Boekverslag : Onbekend/anoniem - Karel Ende Elegast
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 590 woorden.


Zakelijke gegevens:
Auteur: anoniem


Titel: karel ende elegast (eerste druk 1250)


Genre: Kort verhaal
Verdieping:
Samenvatting: Koning Karel de Grote verblijft in zijn kasteel te Ingelheim. De volgende dag zal hij hofdag houden. In zijn slaap verschijnt een engel die hem tot drie keer toe beveelt te gaan stelen, anders zal hij zijn leven verliezen. Ongemerkt verlaat karel het kasteel; hij bidt tit god en denkt aan de verbannen ridder Elegast. In het bos ontmoet hij een zwarte ridder. Na een hevig gevecht vertelt de ridder dat hij Elegast is. Karel stelt zich voor als Adelbrecht en stelt voor bij de koning te gaan stelen. Elegast wil dit niet omdat hij trouw aan de koning blijft ook al is hij dan verbannen. Elegast stelt daarom voor om bij de schurk Eggeric van Eggermonde te gaan inbreken.


Elegast komt er daar al snel achter dat Adelbrecht helemaal niet zo veel verstand heeft van inbreken, omdat hij met een ploegijzer het kasteel binnen wil breken. Elegast gaat daarna alleen Eggerics kasteel binnen. Omdat hij een wonderkruid in zijn mond had gestoken kon hij de taal van de dieren verstaan. Deze vertelden hem dat de koning in de buurt was en Elegast gaat weer naar Adelbrecht. Adelbrecht neemt ook een beetje wonderkruid en stelt Elegast gerust. Elegast bemachtigt een flinke buit, maar wil ook nog een kostbaar zadel uit Eggerics slaapkamer stelen. Wanneer hij daar is wordt Eggeric wakker en bekent zijn vrouw dat hij een samenzwering tegen Karel beraamd heeft. Zijn vrouw reageert daar verontwaardigd op en Eggeric slaat haar een bloedneus. Elegast vangt wat bloed op in zijn handschoen en gaat terug naar Adelbrecht. Na het hele verhaal gehoord te hebben, belooft Adelbrecht dat hij het aan de koning door zal geven. De volgende morgen vroeg komt Karel weer ongemerkt zijn kasteel binnen en vraagt raad. De samenzweerders worden ontwapend en gevangen genomen. Elegast toont Eggerics schuld aan, maar deze blijft ontkennen en wil een tweestrijd. Karel bidt dat Elegast gaat winnen en uiteindelijk doodt Elegast dan Eggeric. De verraders worden opgehangen en Elegast krijgt Eggerics weduwe tot vrouw.
Onderzoek van de verhaaltechniek: Het verhaal is in de vorm geschreven dat het door iemand anders verteld wordt, dus een personaal verhaal. Het verhaal speelt zich in de middeleeuwen af. De plaats waar het zich af speelt is het kasteel van Karel en de directe omgeving, in Ingelheim aan de Rijn.


De hoofdpersonen zijn:


- Karel de Grote; de koning


- Elegast de ridder


- Eggeric van Eggermonde; Karels zwager


het verhaal is op een leuke manier verteld en door de wijze waarop het geschreven is, lijkt het net alsof iemand het vertelt tegen je.
Op zoek naar de thematiek: het thema van het verhaal is trouw aan de koning, omdat het vroeger heel belangrijk was dat een ridder trouw aan zijn koning was. De stukken dat Elegast zegt dat hij dingen niet durft te doen omdat hij trouw blijft aan de koning zijn daar typerende stukken voor.


Het verband tussen de titel en het thema is dat Karel Elegast ontmoet en dat die Karel laat zien dat trouw aan de koning erg belangrijk is. Maar het meest verwijst de titel toch naar de hoofdpersonen Karel en Elegast.
Plaats in de literatuurgeschiedenis: Het werk is voor het eerst gepubliceerd in het jaar 1250. Toen leefden we nog in de midddeleeuwen. Deze is vooral bekend om zijn ridders, koningen en kastelen. Dit zie je vooral in de vele films die zich in die tijd afspelen. Ik weet niet of dit werk typerend is voor de schrijver omdat ik niet weet wie de schrijver van het verhaal is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen