijderd; de conciërge, die aan de opstand heeft mee gewerkt, wordt ontslagen. De opstandelingen moeten voor straf de hele dag op school blijven zonder dat er les wordt gegeven. De Hel wordt door Bint getrakteerd op sigaretten en een middag vrij.

In de paasvakantie is er een klasse-fietstocht gehouden. Doordat Remigius niet kan mag De Bree met de Hel op fietstocht. Hij wil een beetje kameraadschap en laat zich "De Bree" noemen in plaats van "meneer". Omdat 1 leerling niet tegen de tocht is opgewassen, kort De Bree de tocht in. De volgende dag zijn er twee leerlingen verdwenen. 's Avonds zijn de deserteurs weer terug, ze hebben de oorspronkelijke route gereden. Voor straf moeten ze weer "meneer" zeggen en worden afgetuigt door hun klasgenoten.

Omdat De Bree na de zomervakantie niet op de school terug wil komen, neemt hij op een ochtend vroeg afscheid van het schoolgebouw. Wanneer hij de kamer van Bint binnen loopt zit hij daar niks toedoen. Bij de eindexamens ziet De Bree dan Bint niet stil staat maar heen en weer schommelt. "Een stalen wil, geen stalen lijf.". Na de lerarenvergadering vraag Bint De Bree om nog een jaar te blijven, maar De Bree weigert. Als hij thuis is heeft hij spijt en schrijft een briefje naar Bint waarin hij de wens uitspreekt "graag het laatste jaar nog je leerling te blijven.".

Aan het begin van het volgende schooljaar blijkt Bint ontslag te hebben genomen. Keska geeft ongevraagd de rede: "Het is om Van Beek.".

De Hel is in de vakantie volwassener geworden, menselijker. De volgende dag is De Bree zich er van bewust, dat er in de school ook iets leefde. Ontbloot het hoofd en loopt de trap van de school op.Genre

epiekVertelperspectief

Is beurteling persoonaal en auctoriaal.Personages

Bint, Van Bree, de Hel en de overige leeraren.Tijd

tussen WO I en WO II
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen