Boekverslag : Heinrich Boll - Der Zug War Punktlich
De taal ervan is Duits en het aantal woorden bedraagt 821 woorden.

Korte samenvattingDe hoofdpersoon in dit boek is Andreas, een Duitse soldaat. Hij speelt erg graag piano en is erg muzikaal. Toen hij nog klein was zijn zijn ouders gestorven en werd hij opgevoed door een oom en tante. Zijn oom, een advocaat, was altijd dronken.Nu begint het verhaal dat Andreas, na een korte vakantie in Parijs terug gaat naar het front in Polen. Hij gaat per trein. Maar waar Andreas ook gaat, hij denkt steeds aan de dood. Hij gaat ervan uit dat hij spoedig tussen Lemberg en Czernowitz, twee Poolse steden sterven zal.In de trein ontmoet hij twee mannen. Hij kent ze niet en weet hun namen ook niet. Daarom noemt hij de en ‘ der Unrasierte’ en de andere noemt hij ‘ der Blonde’. Pas later komt hij erachter dat der Unrasierte werkelijk Willie heet en dat der Blonde werkelijk Gefreite Sebental heet. Met deze twee mannen trekt hij op. Hij kaart en drinkt met ze.Op een keer mogen ze de stad in. Willie brengt hen naar een restaurant waar ze zich wassen, scheren en eten. Willie betaalt dit allemaal. Als ze klaar zijn, neemt Willie Andreas en Gefreite Sebental mee naar een bordeel in Polen. Wilie wil daar met een meisje de nacht doorbrengen, maar Andreas wil dit niet. Op het laatst geeft Andreas toch toe, maar zegt erbij dat hij een meisje wil die muziek studeert. Daarop weet de eigenares wel raad en brengt Andreas naar een meisje die ze ‘ de Opermsangerin’ noemen, maar in werkelijkheid heet ze Olina.Andreas praat met het meisje. Olina verteld hem dat ze piano gestudeerd heeft en dat ze graag pianist wilde worden. Olina verteld ook dat zij 24 jaar is en dat ze op een Conservatorium gezeten heeft.Als zij zo zitten te praten klopt de eigenares van het bordeel op de deur en verteld dat er een generaal is die voor 2000 DM een nacht met Olina wil slapen. Dit wil Olina niet en doet dit ook niet. Dan komt Olina met het plan om met de auto van de generaal te vluchten, en dan samen een nieuw leven beginnen. Dit wil Andreas wel en zo maken ze een plan. Willie en Gefreite Siebental gaan ook mee. Maar de reis loopt niet goed af, want onderweg wordt er een aanslag op de auto gepleegd en allen Andreas overleeft dit.

De Auteur Heinrich BöllHeinrich Böll werd op 21 December 1917 geboren en stierf op 16 Juli 1985. Hij was soldaat in de tweede wereldoorlog en tot 1945 krijgsgevangene in een Amerikaans kamp in Oost-Frankrijk. Hij studeerde Duits. Zijn bekendste werken zijn ‘Billiard um halbzehn’ en ‘ Wo warst du Adam’ en “ Die verlorene Ehre der Katharina Blum ‘. Der Zug war punktlich was zijn eerst roman. In 1972 kreeg hij nog een prijs voor literatuur.Literaire stromingDit boek bevat de literaire stroming na 1945. Het boek is in 1958 geschreven. Böll is een van de bekendste schrijvers van de naoorlogse literatuur. In veel van zijn werken staat de oorlog in middelpunt. Hij weet er veel van, want hij is zelf soldaat geweest. Maar in deze boeken beschrijft hij niet de oorlogshandelingen maar de mensen die in de oorlog leefden. Deze mensen kun je in twee groepen verdelen: De schuldigen en de mensen die er onder lijden. Een van die schuldigen is Adolf Hitler die het maar zo mooi wist vanuit zijn veilige schuilplaats terwijl anderen (soldaten) moesten vechten om te leven

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1943.InterpretatieBij de literaire stroming heb ik al geschreven dat er 2 soorten mensen zijn: Degene die de oorlog veroorzaakten en degene die er onder lijden. Dit zien wij ook in dit boek terug. Jonge mensen die in het leger moeten vechten voor Adolf om landen te veroveren. Andreas en zijn vrienden moesten ook vechten terwijl ze het helemaal niet wilden. Die mensen zijn het offer van de oorlog. Ik denk dat de schrijver ook duidelijk wil maken dat niet alle Duitse soldaten vrijwillig in dienst traden of slecht/gemeen waren. Er waren mensen die de oorlog niet wilden maar ze moesten wel.Eigen meningIk vond het een mooi boek. De schrijver haalde duidelijk naar voren wat hij bedoelde met zijn boek. Je kon goed merken dat Andreas de oorlog niet wilde. Hij was het slachtoffer van de oorlog. Verder vond ik mooi dat er veel werd geschreven over de gedachtengang van Andreas. Bijv. Bald, bald werde ich sterben.Getoetst aan de Bijbel ?In het boek gaat het over Andreas die bidt en denkt aan de Joden in de oorlogstijd.Hij denkt veel aan de vergangkelijkheid van het leven. Maar als je verder in het boek leest gaat Andreas met zijn vrienden naar een bordeel, dit is voor ons als christenen ongeoorloofd. Wij weten dat we daar niet mogen komen.Naslagwerk“Lesen leicht gemacht” door Chris Meijer en Bas van der Mey.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen