Boekverslag : Karel Glastra Van Loon - De Passievrucht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 923 woorden.

1

 Titel: De passievrucht

 Door: Karel Glastra van Loon

 Eerste druk: april 1999

 Aantal bladzijden: 238

 Motto: het vinden van de vader van zijn (zoon)

2

Karel Glastra van Loon is in 1962 geboren. Hij is behalve schrijver ook freelance journalist en televisiemaker. Zijn eerste boek Vannacht is de wereld gek geworden kwam uit in 1997 en is een verhalenbundel. Dit boek is genomineerd voor de ECI-prijs voor schrijvers van nu. Hij kreeg voor een van zijn verhalen ook de ‘Rabobank Lenteprijs voor literatuur 1998’.

3

Al snel maakt Karel Glastra van Loon duidelijk dat het thema van het boek het bedrog is, waardoor Armin niet de vader van zijn kind blijkt zijn. Verder blijkt dat de personages erg veel van elkaar houden en daar ook erg veel waarde aan hechten. Een ander thema is dus liefde. Verder zijn de thema’s die aan bod komen bedrog en wantrouwen. Armin wordt bedrogen door Monika en hij wantrouwt verschillende personen, waarvan hij er velen als ‘dader’ ziet. Wat ook erg naar voren komt, is hoe paranoïde Armin wordt. Hij vindt zelfs de huisarts verdacht als het gat om de biologische vader van ‘zijn’ kind.

Het motief van De Passievrucht is het achterhalen van de ‘dader’. Daar is Armin voortdurend mee bezig en dat zal hem uiteindelijk ook lukken. Hij blijkt zeer gefrustreerd te zijn door het nieuws van de dokter dat hem duidelijk maakt dat hij niet de vader van Bo is.

4

Armin Minderhout woont samen met zijn vriendin, Ellen, en zijn zoon, Bo, in Amsterdam. Als hij er achter komt dat hij zijn hele leven lang onvruchtbaar is geweest, stort zijn leven in elkaar. Hij kan dus nooit de vader van Bo zijn. De moeder van Bo, Monika, is al een paar jaar dood, dus die kan hem niet vertellen wie de vader is en dus gaat hij zelf op zoek.

Eerst maakt hij een lijstje voor zichzelf van degene die dat zouden kunnen zijn. Eerst denkt hij aan de ex-vriend van Monika, Robbert Hubeek. Hij gaat er op bezoek. Hij en Robbert hebben elkaar nooit gemogen en het wordt dus ook een niet zo leuk gesprek. Hij komt tot de conclusie dat hij niet de vader kan zijn.

Daarna denkt hij aan de huisarts die Monika naar het ziekenhuis heeft gebracht. Hij maakt een afspraak en na dat gesprek weet hij dat de dokter niet de vader van Bo is.

Dan gaat er een lichtje in hem op. Hij denkt terug aan Niko Neerinckx, die bij Monika werkte en veronderstelt dat dan de vader moet zijn. Hij durft Niko niet hiermee te confronteren, omdat hij zich bedenkt dat hij wel eens de voogdij zou willen aanvragen. Hij gaat op bezoek bij de vrouw van Niko en ze hebben een paar ontmoetingen, zo komt hij erachter dat hun oudste zoon ook Bo heet en hij ziet dat ze een foto van Monika in hun album hebben. Armin blijft Niko tot het einde toe verdenken.

In de tijd dat hij op zoek is denkt hij voortdurend terug aan de tijd met Monika en aan de tijd toen Monika dood was. Hij vindt dat hij er even tussenuit moet. Bo en Armin gaan met z’n tweeën naar Ameland. Ze hebben daar een heerlijke tijd, maar als Bo verliefd wordt op een meisje die daar woont en Armin dronken op Bo’s bed ligt krijgen ze ruzie. Armin vertelt in woede dat hij niet zijn vader is. Achteraf heeft hij daar hele erge spijt van.

Uiteindelijk vertelt Ellen wie de vader is. Monika heeft het aan Ellen verteld zodra ze wist dat ze zwanger was. De vader van Bo blijkt Armins vader, Cor, te zijn. Armin heeft het hier erg moeilijk mee en Bo ook. Of het ooit nog tussen hen zal zijn zoals het vroeger was is de vraag.

De hoofdgedachte is dat Armin alles op alles wil zetten om de echte vader van Bo te vinden.

5

De hoofdpersoon is Armin Minderhoud, die zich in één situatie voordoet als Erik Aldenbos. Hij is ongeveer 36 jaar en werkt als corrector bij een wetenschappelijke uitgeverij. Zijn kin steekt iets naar voren en zijn linkervoet is een halve maat kleiner dan zijn rechter, maar meer wordt er niet over zijn uiterlijk verteld. Hij weet veel, wil altijd de waarheid weten, maar is vooral wantrouwend.

Bijpersonen zijn: Monika de overleden vriendin van Armin,

Ellen de huidige vriendin van Armin,

Bo de (zoon) van Armin waar alles omdraait,

De verdachte vermoedelijke vaders: de dokter van Monika, Robbert Hubeek de ex van Monika en Nico Neerinckx een collega van Monika,

De ouders van Armin en Monika.

6

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam e.o. tussen ongeveer 1996-1998 en wort door de ik persoon verteld. Er zijn geen andere verhaallijnen maar er wordt wel gebruik gemaakt van regelmatige flashbacks.

7

Het is een roman niet autobiografisch met een seksueel getint uitlijk.

8

De passievrucht betekent letterlijk “ de benaming voor een planten geslacht in Tropisch Amerika “. Ik denk niet de Karel Glatra van Loon dit heeft bedoeld voor de titel. Het boek gaat over de passie van de liefde voor Monika, Bo en Ellen. Bo vindt hij denk ik de vrucht van de passie, hij dacht dat Bo uit zijn liefde, passie van “zijn” vrucht was gegroeid.

9

Het was een leuk boek fijn om te lezen met erg onthullend einde, de citaten tussendoor waren wel een beetje langdradig en niet erg begrijpelijk voor mij zelf maar dat komt nog wel een keer.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen