Boekverslag : Carry Slee - Pijn Stillers
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1940 woorden.

naam: desi ploegmakers

klas: 3kuv1

titel van het boek: pijn stillers

schrijver: carry sleenoem de hoofd- en bijlangrijkste bij personen in het boek.De hoofdpersonen:

Sasja: Is een van de hoofdpersonen. Ze is verliefd op Joris maar is bang dat ze wordt afgewezen. Ze is ook erg bang voor Felix die denkt dat ze nog steeds verliefd op hem is.

Joris: Joris is ook een van de hoofdpersonen. Hij is verliefd op Sasja maar dat weet zij niet. Hij schrikt als hij erachter komt dat Ruben homo is. Hij is zo geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat en dat binnen de korste keren de hele school het weet. Dat had hij niet moeten doen want dan gaat het pas echt fout.

Ruben: Hij is de vriend van Joris. Als zijn vriend erachter komt dat hij homo is gaat alles pas echt mis. Hij wordt gepest en voor flikker uitgescholden. Hij is van plan om naar een andere school te gaan!Bijpersonen:

Arnout: Een vriend van Jorrit, Ruben en Alid.

Alid: Een vriend van Jorrit, Ruben en Arnout.

Koen: De nieuwe vriend van Sasja’s moeder en de vader van Felix.

Sasja’s moeder: Is smoorverliefd op Koen en is heel blij dat ze weer een vriend heeft nadat ze is gescheiden van haar man.

Carolien: De zus van Jorrit.

Marloes: De beste vriendin van Carolien. Ze is verliefd op Ruben.

Ramon, Maarten, Kevin: Zijn de drie pestkoppen van de klas en grijpen dus ook hun kans als uitkomt dat Ruben homo is.

Lieke: Is de beste vriendin van Sasja, maar weet eerst niet dat Felix Sasja misbruikt.

waar speelt het verhaal zich af?

In een gewone woonomgeving. Dus op school, thuis en op straat.

Er staat vermeld waar de sene zich afspeelt.

waneer speelt het verhaal zich af en hoelang duurt het?

het speelt zich af in de tijd van nu het verhaal duurt ongeveer een maandin welke vorm is het boek geschreven?

het boek is geschreven in de vorm van de ander.wat betekent de titel van het boek:

paniek al die problemn die in het boek voorkomen veroorzaken een hoop paniek.hoe vond je het boek?

Ik vond deze verhaal spannend omdat je niet wist wat er ging gebeuren.

En ik vond het ook begrijpelijk dat Jorrit boos werd op Ruben toen hij ontdekte dat Ruben homo was. Want als ik Jorrit was zou ik denk ik ook boos worden op Ruben en niets meer met hem te maken willen.

Verder vond ik het ook verassend omdat Ruben in elkaar geslagen werd op dat oude basketbalveldje en tussen twee auto’s ging rennen want ik dacht dat hij daar wel zou blijven liggen en Jorrit hem zou helpen. het was ook eng toen ze dachten dat ruben dood was , dat was niet zo gelukig.

vertel iets over de auteur van het boek.

Carry Slee werd 1 juli 1949 geboren in Amsterdam. Na de middelbare school volgde ze een opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Na het behalen van het diploma werkte ze als dramadocent op een school in Utrecht. Samen met haar leerlingen verzon ze verhaaltjes. Daar ging ze thuis zelf mee door. Op een bepaald moment begon ze die verhaaltjes op te schrijven. Ze stuurde een verhaal in 1988 in Bobo en in 1989 verscheen haar eerste boek. Ze gaf haar baan in het onderwijs op en ging alleen nog maar schrijven. In 10 jaar tijd heeft ze zo'n 40 boeken geschreven. Ze ontving van de Kinder- en Jonge Jury 13 prijzen; dat is een record. Carry Slee heeft 2 dochters (Nadia en Masja) en ze woont in bergen.

Haar dochters vormen haar grootste inspiratiebron.

Carry Slee’s boeken voor de allerjongste kinderen spelen belangrijke gebeurtenissen in een gezin, dieren en de seizoenen een grote rol. Haar boeken voor oudere kinderen gaan vaak over een groepje vrienden op school die thuis en op school allemaal zo hun eigen problemen hebben. De boeken voor de oudste kinderen gaan over serieuze onderwerpen als pesten, zelfmoord, drugs, zinloos geweld en racisme.

Ik denk dat de boekbesprekers haar boeken goed vinden want, Carry Slee schrijft haar boeken in geen moeilijke taal.Boeken:

Razend

Afblijven

Spijt

Kappen

Pijnstillers

De smoezenkampioen

Verdriet met mayonaise

Confetti Conflictvertel iets over de inhoud van het boek:Samenvatting:Het boek gaat over een meisje dat Sasja heet. Haar ouders zijn gescheiden en Sasja’s moeder heeft een nieuwe vriend gevonden, hij heet Koen. Als Sasja’s moeder en Koen een tijdje samen zijn, gaan ze samenwonen. Koen heeft een zoon, Felix. De eerste tijd gaat het heel goed met zijn vieren in een huis. Op een dag staat Sasja haar om te kleden in haar kamen en voelt ze haar bekeken, ze kijkt om en ziet Felix bij haar deur staan. Ze schrikt en eist dat Felix weggaat, en niet meer ongevraagd haar kamer binnenkomt. Het helpt niets. Felix blijft de hele tijd bij haar in de buurt, en komt binnen op momenten dat Sasja dat niet wil.Als Sasja de volgende ochtend naar school fietst, komt ze Jorrit tegen. Jorrit vindt Sasja al een hele tijd leuk. Eenmaal op school komen ze hun vrienden tegen. Lieke is de beste vriendin van Sasja en Ruben is de beste vriend van Jorrit.

Ruben en Jorrit zitten in het schoolbasketbalteam. Ze trainen vier keer per week en ze hebben veel kans dat ze winnen bij de wedstrijden.

Als Jorrit ziet dat Sasja erg gespannen, vraagt hij wat er is. Sasja heeft maandag een spreekbuurt, over een onderwerp waarvan ze niet eens weet wat het is.

Jorrit wil haar helpen, en zegt dat hij thuis nog een spreekbuurt heeft, over dat onderwerp. Sasja is dolgelukkig en vraagt of ze de spreekbuurt de volgende dag kan komen ophalen. Als Jorrit thuis is gaat hij snel op Internet informatie zoeken over het onderwerp, hij kan er niets over vinden! Op dat moment komt zijn zusje Carolien binnen. Zij heeft een vriend die thuis wel een spreekbuurt over dat onderwerp heeft. Carolien wil het gaan halen, op 1 voorwaarde: dat Jorrit zorgt dat Ruben haar beste vriendin leuk gaat vinden, Marloes. Jorrit doet er alles aan om Ruben te overtuigen dat Marloes een heel leuk meisje is maar Ruben wil niet meewerken. Jorrit vindt het maar raar, hij moest blij zijn dat Marloes hem leuk vindt! Ruben is altijd zo nuchter als het om meisjes gaat. Als hij nog een keer probeert om naar Ruben te gaan is Ruben niet thuis. Jorrit loopt voor de zekerheid toch even naar Ruben’s kamer. Als hij daar binnenkomt schrikt jorrit: Ruben kijkt op Internet site’s voor homo’s! Geschrokken rent hij het huis uit. Ruben komt net binnen en fietst achter Jorrit aan, wat is er met hem aan de hand? Als ze samen bij Jorrit’s huis aankomen wil Jorrit niet met Ruben praten. Na een tijdje begint jorrit toch: Ruben, ben je homo?

Ruben kijkt geschrokken, maar hij geeft toe.

Ruben vraagt of Jorrit zijn mond dicht wil houden, hij wil niet dat de hele school het weet.

Als Jorrit het toch echt nodig heeft, besluit hij zelf naar die vriend van Carolien te fietsen. Als hij aanbelt en vraagt om de spreekbuurt, vertelt hij dat Carolien het net heeft opgehaald. Jorrit racet weer naar huis, want Sasja komt over een kwartier.

Als Sasja er is, gaan ze naar zijn kamer. Sasja begint ongeduldig te worden, waar is die spreekbuurt? Jorrit zegt dat een vriend de spreekbuurt zo komt brengen, Sasja gelooft hem niet en gaat naar huis.

Jorrit loopt boos naar Carolien, geef die spreekbuurt, alsjeblieft.

Carolien wil hem niet geven, Ruben moet eerst Marloes leuk gaan vinden.

Jorrit wordt boos. Ruben kan Marloes niet leuk vinden!

Hij gaat naast Carolien zitten en verteld haar dat Ruben niet op meisjes valt, maar op jongens. Carolien schrikt even erg als Jorrit zelf. Ze geeft Jorrit de spreekbuurt en zegt dat hij nu naar Sasja gaat om de spreekbuurt te geven. Ondertussen verteld Carolien aan de Marloes dat Ruben niet op meisjes valt, het verhaal gaat nu door de hele school.

Jorrit geeft de spreekbuurt aan Sasja, en Sasja vraagt of hij nog even wil blijven.

Sasja wil haar kamer blauw verven en Jorrit wil haar graag helpen.

Als ze een muur afhebben, besluiten ze een andere keer verder te gaan.Die avond ligt Sasja in haar bed, maar ze kan niet slapen. Die verflucht is te erg.

Ze gaat naar beneden en vraagt aan Koen of ze een nachtje op de zolder mag slapen. Koen is het met haar eens, in een verflucht slapen kan niet.

Als ze bijna ligt te slapen hoort Sasja iemand de zolder trap op komen, het zal haar moeder wel zijn. Als Sasja haar ogen opendoet schrikt ze, het is Felix! Ze wil gaan gillen maar Felix houdt zijn hand voor haar mond. Sasja begint te huilen. Felix pakt haar hand en gaat ermee over zijn hele lichaam. Sasja wordt bang, haar nachtmerrie gaat uitkomen. Felix gaat boven op haar liggen, op dat moment komt Koen binnen. Koen schrikt en slaat Felix van Sasja af. Sasja’s moeder hoort wat, en gaat naar boven. Als ze de zolder trap opkomt, ziet ze Sasja huilen, ze rent naar haar toe en vraagt wat er gebeurt is. Als ze uitgepraat zijn, besluiten haar moeder en Koen dat ze weer apart gaan wonen. Niet om elkaar maar om de veiligheid van Sasja.De volgende dag, komen Jorrit en Ruben op school. Overal waar ze langs lopen, zitten mensen Ruben raar aan te kijken. Ruben ziet Sasja en loopt naar haar toe.

Ruben staat alleen in de gang en er komen drie jongens naar hem toe. Ze pakken Ruben vast en gaan hem opmaken en stoppen mandarijnen in zijn T-shirt.

Daarna beginnen ze hem hard te slaan en te schoppen.

Ze lopen weg, Ruben ligt bloedend op de grond. Hij staat op en fietst hard naar huis. Thuis blijft hij in bed liggen.

Jorrit belt hm op, hij had het niet gezien.

Ruben vertelt hem dat hij van school afgaat, hij kan er niet meer tegen.

Jorrit schrikt: zijn beste vriend gaat van school! Nee dat mag niet gebeuren!

Hij probeert Ruben nog over te halen. Maar Ruben’s besluit staat vast.

Jorrit wil naar huis, maar hij moet op school blijven. Sasja wil Jorrit helpen en gaat naar Ruben toe om met hem te praten.

Als Sasja net weg is, word er een mededeling omgeroepen: iedereen moet naar de gymzaal komen.

Als iedereen binnen is, begint de aanvoerder van het basketbalteam te praten:

De wedstrijden gaan morgen voor onze school niet door, wij willen niet bekend staan als de school waar je gepest word als je homo bent en zelfs zo erg dat je van school afgaat. En ik weet zeker dat Ruben niet de enige is die hier homo is. Dan pakt Nick, een andere jongen uit het team de microfoon over:“ ja, ik ben ook homo.”

Alle meisjes schrikken, Nick! De mooiste en leukste jongen van de hele school!

Ze gaan verder: de wedstrijden gaan morgen dus niet door.

Op dat moment komen Ruben en Sasja de gymzaal binnen, een jongen bij de ingang verteld wat er aan de hand is. Jorrit ziet Ruben en Sasja en rent naar ze toe. Ruben loopt naar het podium en zegt: “zie je, ik ben niet de enige, en omdat ik nu weet dat ik op andere scholen ook word gepest, ik blijf”

Iedereen begint te klappen en te juichen! De wedstrijd gaat door en Ruben blijft!

Jorrit gaat weer naar Sasja toe. Goed gedaan meid! En ze beginnen te zoenen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen