Boekverslag : J.m.a. Biesheuvel - Carpe Diem
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1869 woorden.

Carpe diem



Mench, verspotte nicht den Teufel,

Kurtz ist ja die lebensbahn,

Und die ewige Verdammnis

Ist kein blosser Pöbelwahn.



Mensch, bezahle deine Schulden,

Lang ist ja die lebensbahn,

Und du musst noch manchmal borgen,

Wie du es so oft getan.


Carpe diem -Verhalen (1989)

J.M.A. Biesheuvel



Carpe diem

Een eenvoudige alleenstaande boer die hard werkt op z’n land met uien en bloemen, en ’s avonds alleen in de kamer zit te denken dat de wereld is als de zijne vindt op een doodgewone dag een dure fles wijn in de grond aan de rand van zijn akker. Hij neemt hem mee naar binnen en legt hem in de kelder. Toen zijn neef kwam, en hij hem zijn verhaal vertelde wilde de neef hem opdrinken met zijn boerende oom, maar de boer vond hem te min en de neef liep verontwaardigd het huis uit. Een jaar later kwam de burgemeester van het dorp waarin hij woonde langs voor de verkoop van wat land en de boer dacht: “Dit is een mooi moment om de fles open te maken”, maar hij dacht toen hij de fles in z’n hand had: ”Nee, hij is te min”, en zette een kopje thee. Weer een jaar later kwam de dijkgraaf langs en hetzelfde gebeurde, hij vond hem bij naderinzien toch te min en zelfs toen hij nog een jaar later zijne majesteit de koning bij hem kwam vond hij hem te min. Jaren later overleed de boer en doorzochten de mannen die hem begraven hadden in z’n huis naar waardevolle zaken en vonden de fles wijn en dronken die leeg.

De moraal is dat iedereen de boer te min was om zijn wijn te drinken behalve zijn eigen dood.



Dochters

De dochters van een op een Iers eiland wonende dominee gingen elke zondag het kleine eenvoud uitstralende eilandje afzoeken naar conserven blikken om die ’s avonds onder de naam surprise food te nuttiggen ze waren ondanks hun armoedig bestaan toch gelukkig met z’n drieën tot vader tot overlijden komt. Een half jaar gaat voorbij en ze hebben sinds het einde van hun vaders leven niet meer gezocht naar surprise food en toen besloten ze de traditie voort te zetten en gingen op zoek naar conservenblikken. Toen ze er eentje vonden en het eenmaal thuis gekomen opende was het geen eten maar wat stof en een briefje met de mededeling “dit is het as van onze overleden vader, met hem gingen we elke zondag op zoek naar surprise food” het was niet van de 2 zussen maar misschien was de vader van deze 2 ook wel dominee op dit eiland.



Fragmenten uit mijn leven

In dit stuk behandelt hij dingen waarvan hij zegt dat hij ze heeft meegemaakt in zijn leven Het gaat van de oude man in zijn kleuterklas tot een onthoofde generaal en z’n tandarts in Vietnam. Niet samen te vatten dus.



Er ingelopen!

Een gelukkig getrouwd echtpaar (41 jaar getrouwd) woonde op de dijk waar haar man en zij elkaar volledig vertrouwden. Op een dag vond de vrouw in de werkkamer van haar man een aantal pin-up kaartjes en vroeg zich af of hij niet als zij al slaapt stiekeme dingen zit te doen. Maar ze dacht:” Belachelijk, ik ben er al zo lang mee getrouwd.” En toch ging ze naar haar vriendin en vertelde het verhaal en verzonnen een list om te ontdekken of haar man ontrouw was. Ze maakte een brief waarin ze een jonge stijlvolle vrouw aan haar man vraagt of ze hem ’s nachts om 1 uur mag ontmoeten. Hij gaat op de uitnodiging in en ziet daar zijn vrouw. Ze gaan weer naar huis en slapen apart, beide spijt van hun daden. Het komt weer goed.



Vader en dochter

Een oude man woont samen met zijn dochter in een en hetzelfde huis; de oude man is bijna blind en doof en zijn dochter verzorgt hem. De man is al 96 jaar oud en rookt elke dag precies 6 goedkope sigaartjes. Op een dag komt er wat familie langs en nemen voor de dochter van de oude man een dure fles parfum mee. Daardoor denkt ze na over dat ze haar hele leven al voor haar vader zorgt en ze is een beetje jaloers op haar zussen die een fijn leven leiden. Op een dag ziet ze dat de sigaartjes van haar vader op raken en ze gaat naar de stad om nieuwe te kopen, ze loopt de winkel in en wil net als normaal een doos sigaren kopen met daarin sigaren van elk 58 cent, maar denkt aan haar vader en besluit om een doos van 23 gulden te kopen. Ze komt thuis en vader steekt een sigaar op en merkt na 2 hijsen dat het dure sigaren zijn. Zijn gezicht ziet er uit alsof hij weer 20 is en hij is er heel gelukkig mee.

Zijn dochter schieten de tranen in haar ogen en ze loopt naar haar eigen kamertje en denkt aan haar ex-man. Ze denkt: “o God, ik ben een zondares.”



Verassing

Piet Blomberg is een niet al te slimme man met een vrouw en 2 kinderen die vaak nadenkt over de wereld en hoe hij zal vergaan. Hij gelooft alles wat je hem zegt en doet niks als werken tv kijken en radio luisteren. Hij maakt zich zorgen over de wereld en droomt er ’s nachts ook van. Hij werkt bij een verffabriek en als hij op een dag op z’n werk is en in de lunch pauze naar de radio luistert hoort hij een reportage over zichzelf en dat er meer mensen zoals hij zouden moeten zijn. Hij valt flauw en is overstuur. Hij weet gewoon te veel.



Eerste trein

De eerste trein reed door Rusland en men had er drie stationnetjes gebouwd. Het middelste stationnetje was eigenlijk bedoeld voor het laden van kolen en water. Ook waren er wat kleine versnaperingen te krijgen. Op de dag dat de trein met hoog geplaatste heren voor het eerst zou rijden had de stationschef een bus dure smeerolie gekocht en ging hiermee de rails behandelen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Hij had wel 2 kilometer behandeld. Daar kwam de trein, hij was bijna bij het station en remde; maar er gebeurde niks hij gleed over de olie verder. De stationschef verstopte zich maar toen de mannen hem eindelijk vonden maakte ze er een grapje over en het was wel goed. Pas 2 maanden later kon de olie van de rails worden gehaald.



Gebedskracht

Een oude vrouw zit in een bejaarde tehuis en is zeer gelovig. Elke avond staat er een man aan de deur om haar te versieren en dan gaat ze bidden om van zijn lusten verlost te worden. Op een dag valt de man van het dak. Ze bid naar god en bedankt hem; ze bid voor de daad van god, voor haar uitkering, en.…..voor de man die van het dak is gevallen.



Zo rijk als een mol

Een loodgieter met een fijn gezin gaat op een dag wandelen door een weiland en twijfelt of hij nu links of rechts af moet. Toen hoorde hij iemand zijn naam roepen. Hij zag niets behalve recht voor hem een mol, hij ging er naar toe en vroeg: “ben jij aan het roepen?” De mol vertelde een verhaal over en bepaalde weg, het was een weg voor de mollen en ze vroegen of de loodgieter wilde helpen. Dat deed ‘hij en al gouw was er met de blote handen een prachtige weg gegraven. Toen hij klaar was kwam de koning der mollen en vertelde hem dat hij het belangrijkste voorwerp van de mollenwereld mocht hebben. Het was een knikker. Voor hem was het waardeloos maar voor de mollen was het het belangrijkste in hun leven.



Een dure grap

Een pastoor en een man stonden in de kroeg te praten over Jos, een goede vriend van iedereen. Ze besloten een grap uit te halen bij Jos. Z’n beste vriend zou een ziekte hebben en daarna sterven, eenmaal opgebaart in de kerk zou die vriend de nachtwacht moeten houden en om 12 uur zou hij uit z’n kist komen om hem te laten schrikken. Het werd 12 uur en hij kwam uit z’n kist omhoog. Z’n vriend zag het en sloeg hem in een keer dood. Wat dood is moet dood blijven.



Kerstmis verhaal

Meneer grasdijk is niet helemaal gelovig maar geloofd wel in “een hogere macht”, hij heeft een leuk gezin en een hond, 20 zwerfkatten en een geit. Op kerst avond viert hij kerst met zijn gezin en zijn dieren en wat studenten. Zij hebben een heerlijk feestmaal en meneer grasdijk is de gelukkigste man op de wereld. Na het eten krijgt hij wat complimentjes van de studenten en hij wordt een beetje verlegen en gaat even met zijn hondje wandelen. Op de terug weg ziet hij bij zijn deur meneer Keggemans, een eenzame zielige man. Hij spreekt de man aan maar heeft geen zin in een gesprek met hem en zegt dus als Keggemans vraagt: “mag ik U iets vragen?”, volmondig Nee en loopt naar binnen. ’s Nachts als iedereen slaapt zit Keggemans op de rand van z’n bed en denkt: “ Wat is het toch een lul, hij weet dat ik eenzaam ben, Hij kan me toch gewoon uitnodiggen, Godverdomme………”



De dikke en de dunne

2 goede vrienden een dikke en een dunne werkte beide hard maar vandaag waren ze vrij en gingen ze varen. De dunne was zo in de boot maar de dikke deed er heel lang over, maar ze lachten elkaar niet uit, het waren echte vrienden. Ze hadden die middag veel gezien en gepraat maar ja, aan alles komt een einde en dus ook aan de boottocht. De dunne sprong in eens op de kade maar de dikke kwam er niet zomaar weer op. 2 jongens zaten aandachtig te kijken hoe hij de klus zou klaren. Hij deed er bijna een kwartier over om op de kade te komen en hij lag er nu op z’n rug maar hij wou niet voor gek staan tegenover de 2 jongens en pakte dus zijn polaroid en richtte er mee naar de lucht. Pas na 2 minuten knipte hij en na 10 minuten was hij pas weer rechtop. De vriend vroeg naar de foto en hij liet hem zien de dikke zij: “ dit is de grauwvogel, mooie foto hè, ja zei zijn vriend. Het waren goede vrienden want de grauwvogel bestond niet.



De violist

Een violist zat langs de rivier op het graf van zijn vader en deze man trok langs de rivier om van dorp tot dorp zijn muziek te laten horen. In elk dorp werd de prachtige muziek beloond met voedsel en onderdak en zo liep hij dag na dag langs de rivier en speelde ten ere van zijn ouders en de natuur. Hij dankte god voor alles wat hem overkwam maar op een dag stak hij de weg over en werd zijn speelhand en zijn viool verbrijzeld pas nadat hij jaren in een fabriek had gewerkt kon hij een nieuwe viool kopen hij leerde met zijn andere hand spelen en speelde wederom van dorp tot dorp de sterren van de hemel.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen