Boekverslag : Evert Hartman - Oorlog Zonder Vrienden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 640 woorden.

Bibliografie
Genre: oorlogsroman


Overige
Beschrijf de voorkant.

Op de voorkant staat een foto van Duitse soldaten in een grote open auto.Leg uit wat de voorkant met het verhaal te maken heeft?

In het verhaal komt voor dat Duitse soldaten voorbij rijden en opeens beginnen te schieten. Ze schieten naar een grote groep werknemers die in een fabriek werken. Deze hadden een paar dagen daarvoor gestaakt tegen het Duitse bewind.Inhoud

Hoofdpersoon: Vertel 2 bijzonderheden van hem?

Arnold is de hoofdpersoon van dit boek:
Arnolds vader is een erg fanatieke NSB´er die denkt zo zijn vaderland te helpen. Doordat Arnolds vader een NSB´er is denkt Arnold dat de NSB goed is maar in de loop van het verhaal verandert hij in dat opzicht. Hij hoort allerlei dingen over Joden die in strafkampen worden gemarteld en vermoord. Aan het einde van het verhaal helpt Arnold zelfs een verzetsstrijder (Jeroen) uit het ziekenhuis te ontsnappen, waar Jeroen bewaakt wordt door een Duitser.

Arnold heeft een eenzaam karakter, in de les is hij stil en heeft vaak zijn gedachten ergens anders.Waar speelt het verhaal?

Ik denk dat het zich afspeelt in de buurt van Utrecht, omdat Arnold met de Jeugdstorm binnen een half uur met de bus in Utrecht is.Wanneer speelt het verhaal?

Het verhaal speelt zich af vanaf donderdag 30 april 1942 tot en met dinsdag 5 september 1944.Leg uit wat de titel betekent?

De titel is heel toepasselijk omdat Arnold de oorlog in zijn eentje moet zien doorstaan.Vertel in 5/6 zinnen het begin van het verhaal?

Arnold is geen verzetsheld zelfs niet eens anti-Duits. De vader van Arnold is een erg fanatieke NSB´er en daarom moet Arnold naar de Jeugdstorm. Arnold zelf denkt dat de NSB allerlei goeie dingen doet. Daarom wordt hij vaak in elkaar geslagen. Er zijn ook dagen dat hij na school wordt opgewacht door een hele groep jongeren die vinden dat Arnold een vuile NSB´er is.Vertel in 5/6 zinnen het verloop van het verhaal?

In de derde klas komt er een nieuwe jongen in de klas, hij is tot grote opluchting van Arnold ook een NSB´er. Piet (de nieuwe jongen) en Arnold worden al snel goeie vrienden. Piet is een stevige jongen die niet snel bang is. Hierdoor wordt Arnold al snel bijna niet meer gepest en hij slaat zelfs met Piet samen, twee jongens uit hun klas in elkaar.Vertel in 5/6 zinnen de afloop van het verhaal?

Arnold begint zich steeds meer te realiseren dat de Duitsers helemaal niet zo goed zijn als zij beweren. Arnold krijgt het illegale krantje "VRIJ NEDERLAND" in handen en leest wat de Duitsers allemaal voor slechts doen. Arnold wordt door twee jongens het ziekenhuis ingeslagen waar hij Jeroen leert kennen. Jeroen is een verzetsstrijder die in zijn achterwerk is geschoten door een Duitser. Jeroen en Arnold worden vrienden en Arnold helpt Jeroen uit het ziekenhuis te ontsnappen, waar Jeroen de hele dag wordt bewaakt door een Duitser. Op dinsdag 5 september moeten Arnold, zijn vader, moeder en zus vertrekken naar Duitsland, omdat de geallieerden al in Oost Nederland zijn. Arnold en zijn familie komen aan op het station waar Arnold zegt dat hij naar de wc moet. Hij rent weg, klimt over een hek en gaat in de bosjes liggen. Het duurt een eeuwigheid voor hij de trein hoort wegrijden.Geef 2 voorbeelden hoe het genre is verwerkt:

Het hele verhaal gaat over de 2e wereldoorlog.
Arnold is de zoon van een NSB´er en die kwamen in de 2e wereldoorlog heel veel voor.Beoordeling

Geef 2 redenen waarom je iemand zou aanraden dit boek te lezen?
Het is een heel realistisch boek, het is net of je de 2e wereldoorlog samen met Arnold beleeft, en dat is zo mooi aan dit boek.

Ik zou dit boek ook aan iemand anders aanraden omdat het een heel begrijpelijk boek is zonder moeilijke worden, en als die er al zijn staat de verklaring achter in het boek.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen